استان لرستان

استان لرستان، یک از استان های غربی ایران است که در جوار استان های همدان، کرمانشاه، ایلام، خوزستان، چهارمحال و بختیاری، اصفهان و مرکزی قرار گرفته است. قدمت این استان را می توان به دوران قبل از مادها نسبت داد. زمانی که قوم ماد به این منطقه وارد شدند، اقوام مختلفی را که آنجا زندگی می کردند تحت تاثیر قرار داده و زبان خود را بین آن ها گسترش دادند. در تقسیمات کشوری دوره پهلوی، خوزستان و لرستان تحت نظارت یک فرمانداری قرار گرفتند. اما خیلی زود از هم جدا شدند. در آن زمان، استان لرستان تنها دارای دو شهرستان خرم آباد و بروجرد بود. اما کمی بعد الیگودرز نیز به عنوان سومین شهرستان این استان در آمد. بعد از جنگ ایران و عراق، به تدریج قسمت های دیگری نیز از شهرستان های خرم آباد و بروجرد جدا شدند و به شهرستان های مستقلی تبدیل شدند. در حال حاضر، استان لرستان دارای ۱۱ شهرستان، ۲۹ بخش و ۸۵ دهستان می باشد. این استان دارای چشمه ها، تالاب ها، آبشارهای متعدد بوده و رشته کوه زاگرس، بخش اعظم آن را فرا گرفته است. از کوه های معروف آن می توان اشترانکوه، قالی کوه، چهل نابالغان و گرین را نام برد. مساحت استان لرستان حدود ۲۸٫۳۰۸ کیلومترمربع بوده و جمعیت آن به ۱٫۷۶۰٫۶۴۹ نفر می رسد. آب و هوا در نقاط مختلف این استان یکسان نیست به طوری که شمال استان سرد و کوهستانی و مرکز و جنوب آن معتدل و گرم می باشد. مردم استان لرستان بیشتر از اقوام لر، لک و کرد می باشند؛ اما اقوام دیگری نیز آنجا زندگی می کنند. مرکز این استان، خرم آباد است.

خرم آباد

خرم آباد مرکز استان لرستان و بیست و سومین شهر بزرگ ایران می باشد. این شهر در مرکز استان واقع شده و مساحت آن حدود ۶۲۳۳ مترمربع است. حدود ۵۲۱۹۶۴ نفر در این شهر زندگی می کنند که اکثریت قریب به اتفاق آن ها لر می باشند. در واقع خرم آباد بزرگترین شهر لرنشین ایران محسوب می شود. در گویش لری به آن، خورمووَه می گویند. در گذشته شهر باستانی خایدالو در محل فعلی خرم آباد قرار داشته و بر طبق روایات، شهر شاپورخواست بر روی ویرانه های آن ساخته شده است. در زمان ساسانیان، خرم آباد از اهمیت زیادی برخوردار بوده و بناهای معروفی در آن زمان ساخته شده است که امروزه از جاذبه های این شهر و استان لرستان محسوب می شود. در غارهای متعددی که در اطراف این شهر وجود دارد، آثار باستانی بسیاری قدیمی کشف شده که نشان از قدمت این شهر دارد. خرم آباد دارای آب و هوای معتدل بوده و در فصل بهار گردشگران زیادی را به خود جذب می کند.

خرم آباد لرستان
بروجرد

شهرهای استان لرستان

شهرهای مهم استان لرستان عبارتند از:

