استان بوشهر

استان بوشهر، یکی از استان های جنوبی ایران است که در حاشیه خلیج فارس قرار گرفته است. این استان با استان های فارس، هرمزگان، کهکیلویه و بویراحمد و خوزستان همسایه می باشد و به دلیل قرار گرفتن بین خلیج فارس و رشته کوه زاگرس، دارای دو بخش ساحلی و کوهستانی است. قدمت این استان به دوره عیلامی ها و تمدن بین النهرین مربوط می شود. استان بوشهر، زمانی جزء استان فارس محسوب می شده و در دوره ای نیز جزء استانی به نام استان ساحلی به مرکزیت بندرعباس بوده است؛ اما از سال ۱۳۵۲ به استانی مستقل تبدیل می شود. وسعت استان بوشهر حدود ۲۲٫۷۴۲ کیلومترمربع می باشد و ۱٫۱۶۳٫۴۰۰ نفر در آن زندگی می کنند. آب و هوای این استان گرم و خشک و در نوار ساحلی گرم و مرطوب می باشد؛ به طوری که در تابستان دما از ۵۰ درجه سانتی گراد هم بالاتر می رود. اغلب مردم استان بوشهر، فارس بوده و به لهجه بوشهری صحبت می کنند. اما مردمی از اقوام لر، عرب و ترک نیز در آن زندگی می کنند. این استان دارای ۱۰ شهرستان، ۲۴ بخش، ۳۷ شهر، ۴۶ دهستان و ۹۱۰ آبادی بوده و مرکز آن بندر بوشهر می باشد. از ویژگی های خاص استان بوشهر می توان خرمای مرغوب و سواحل بسیار زیبا را نام برد.

بندر بوشهر

یکی از قدیمی ترین بندرهای ایران، بندر بوشهر می باشد که در بخش مرکزی استان بوشهر قرار گرفته است. ارتفاع این شهر از سطح دریا ۱۸ متر بوده و دارای آب و هوای نیمه بیابانی گرم می باشد. اما در فصول سرد سال هوا بسیار مطلوبی دارد. بر اساس برخی اسناد، بوشهر کنونی در زمان نادرشاه افشار پایه ریزی شد تا محلی برای ایجاد نیروی دریایی کشور باشد. در آن زمان، بندر بوشهر اصلی ترین پایگاه دریایی و همچنین مرکز ساخت کشتی های جنگی بود. در دوره زندیان این بندر به مرکز اصلی صادرات و وارادت تبدیل شد و در دوره قاجار به اوج رونق بازرگانی خود رسید. به طوری که در زمان ناصرالدین شاه عنوان مرکز گمرکات جنوب را به خود اختصاص داد و اداره ای به همین نام نیز در آن تأسیس شد. با گذشت زمان عواملی همچون احداث راه آهن، رونق بندر خرمشهر و تأسیس شرکت نفتی ایران و انگلیس از رونق و اعتبار بوشهر کاست. اما شروع جنگ تحمیلی و تعطیلی دو بندر امام خمینی و خرمشهر، باعث شد بارگیری و تخلیه اجناس و کالاها دوباره از بندر بوشهر انجام شود و این بندر به مهم ترین بندر تدارکاتی و پشتیبانی تبدیل گردد. امروزه با وجود صنایع بزرگی همچون کشتی سازی و نیروگاه اتمی و همچنین موقعیت خاص بوشهر در منطقه، این بندر یکی از مهم ترین قطب های اقتصادی و صنعتی ایران محسوب می شود. از دیگر فعالیت های اقتصادی مردم، می توان کشاورزی، دامداری، ماهیگیری و … را نام برد. جمعیت این شهر حدود ۲۲۵٫۲۹۷ نفر می باشد که برخی از آنان را ساکنان غیربومی تشکیل می دهند.

عسلویه-بوشهر
گناوه-بوشهر

شهرهای مهم استان بوشهر

از شهرهای مهم استان بوشهر، می توان شهرهای زیر را نام برد:

  • عسلویه
  • گناوه
  • دیلم
  • جم
  • کنگان
  • دشستان

 

عسلویه

بندر عسلویه، در شرق استان بوشهر و در ۳۰۰ کیلومتری بندر بوشهر قرار دارد. درباره نام این بندر روایات گوناگونی وجود دارد. طبق نظر مهندس احمد حامی عسلویه که با الف نوشته می شده ( اسلویه ) از کلمه «اسلو» به معنای آبگیر و محل توقف کشتی، گرفته شده است. این نام نیز مانند خارک، لارک، تنب و … از دوران عیلامی ها به جا مانده است. بر اساس روایات دیگر، به دریای خروشان عسل می گفته اند و چون دریای آن منطقه مواج بوده، نام عسلویه را بر آن نهاده اند. تا قرن دهم هجری هیچ نامی از عسلویه در کتاب ها و آثار گذشتگان نیست. اولین اشاره ها به بندر عسلویه، به حمله سپاهیان معین الدین فالی به کشور بحرین از طریق این بندر و شکست پرتغالی ها بر می گردد. در حال حاضر عسلویه یکی از قطب های مهم اقتصادی ایران به شمار می رود و بزرگترین میدان گازی ایران یعنی میدان گاز پارس جنوبی در ۱۰۰ کیلومتری آن واقع شده است. به علاوه وجود تاسیسات عظیم پتروشیمی و پالایشی باعث جذب نیروی کار فراوان در این بندر شده است. جمعیت بومی بندر عسلویه، حدود ۹۰۰۰ نفر است که اکثر آن ها اهل سنت می باشند.

گناوه

بندر گناوه یکی از شهرهای شمالی استان بوشهر است و تا مرکز آن یعنی بندر بوشهر ۱۶۰ کیلومتر فاصله دارد. قدمت این بندر نیز به دوره عیلامی ها بر می گردد. نام این بندر در قدیم جنابه یا جنابا بوده است. برخورداری از سواحل زیبا و بازارهای سنتی باعث شده که هر ساله افراد زیادی به این شهر سفر کنند. تنوع اجناس و کالاها و قیمت های مناسب، بازار این شهر را به یکی از محبوب ترین بازارهای ایران تبدیل کرده است. بازار سیف که مرکز فروش اجناس برقیست و بازار ماهی فروشان، از بازارهای معروف بندر گناوه می باشند.

