نسخه‌های نفیس کلیات سعدی در کتابخانه ملی

معاون اداره کل کتاب‌های خطی و نادر کتابخانه ملی به تشریح دو نسخه خطی ارزشمند از کلیات سعدی در کتابخانه ملی پرداخت و گفت: این نسخ دارای کتیبه‌های مزدوج مذهب با نقوش اسلیمی و گل و برگ ختایی به زر محرر، لاجورد و شنگرف است.

به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، زهرا مدرسی به مناسبت فرارسیدن بزرگداشت سعدی، به معرفی دو نسخه خطی کلیات شیخ مصلح‌الدین سعدی شیرازی نگهداری‌شده در کتابخانه ملی اشاره کرد و گفت: دو نسخه خطی ارزشمند از کلیات سعدی در کتابخانه ملی نگهداری می‌شود که یکی از این نسخ نفیس در فهرست جهانی میراث مستند برنامه‌ حافظه‌ جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

او با اشاره به یکی از نسخ خطی کلیات سعدی به شماره ۵- ۳۹۱۳۴ موجود در گنجینه کتابخانه ملی بیان کرد: این نسخه خطی اوراق پراکنده و ناقصی دارد و بازمانده از نسخه نفیس به خط یوسف بن محمد بن عیسی بن محمد شیرازی است که در تاریخ ۷۱۶ قمری کتابت شده است.

معاون اداره کل کتاب‌های خطی و نادر کتابخانه ملی ادامه داد: تاریخ کتابت بیانگر آن است که نسخه حاضر دومین نسخه کهن تاریخ‌دار است. دیگر ویژگی مهم این نسخه بر اساس ترتیب علی بن احمد بی ابی بکر بی‌ستون نیست. اما نسخه حاضر از اندک نسخه‌هایی است که قبل از تهیه و تنظیم بی‌ستونی کتابت شده است؛ به‌نظر می‌رسد تنظیم نخستین جامع ناشناخته کلیات سعدی را دارد.

مدرسی همچنین تصریح کرد: ابتدای نسخه کتیبه مذهب کشیده شده که کمی آسیب دیده است و در ۴۶ برگ و ۳۳ سطر نگاشته شده است. صفحات خاتمه و دو طرف انجامه نیز تزیین شده است. همچنین عناوین اشعار به رنگ‌های مشکی، سرخ و زرد نوشته شده است. لبه اوراق فرسوده و آب‌خورده است، جلد نسخه متعلق به خودش نیست و الحاقی است، تیماج سرخ ضربی با ترنج و سرترنج و لچکی و کتیبه‌های زرین که به مرور زمان به تیرگی گراییده است.

او در معرفی نسخه خطی کلیات سعدی به شماره کتابخانه ۵-۱۲۴۹۳ گفت: در سال ۷۸۴ هجری قمری یعنی حدود ۵۰ سال پس از تالیف اثر اصلی کتابت شده است. بر این اساس می‌توان گفت شاید این نسخه اقدم نسخ کلیات سعدی است.

مدرسی افزود: برگ‌های آغازین با کتیبه‌های مزدوج مذهب با نقوش اسلیمی و گل و برگ ختایی به زر محرر، لاجورد و شنگرف است؛ حاشیه دور متن نیز در برگ آغاز با نقوش اسلیمی و گل و برگ ختایی به زر محرر، لاجورد، سبز و شنگرف است.

او بیان کرد: همچنین شرفه به لاجورد، تسمه‌اندازی به زر محرر، حاشیه ریسه‌ای دور متن به زر محرر (نسخه فاقد برگ متناظر موجود است) و عناوین نسخه به زر، شنگرف و سرخی است؛ آغاز هر دفتر با کتیبه‌های متفاوت مذهب با نقوش اسلیمی و گل و برگ ختایی به زر محرر، لاجورد، سبز، مشکی و شنگرف است.

مدرسی سپس تصریح کرد: ظهریه برگ‌های هر بخش با یک ترنج مذهب با نقوش اسلیمی و گل برگ ختایی آراسته شده است. جدول دور متن و میانی به زر محرر است. متن به خط نسخ و اشعار دوستونی کتابت شده و دارای ۴۱۶ برگ در ۱۹ سطر است. همچنین جلد نسخه مقوایی با روکش تیماج مشکی با ترنج، سرترنج با نقوش اسلیمی و گل و برگ ختایی زرپوش، حاشیه ریسه‌ای ضربی و آستر تیماج قهوه‌ای روشن است.

او در پایان خاطرنشان کرد: این نسخه خطی به دلیل قدمت، تزئینات و خط از آثار بسیار نفیس محسوب می‌شود. طبق بررسی‌های انجام‌شده در دوازدهمین اجلاس شورای مشورتی بین‌المللی برنامه حافظه جهانی به سال ۱۳۹۴، این اثر در فهرست جهانی میراث مستند برنامه‌ حافظه‌ جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

منبع: ایسنا

مرتبط:

دیدنی های زیبا و چشم نواز آرامگاه سعدی

سعدی شیرازی _آموزگار زندگی

آرامگاه شیخ مصلح الدین سعدی شیرازی

هند به فهرست قرمز مسافرتی بریتانیا اضافه شد

هند به فهرست قرمز مسافرتی بریتانیا اضافه شد تا از این پس ورود اغلب مسافران این کشور به بریتانیا ممنوع شود.

به نقل از گاردین، ساعاتی پس از لغو سفر «بوریس جانسون»، نخست‌وزیر بریتانیا به هند،  وزارت بهداشت بریتانیا اعلام کرد در پی نگرانی‌ها از شیوع نوع جدیدی از ویروس کرونا، هند نیز به فهرست قرمز مسافرتی این کشور اضافه شده است. ورود اغلب مسافران از کشورهای این فهرست به بریتانیا ممنوع است.

قرار است از بامداد ۲۳ آوریل این ممنوعیت به اجرا گذاشته شود.

مسافران دارای گذرنامه بریتانیایی یا ایرلندی و یا مسافران دارای حقوق شهروندی بریتانیا می‌توانند وارد شوند اما باید ۱۰ روز در یک هتل مورد تایید دولت در قرنطینه بمانند.

تاکنون حدود ۱۰۳ مورد از ابتلا به نوعی از کرونا که نخستین‌بار در هند مشاهده شده در سراسر بریتانیا به ثبت رسیده است و «مت هنکاک» وزیر بهداشت بریتانیا معتقد است بخش زیادی از موارد گزارش‌شده به سفرهای بین‌المللی مرتبط هستند.

«هنکاک» همچنین اعلام کرد با توجه به این‌که هندوستان با روند افزایشی شیوع ویروس کرونا مواجه است، دانشمندان بریتانیایی درحال بررسی میزان سرعت انتقال نوع جدید ویروس کرونا و یا مقاومت آن نسبت به واکسن کرونا هستند.

منبع: ایسنا

مرتبط:

معبد هندوها بندرعباس، یادگار تاجران هندی

هندی‌ ها چگونه غذا می‌خورند!؟

سفری به قلعه دیدنی سرخ یا لال قلعه هند

محدودیت‌های گردشگری یونان کم می شود

گردشگری یونان قرنطینه برای مسافران برخی از نقاط جهان را که نتیجه آزمایش آن‌ها منفی است و یا واکسینه شده‌اند لغو کرد.