  • بروجرد
  • دورود
  • کوهدشت
  • الیگودرز
  • پل دختر
  • ازنا

بروجرد

بروجرد در شمال شرقی استان لرستان و در ۱۰۹ کیلومتری خرم آباد قرار گرفته و دومین شهر بزرگ این استان می باشد. این شهر از سه جهت شمال، شرق و غرب به کوه و تنها از سمت جنوب به دشت سیلاخور محدود می شود. همین امر باعث شده که بروجرد دارای آب و هوای سرد کوهستانی باشد. جمعیت این شهر حدود ۲۳۴۹۹۷ نفر می باشد که به لهجه بروجردی که شاخه ای از زبان لری می باشد، صحبت می کنند. بروجرد در گذشته اهمیت زیادی داشته به طوری که در سال ۱۲۴۲ هجری قمری مرکز حکمرانی مشترک لرستان و خوزستان بوده است. امروزه نیز با وجود صنایع مختلف تولیدی، بروجرد به قطب صنعتی استان لرستان تبدیل شده است. در مورد نام این شهر روایات گوناگونی وجود دارد. عده ای بر این باورند که نام این شهر « ویروگرد » بوده که از دو قسمت « ویرو» و « گرد » تشکیل شده است. « گرد » به معنای شهر و « ویرو » نام پادشاه اشکانی، بنیانگذار این شهر می باشد. اما عده ای دیگر نام این شهر را « پیروزگرد » می دانند و آن را به فیروز ساسانی نسبت می دهند. از گذشته تا کنون لقب های زیادی به این شهر داده شده که از بین آن ها می توان به شهر شجاعان، شهر سبز حضرت سلیمان، دارالسرور و دارالشوکه اشاره کرد.  امروزه بروجرد در گویش بروجردی، ووری یِرد و در گویش لری خرم آبادی، وُروگِرد تلفظ می شود.

دورود

دورود سومین شهر پرجمعیت استان لرستان بعد از خرم آباد و بروجرد می باشد و حدود ۱۲۱۶۳۸ نفر در آن زندگی می کنند. این شهر در شرق استان و در فاصله ۸۶ کیلومتری خرم آباد قرار گرفته است و مساحت آن حدود ۱۳۲۶ کیلومترمربع می باشد. دو شاخه رود دز، از شمال و شرق وارد این شهر شده و به هم می پیوندند. دورود دارای آب و هوای معتدل کوهستانی بوده و از بارش های جوی خوبی برخوردار است. طبیعت این شهر بسیار زیبا و چشم نواز است؛ به طوری که این شهر را پایتخت طبیعت ایران می نامند. در سال ۱۳۸۹، اداره پست جمهوری اسلامی ایران، تمبری اختصاصی با همین عنوان را به چاپ رسانده است. وجود معادن فراوان در نزدیکی آن باعث شده که کارخانجات مهمی همچون سیمان و سنگبری در این شهر فعالیت کنند. راه آهن سراسری و بزرگراه های مهم باعث رونق حمل و نقل در این شهر شده است.

کوهدشت:

کوهدشت یکی از شگفتی های لرستان است که نامش برای همه ی کوهنوردان و طبیعت گردان آشناست. این شهرستان جلوه ی جادوی تاریخ و طبیعت در لرستان است که در غرب این استان زیبا جاگرفته است. همسایگان این شهرستان از شمال استان كرمانشاه، از شمال غربی، جنوب و جنوب غربی استان ايلام و از شرق شهرستان خرم‌آباد است. همچنین بلندی آن از سطح دريا ۱۱۹۵ متر است.

در شمال شهرستان کوهدشت در منطقه‌ای بنام اولادقباد خرابه‌های شهری وجود دارد و احتمال می‌رود همان شهر قدیمی کوزشت باشد که حمدالله مستوفی به آن اشاره کرده است. نقاشی ‌های ۱۲ هزار ساله غار میر ملاس و نقاشی‌های غار همیان و آثار کشف شده از غار سرخ دم لکی نشان می دهد که کوهدشت از قدمت بالایی برخوردار است. با کشف معبد آشوری این نتیجه به دست می‌آید که مردمانی پیش از هزاره اول پیش از میلاد در این مناطق زندگی می‌ کردند. کوهدشت در دشت بزرگی قرار دارد که به وسیله کوه‌ ها احاطه شده است، برخی وجود همین کوه ‌ها را دلیل نامگذاری این شهر به کوهدشت می ‌دانند.