بندر دیلم

شهرستان دیلم یکی دیگر از شهرستانهای استان بوشهر است که به مرکزیت بندر دیلم در فاصله ی ۲۰۰ گیلومتری بوشهر قرار دارد. جمعیت این شهرستان همراه با روستاهای اطراف آن نزدیک به ۳۰هزار نفر می ‌باشد. همسایگان این شهرستان جنوبی از شمال شهرستان بهبهان و بندر هندیجان (از استان خوزستان) از شرق استان کهگیلویه و بویر احمد، از جنوب شهرستان گناوه و از غرب به خلیج فارس محدود شده است.

دیلم تاریخچه ی دور و درازی دارد به طوری که پیشینه تاریخی آن به  ۲۳۰۰ سـال پیش باز می گردد. محققان تاریخی نام دیلم را در میان کتاب‌ هایی مثل صوره الارض ابن حوقل و سفرنامه ناصـرخسرو مشاهده کردند که این خود گواهی است مکتوب بر قدمت تاریخی این شهرستان جنوبی. بد نیست بدانید در قدیم به دیلم و چند شهر نزدیک آن بندر مهروبان می‌ گفتند و یکی از مهمترین بنادر خلیج فارس در هزار سال پیش محسوب میشد به طوری که بازرگانان و کشتی ‌های متعدد برای صادرات و واردات کالاهای خود به این بندر می آمدند.

تجارت تا به امروز نیز در دیلم رواج خود را از دست نداده و همچنین به دلیل همجواری دیلم با کشورهای عرب زبان، بازارهای پررونقی دارند که هر ساله در نوروز گردشگران بیشماری را به سمت خود می کشاند. علاوه بر همه ی این ها عیدها در سواحل این بندر دستفروشان زیادی بساط  خود را پهن می‌ کنند و به دلیل قیمت‌ های مناسب و تنوع جنس‌ ها استقبال بی نظیری را شاهد می باشد .

این رونق اقتصادی سبب شده که تجارت و دریانوردی شغل بیشتر مردمان دیلم شود. آب و هوای دیلم مانند بیشتر شهرهای جنوبی گرم و مرطوب است. در خنکترین ساعت روز هوای دیلم به ۱۸ درجه سانتی گراد و در گرمترین زمان به ۳۹ درجه می‌ رسد.

هیاهوی بازار، تصویر قایق‌ها و صیادانی که با قایق‌هایشان به صید ماهی می‌روند، سکوهای بزرگ نفت و گاز و غروب آفتاب در ساحل ماسه‌ای دیلم لحضات دلنشینی را برای گردشگرانش به ارمغان می آورد.

جم

شهرستان جم یکی از شهرستان‌های خوش آب و هوای بوشهر است که به مرکزیت شهر جم در شرق استان قرار دارد. این شهرستان از شرق و شمال ‌شرقی به استان فارس، از جنوب به شهرستان عسلویه و از جنوب‌غربی به شهرستان کنگان و از شمال به شهرستان دشتی و شمال‌غربی شهرستان دیر محدود می ‌شود.

قطب اقتصادی شهرستان جم شرکت پالایش گاز فجر جم می باشد که در سال ۱۳۶۹ به بهره برداری رسید و به عنوان بزرگترین پالایشگاه گاز خاورمیانه نقش مهمی در سبد انرژی کشور و اشتغال زایی استان ایفا نمود.

علاوه بر غذاهای دریایی و قلیه ماهی که شهرتش در شهرهای جنوبی زبانزد است، رنگینک جمی نیز طرفداران خود را در میان گردشگران پیدا کرده است این رنگینک که تفاوتهایی با رنگینک بوشهری و خوزستانی دارد نیز در ایام تابستان مشتری های زیادی دارد.

دیدنی های شهرستان جم فقط به ساحل نیلگون خلیج فارس منتی نمی شود بلکه به دلیل آب و هوای مناسب، مراتع و پارک های سرسبزی نیز در جم وحود دارد که برای استراحتگاه مسافران بسیار مناسب است. مقصد نهایی بیشتر مسافران در جم، سواحل خلیج فارس است و پیشنهاد می شود بعد از جم به بندر سیراف هم سفری داشته باشند تا لذت سفرشان دوچندان شود.

blank
بافت قدیمی بوشهر

جاذبه های گردشگری استان بوشهر

استان بوشهر، از جاذبه های طبیعی و تاریخی زیادی برخوردار است. با سفر به این استان جنوبی، هم می توان در سواحل زیبای آن به تفریح پرداخت و هم می توان از دیگر نقاط دیدنی آن بازدید کرد و لذت برد. از مهمترین جاذبه های گردشگری استان بوشهر می توان موارد زیر را نام برد:

  • بافت قدیمی بوشهر
  • موزه دریانوردی
  • آب انبار قوام
  • کشتی رافائل
  • گنبد نمکی جاشک
  • موزه رئیس علی دلواری
  • قبرستان باستانی سیراف
  • قلعه خورموج دشتی
  • کاخ کوروش
  • سواحل زیبای استان بوشهر

بافت قدیمی بوشهر

بافت قدیمی بوشهر که از معماری بی نظیری برخوردار است، در کنار خلیج فارس قرار گرفته و از زیباترین بافت های مسکونی ایران محسوب می شود. این بافت قدیمی حدود ۳۸ هکتار مساحت دارد و از ۴ محله کوتی، شنبدی، بهبهانی و دهدشتی تشکیل شده است. نام این محله ها از قوم و طایفه ای گرفته شده که برای اولین بار در اینجا ساکن شده بودند. عمارت های زیبایی که عمر آن ها به ۲۵۰ سال پیش باز می گردد، بناهای کنسولگری کشورهای مختلف، بازار قدیمی، مساجد، حسینیه و کلیسا، همگی در بافت قدیمی بوشهر دیده می شوند. قسمت های مختلف خانه ها تقریبا مانند هم بوده و شامل اتاق، ورودی، حیاط، تراس، پشت بام و جان پناه، سایه بان، بادگیر، بازشو و … می شده است. تا سال ۱۳۳۵، بافت قدیم مهمترین و اصلی ترین بخش بندر بوشهر بوده و اکثر فعالیت ها و کارکردهای شهری در همین محدوده انجام می شد. اما به تدریج با تغییر و تحولاتی که در زمینه شهرسازی صورت گرفت، بافت قدیم دچار آسیب های جدی شد؛ به عنوان مثال، با ساخته شدن خیابان ششم بهمن، این بافت به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم شد. در شکل گیری بافت قدیم بوشهر، سه عامل مهم را می توان نام برد: اقلیم، شکل زمین و وضعیت امنیتی. آب و هوای گرم و مرطوب بوشهر باعث شده که ساختمان ها را بلند و کوچه ها را باریک بسازند. این امر موجب می شد که همواره کوچه ها در سایه قرار گیرند و همچنین با جریان هوا در آن ها، رطوبت تا حد ممکن کاهش پیدا کند. با توجه به این که قسمت شرقی بندر بوشهر بلندتر از قسمت غربی آن است، خانه ها به گونه ای ساخته شده اند که بام آن ها تقریبا در یک سطح قرار دارند. این امر موجب می شود که تمام خانه ها از سایه برخوردار شوند و گرمای کمتری جذب آن ها شود. در قدیم، بندر بوشهر به دلیل اعتباری که در تجارت داشت، گاهی دچار ناامنی هایی می شد. برای مقابله با آن ها، کوچه ها علاوه بر باریک بودن، پر پیچ و خم نیز ساخته می شدند. در نتیجه اگر غریبه ای به این کوچه ها وارد می شد، راه خود را گم می کرد و عملاً نمی توانست کاری از پیش ببرد.