به نقل از سی ان ان، مقام‌های یونان در تصمیمی که از آن به عنوان قدم‌های اولیه برای بازگشت به شرایط عادی گردشگری یاد می‌کنند قرنطینه را برای مسافران کرونا منفی و واکسینه‌شده چند منبع گردشگری اصلی این کشور یعنی اروپا، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا لغو کردند.

با اجرای این قوانین جدید این نخستین‌باری است که یونان از مارس ۲۰۲۰ به روی مسافران آمریکایی باز می‌شود.

بر اساس این قوانین مسافرانی که از اتحادیه اروپا، بریتانیا، صربستان، اسرائیل، ایالات متحده و امارات قصد سفر به یونان را دارند و نتیجه آزمایش کرونای ۷۲ ساعت قبل آن‌ها منفی است و یا واکسینه شده‌اند می‌توانند بدون سپری کردن قرنطینه وارد این کشور شوند.

وزیر گردشگری یونان در گفت‌وگو با «سی ان ان» بیان کرد این تصمیم مقدمه‌ای برای پذیرش کامل گردشگران در ۱۴ می است.

گردشگری بیش از ۲۰ درصد از تولید ناخالص داخلی یونان را در برگرفته است و حدود ۲۵درصد از نیروهای کار این کشور را شامل می‌شود.

تصمیم جدید یونان مورد استقبال شهردار «میکونوس» یکی از جزیره‌های محبوب یونان قرار گرفته است. به گفته شهردار این جزیره، درآمد حاصل از گردشگری «میکونوس» در سال ۲۰۲۰ حدود ۳۰ درصد سال گذشته بوده است.

حتی با وجود این‌که روند واکسینه شدن شهروندان یونان با سرعت زیادی همراه نیست، انتظار می‌رود در هفته‌های منتهی به ۱۴ می محدودیت‌های بیشتری لغو شود.

تا ماه آینده گروه‌های آسیب‌پذیر واکسینه خواهند شد و انتظار می‌رود کارکنان حوزه گردشگری نیز گروه بعدی دریافت‌کننده واکسن باشند.

در حال حاضر تمام جمعیت ده‌ها جزیره کوچک با کمتر از هزار ساکن دو دوز واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند. اکنون برنامه واکسینه‌شدن در حال توسعه در جزیره‌های بزرگتر این کشور است.

مسوولان با این کار امیدوارند جزیره‌ها بتوانند به عنوان نقاط بدون کرونای یونان مورد استفاده قرار بگیرند.

منبع: ایسنا

مرتبط:

یونان در انتظار بازگشت گردشگران

۸ واقعیت درباره پارتنون ، نماد یونان باستان

اگر قصد سفر به یونان دارید!

آمریکا ۳۳ اثر تاریخی غارت‌شده را به افغانستان بازگرداند

دولت ایالات متحده آمریکا ده‌ها اثر تاریخی ‌غارت‌شده را به سفیر افغانستان تحویل داد.

به نقل از نیویورک‌تایمز، در طول نیم قرن در پی جنگ و ناآرامی در افغانستان ده‌ها هزار اثر تاریخی که قدمت برخی از آن‌ها به بیش از ۱۸۰۰ سال می‌رسد از این کشور خارج شده است.

به گفته یکی از مسوولان موزه بریتانیا، بسیاری از این آثار در دهه ۹۰ میلادی از بازارهای غربی سردرآوردند و تمامی‌ آن‌ها تقریبا به طور کامل به صورت غیرقانونی از افغانستان خارج و یا ربوده شده‌اند.

روز دوشنبه ۳۳ مورد از این آثار تاریخی به ارزش ۱.۸ میلیون دلار به سفیر افغانستان در نیویورک بازگردانده شدند.

آثاری که بازگردانده شدند بخشی از ۲۵۰۰ اثر تاریخی به ارزش ۱۴۳ میلیون دلار بودند که طی ده‌ها عملیات پلیس در فاصله سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ در مجموعه یک خریدار آثار هنری که اکنون به جرم قاچاق و سرقت در زندان است کشف و ضبط شدند.

آثاری که روز دوشنبه به سفیر افغانستان تحویل داده شدند درنهایت در موزه ملی کابل به نمایش گذاشته خواهند شد.

منبع: ایسنا

مرتبط:

مسیر پروازی قشم به افغانستان و ترکیه

محوطه‌های تاریخی افغانستان

پای گردشگران کوچ‌سرفینگ به افغانستان باز شد

آداب و مراسم ماه رمضان در بندرلنگه و بستک

در گذشته که رسانه‌های جمعی وجود نداشت، اهالی در اولین شب ماه رمضان تلاش می‌کردند تا با رفتن به نقاط مرتفع و یا پشت‌بام خانه‌ها، هلال ماه را در آسمان رؤیت کنند که در این صورت آن را به یکدیگر نشان داده و بقیه اهالی را از این موضوع مطلع می‌کردند.

اهل تشیع در نقاطی نظیر بندرلنگه، بندر مقام، کندران و شهر بستک، با آغاز این ماه هر شب مراسم خواندن دعاهای ماه رمضان، سخنرانی و قرآن‌خوانی را در حسینیه‌ها و مساجد با حضور روحانی برگزار می‌کنند. در هر روز نیز کلاس‌های تلاوت قرآن و احکام از سوی روحانیون زن و مرد به‌طور جداگانه برای زنان و مردان مسلمان دایر می‌شود.

نماز تراویج

در بین اهل تسنن مرسوم است که در طول ماه مبارک رمضان هر شب بعد از خواندن نماز عشاء نماز تراویج در مساجد برگزار می‌شود. همچنین در شهرهای بندرلنگه و بستک با آغاز ماه مبارک رمضان اهالی عمدتاً به مسافرت نرفته و هر نوع مراسم غیرمذهبی به ماه شوال موکول می‌شود.

سحر و افطار

امروزه اوقات شرعی (سحر و افطار) در بین اهالی شیعه و سنی از طریق ساعت و رسانه‌های جمعی مشخص می‌شود. اوقات شرعی اهل تسنن با تشیع کمی اختلاف دارد زیرا که اذان را زودتر از اهل تشیع می‌گویند.

در ماه مبارک رمضان، از طریق دفاتر امامان جمعه اهل سنت شهرهای بندرلنگه و بستک اوقات شرعی به‌صورت مکتوب تهیه و به روستاها ارسال می‌شود. اما درگذشته زمان سحر و افطار به هنگام بیدار کردن اهالی برای خوردن سحری، آداب خاصی رواج داشته که با اجرای آن مردم این مواقع را تشخیص می‌دادند.

دمپ دمپی  یا قم سحری

درگذشته برای بیدار کردن مردم برای سحری، چند نفر با چوب به حلب خالی کوبیده و در محله‌ها می‌چرخیدند تا مردم بدین گونه از خواب بیدار شوند. در برخی از نقاط مانند بندر مقام و گرزه، دمپی‌ها به حلب زده و می‌خواندند: قم سحری یا تایم اذکر ربک الدایم. یعنی برای سحری برخیز و همیشه پروردگارت را ذکر کن.