کوهدشت به واسطه شرایط اقلیمی و وجود مراتع و چراگاه‌ها و کوه‌های مرتفع و رودخانه‌های پرآبی مانند سیمره، کشکان و مادیان رود در گذشته در مسیر کوچ‌های فصلی و یکی از مراکز گرمسیری کوچندگان قرار گرفت. خاک کوهدشت حاصلخیز و غنی است و آب و هوای مطلوب نیز در کنار این موضوع باعث شده که مردمان این ناحیه به زراعت و دامداری مشغول شوند. انار، شلیل، انجیر، زردآلو، سیب و همچنین گندم، نخود، عدس، برنج و … از محصولات کوهدشت هستند.

به طور تقریبی می ‌توان گفت که کوهدشت از نظر تاريخی ۳۳۰ اثر ثبت شده دارد که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. معبد سرخ دم لكی، معبد سرخ دم لری، قلعه كوهزاد (وزنيار)، قلعه زاغه (زاخه)، قلعه كورگان كوهدشت،‌ قلعه منيژه كوهدشت،‌ قلعه چنگری،‌ غارعالی آباد، غار مير ملاس،‌ نقوش صخره‌ای هوميان و مير ملاس و غار بت خانه از جمله این آثار هستند.

الیگودرز

الیگودرز در ناحیهٔ کوهستانی و با آب و هوایی بسیار سرد در شرق استان لرستان واقع شده و چهارمین شهر پرجمعیت و مرتفع در میان شهرهای مرتفع مناطق سردسیر ایران است.

الیگودرزاز شمال به خمین، محلات و اراک می ‌رسد و از جنوب به دزفول، کوهرنگ و فریدون شهر؛ از شرق با داران،‌ گلپایگان و خوانسار همسایه است و از غرب به دورود، ازنا، شازند، بروجرد و خرم‌آباد راه دارد. از تاریخ الیگودرز اطلاع دقیق و کاملی در دست نیست اما از شواهد و ساختمان‌ های ساخته شده در این شهر این ‌گونه به نظر می‌ رسد که تاریخ این شهر بیش از ۷۰۰ سال نیست.

گفته می‌ شود که الیگودرز در قدیم دارای بافت شهری منظم بوده‌است که بقایایی از آن از قبیل آجرهای مکعب مستطیل و ظروف سفالی و فلزی (در قرن هفتم هجری) در کوه ‌ها و و تپه‌ های الیگودرز به دست آمده‌است. بافت قبلی شهر در زمین‌ لرزه سال ۱۲۸۲ در دشت سیلاخور که طبق آمار مرکز ژئوفیزیک دانشگاه تهران بزرگ‌ترین زلزله ثبت شده و به قدرت تقریبی ۸ ریشتر بوده به ویرانه ای تبدیل گردیده و به مرور زمان و با مهاجرت گسترده عشایر و روستاییان شهر به طور نامنظم توسعه  یافت.

چند آبشار و رودخانه اطراف شهر قرار دارد و شهر پرآبی محسوب می ‌شود. در کنار هم قرار گرفتن این عوامل و طبیعت زیبا و دیدنی باعث شده تا دیدنی های الیگودرز بسیار باشد و به یکی از مقاصد گردشگری مهم کشورمان تبدیل شود. ‌الیگودرز در بهار و تابستان هوای معتدلی دارد و پذیرای گردشگران است. در پاییز و زمستان آب و هوای سرد بر این منطقه حاکم است. مردم الیگودرز به گویش بختیاری که یکی از گویش های زبان لری است تکلم می کنند. چند کارخانه صنعتی در الیگودرز برپا شده است اما با این وجود بسیاری از مردم به کشاورزی و تولید صنایع دستی تولید مشغولند. موسیقی در الیگودرز پیشینه ای به قدمت تاریخ این شهر و مردمش دارد. این موسیقی و نوازندگان آن از زاد و ولد گرفته تا عروسی و مرگ و میر همواره در کنار مردم الیگودرز بوده است.