موزه دریانوردی

موزه دریانوردی بوشهر، یکی از زیباترین موزه های ایران است که با مساعدت نیروی دریایی و اداره کل میراث فرهنگی استان بوشهر در سال ۱۳۸۷ به بهره برداری رسیده است. این موزه در واقع همان عمارت کلاه فرنگی است که تا سال ۱۹۴۵ از آن به عنوان دفتر سرکنسولگری انگلیس استفاده می شد. اما با انتقال این دفتر به بحرین، این عمارت به دولت ایران واگذار و در اختیار نیروی دریایی قرار گرفت. مساحت این موزه به ۸۰۰۰۰ مترمربع می رسد و در بخش های مختلف آن می توان کشتی، شناور، انواع و اقسام ادوات و تجهیزات دریانوردی را دید. به عنوان مثال ماکت لنج ها، انواع قطب نماها، تجهیزات بی سیم، انواع دوربین های دریایی و دید در شب، نقشه های مختلف، ظروف کارمندان و سربازان نیروی دریایی، تجهیزات پزشکی و بهداشتی کشتی های نظامی، تابلو آموزش گره های دریایی و … در این موزه نگهداری می شوند. بعضی موجودات دریایی نیز به صورت تاکسیدرمی در موزه دریانوردی وجود دارند. در محوطه عمارت، زیردریایی ها، شناورهای مجهز نظامی، انواع قایق های جنگی و کشتی پرسپولیس به نمایش درآمده اند. بازدیدکنندگان می توانند در اتاقی ویژه، فیلم این کشتی را که توسط کارشناسان نیروی دریایی، طی دو ماه از آب بیرون آورده شده، ببینند. از نکات قابل توجه این موزه، وجود اولین زیردریایی مرطوب کشور است که توسط دکتر مصطفی چمران طراحی و ساخته شده است. شناور 《 تری ماران 》نیز اولین شناور سه بدنه ساخت ایران است که در موزه دریایی بوشهر به نمایش گذاشته شده است. این موزه شامل کتابخانه و مرکز اسناد نیز می باشد.

آب انبار قوام

آب انبار قوام، یکی از جاذبه های گردشگری بندر بوشهر می باشد که در کنار دریا قرار گرفته . در قدیم آب انبارها، تنها منبع آب شیرین بوده اند؛ چرا که آب های زیرزمینی بسیار شور بوده و فقط برای شستشو و کشاورزی قابل استفاده بوده اند. آب انبار قوام، قدمتی ۱۵۰ ساله دارد و در زمان قاجار، با استفاده از سنگ های رسوبی بسیار مقاوم ساخته شده است. نمای بیرونی بنا به شکل مکعب مستطیل بوده و داخل آن نیز به صورت دهانه های چهارطاقی ستون بندی شده است. برای عایق بندی آب انبار، نوعی ساروج مقاوم به کار رفته . ارتفاع این آب انبار حدود ۵ متر بوده که ۳ متر آن، زیرِ زمین و ۲ متر آن بالای سطح زمین قرار دارد. از بیرون که به بنا نگاه می کنیم، پنجره هایی می بینیم که به فاصله های معینی از هم قرار دارند و طول آن ها ۱۲۰ سانتی متر می باشد. چندین در نیز در کنار این پنجره ها دیده می شوند که احتمالا برای ورود به آب انبار و برداشت آب تعبیه شده بودند. امروزه، آب انبار قوام به رستوران و چایخانه سنتی تبدیل شده است.

کشتی رافائل

کشتی رافائل، یک کشتی بزرگ تفریحی بود که در سال ۱۹۶۳ میلادی با گنجایش ۱۸۰۰ مسافر در کشور ایتالیا ساخته شد. همزمان با رافائل، کشتی کوچکتری نیز ساخته شد که نام آن را میکل آنژ گذاشتند. اما رافائل بسیار زیباتر و مجلل تر بود. طول این کشتی ۲۷۶ متر و عرض آن ۳۱ متر بود. رافائل دارای تجهیزات و امکانات فوق العاده ای بود که از بین آن ها می توان به ۷۵۰ کابین مجهز، رادیو تلفنی با ۲۰۰ خروجی، ۶ استخر، ۳۰ سالن اجتماعات، باشگاه های ژیمناستیک و بدنسازی، ۱۸ آسانسور، تالار نمایش با ظرفیت ۵۰۰ نفر و … اشاره کرد. این کشتی در ابتدا فقط در دریای مدیترانه حضور داشت؛ اما بعدها بین جنوآ و نیویورک به رفت و آمد مشغول شد. دولت ایتالیا که در آن زمان در وضعیت مالی نامناسبی قرار داشت، از عهده مخارج عظیم نگهداری رافائل بر نمی آمد و به ناچار آن را به قیمت دو میلیون دلار و در ازای بدهی خود به دولت ایران واگذار کرد. بدین گونه کشتی رافائل در سال ۱۳۵۶ هجری شمسی وارد آب های خلیج فارس شد و در کنار بندر بوشهر پهلو گرفت. می گویند دولت ایران برای نشان دادن خود به دولت انگلیس این کشتی را خرید؛ چرا که قرار بود در زمستان ۱۳۵۷، ملکه انگلیس با کشتی تفریحی سلطنتی بریتانیا که کوچکتر از رافائل بود، به ایران سفر کند. تا قبل از انقلاب، کشتی رافائل بارها برای گشت و گذار و برگزاری مهمانی، در اختیار خاندان سلطنتی، نیروی دریایی، نخست وزیر و هیأت دولت قرار گرفت. با روی دادن انقلاب در ایران، خدمه ایتالیایی آن به کشور خود بازگشتند. پس از شروع جنگ ایران و عراق، کشتی رافائل در سال ۱۳۶۲ مورد اصابت دو موشک عراقی قرار گرفت و به دلیل موقعیت خطرناکش برای بندر بوشهر، به کمک یک یدک کش به هزار متر دورتر منتقل شد. از آنجا که چراغ های کشتی خاموش ماندند، در یکی از شب ها، یک کشتی باری ایرانی به آن برخورد کرد و متاسفانه رافائل به طور کامل غرق شد. لاشه این کشتی عظیم، هنوز در اعماق آب های خلیج فارس قرار دارد؛ اما بارها اشیاء قیمتی و حتی لوازم آن توسط غواصان به تاراج برده شده است.