اجرت دمپی‌ها را اهالی، روز عید فطر می‌دادند که بیشتر شامل گندم بود. در شهر بندرلنگه در اواخر ماه رمضان به هنگام غروب دمپی‌ها به در خانه‌های اهالی رفته و با زدن دهل، پاداش حضور خود را در شب‌های این ماه دریافت می‌کردند که بیشتر شامل لباس و یا وجه نقد بود.

ستارگان آسمان

اهالی روستای گاومیری معتقدند هنگامی که ستاره صبح طلوع کرد زمان خوردن سحری پایان یافته است. اهالی شهر بستک برای این منظور در گذشته از ستاره هفت پا (هفت ستاره) کمک می‌گرفتند. این ستارگان هفت عدد  هستند که به ترتیب از سمت جنوب طلوع کرده و در سمت شمال غروب می‌کنند. اهالی بر این باورند که زمان سحری تا قبل از غروب آخرین ستاره است.

بانگ خروس

در روستاهای گاومیری، هنگویه و لمزان در گذشته از طریق بانگ خروس زمان سحر را متوجه می‌شدند. هنگامی که خروس در سحرگاه شروع به آواز خواندن می‌کرد، در دومین نوبت بانگ خروس اهالی برخاسته و شروع به خوردن غذا می‌کردند و تا قبل از آواز سوم خروس زمان سحری پایان می‌یافت. بعضی‌ها عقیده دارند که خروسی در عرش بانگ سر می‌دهد و این خروس‌ها با شنیدن صدای آن شروع به خواندن می‌کنند.

سپیده صبح

اهالی روستای هنگویه بر این باورند که هنگام سحر از طرف شرق خط سفیدی در آسمان ظاهر می‌شود و پایان وقت سحر را مشخص می‌کند. در روستای رودبار کنچی بعضی از اهالی می‌گویند که در هنگام سحر، هنگامی که هوا به قدری روشن شود که دیوار گلی خانه‌ها به سفیدی بگراید آن هنگام زمان سحری پایان یافته و اذان صبح سر داده می‌شود.

غذای سحر

بیشتر اهالی بستک و بندر لنگه در اولین سحر ماه رمضان غذایی نظیر عدس‌پلو می‌خورند. به این اعتقاد که احساس تشنگی کمتری خواهند داشت. در بیشتر نقاط، غذاهایی که برای ناهار در بقیه ماه‌های سال مصرف می‌شود، در ماه رمضان به‌عنوان سحری مورد استفاده قرار می‌گیرد که بسته به وضع مالی خانواده‌ها متفاوت است. از جمله این غذاها می‌توان به ماهی پلو، آبگوشت، ماست و فراورده‌های لبنی، نان، دوشاب و … اشاره کرد.

افطار

اهل تسنن زمان افطار را از زمان شروع اذان مغرب تا قبل از نماز مغرب می‌دانند و معتقدند زمانی که خورشید غروب می‌کند، خط سیاهی از طرف شرق در آسمان ظاهر می‌شود. وقتی‌که به اندازه گردن یک شتر بالا آمد، آن هنگام باید افطار کرد. برای افطار قبل از خواندن نماز مغرب چند دانه خرما و قدری آب‌ خورده و بلافاصله برای اقامه نماز به مساجد می‌روند.

مرسوم است که برای افطار، اکثر خانواده‌ها، مقداری خرما، ماست، حلیم، نان و … به مساجد برده و به‌عنوان خیرات به روزه‌داران عرضه کنند.

غذاهای نام‌برده شده در بین اهل تشیع بندرلنگه و بستک نیز رایج است. شیعیان در این نقاط هنگام اذان مغرب را طبق آنچه از رسانه‌های جمعی اعلام می‌شود، دانسته و معمولاً بعد از اقامه نماز مغرب و عشاء روزه خود را افطار می‌کنند.

شهادت حضرت علی (ع) و شب‌های قدر

در شهر بندرلنگه، شیعیان از شب هجدهم تا بیست و سوم ماه رمضان مراسم عزاداری و نوحه‌خوانی مولای متقیان را همراه با علم بندی در تمام حسینیه‌ها برگزار می‌کنند. دسته‌گردانی در این شب‌ها نیز انجام می‌شود. در شب‌های ۱۸، ۲۰ و ۲۲ ماه رمضان دسته‌ها به حسینیه‌های حیدری، بحرینی و درویش می‌روند که کیفیت برگزاری مراسم نظیر شب‌های تاسوعاست. در شب‌های ۱۹، ۲۱ و ۲۳ دسته‌های عزاداری به‌طور جداگانه به حسینیه راشد آمده و با حضور جمع کثیری از زنان و مردان شیعه، مراسم شب احیاء تا نزدیکی سحر همراه با گذاشتن قرآن بر سر و خواندن دعاهای جوشن کبیر، جوشن صغیر، نوحه‌خوانی و روضه‌خوانی ادامه می‌یابد..

در شب ۲۱ رمضان بعد از پایان مراسم احیاء شب قدر از شرکت‌کنندگان با غذای سحری پذیرایی می‌شود که مواد اولیه آن از محل نذورات مردمی جمع‌آوری شده است.

در نقاطی مانند بندر مقام، کندران، مغویه و شهر بستک، شیعیان در شب‌های ۱۹، ۲۱ و ۲۳ رمضان مراسم شب احیاء را همراه با نوحه‌خوانی، سینه‌زنی و روضه‌خوانی در مساجد و حسینیه‌ها برگزار می‌کنند. بعضی‌ها به‌عنوان خیر اموات خود مقداری شیرینی، میوه و یا حلیم به حسینیه‌ها می‌آورند.

اهل سنت شب‌های قدر (لیله‌القدر) را شب‌های ۲۱، ۲۳، ۲۵، ۲۷ و ۲۹ رمضان می‌دانند. در این شب‌ها اکثر اهالی علاوه بر اقامه نماز تراویج از نیمه‌های شب به بعد نماز قیام الیل نیز می‌خوانند و در مراسم اهل تشیع شرکت نمی‌کنند.

در بین اهل سنت شهر بندر لنگه مرسوم است که در این شب تعدادی از مردان هر محله به خانه یکی از همسایه‌ها دعوت شده و بعد از نماز عشاء در آن خانه به قرآن‌خوانی مشغول می‌شوند. از مدعوین با غذا و شیرینی‌های محلی پذیرایی می‌شود.

مراسم الوداع

اهل سنت از شب هفدهم رمضان تا آخرین شب، در شب‌های فرد مراسم الوداع یا رمضان را در مساجد یا منازل برگزار می‌کنند.

برای این منظور گروهی به منازل یا مساجد دعوت شده و شعری از مرحوم محمد اعظم بنی‌عباسیان بستکی را می‌خوانند. معمولاً در این گروه یک نفر به عنوان سردسته انتخاب می‌شود که از صدای خوبی برخوردار است. اشعار را می‌خواند و در هر بند بقیه جواب می‌دهند.