دشت لاله ‌های واژگون در روستای دالانی یکی از بزرگ‌ ترین دشت ‌های لاله واژگون در کشور است و هر سال گردشگران زیادی را به این منطقه می‌ کشاند. همچنین آبشارهای اطراف شهر پرآب و تماشایی هستند، ازجمله آبشار آب سفید، چشمه آسار، آبشار چِکان، آبشار وارگ، ابشار تیندر، آبشارهای دورک، آبشار چونگ شنه، آبشار دره ماهی و آبشار برنجه. الیگودرز برای کوهنوردی و کوهپیمایی نیز مقصد سفر جذابی ‌ست. قلعه تاریخی باجول،‌ جنگل بلوط زز و ماهرو، غار پشتکوه، دهکده گردشگری سد حوضیان، شکارگاه دره جری، دریاچه شط تمی، دریاچه خان‌آباد، دریاچه سده حوضیان و رودخانه ماهیچال از جاذبه‌ های گردشگری این منطقه به ‌حساب می‌ آیند.

قلعه فلک الافلاک

جاذبه های گردشگری استان لرستان

استان لرستان از جاذبه های طبیعی و تاریخی متعددی برخوردار است. با سفر به این استان می توان هم از آثار تاریخی بازدید کرد و هم از طبیعت زیبای آن لذت برد. برخی از این جاذبه ها عبارتند از:

  • قلعه فلک الافلاک
  • دریاچه کیو
  • مناره آجری
  • آبشار بیشه
  • آبشار نوژیان
  • تنگه هلت
  • آبشار آب سفید
  • دره خزینه
  • آبشار آفرینه
  • دریاچه گَهَر

قلعه فلک الافلاک

قلعه فلک الافلاک را می توان نماد شهر خرم آباد دانست. قدمت این قلعه به دوره ساسانیان برمی گردد. این قلعه در واقع قلعه حکومتی شهری قدیمی به نام شاپور خواست بوده که در نزدیکی خرم آباد کنونی قرار داشته است. پس از ویرانی شاپورخواست، به تدریج خرم آباد در حوالی این قلعه شکل می گیرد و شروع به گسترش می کند. در دوران های مختلف، قلعه فلک الافلاک نام های گوناگونی همچون شاپورخواست، دوازده برجی و قلعه اتابکان داشته ولی نام فعلی آن در زمان قاجار بر آن گذاشته شده و تاکنون تغییری نکرده است. مساحت این قلعه حدود ۵۳۰۰ مترمربع بوده و در اطراف آن چندین دروازه و برج وجود دارد. متاسفانه تعدادی از برج های آن به مرور زمان از بین رفته و تنها ۸ برج آن باقی مانده است. قلعه فلک الافلاک با استفاده از آجر، خشت، سنگ و ملات بر روی تپه ای نه چندان بلند ساخته شده است. پس از عبور از ورودی قلعه که در ضلع شمالی آن قرار گرفته، طاق نمای بزرگی وجود دارد که از طریق آن می توان به درون قلعه رفت. در داخل قلعه دو حیاط، چهار تالار نسبتا بزرگ و اتاق های متعددی وجود دارد. از طریق راهرویی که به صورت طاق نما در قسمت جنوب شرقی حیاط اول ساخته شده، می توان به حیاط دوم رفت. در زیر قلعه، چشمه ای به نام چشمه گلسان جاریست که آب آن را با شکاف سنگ های تپه به چاهی که در شمال شرقی حیاط اول قرار دارد، هدایت کرده بودند. این چاه که عمق آن به ۴۰ متر می رسد، آب مورد نیاز قلعه را تامین می کرده است. در زمان ساسانیان این قلعه زندان اسیران رومی بوده، اما از زمان صفویان تا قاجار، به عنوان مقر حکومتی استفاده می شده است. با روی کار آمدن پهلوی، تغییراتی در این قلعه اعمال شد و بخش هایی به آن افزوده شد و سپس به زندان سیاسی تبدیل گردید. در سال ۱۳۴۷، قلعه فلک الافلاک به اداره فرهنگ و هنر لرستان واگذار و در فهرست آثار ملی ایران وارد شد. در حال حاضر این قلعه به موزه تبدیل شده است. در موزه باستان شناسی، اشیاء و آثار بسیار قدیمی مربوط به دوران مختلف تاریخی به نمایش گذاشته شده است. قدمت برخی از این آثار به هزاره های پیش از میلاد برمی گردد. در موزه مردم شناسی نیز می توان با آداب و رسوم مردم لرستان آشنا شد. ماکت هایی که در این موزه وجود دارند، نحوه زندگی و کار مردم این استان را نشان می دهند. بخش های دیگری نیز همچون مرکز فروش تولیدات فرهنگی و چایخانه سنتی در قلعه فلک الافلاک فعال هستند.