blank
کشتی رافائل بوشهر
گنبد نمکی جاشک
موزه رییس علی دلواری

گنبد نمکی جاشک

گنبد نمکی جاشک یا کوه نمک جاشک، یکی از جاذبه های طبیعی استان بوشهر است که بین شهرستان های دیر و دشتی قرار گرفته است. این کوه نمک که به گنبد نمکی دشتی نیز معروف است، از بزرگترین و زیباترین گنبدهای نمکی ایران و خاورمیانه محسوب می شود. ویژگی هایی مانند غارهای نمکی طبیعی، انواع سنگ ها، چشمه های نمکی، بلورها و … باعث شده که علاوه بر افراد عادی، زمین شناسان نیز به این منطقه جذب شوند. یکی از زیبایی های این منطقه وجود نمک های رنگی است. در واقع به دلیل وجود موادی مانند گوگرد، کربن، پتاسیم، آهن و … در ترکیب نمک های این منطقه، سنگ های نمکی به رنگ های زرد، سیاه، نارنجی، قرمز و قهوه ای درآمده اند. بخش دیگر این مجموعه عظیم، یخچال های نمکی است. این یخچال ها بر اثر حرکت توده های نمکی شکل گرفته اند و چون شباهت زیادی به یخچال های یخی داشته اند، این نام را به خود گرفته اند. اندازه این یخچال ها که در شمال غربی گنبد قرار گرفته اند، یکسان نیست. درون آن ها، از تبخیر آب های روان و چشمه های نمکی، شکل های گوناگونی از نمک به وجود آمده اند که بسیار زیبا بوده و همانند الماس می درخشند. نمک فشان ها و نمک شارها از بخش های دیگر گنبد نمکی جاشک می باشند. به دلیل حجم بالای نمک و املاح ( حدود ۳۵۰ برابر آب دریا )، آب چشمه ها به صورت خمیری متراکم به بیرون پرتاب شده و در سطح گنبد جاری می شود. از جاری شدن این خمیرهای نمکی، نمک شارها به وجود می آیند که همچون آبشارهای زیبایی در شکل های مختلف دیده می شوند. یکی دیگر از بخش های این گنبد، غارهای نمکی آن است که تعداد آن ها بسیار زیاد است. طول این غارها متفاوت بوده و بزرگترین آن ها حدود ۱۵۰۰ متر است. درون این غارها می توان استالاگمیت ها و استالاکتیت هایی از جنس نمک دید که شکل های گوناگونی به خود گرفته اند و بر اساس همین شکل ها، نام غارها تعیین شده است. مثلا در یکی از این غارها به نام غار انگوری، قندیل هایی به شکل خوشه انگور می توان دید. غارهای شاخه نبات، سد نمکی و پنجه عقاب از دیگر غارهای گنبد هستند. در گذشته، کسانی که به بیماری های تنفسی مانند آسم، برونشیت و یا سینوزیت مبتلا بودند، برای درمان به این غارها می رفته اند. یکی از شگفتی های این منطقه، دره گل کلم می باشد. در این قسمت، سطح زمین با نمک هایی به شکل گل کلم پوشیده شده و از نظر ظرافت به یک تابلوی نقاشی شبیه است. چیزی که حیات این گنبد نمکی را حفظ می کند، چشمه های نمکی متعددی است که درون غارها و دره ها قرار دارند. از طریق این چشمه ها، آب شور از اعماق زمین به سطح آن آمده، جاری می شود و بلورها و قندیل های نمکین را به وجود می آورد.

موزه رئیس علی دلواری

موزه رئیس علی دلواری که در ۴۵ کیلومتری بندر بوشهر و در جنوب شرقی شهر دلوار واقع شده، در اصل خانه این سردار بزرگ ایرانی بوده است. رئیس علی دلواری در سال ۱۲۶۱ هجری شمسی در دلوار به دنیا آمد و در جریان جنگ جهانی اول، به مدت ۷ سال فرمانده نیروهای ایران در تنگستان را به عهده داشت. در آن زمان او سرداری جوان بود که با کمک نیروهای خود توانست ۵۰۰۰ سرباز انگلیسی را شکست دهد. اما متاسفانه در سال ۱۲۹۴ و در سن ۳۳ سالگی در تنگک صفر بوشهر اسیر شد و به شهادت رسید. خانه او توسط وارثینش به سازمان میراث فرهنگی بوشهر اهدا و به موزه ای زیبا تبدیل شد. وسعت این موزه به ۴۰۰۰ مترمربع می رسد. دیوارهای آن سفید و کوتاه بوده و در و پنجره های آن از چوب ساخته شده است. ۲۳ اتاق در این بنا وجود دارد که به ۷ بخش برای نگهداری اسناد و اموال تاریخی تقسیم شده است. گچبری ها، شیشه های رنگی، درخت های نخل باغچه، بخش های ستون دار، چراغ های لاله و گلابدان ها بر زیبایی این بنا افزوده اند. در ابتدای موزه و در سمت راست، اتاقی با دیوار شیشه ای وجود دارد که محل برگزاری جلسات مهم رهبران تنگستانی بوده است و هم اکنون، محل نگهداری تندیس های رئیس علی دلواری و همرزمان او می باشد. اتفاقاتی که در زمان اشغال بوشهر توسط نیروهای انگلیسی روی داده، به صورت مکتوب و به ترتیب زمانی، بر دیوارهای موزه قرار گرفته اند. همچنین در قسمت های مختلف، می توان ابزار، تجهیزات، چند گردونه توپ، سوگندنامه، وصیت نامه و کلکسیونی از تمبرهای قدیمی را مشاهده کرد.