مراسم تن تینو

در روستای هنگویه در روز ۲۷ ماه رمضان، خانواده‌ها تنقلات زیادی نظیر شکلات و انواع شیرینی تهیه کرده و در خانه نگه می‌دارند. در عصر این روز بچه‌های روستا به در خانه‌ها رفته و کیسه‌ای را با خود می‌برند. صاحب‌خانه با شنیدن صدای در با روی باز از آنان استقبال کرده و مقداری از تنقلات را به هر یک از آنان می‌دهد.

به‌طور کلی روز ۲۷ رمضان در میان اهل سنت به‌روز خیر معروف است.

آداب عید فطر

در آخرین روزهای ماه مبارک رمضان، خانواده‌ها زکات فطریه خود را طبق آنچه در شرع مشخص شده و اعلام می‌شود، جمع‌آوری کرده و حداکثر تا یک ساعت قبل از نماز عید فطر آن را به افراد کم‌بضاعت می‌رسانند. در گذشته زکات فطریه شامل گندم، جو، خرما و برنج بوده ولی امروزه علاوه بر آن وجه نقد نیز پرداخت می‌شود.

در بیشتر مناطق اعم از اهل تشیع و تسنن دو روز قبل از عید، خانه‌تکانی و رسیدن به سر و وضع خانه‌ها و مساجد و تنظیف آن‌ها انجام می‌شود. در انجام این کار بیشتر زنان مشارکت دارند.

در صبح عید فطر ابتدا غسل کرده و گروه گروه برای خواندن نماز عید به سمت مساجد رهسپار می‌شوند. بعد از ادای نماز و گوش دادن به خطبه آن، اهالی با یکدیگر روبوسی کرده و ضمن تبریک عید فطر به یکدیگر از هم حلالیت می‌طلبند. بعد از نماز عید فطر به‌سوی قبرستان رفته و بر سر قبر اموات فاتحه می‌خوانند.

در روز عید فطر در هر خانه از سوی زنان و دختران، سفره عید انداخته می‌شود که در آن انواع غذاها و شیرینی محلی موجود است. کسانی که برای تبریک عید و دیدو بازدید به خانه‌ای می‌روند بر سر سفره پذیرایی می‌شوند.

دید و بازدیدها بعد از برگشتن از قبرستان شروع می‌شود. اهالی معمولاً به خانه کسی که به‌تازگی یکی از بستگانش فوت شده و اولین عید بعد از مرگ اوست رفته و ضمن تسلیت به آن‌ها قدری از غذا و شیرینی موجود در سفره را خورده و برای فرد از دست‌رفته فاتحه می‌خوانند.

عیدی دادن به کوچک‌ترها از سوی بزرگان فامیل مرسوم است و معمولاً شامل وجه نقد می‌شود. رفتن به خانه سادات و همچنین اماکن زیارتی در این روز نیز مرسوم است.

* گزارش از فاطمه قلی پور، سهراب بناوند و مجتبی جوان اجدادی۷

مرتبط:

بندرلنگه، عروس بندرهای خلیج فارس/جاذبه‌های گردشگری بندرلنگه را بهتر بشناسید

دستکند زیرزمینی روستای موغان فریدن

دستکند زیرزمینی ۴ طبقه روستای موغان در تاریخ ۱۹ دی ماه سال ۹۵ در زیر تپه مشرف به این روستا کشف شد. دستکنده به گونه‌ای از معماری اطلاق می‌شود که در آن به‌منظور خلق فضای معماری، از فرآیند کاهش فضا استفاده می‌شود. به عبارت دیگر برخلاف آنچه در معماری معمول از روی هم قرار دادن مصالح می‌توان به فضای مورد نیاز دست پیدا کرد، در معماری دستکند این فضاها نتیجه کندن بخش‌های از یک توده و حجم‌پر است به‌همین دلیل خلق این اثر، معماری کاست نام گرفته و در متون علم معماری به زبان لاتین Troglodytic Architecture خوانده می‌شود.

در شهر فریدن و به خصوص روستاهای آن به خاطر شرایط فراهم شده به وسیله بستر خاک و زمین موجود، دستکنده‌ها به وفور یافت می‌شوند و معمولا هر طایفه دارای یک دستکَند بوده است. اسناد معتبر مبنی بر قدمت این آثار وجود ندارد اما براساس کاوش‌ها و نظر باستان شناسان قدمت این آثار تا دوره صفویه هم می‌رسد.

تاکنون در سطح شهرستان فریدن حدود ۵۰۰ دستکند شناسایی شده است. از این تعداد چهار دستکند منحصربه‌فرد هستند که عبارت‌اند از دستکند شهر دامنه، دستکند روستای موغان، دستکند روستای قوهک و دستکند روستای سواران.

دستکند روستای موغان در نزدیکی رودخانه پلاسجان و در داخل روستای موغان واقع شده است. روستای موغان در بیست کیلومتری مرکز فریدن و  ۱۴۰ کیلومتری غرب اصفهان واقع شده است.

 معماری طبقاتی دستکند

از جمله مهم‌ترین دلایل شاخص بودن این مکان، معماری طبقاتی آن است. به نحوی که این دستکند در ۴ طبقه بنا شده و ۹ ورودی دارد که تاکنون ۴ ورودی آن مورد شناسایی دقیق قرار گرفته است. تهویه هوای این چهار طبقه، به وسیله یک چاه تهویه انجام می‌شود که از هر چهار طبقه عبور می‌کند.

این شهر زیرزمینی دارای ۹ ورودی است، ورودی که برای مسافران و بازدیدکنندگان در نظر گرفته شده است از طبقه دوم شروع می‌شود، از پله‌های ورودی که پایین برویم، راهرویی با دهانه باریک سمت چپ نیز دیده می‌شود و راه کمی مار پیچ می‌شود تا به راهرو طبقه دوم که فضا روشن‌تر است می‌رسد.

داخل راهرو طبقه دوم آخوره‌ها  نمایان می‌شود، در مرکز این راهرو چاهی عمیق وجود دارد که برای تامین آب شرب ساکنان و احشامشان بکار می‌رفته است.

همچنین در همین بخش از راهرو طبقه دوم، پلکانی وجود دارد که بینندگان را به طبقه سوم هدایت می‌کند، در میان این راهرو، چاه تهویه هوا قرار گرفته که نشان از توانمندی معماران سنتی و چیره دست آن زمان دارد.

در سمت راست انتهای سالن طبقه دوم اتاقکی قرار دارد که وقتی وارد آن می‌شویم، در انتهای اتاق حفره‌ای را مشاهده می‌کنیم که بر اساس گفته‌ها، با دست کنده‌های مجاور در ارتباط است.

با گذر از این یک راهروی باریک، طبقه سوم را مشاهده می‌کنیم که سقفش نسبت به دیگر طبقات تفاوت دارد، به گونه‌ای که سقف این طبقه، محکم‌تر از سقف دیگر طبقات است، انتهای این طبقه نیز یک چاه آب وجود دارد، همچنین  در دیوارهای این طبقه غرفه کوچکی برای نگهداری سلاح و عدوات تعبیه شده است.