دریاچه کیو

دریاچه کیو یا سراب کیو، دریاچه ای طبیعیست که در شمال غربی شهر خرم آباد قرار گرفته است. مساحت این دریاچه ۷ هکتار بوده و عمق آن بین ۳ تا ۷ متر متغیر می باشد. کیو در گویش لری کیاو تلفظ می شود و به معنای رنگ کبود و آبی می باشد. دلیل این نامگذاری نیز آب زلال و آبی رنگ دریاچه است. در گذشته در محل این دریاچه چشمه ای به نام سراب کیو وجود داشته که در سال ۱۳۵۲، به همت شهرداری وقت تبدیل به یک دریاچه طبیعی شده است. آب دریاچه از سرچشمه های مخمل کوه نشأت می گیرد. فراهم کردن امکانات تفریحی در اطراف دریاچه کیو، آن را به تفرجگاهی محبوب نزد مردم خرم آباد تبدیل کرده است. می توان در این دریاچه به قایق سواری پرداخت یا به تماشای پرندگان بومی و مهاجر نشست. کودکان نیز می توانند در شهر بازی کوچکی که در محوطه دریاچه وجود دارد، به بازی پرداخته و سرگرم شوند. این دریاچه اغلب در فصل پاییز خشک می شود؛ اما در پایان فصل زمستان دوباره پر آب شده و حیات خود را بازمی یابد.

مناره آجری

مناره آجری بنایی آجریست که در محله قاضی آباد شهر خرم آباد قرار دارد. این بنای قدیمی به شکل استوانه بوده و قدمت آن به قرن چهارم هجری باز می گردد. این مناره بر روی پایه ای سنگی به شکل مکعب قرار گرفته و طول آن با احتساب این پایه به ۳۰ متر می رسد. قطر این مناره در پایین ترین قسمت حدود ۴٫۵ متر است. در قسمت داخلی آن ۹۹ پله وجود دارد که می توان از طریق آن ها به بالای مناره رفت و تصویر زیبایی از شهر را دید. در بدنه مناره منافذی با اندازه های گوناگون وجود دارد که نور را به درون آن هدایت می کند. در گذشته مناره آجری، مکانی برای دیده بانی و خبررسانی بوده است. زمانی که خطری شهر را تهدید می کرده، از طریق این مناره اعلان همگانی داده می شده و دروازه های شهر بسته می شده است. کاربرد دیگر این مناره را می توان کمک به کاروانیان برای پیدا کردن مسیرشان دانست. معمولا مناره ها را در کنار جاده و یا راه ها می ساختند و با روشن کردن آتش در قسمت بالایی که به آن ها تاج گفته می شده، مسیر را به افراد نشان می دادند. در دوران اسلامی نیز اذان را از بالای این مناره اقامه می کردند. بقایای دیوارهای نزدیک به این مناره نشان می دهد که در گذشته کاروانسرایی نیز در این منطقه وجود داشته است. این بنا در سال ۱۳۷۶ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.