قبرستان باستانی سیراف

سیراف، یکی از شهرهای بندری استان بوشهر است که در بخش مرکزی شهرستان کنگان واقع شده است. این شهر باستانی از لحاظ معماری، به روستای ماسوله در استان گیلان شباهت دارد. این بندر در قرون دوم تا چهارم هجری قمری، بسیار آباد بوده و رونق اقتصادی چشمگیری داشته است. مردم این شهر با کشورهایی نظیر روم، یونان، ماداگاسکار و چین به داد و ستد می پرداخته اند و دارای ثروت فراوان بودند. اکثر خانه های این شهر بسیار مجلل و زیبا بوده و از چوب ساج و چوب های دیگری که از هند و آفریقا وارد می شده، ساخته می شده اند. قیمت برخی از این خانه ها به ۳۰۰۰۰ درهم نیز می رسیده . متاسفانه بندر باشکوه سیراف در قرن چهارم هجری بر اثر زلزله هولناکی ویران شد و قسمتی از آن نیز به زیر آب فرو رفت. بقایای این شهر باستانی هنوز هم زیبا هستند و تماشای آن ها خالی از لطف نیست. یکی از جاهایی که از آن شهر به جا مانده، قبرستان باستانی سیراف است که در دامنه کوهی واقع شده است. از آنجا که در این قبرستان، پیروان ادیان مختلف دفن شده اند، به آن قبرستان تمدن ها نیز گفته می شود. در آن زمان به دلیل آزادی دینی که در این شهر وجود داشت، علاوه بر مسلمانان، زرتشتیان، یهودیان، مسیحیان، بوداییان، مانویان و … بخشی از جمعیت این شهر را تشکیل می دادند. در این قبرستان، تعداد بسیار زیادی قبرهای مستطیل شکل که معمولا طول آن ها ۲۱۰ و عرضشان ۵۰ سانتی متر می باشد، در ردیف های منظم در دل سنگ ها کنده شده اند. عمق آن ها بین ۴۰ تا ۶۰ سانتی متر بوده و سطح خارجی آن ها با ملاط ساروج پوشانده شده است. بخشی از این قبرستان رو به غرب بوده و آن را به زرتشتیان نسبت داده اند. در قسمت دیگر با زیاد شدن ارتفاع دامنه، قبرها بزرگتر و با عمق بیشتری ساخته شده اند. در بخشی از آن نیز می توان قبرهایی عمودی با ارتفاع ۳ متر را دید. چندین پلکان عریض سنگی نیز در جاهای مختلف به چشم می خورد که از طریق آن ها رفت و آمد بین قبور راحتتر انجام می شود. بر اساس روایاتی، این گودال های قبر مانند در واقع برای جمع آوری آب باران ایجاد شده بودند؛ اما با وقوع حوادثی مانند زلزله و همه گیری بیماری طاعون که منجر به کشته شدن تعداد زیادی از مردم گردید، از آن ها برای دفن اجساد مردگان استفاده شد. قبرستان تاریخی سیراف در سال ۱۳۸۱ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.

قلعه خورموج دشتی

قلعه خورموج دشتی که به قلعه محمدخان دشتی نیز معروف است، در شهر خورموج از توابع شهرستان دشتی قرار دارد. محمدخان دشتی یکی از حاکمان این منطقه بود و حدود ۲۰ سال در این قلعه حکومت می کرد. قلعه خورموج دشتی در دوران قاجار و با الهام از سبک معماری دوره های سلجوقیان و ساسانیان ساخته شده است. چهار حصار، چهار برج، عمارت مرکزی، اندرونی، اصطبل و قراول خانه، بخش های مختلف این قلعه را تشکیل می دادند. درون قلعه با استفاده از طاق نماها و گچبری ها تزیین شده و سبک آن ها بسیار شبیه به کاخ اردشیر در استان فارس بوده است. یکی از درهای قلعه رو به شمال قرار داشت و ارتفاع آن به ۵ متر می رسید. این در بزرگ که از چوب درختان جنگلی ساخته شده بود، برای رفت و آمد سواران و ماشین ها در نظر گرفته شده بود. در کوچکتری هم رو به جنوب قرار داشت و پیاده ها از آن عبور می کردند. ارتفاع این در که به آن چیله می گفتند، نیز حدود ۳٫۵ متر بود. در دوره پهلوی اول، ارتش قلعه را تصرف کرد و بخش هایی از آن تخریب شد. تا این که در سال ۱۳۵۷، شهرداری وقت دشتی برای ساختمان جدید خود، بخش زیادی از بنا را با خاک یکسان کرد. امروزه از آن قلعه عظیم فقط یک برج باقی مانده است که به آن برج جمال خان می گویند. این برج، سه طبقه بوده و یک زیرزمین نیز دارد. سقف زیرزمین به صورت گنبدی و متقارن ساخته شده و این تقارن در طبقات دیگر نیز دیده می شود. قلعه خورموج دشتی در سال ۱۳۷۹در فهرست آثار ملی قرار گرفت.

قبرستان باستانی سیراف
قلعه خورموج دشتی
کاخ کوروش بوشهر
blank

کاخ کوروش

کاخ کوروش دشتستان، یکی از آثار تاریخی استان بوشهر است که در جنوب شرقی برازجان و در کنار رودخانه خشک آردی قرار گرفته است. کاخ کوروش تا سال ۱۳۵۱ در زیرِ زمین قرار داشت و کسی از وجود آن خبر نداشت. اما بر اثر حفاری هایی که برای ایجاد کانال آب انجام شد، این کاخ کشف و در اختیار باستان شناسان قرار گرفت. سبک معماری و همچنین استفاده از سنگ های سیاه و سفید در ساخت آن، پژوهشگران را متقاعد کرد که این کاخ به زمان کوروش بزرگ، پادشاه هخامنشی تعلق دارد. در بررسی پایه ستون ها، مشخص شد که این کاخ از نظر معماری و حجاری، ظریف تر و به روزتر از همتای خود در پاسارگاد است. معماران سنگ های این بنا را در کنار رشته کوه گیسکان، به شکل دایره حجاری کرده اند و پس از جا به جایی در مسیری طولانی، آن ها را به صورت هنرمندانه ای روی هم قرار داده اند. متاسفانه ساخت این کاخ که یکی از پایگاه های مهم هخامنشی در نردیکی خلیج فارس بوده، به دلیل مرگ کوروش کبیر ناتمام ماند. کاخ کوروش که تا سال ۱۳۸۲ همچنان در زیرِ زمین قرار داشت، به لطف دکتر علی اکبر سرفراز و با حفاری های لازم، خارج و در معرض دید همگان قرار گرفت. امروزه از این کاخ، تنها نه ستون های آن باقی مانده است.