انتهای راهروی طبقه دوم که نسبت به دیگر طبقات بزرگ‌تر است، پله‌های کوچکی وجود دارد که بیننده را به طبقه اول راهنمایی می‌کند، در این طبقه شاهد یکی دیگر از ورودی‌های ۹ گانه این دستکند زیر زمینی هستیم و سپس با گذر از ورودی، جایگاهی برای استراحت ساکنان مشاهده می‌شود.

معماری این طبقه نیز شبیه دیگر طبقات است، اما نسبت به دیگر طبقه‌ها اتاقک‌های محورهای چپ و راست آن کمی بیشتر است. میان این طبقه راهرویی وجود دارد که  به طبقه چهارم راه دارد.

این دستکند زیر زمینی که مساحت بیش از ۳۰۰۰ متر را به خود اختصاص داده است، در گذشته برای مقابله با بلایای طبیعی و همچنین هجوم دشمنان و حمله حیوانات درنده ساخته شده است. با توجه به شرایط اقلیمی شهرستان فریدن که زمستان‌های بسیار سرد دارد، وجود این دستکندها برای حفظ جان سازنده‌های دستکندها و احشام آ‌نها ضروری بوده است.

از دیگر ویژگی‌های این دستکند زیرزمینی، وجود تابستان خنک و زمستان گرم در محیط آن است. با توجه به احداث این دستکند در عمق زمین، دمای هوای آن همواره در حدود ۱۸درجه است، لذا در ادوار مختلف به ویژه در زمستان نیاز به سوخت برای گرما نداشته است.

* گزارش از زهرا گرامی، مدیر  روابط‌عمومی اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان فریدن

مرتبط:

دستکند زیرزمینی سامن؛ گمشده در پیچ و خم اعتبار

روستای صخره‌ای «میمند»

گوور قلعه ، گوردخمه صخره‌ای در ماه‌نشان زنجان

صنایع‌دستی و هنرهای بومی، جلوه‌ای از فرهنگ دیرینه سرزمین هزاره‌ها

در حدود ۸ هزار سال قبل که به عصر نوسنگی معروف است، مردمی در منطقه وسیعی در آسیای جنوب غربی زندگی می‌کردند که برای نخستین بار در گروه‌های کوچک جمع آمده، در یک مکان ساکن شدند و اولین دهکده‌ها را به وجود آوردند.

آثار به‌دست‌آمده از دوران پارینه‌سنگی، میان‌سنگی و پار نوسنگی، گواه بر فعالیت انسان در ساخت ابزار و وسایل سنگی چون تیغه است. ابزارهای دندانه‌دار و به شکل‌های مختلف هندسی در مکان‌هایی مانند بیستون و غارهای هوتو و کمربند به‌دست‌آمده گواه این ادعاست.

انسان دوران نوسنگی با الهام از همان شکل‌های طبیعی و با آمیختن آب‌وخاک، اولین ظرف‌های سفالی را ساخت و ناخواسته پا به عرصه‌ای گذاشت که بعدها ابتکار و اقدام او در ساخت وسایل زندگی، صنایع‌دستی نام گرفت.

 صنایع‌دستی در واقع محصولات و هنرهایی هستند که از مواد اولیه بومی هر منطقه و به کمک دست یـا ابزارهای دستی ساخته می‌شوند. ایران با تمدن چند هزارساله‌ خود با این صنعت بیگانه نیست. صنایع‌دستی همچون میراثی ارزشمند از نسل‌های پیشین به بشر امروزی رسیده است. شاید زمانی تصور این هم نمی‌رفت که آثار مردان و زنان سخت‌کوش در جای‌جای جهان که یا به‌ضرورت نیاز زندگی و یا برحسب ذوق هنری ساخته و تولید می‌شد، مورد توجه قرار گیرد و به یک صنعت تبدیل شود.

سرزمین هزاره مرودشت با دارا بودن بافت محلی و بومی غنی خود چه از نظر جاذبه‌های طبیعی، تاریخی و فرهنگی و چه از نظر برخورداری از هنر هنرمندانی که خلق آثار آنان از چند هزار سال پیش تاکنون مورد توجه بوده و مصداق بارز آن را می‌توان در سفال‌های منقوش و منحصربه‌فرد منطقه بانام سـفال تل باکون و هنر معماری سنگی تخت جمشید که تنها آلبوم سنگی جهان است، به چشم دید، همواره زبانزد جهانیان بوده است. سرزمین پرافتخار مرودشت با دارا بودن پنج بخش، دومین شهر پرجمعیت استان فارس و با قدمتی چند هزارساله، در حوزه صنایع‌دستی همیشه حرفی برای گفتن داشته است.

صنایع دستی مرودشت

هر چند ساخت صنایع‌دستی از گذشته‌های دور در این سرزمین وجود داشته و مردم منطقه‌ برحسب مقتضیات مکان و زمان و نیازهای جامعه آن روز مبادرت بــه خلق آثاری می‌کردند که برای بشر امروزی شگفت‌آور است، اما در سال‌های اخیر این تلفیق هنر و صنعت که روزگاری برحسب ضرورت اجتناب‌ناپذیر دوران خود شکل می‌گرفت، توانسته است با رویکردی چندوجهی نظر علاقه‌مندان به هنرهای سنتی را جلب کند. اگر از زمان شکل‌گیری و دوران اولین پیدایش نشانه‌های زندگی بشری در این منطقه بگذریم (که البته آن نیز در جای خود و در حوزه هنرهای بومی منطقه بسی سخن‌ها و رازها برای گفتن و نوشتن دارد) و پا فراتر نهاده و توقفی در زمان هخامنشیان که به اذعان بسیاری اوج درآمیختگی هنر و صنعت ایران بوده است، داشته باشیم، هنر دیرین منطقه مرودشت و پویایی و تلفیق هنر سنتی و صنعتی منطقه ملموس‌تر به نظر می‌رسد.

اشیای زینتی و صنایع‌دستی به دست آمده از اکتشاف‌های باستان‌شناسان که در موزه باستان تخت جمشید وجود دارد، گواه این ادعاست که سرزمین هزاره‌ها مرودشت مهد عرضه و ارائه تلفیق هنر و صنعت است.

گل‌میخ مفرغی و میخ سر طلا وابسته به تزیینات معماری، اشـیای تزیینی سنگی به نام چشم‌های مصنوعی به‌کار رفته در تزیین مجسمه‌های سنگی، جوغن و یا همان هاون سنگی که از سنگ کوه تراشیده شده و برای آسیاب کردن و کوبیدن مورد استفاده قرار می‌گرفته، عطر دان از جنس سنگ مرمر سفید با تراش خاص و دورانی، دستبند و گردن بندهای سنگی و موارد بی‌شماری ازاین‌دست که در موزه تخت جمشید به نمایش گذاشته‌ شده، خاطر هر بیننده‌ای را مفتخر به داشتن پیشینه‌ای ارزشمند با صنعت هنری پیشرفته در آن زمان می‌کند.