blank
blank

آبشار بیشه

در استان لرستان، آبشارهای فراوانی وجود دارد. یکی از این آبشارهای زیبا، آبشار بیشه می باشد که در ۳۵ کیلومتری شهر دورود و در روستایی به همین نام واقع شده است. طول این آبشار ۴۸ متر و عرض تاج آن حدود ۲۰ متر می باشد. آبشار بیشه در دل کوه های زاگرس قرار گرفته و آب آن به رود سزار می ریزد. یکی از راه های رسیدن به آبشار، استفاده از قطار می باشد. اگر از دورود سوار قطار شوید، می توانید در مسیری زیبا و حیرت انگیز که از بین جنگل های بلوط و کوه های بلند می گذرد، به آبشار برسید. پس از پیاده شدن از قطار، با کمی پیاده روی و گذشتن از روی پل، آبشار زیبای بیشه پدیدار می شود. تماشای این آبشار باعظمت، طبیعت بی نظیر اطراف آن و رودخانه خروشان سزار، لذت فراوانی به بیننده می دهد. علاوه بر اینها، هوای خنک و مطبوع آبشار هر انسانی را سر حال می آورد. برای کسانی که از آبشار بیشه دیدن می کنند، امکانات خوبی فراهم شده است. این آبشار در سال ۱۳۸۷ در فهرست آثار طبیعی ایران قرار گرفته است. بهترین فصل برای بازدید از آبشار بیشه، فصل بهار است؛ اما در پاییز که برگ درختان به رنگ های مختلف در می آید، منظره ای بی بدیل پیش روی چشمان شما قرار می گیرد.

آبشار نوژیان

آبشار نوژیان، پس از آبشار بیشه معروفترین آبشار استان لرستان است. این آبشار که ارتفاع آن به ۹۵ متر می رسد، بلندترین آبشار این استان نیز به شمار می رود. آبشار نوژیان در ۳۸ کیلومتری جنوب شرقی خرم آباد واقع شده و دو کوه تاف و هشتادپهلو در دو طرف آن قرار گرفته اند. این آبشار در فصل بهار بسیار زیباتر است، چرا که در پرآب ترین حالت ممکن خود قرار دارد. در فصل های مختلف و با کم و زیاد شدن بارش ها، عرض آبشار نیز کم و زیاد شده و شکل آن تغییر می کند. به خاطر همین تغییر شکل، نام آن را نوژیان به معنای آب زنده گذاشته اند. در اطراف آبشار نوژیان و در بالای کوه تاف گیاهان دارویی فراوانی وجود دارد. گردشگرانی که به این منطقه می آیند، علاوه بر لذت بردن از زیبایی های منطقه به چیدن این گیاهان نیز می پردازند. این آبشار در سال ۱۳۸۷ در لیست آثار طبیعی ایران قرار گرفته است.

تنگه هلت

تنگه هلت یا تنگ هلت یکی دیگر از جاذبه های زیبای استان لرستان می باشد که در شهرستان پلدختر واقع شده است. میلیون ها سال زمان لازم است تا چنین پدیده طبیعی شکل گیرد. در واقع آب رودخانه ای به نام زال با شکاف کوه صخره ای توانسته راهی برای خود باز کند و چنین تنگه زیبایی را به وجود بیاورد. نام این تنگه از نام منطقه هلد لرستان گرفته شده است. محلی های این منطقه به آن تنگه هلد می گویند. طول تنگه هلت حدود ۴ کیلومتر است و برای طی کردن آن بین ۱٫۵ تا ۲ ساعت زمان لازم است. عمق آب در این تنگه زیاد نیست به همین دلیل می توانید به راحتی در آب حرکت کنید و حتی به آب بازی بپردازید. بهترین فصل برای سفر به این تنگه زیبا، فصل تابستان است.