سواحل زیبای استان بوشهر

در کنار تمام جاذبه های گردشگری استان بوشهر، نمی توان نامی از سواحل زیبای این استان نبرد. استان بوشهر به دلیل قرار گرفتن در حاشیه خلیج فارس، سواحل بکر و بسیار زیبایی دارد که هزاران مسافر و گردشگر را به خود جذب می کنند. برخی از این سواحل به امکانات اقامتی و تفریحی مجهز شده اند؛ اما برخی دیگر نیز بکر و دست نخورده هستند و کمتر کسی از آن ها اطلاع دارد. یکی از این سواحل، ساحل بندر دیلم است که از خور یُفره تا خور جِن امتداد دارد. در این ساحل، امکاناتی نظیر قایق سواری، موتورسواری، ماشین سواری، اسب سواری و … برای مسافرین فراهم شده است. ساحل بندر امام حسن نیز در ۳۰ کیلومتری جنوب دیلم قرار گرفته و به دلیل صخره ای بودن، به ساحل مریخی نیز شهرت دارد. ساحل بندر گناوه نیز یکی از پرطرفدارترین سواحل استان بوشهر است. در این ساحل علاوه بر امکانات تفریحی، می توان به تماشای مرغان دریایی، صدف ها و قایق های کوچک صیادی پرداخت و از آن لذت برد. ساحل ریشهر نیز که تبدیل به پارک ساحلی شده، در ماه های سرد سال و به ویژه در ایام نوروز، دوستداران دریا را به خود جذب می کند. از دیگر سواحل استان بوشهر، ساحل بندر دیر می باشد که در جنوب این استان قرار گرفته و از سه اسکله اصلی آن، ماهی و میگو به خارج از کشور صادر می شود. این ساحل از آرامش نسبتا خوبی برخوردار است و می تواند مکان مناسبی برای فرار از شلوغی و هیاهو باشد. ساحل بنود در شهرستان عسلویه قرار گرفته و از سواحل بکر ایران محسوب می شود. در این ساحل، غارهایی وجود دارد که دهانه آن ها رو به دریا و ساحل قرار گرفته و بسیار چشم نواز هستند. ساحل بنک، نایبند و نخل تقی نیز از دیگر سواحل این استان بوده که طرفداران خاص خود را دارند.

صنایع دستی استان بوشهر

صنایع دستی استان بوشهر تا حدودی با صنایع دستی سایر استان ها یکسان است اما شرایط اقلیمی نیز باعث به وجود آمدن صنایعی شده که مختص این استان می باشد. از مهمترین صنایع دستی استان بوشهر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گبه بافی
  • گلیم بافی
  • جاجیم بافی
  • حصیربافی
  • سفالگری
  • عبابافی
  • سوزن دوزی
  • لنج سازی
  • توربافی

گبه بافی

گبه بافی یا خرسک بافی یکی از صنایع دستی استان بوشهر می باشد. گبه با استفاده از پشم گوسفند رنگ شده و موی بز بر روی دار بافته می شود. طرح ها و نقش های به کار رفته، اغلب ذهنی بوده و از گذشته به امروز منتقل شده است. گاهی یک طرح در سرتاسر گبه تکرار می شود، گاهی نیز از شکل های هندسی در بافت آن استفاده می شود. معمولا طول گبه ها ۲ متر و عرض آنها ۱ متر می باشد و بافت آن ها معمولا یک ماه طول می کشد. مرکز گبه بافی در این استان را می توان روستای شول شهرستان گناوه دانست. گبه های این روستا از چنان مرغوبیتی برخوردارند که به کشورهای حوزه خلیج فارس و حتی برخی کشورهای اروپایی صادر می شوند.

گلیم بافی

گلیم بافی، از صنایع مهم استان بوشهر است که در روستاهای سرمک، ممریز، طسوج، درویشی، حناشور، اژدرخواب، اسلام آباد، تشان، قلعه باغ، خیرک، تلخ آباد و … رواج بیشتری دارد. گلیم از ابریشم و یا پشم و موی حیوانات اهلی مانند گوسفند و بز بافته می شود. گلیم در گذشته به عنوان زیرانداز در خانه های روستایی و یا روانداز حیوانات استفاده می شده است. اما امروزه در خانه های شهری نیز از آن استفاده می شود. به دلیل نقش ها و طرح های متنوع و منحصر به فرد، گلیم استان بوشهر، از زیباترین گلیم های ایران است. معروف ترین نقش های این استان عبارتند از: دانه بیگی، آقاجاری، نقش حوض، آیینه گل، تهرانی، نقش خراسانی و چنگ.

جاجیم بافی

جاجیم بافی، در استان بوشهر از گذشته های دور رواج داشته است. دستگاهی که برای تولید جاجیم استفاده می شود معمولا دستگاه بافندگی چهارورودی نام دارد. اما ممکن است در نقاط مختلف، دستگاه های مختلفی به کار برده شود. مثلا در توابع شهرستان دشتستان، برای بافت جاجیم از همان دار قالی استفاده کرده ولی به آن چهار ورد اضافه می کنند. در منطقه ممریز از توابع شهرستان دشتی، دستگاهی که فقط مخصوص جاجیم بافی است، به کار برده می شود. در منطقه ای به نام عیسوند نیز جاجیم را به کمک دستگاهی شبیه به دستگاه عبابافی، تولید می کنند. در استان بوشهر، جاجیم را معمولا به صورت چهارخانه یا راه راه می بافند و روی آن را با نقش هایی به سلیقه خود تزیین می کنند.

حصیربافی

حصیربافی از قدیمی ترین صنایع دستی ایران است و در مناطقی که درخت نخل وجود داشته، بافته می شده است. معمولا حصیر از برگ درخت خرما و ساقه های گندم تولید می شود. استان بوشهر نیز به دلیل داشتن نخل های فراوان، در این صنعت پیشتاز بوده است. نوعی حصیر به نام فرش حصیری وجود دارد که مرغوبترین نوع آن محسوب می شود و بازار بهتری نیز دارد. طول این حصیر معمولاً ۳۰ سانتی متر و عرض آن ۱۰ سانتی متر می باشد. برای رنگ کردن حصیر از جوهری به نام بقم و زردچوبه استفاده می کنند. صنعت حصیر بافی در روستاهای گناوه، دشتی، دشتستان، کنگان و تنگستان رواج دارد و از محصولات آن می توان سبد، کلاه، زنبیل، جارو، زیرانداز و … نام برد. امروزه با تولیدات کارخانه ای حصیری، این صنعت رونق گذشته خود را نداشته و بیشتر برای مصارف محلی تولید می شود.