پرواضح است اگر به‌یقین تمام این اکتشافات را محصول دست مردم این منطقه قلمداد نکنیم و با اذعان به این امر بدیهی که در زمان هخامنشیان هنر و صنعت به‌جای مانده در منطقه مرودشت و به‌ویژه تخت جمشید وامدار مهارت و هنر هنرمندان از اقصی نقاط قلمرو حکومتی هخامنشیان بوده است، این امر باز هم، سرزمین تاریخی مرودشت و بومیان هنرمند این خطه را از تلقی مهد تمدن و بستری غنی برای عرضه و ارائه تلفیق و هنر، جدا نخواهد کرد.

نگاهی به صنایع‌دستی مرودشت از گذشته تاکنون

صنایع‌دستی که در ابتدا و نه با این نام، که برای رفع احتیاجات روزمره بومیان سرزمین مرودشت، مانند سایر جوامع بشری در گذشته‌های وجود آمده بود، به‌ تدریج رشد و تکامل پیدا کرد و امروزه همان صنایع‌دستی در جای‌جای مناطق آبادی‌نشین سرزمین مرودشت، نشان‌دهنده پیشینه فرهنگ نشان و هنر آن منطقه است.

دست بافته‌های سنتی داری و غیر داری

 بافته‌های داری و غیر داری یــا زیراندازها که بــه دلیل کاربردی بودن این محصولات در کنار هنری بودن آن، توجه غالب مردم دنیا را به خود جلب کرده است، تنوع و قدمتی قرین قدمت سرزمین هزاره‌ها مرودشت را دارد. تولید دست بافته‌ها، به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین صنایع‌دستی خطه مرودشت، در اکثر نقاط جغرافیای عشایری، روستایی و حتی شهری مرودشت از قدیم تاکنون رواج داشته است. تنوع این محصولات که عموماً به‌عنوان کف‌پوش استفاده می‌شده‌اند، تقریباً با تنوع فرهنگ این منطقه برابر است. قالی‌بافی، گلیم‌بافی، اُیی بافی، دولایه بافی، شیششه‌ درمه بافی، سیاه‌چادر بافی، زیلوبافی و نمدمالی سنتی در این بخش از صنایع‌دستی مرودشت قرار می‌گیرند.

صنایع دستی مرودشت

گیوه‌بافی

پای‌افزار گیوه که خنک، سبک و قابل شستشو است و به دلیل ویژگی‌هایی که مطرح شد در میان روستاییان و کشاورزان، از گذشته تا امروز مورد استفاده قرار می‌گیرد هم چنان در برخی از مناطق مرودشت از جمله روستای کندازی و دشتک رواج دارد.

بافتنی‌های چوبی

سبد نوع دیگری از بافتنی‌های چوبی منطقه مرودشت به‌ویژه درگذشته بوده که با استفاده از شاخه‌های ریز درختان محلی از جمله انار و یا بادام‌کوهی ساخته و معمولاً استفاده‌ می‌شود، از جمله جای نان، جای لباس شسته، جای غلات و میوه، ساخت این سبدها با مصالح و مواد ارزان در منطقه بدون استفاده از دستگاه‌ها انجام می‌شده و بسیار اهمیت داشته است.

 متأسفانه امروزه به دلیل تغییرات اقلیمی و پوشش گیاهی مورد نیاز این هنر، از تولید سبدها کاسته شده است و تنها در بخشی از مرودشت بومیان منطقه، هرچند به‌طور محدود، به این کار مشغول هستند. تراش سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی، سفالگری، سنگ‌تراشی و حجاری سنگ و صنایع‌دستی چوبی از دیگر رشته‌های غالب و مورد اقبال هنرمندان امروزی خطه مرودشت به شمار می‌رود.

* گزارش از اُلدوز روستایی، کارشناس صنایع‌دستی استان فارس

مردم ترکیه چگونه به استقبال ماه رمضان می‌روند؟

ماه مبارک رمضان، یکی از ماه‌های پربرکت سال است که احکام و آداب این ماه، نتایج و اثرات مثبت مؤثری در زندگی و ارتباط انسان‌ها با خداوند ایجاد می‌کند. روزه‌داری در این ماه سراسر برکت سبب تقویت اراده و عزت نفس روزه‌داران می‌شود و معنویت را در جامعه گسترش می‌دهد.

ماه مبارک رمضان در میان مسلمانان ترکیه در جایگاه والایی قرار دارد و از جمله عیدهای بزرگ این کشور به حساب می‌آید. مردم این کشور نیز در کنار مسلمانان سایر کشورها با شور و اشتیاق زیادی به استقبال این ماه می‌روند و معتقدند این ماه مبارک، برکت و خیر را در سفره‌ها و روزی مردم افزایش می‌دهد، به گونه‌ای که در شرایط سخت و نامناسب اقتصادی نیز خداوند به برکت این ماه درهای خیر و رحمت را به روی بندگانش می‌گشاید. این کشور در ایام ماه مبارک رمضان سنت‌ها و رسوم مخصوص خود را برگزار کرده و خوراکی‌های ویژه این کشور را مصرف می‌کنند، که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

آغاز ماه مبارک رمضان شور و اشتیاق زیادی در جامعه و مردم کشور ترکیه ایجاد می‌کند، به طوری که در این ماه مبارک، مساجد و خیابان‌ها را تزئین می‌کنند و آغاز این ماه پربرکت را به یکدیگر تبریک می‌گویند. مردم سعی می‌کنند در این ماه برای ادای نماز جماعت به مساجد رفته و نماز خود را در مساجد به جای می‌آورند. صدای شلیک توپ نشانه‌ای است برای اعلام زمان غروب و اذان مغرب که مردم این کشور با شنیدن این صدا روزه خود را باز خواهند کرد.

ماه رمضان در ترکیه

خواندن قرآن در ماه مبارک رمضان

قرائت و تفسیر قرآن کریم در این ماه بسیار رواج پیدا می‌کند؛ یکی از عادات بسیار زیبا در این کشور استفاده از عطری به نام «کولونیا» است که که معمولا زمانی که افراد در مساجد حضور می‌یابند و یا سر سفره افطاری می‌نشینند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این عمل پسندیده در سایر مراسم و اعیاد به ویژه اعیاد اسلامی مانند عید قربان و عید فطر انجام می‌شود.

 

سنت چاوش‌خوانی در ترکیه

بر اساس سنتی دیرینه، سحرخوان‌ها (چاوش‌خوان) در هنگام سحر علاوه بر صدای مناجات مساجد، به خیابان‌ها و کوچه‌ها آمده و برای بیدار کردن مسلمانان و اقامه نماز صبح، آواز می‌خوانند. روزه‌داران پس از نماز صبح به قرائت قرآن می‌پردازند. علاوه بر این‌ها طبل‌زن‌هایی نیز در زمان صرف وعده سحری و عبادت با نواختن طبل مردم را بیدار می‌کنند؛ به طوری که در هر منطقه از شهر، یک طبال (طبل‌زن) حضور دارد. این افراد همچنین در روز عید فطر نیز با نواختن طبل این روز را جشن می‌گیرند و با زدن زنگ خانه‌ها، عیدی و انعام دریافت می‌کنند.

ماه رمضان در ترکیه

خوراکی‌های خاص ماه رمضان

از جمله خوراکی‌هایی که معمولا در سفره افطار مردم ترکیه وجود دارد و جزء مواد پرمصرف در این ماه محسوب می‌شود می‌توان به زیتون، خرما، پنیر ساده و پنیری معروف به کاشار اشاره کرد. کنافه و باقلوا نیز دو شیرینی هستند که معمولا در منازل تهیه می‌شود و در ماه مبارک رمضان نیز بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ معروف‌ترین شیرینی ماه رمضان در این کشور «گلاچ» نام دارد که از آرد، نشاسته و شیر تهیه می‌شود. همچنین نانی خاص به نام «پیده رمضان» برای وعده افطار تهیه می‌شود. انواع سوپ و آش نیز از جمله غذاهایی است که غالبا در سفره افطاری دیده می‌شود.

 

یکی از باورهای مردم ترکیه این است که هنگام افطار همه باید سر سفره افطاری حاضر باشند؛ از این رو سنت «اطعام روزه‌داران» در بیشتر شهرها و مناطق این کشور به طور گستره صورت می‌گیرد، به طوری که چادرهایی در اماکن عمومی برپا می‌شود که در این چادرها به شهروندان افطاری داده می‌شود؛ مسافران، رانندگان و سایر کسانی که به هر دلیلی نتوانسته‌اند به منازل خود بروند نیز می‌توانند در این آیین شرکت کرده و در کنار سایرین بر سر این سفره‌ها روزه خود را باز کنند.

البته در حال حاضر که تمام کشورهای دنیا با شیوع موج جدیدی از کرونا دست و پنجه نرم می‌کنند، انجام برخی از این آداب و رسوم که به شکل دورهمی برگزار می‌شود در برخی از موارد بامحدودیت و در برخی دیگر با ممنوعیت همراه است.

ماه رمضان در ترکیه

انتظار برای عید فطر، دومین عید بزرگ اسلامی در ترکیه

عید سعید فطر پس از عید قربان به عنوان دومین عید برگ ملی و دینی کشور ترکیه شناخته می‌شود که به مناسبت این عید معمولا سه روز تعطیلی رسما اعلام می‌شود. عیر فطر در ترکیه با نام «عید رمضان» نیز نامیده و به سبب مصرف زیاد شیرینی و شکلات در این عید با عنوان «شکر بایرامی» (عید شکر) نیز شناخته می‌شود. از جمله آداب و رسوم مردم ترکیه در این روز می‌توان زیارت اهل قبور، پوشیدن لباس نو، دید و بازدید و اقامه نماز عید فطر در مساجد سراسر این کشور را نام برد.

منبع: ایسنا

مرتبط:

آداب استقبال از رمضان در سوئیس خاورمیانه

استقبال از رمضان در مصر سرزمین فراعنه

۱۴۰۰ چگونه به استقبال سعدی می‌رود؟

کوروش کمالی ‌سروستانی ضمن تشریح برنامه‌های روز بزرگداشت سعدی در سال ۱۴۰۰ در هفت روز، این یادروز را ادای دینی به این شاعر عنوان کرد و به ارائه آماری درخصوص کارنامه سعدی‌پژوهی در سال ۱۳۹۹ پرداخت.

 مدیر مرکز سعدی‌شناسی در آستانه اول اردیبهشت‌ماه، روز بزرگداشت سعدی گفت: بی‌شک سعدی شیرازی، استاد سخن فارسی، یگانه‌ای است که سحر کلامش از گذر قرن‌ها، مخاطبانش را پیوسته مسحور می‌کند. بزرگی است که فرهیختگی و روشن‌نگری‌اش بر همگان هویدا است. آفرینش غزل‌های عاشقانه، روایت عارفانه، قصاید فاخر، مجالس حکیمانه، نصیحه‌الملوک خردمندانه و رباعیات و قطعات شاعرانه، هر روز بر صیت سخن شیخ از کران تا به کران قلمرو زبان فارسی می‌افزود و ادیبان و اندیشمندان جهان را به ستایش وامی‌داشت. ما ایرانیان وامدار تمدنی سخت سترگیم که سعدی یکی از ستارگان درخشان آن است.

او در ادامه بیان کرد: برگزاری یادروز سعدی، با همراهی و عنایت سعدی‌پژوهان، هنرمندان و علاقه‌مندان به او ادای دینی است به خوان گسترده حکمت و شعر و اندیشه او که هریک به سهم خویش از آن خوشه چیده‌ایم.

کمالی سروستانی افزود: اول اردیبهشت‌ماه، یادروز سعدی، به یمن خوبی‌ها و زیبایی‌های آثارش چون نامش جهانگیر شده است و امروز در شیراز و برخی از شهرهای ایران و جهان این روز خجسته را که امسال با ماه مبارک رمضان تقارن میمونی یافته است گرامی می‌دارند.

به گفته او، با توجه به شرایط کرونایی ایران و جهان امسال آیین گشایش و نشست‌های علمی و هنری روز بزرگداشت سعدی به‌صورت مجازی برگزار خواهد شد.

مدیر مرکز سعدی‌شناسی درباره برنامه‌های یادروز سعدی در سال ۱۴۰۰ بیان کرد: برنامه‌های یادروز سعدی از روز سه‌شنبه، ۳۱ فروردین‌ماه هر شب از ساعت ۱۸ از اینستاگرام مرکز سعدی‌شناسی به نشانی sadishenasi@ و فضاهای مجازی دیگر نهادهای فرهنگی و انجمن‌های ادبی پخش خواهد شد و صدا و سیمای مرکز فارس و کشور نیز برنامه‌های ویژه‌ای پخش خواهند کرد. در مراسم گشایش حضرت آیت‌الله دژکام، امام‌جمعه شیراز، دکتر رحیمی، استاندار فارس و برخی از مدیران فرهنگی سخن خواهند گفت و استاد کیوان ساکت با غزل‌نوازی این بزم روحانی را خواهند آراست. همچنین به دلیل تقارن یادروز سعدی با ماه مبارک رمضان با استفاده از مناجات‌خوانی درخشان محمد معتمدی براساس اشعار سعدی کلیپ‌های ویژه‌ای ساخته شده که پخش خواهد شد. در صبح اول اردیبهشت‌ماه آرامگاه سعدی گلباران خواهد شد و مجموعه فرهنگی سعدی‌شناسی به همت سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس افتتاح خواهد شد.