سفالگری

سفالگری، یکی دیگر از صنایع دستی استان بوشهر است که بیشتر در شهرهای کنگان و برازجان رواج دارد. محصولات عمده آن، کوزه آب، کشک ساب، کوزه قلیان و سر قلیان می باشد. یکی از خواص کوزه این بوده که آب و سایر مایعات درون آن خنک می مانده است. به همین دلیل از کوزه در قلیان نیز استفاده می شده است. رنگ های مورد استفاده در گذشته اغلب قهوه ای، حنایی و سبز بوده و با نقش هایی از گل و گیاه و یا لوزی، آن را تزیین می کردند.

عبابافی

عبابافی را می توان زیرمجموعه صنعت نساجی دانست. عبا در واقع پارچه نرم و بادوامی است که از پشم شتر بافته می شود. برای تولید عبا، ابتدا پشم شتر را تمیز کرده و آن را می ریسند و به نخ ظریفی تبدیل می کنند. سپس به کمک دستگاه مخصوصی از جنس چوب این نخ پشمی را می بافند. کار با این دستگاه ها کمی دشوار است و دست و پای بافنده همزمان به کار گرفته می شود. رنگ عبا نیز طبیعی بوده و بسته به پشم شتر، شامل رنگ های حنایی، قهوه ای، مشکی و یا سفید می شده است. عبای بوشهر از کیفیت بی نظیری برخوردار بوده و توسط مردان بافته می شود. این محصول به کشورهای عربی نیز صادر می شود. صنعت عبابافی در روستاهای زیارت، بنار آزادگان، بردخون، تنگ ارم، سعدآباد و … رواج دارد.

سوزن دوزی

سوزن دوزی از صنایع مهم استان بوشهر محسوب می شود که بیشتر در شهرستان کنگان رواج دارد. از این صنعت برای تزیین روپشتی، رویه کوسن، رومیزی، کیسه های مختلف، روقوری و … استفاده می شود. بهترین نوع پارچه برای سوزن دوزی، پارچه چلوار است که روی آن به کمک نخ های رنگی دمسه نقش های گوناگونی زده می شود. صنعت سوزن دوزی در استان بوشهر و در نزد زنان و دختران از محبوبیت زیادی برخوردار است.

لنج سازی

در استان های ساحلی مانند استان بوشهر لنج کاربرد زیادی در زندگی مردم دارد. از لنج برای دریانوردی و صید ماهی و میگو استفاده می شود. به همین دلیل صنعت لنج سازی در این استان رونق فراوانی دارد. در قدیم، لنج را با چوب های مرغوب و مقاوم در برابر رطوبت مانند چوب ساج می ساختند. اما در حال حاضر، فایبرگلاس جای آن را گرفته است. به کسانی که لنج می سازند «گلاف» و به ساخت لنج، « وشار» یا «اوشار» گفته می شود. مراکز مهم صنعت لنج سازی در استان بوشهر، شهرهای بوشهر، بندر ریگ، دیر، بندر گناوه و تنگستان می باشند. کسانی که به این صنعت علاقه دارند، می توانند از کارگاه های لنج سازی دیدن کنند.

توربافی

یکی دیگر از صنایع دستی استان بوشهر، توربافی است که اغلب توسط افراد بومی انجام می شود. از آنجا که تور یکی از ملزومات ماهیگیری بوده، صنعت توربافی همواره در این استان رونق داشته است. تورها در قدیم به کمک دست و در اندازه های مختلف بافته می شده اند. اما در حال حاضر، از ماشین های مخصوصی برای بافت آن ها استفاده می شود.

گبه بافی بوشهر
گلیم بافی بوشهر
جاجیم بافی بوشهر
blank
سفالگری بوشهر
عبابافی بوشهر
سوزن دوزی بوشهر
لنج سازی بوشهر
blank
خیام خوانی بوشهر
یزله و یزله گری
باران خواهی
گلی گوشو یا گره گشو یا گره گشای
ماه محرم در بوشهر

آداب و رسوم استان بوشهر

از آداب و رسوم استان بوشهر، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خیام خوانی
  • یزله و یزله گری
  • نان پوشی
  • باران خواهی
  • گلی گوشو یا گره گشو یا گره گشای
  • ماه محرم

خیام خوانی

یکی از مراسم بسیار زیبا و اصیل استان بوشهر، مراسم خیام خوانی است که در مراسم عروسی اجرا می شود. همان طور که از اسم آن مشخص است، در این مراسم، کسی که به او خراباتی می گویند، رباعیات خیام را با ریتم خاصی می خواند و شخص دیگری با زدن نی او را همراهی می کند. این رسم چنان محبوب است که در بزم های دیگر نیز اجرا می شود. از معروفترین رباعیاتی که در خیام خوانی خوانده می شود عبارتند از:

در کنج خرابات کسی پیر نشد

وز مردن آدمی زمین سیر نشد

گفتم که به پیری رسم و توبه کنم

بسیار جوان مُرد و یکی پیر نشد

آن قصر که بهرام در او جای گرفت

آهو بچه کرد و رو به آرام گرفت

بهرام که گور می گرفتی همه عمر

دیدی که چگونه گور بهرام گرفت

یزله و یزله گری

یزله به مراسمی گفته می شود که در آن، عده ای به همخوانی و دست زدن مشغول می شوند و عده ای نیز به رقص و پایکوبی می پردازند. به فردی که به صورت تک خوان، بخش های اصلی شعر را می خواند، یزله گر گفته می شود. شعر خوانده شده، معمولا بندهای مختلفی دارد که توسط یزله گر خوانده می شود و بقیه حاضرین با کف زدن های مرتب و آهنگین، قسمت هایی از شعر را در جواب یزله گر تکرار می کنند. قسمت معروف یزله، «هلل یوس هل یوسَه» می باشد و مراسم با خواندن همین قسمت آغاز می شود.

نان پوشی

نان پوشی در واقع نوعی نذر است که معمولا برای شفای کودکان یا نوجوانان بیمار انجام می شود. کودک یا نوجوان بیمار به گوشه مسجدی برده و او را به صورت طاقباز می خوابانند. سپس بر روی بدن او نان می گذارند به طوری که تمام بدن او پوشانده شود. این کار با خواندن سلام و صلوات بر حضرت محمد (ص) و ائمه اطهار همراه است. پس از گذشت لحظه ای کوتاه صاحب نذر، نان ها را تکه تکه کرده، درون آن ها حلوا یا مسقطی می پیچد و به حاضرین می دهد. تنها زنان و دختربچه ها در مراسم نان پوشی شرکت می کنند.