مدیر مرکز سعدی‌شناسی درباره سخنرانی‌های علمی یادروز سعدی نیز گفت: از اول تا هفتم اردیبهشت‌ماه از ساعت ۱۸ هرشب سه سخنرانی ارائه خواهد شد که در این شب‌ها استادان ارجمند، دکتر رستگارفسایی پیرامون «نثر مجالس سعدی»، استاد بهاءالدین خرمشاهی پیرامون «سعدی سردار سخن»، دکتر اصغر دادبه پیرامون «زبان سعدی»، دکتر کاووس حسن‌لی پیرامون «هنر ترازمندی سعدی در بوستان»، دکتر محمود فتوحی پیرامون «شعر تَر سعدی»، دکتر محمود عابدی پیرامون «ضرورت تصحیح غزلیات سعدی»، دکتر مجدالدین کیوانی پیرامون «زبان و بیان سعدی»، دکتر اکبر نحوی پیرامون «شعر و ادب پیش از سعدی در شیراز»، دکتر سیدمهدی زرقانی پیرامون «گونه‌شناسی آثار سعدی»، دکتر نسرین فقیه مرزبان پیرامون «منظورشناسی سعدی در غزل»، دکتر سیدمحمدمهدی جعفری پیرامون «سعدی و نهج‌البلاغه»، دکتر سیدمهدی ماحوزی پیرامون «زبان غنایی سعدی و جاودانگی زبان و فرهنگ ایرانی»، استاد حسن میرعابدینی پیرامون «جنبه‌های روایی آثار سعدی»، استاد احمد سمیعی پیرامون «هنرآفرینی سعدی در غزل»، دکتر حمید امجد پیرامون «سعدی؛ زمان و زبان»، جعفر شجاع کیهانی پیرامون «سعدی و داستانک»، دکتر محمدرضا خالصی پیرامون «تأملی بر زبان سعدی در گلستان»، دکتر نجمه نظری پیرامون «هنر مناظره در غزل سعدی»، دکتر فریده داوودی مقدم پیرامون «معنادرمانی نیایش‌های بوستان»، دکتر مرتضی جعفری پیرامون «سعدی و رمضان» و دکتر فرح نیازکار پیرامون «زبان عتاب سعدی» سخنرانی خواهند کرد. همچنین در این شب‌ها دکتر جعفر مویدشیرازی، کامیار عابدی‌شال، رضا کیانیان، بلقیس سلیمانی و سایه اقتصادی‌نیا غزل‌های سعدی را خواهند خواند.

کمالی‌سروستانی درباره برنامه‌های جنبی یادروز سعدی اظهار کرد: همزمان با یادروز سعدی در اول اردیبهشت‌ماه کلیات نفیس سعدی شیرازی اثر ارزشمند خاندان هنرمند یوسف مذهب‌باشی به خط میرزا علی‌نقی شیرازی و تذهیب میرزا محمود شیرازی منتشر خواهد شد. مسابقات سعدی‌خوانی، گلستان‌خوانی، بوستان‌خوانی و نیز ساخت و انتشار موسیقی سنتی براساس آثار سعدی به همت نهادها و انجمن‌های فرهنگی از دیگر برنامه‌های جنبی یادروز سعدی خواهد بود. همچنین رایزنی‌های فرهنگی جمهوری اسلامی در کشورهای مختلف از جمله ترکیه و هند وبینارهایی برگزار خواهند کرد.

مدیر مرکز سعدی‌شناسی در پایان درباره کارنامه سعدی‌پژوهی در سال ۱۳۹۹ نیز گفت: براساس آمار ارائه‌شده در سال ۱۳۹۹، جمعا ۹۷ عنوان کتاب در شمارگان ۱۰۸۲۷۰ در رابطه با سعدی منتشر شده است. کل کتاب‌های چاپ اول ۵۴ عنوان در شمارگان ۵۱۳۴۰ است که از این تعداد، ۶ عنوان در شمارگان ۱۰۳۰۰ کلیات سعدی، ۱۴ عنوان در شمارگان ۱۰۶۴۰ گلستان، ۵ عنوان در شمارگان ۷۲۵۰ بوستان، ۳ عنوان در شمارگان ۲۵۰۰ غزلیات و ۲۶ عنوان در شمارگان ۲۰۶۵۰ پیرامون سعدی است. کتاب‌های چاپ مجدد نیز ۴۳ عنوان در شمارگان ۵۶۹۳۰ است که از این تعداد، ۱۱ عنوان در شمارگان ۱۸۵۰۰ کلیات سعدی، ۸ عنوان در شمارگان ۱۲۷۵۰ گلستان، ۱۰ عنوان در شمارگان ۱۴۴۰۰ بوستان، ۳ عنوان در شمارگان ۲۷۰۰ غزلیات، ۱ عنوان در شمارگان ۱۰۰۰ قصاید و ۱۰ عنوان در شمارگان ۷۵۸۰ پیرامون سعدی است.

 

بنا بر اعلام، مراسم یادروز سعدی با همکاری شهرداری شیراز، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس، سازمان اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس، صدا و سیمای مرکز فارس، دانشنامه فارس، معاونت فرهنگی شهر کتاب، انجمن فرهنگ و ادب شیراز و مرکز سعدی‌شناسی برگزار خواهد شد.

منبع: ایسنا

مرتبط:

دیدنی های زیبا و چشم نواز آرامگاه سعدی

سعدی شیرازی _آموزگار زندگی

کشف قدیمی‌ترین شواهد وجود عسل در ۳۵۰۰ سال پیش

باستان‌شناسانی که در سایت حفاری در مرکز نیجریه کار می‌کردند، ظروف سفالی پیدا کردند که برخی از آنها قدمت ۳۵۰۰ ساله دارند. این ظروف مدرکی برای وجود قدیمی‌ترین شیرین‌کننده شناخته‌شده بشر ارائه کرده‌اند. محققان با تجزیه‌وتحلیل بقایای کشف شده در خرده‌ریزها و ترکیبات موجود در آنها اعلام کردند که احتمالا شانه‌های مومی در این ظروف گرم می‌شدند تا عسل جدا شود.

به نقل از نیوز، این کشف موردی هیجان‌انگیز است زیرا زنبورداری در جنوب صحرای آفریقا که از بین رفته را ثابت می‌کند. خرده‌های سفال مربوط به فرهنگ نوک (NOK) است، تمدنی که در حدود ۱۵۰۰ سال قبل از میلاد ایجاد و حدود ۱۵۰۰ سال باقی ماند.

این فرهنگ با ساخت ماهرانه مجسمه‌های سفالی، از قدیمی‌ترین آثار هنری در آفریقا، شناخته شد. این فرهنگ در مکانی رشد کرده است که در آن کشاورزان و علوفه‌داران با یکدیگر زندگی می‌کردند اما در مورد نگهداری از حیوانات اهلی و شکار اطلاعاتی از این فرهنگ در دسترس نیست.

محققان در حال کار بر روی این سایت و تلاش برای مطالعه بیشتر در مورد این فرهنگ با استفاده از آثار همراه با وعده‌های غذایی هستند. دانشمندان به‌طور معمول در مورد محل اقامت و وعده‌های غذایی کاوش می‌کنند تا به مطالعه در مورد علوفه و روش‌های کشاورزی در یک منطقه بپردازند. آنان معمولا استخوان‌های حیوانات را در داخل خاک جستجو می‌کنند  اما در سایت‌های مستقر در مرکز نیجریه، خاک اسیدی از حیوانات محافظت نمی‌کند.

 

به همین دلیل محققان خرده‌های سفال را که تاکنون بیش از ۴۵۰ مورد پیدا شده است را بررسی می‌کنند. چند سوم از ظروف سفالی کشف شده دارای چربی‌های پیچیده‌ای بودند که در موم وجود دارد. آنان فکر می‌کنند، زمانی که موم طی گرم شدن ذوب می‌شود در منافذ ظرف محبوس شده یا با ذخیره‌سازی موم درون سفال جذب می‌شود. محققان دریافته‌اند که این چربی‌های موم ممکن است صدها سال حفظ شوند.

منبع: ایسنا