باران خواهی

باران خواهی از مراسمی است که پس از گذشت سال ها هنوز در بوشهر اجرا می شود. در سالی که باران کم می بارد، از نیمه دوم آذر تا آخر ماه، مردم به اجرای این مراسم می پردازند. عده ای که تصمیم به انجام این کار می گیرند با خواندن شعرهایی کوتاه بقیه را نیز خبر می کنند و سعی می کنند افراد بیشتری را با خود همراه کنند. سپس حوالی غروب به نزدیک دریا یا رودخانه محل خود می روند، یک لنگه سنگ آسیاب دستی را بر پشت پسر بچه ای می گذارند و او باید این سنگ را تا کنار دریا یا لب رودخانه حمل کند. پس از رسیدن به کنار دریا یا لب آب، سنگ را بر زمین گذاشته، سه مرتبه آن را در آب می زنند و از خدا طلب باران می کنند. سپس سنگ را بر پشت پسر بچه دیگری گذاشته و بر می گردند. به این مراسم که از عهد باستان به جای مانده، « قبله دعا رفتن » نیز می گویند. یکی از اشعاری که در این مراسم خوانده می شود چنین است: قبله دعا رفتیم   سی اُو خدا رفتیم

گلی گوشو یا گره گشو یا گره گشای

این مراسم در شب پانزدهم ماه مبارک رمضان به نیت باز شدن گره از کار یا برطرف شدن مشکل برگزار می شود. برای این منظور گروه کوچکی از دختران و پسران خردسال، کیسه های کوچکی را به گردن می اندازند و به در خانه های محل می روند. آن ها معمولا برای آگاه کردن افراد، شعری را مرتب تکرار می کنند. ( گلی گوشو  سرت بوشو ) معمولا خانواده هایی که گرفتاری یا مشکلی دارند، از دو سه روز قبل مقداری گندم خیس می کنند و قبل از افطار روز چهاردهم، آن را بو داده و به بچه ها می دهند. بچه ها نیز که دست پر از آن خانه بیرون آمده اند، چنین می خوانند: خونه گچی  پر همه چی. حال اگر از خانه ای دست خالی برگردند، این شعر را می خوانند: خونه گدا   هیچیش نَدا

ماه محرم

ماه محرم در استان بوشهر با شکوه خاصی برگزار می شود. در ماه محرم، مراسم گوناگونی مانند سینه زنی، حجله حضرت قاسم، گهواره علی اصغر، سنج و دمام زنی انجام می شود. در این ماه، مردها با پوشیدن لباس های سیاه در مسجد یا حسینیه جمع شده و به دور نوحه خوان، حلقه های منظم تشکیل می دهند. همزمان با شروع نوحه، آن ها نیز شروع به سینه زنی و چرخیدن می کنند و حرکت پای آن ها نیز با نوحه هماهنگ است. عده ای نیز، حجله ای را به عنوان حجله نمادین حضرت قاسم، با نوارها و پارچه های رنگی تزیین کرده و معمولا چهار نفر مسئولیت حمل آن را به عهده می گیرند. زنان و مردان نیز با گریه و عزاداری آن را همراهی می کنند. گاهی اوقات نیز زنان کِل کشیده و بر سر و صورت خود می کوبند. یکی دیگر از کارهایی که در ماه محرم انجام می شود، این است که گهواره ای چوبی به نام مختک را با تور سبز می پوشانند و نوزادی را در آن می خوابانند. زنان به ویژه زنان نازا، گهواره را تکان داده و همزمان نوحه و لالایی می خوانند و به گریه و عزاداری می پردازند. سنج و دمام از آلاتی هستند که در ماه محرم در تمام نقاط استان نواخته می شوند. معمولا از هفت دمام برای این کار استفاده می شود. هماهنگ سازی دمام زن ها به عهده فردی به  نام اِشکون زن است. یک یا دو نفر نیز هماهنگ با آن ها، سنج ها را بر هم می کوبند.

سوغات استان بوشهر

استان بوشهر سوغاتی های خوشمزه ای دارد که شاید نتوان نظیر آن ها را در جای دیگری پیدا کرد. از سوغات های این استان می توان موارد زیر را نام برد:

  • خرما و فرآورده های آن
  • پنیر نخل
  • ماهی و میگو
  • خارَک پخته
  • حلوا راشی
  • حلوا سنگک
  • نان محلی
  • ترشی بوشهری

استان بوشهر به عنوان استانی جنوبی و گرمسیر، دارای نخلستان های فراوان است. خرماهای این استان، از مرغوب ترین خرماهای کشور محسوب می شود و از تنوع زیادی برخوردار است. این خرماها، علاوه بر تنوع از طعم خوبی نیز برخوردارند. شما می توانید خرما و انواع فرآورده های آن نظیر شیره خرما، شهد خرما، سرکه خرما و … را به عنوان سوغات خریداری کرده و با خود ببرید. یکی دیگر از محصولات درخت خرما، پنیر نخل می باشد. این پنیر در واقع ماده سفید رنگ تردی است که در قسمت میانی درخت قرار دارد و در زبان محلی به آن «غاپ» می گویند. برای رسیدن به پنیر نخل، ابتدا سر درخت را بریده و سپس برگ ها و لیف های دور آن را جدا می کنند. ماهی و میگوی جنوب نیز از طعم های بی نظیری برخوردارند. اگر به استان بوشهر سفر کردید، حتما به بازار ماهی فروشان نیز سر بزنید. یکی از شیرینی های خوشمزه بوشهر، خارَک پخته می باشد. برای تهیه این شیرینی سنتی، خارَک را با شکر و آب می جوشانند تا نرم شود. سپس خارک ها را از آب گرفته، هسته هایشان را جدا می کنند و آن ها را بر روی حصیری پهن می کنند تا خشک شود. حلوای راشی یکی دیگر از سوغات های بوشهر است که از شیره خرما و ارده تهیه می شود. این حلوا را معمولا در ظروف ته گرد و بر روی حرارت کم می پزند. حلوای سنگک نیز که از شیره خرما تهیه می شود، بسیار خوشمزه بوده و با کنجد بوداده تزیین می شود. نان های محلی بوشهر را نیز می توان به عنوان سوغات خریداری کرد. معروفترین نان های بوشهر، نان کماج، نان نارک، نان بلبل و نان گرده می باشد. نان کماج در این استان از آرد گندم سفید و نخودِ لپه تهیه می شود. ترشی های بوشهر نیز بسیار معروف بوده و طرفداران زیادی دارد. بهترین ترشی های این استان، ترشی انبه، لیمو عمانی و بادمجان می باشد.

blank
blank