آبشار آب سفید

آبشار آب سفید، یکی دیگر از آبشارهای زیبای استان لرستان، در دامنه اشترانکوه واقع شده و به عروس آبشارهای ایران معروف است. آب این آبشار پس از عبور از تونلی طبیعی، از ارتفاع ۷۰ متری به پایین می ریزد و در میان درختان و صخره ها جاری می شود. به دلیل برخورد با سنگ ها و صخره ها، حباب های زیادی در آب تشکیل می شود و باعث می شود که آب آبشار به رنگ سفید دیده شود. به همین دلیل این نام را بر آن گذاشته اند. پهنای آبشار آب سفید در زمان پرآبی به ۱۵ متر هم می رسد. مسیر این آبشار درون دره ای قرار گرفته که پوشش گیاهی آن اغلب درختان سرو کوهی، بلوط ایرانی و گل های لاله واژگون می باشد. آبشار آب سفید غنی از مواد معدنی است و از سالم ترین آب های منطقه محسوب می شود. اگر خوش شانس باشید می توانید پرندگانی مانند شاهین، کبک، چکاوک، شاه بوف و سهره و … را نیز در این منطقه ببینید. این آبشار در سال ۹۸ به فهرست آثار طبیعی ایران اضافه شد.

تنگه هلت لرستان
دره خزینه

دره خزینه

دره خزینه در استان لرستان را می توان با گرند کانیون آمریکا مقایسه کرد. این دره یکی از شگفتی های ایران می باشد که در مسیر پلدختر به اندیمشک در کنار روستای خزینه قرار دارد. دره خزینه بر اثر سال ها فرسایش و تغییرات زمین شناسی در منطقه ای صخره ای در بالای رودخانه کرخه به وجود آمده است. زیباترین قسمت این دره، پیچ نعل اسبی است. علت این نامگذاری، وجود صخره ای عظیم در میان صخره های دیگر است و رودخانه کرخه از دور آن در مسیری که شبیه به نعل اسب می باشد عبور می کند. نقش و نگارهای گلسنگی که بر دیواره صخره ها وجود دارد بر زیبایی این دره افزوده است. یکی دیگر از جاذبه های این دره، پل معلق آن است که بلندترین پل معلق خاورمیانه نیز می باشد. ارتفاع این پل ۸۵ متر، طول آن ۱۱۲ متر و عرض دهانه آن ۸۰ سانتی متر است. این پل معلق از چوب های روسی و طناب های کابلی و برای رفت و آمد گروه تحقیقاتی سد کرخه ساخته شد اما به تدریج مورد استقبال گردشگران و طبیعت دوستان قرار گرفت. ایستادن بر روی این پل و گوش دادن به صدای رودخانه ای که از زیر آن می گذرد، آرامش بخش و در عین حال کمی هیجان انگیز است؛ مخصوصا زمانی که با وزش باد، پل به طرفین تکان می خورد. نکته دیگری که در مورد پل معلق دره خزینه وجود دارد این است که یک سر آن در استان لرستان و سر دیگرش در استان ایلام قرار گرفته است.

آبشار آفرینه

آبشار آفرینه در ۸۰ کیلومتری خرم آباد و در نزدیکی روستای آفرینه واقع شده است. دو رود چشمک و آفرینه پس از پیوستن به هم و طی دره پر پیچ و خم چولهول، این آبشار زیبا را خلق می کنند. آبشار آفرینه از پر آب ترین آبشارهای ایران محسوب می شود و به دلیل ریزش آن از بین شیارهای صخره ای، از زیبایی چشم نوازی برخوردار است. نزدیکی این آبشار به جاده سراسری و پل تاریخی معمولان باعث جذب گردشگران زیادی شده است.

دریاچه گَهَر

دریاچه گهر، دریاچه ای کوهستانیست که به نگین زاگرس یا نگین اشترانکوه شهرت دارد. این دریاچه بر روی گسل اصلی زاگرس واقع شده و به احتمال زیاد بر اثر زلزله ای بزرگ پدید آمده است. این دریاچه از دو بخش گهر کوچک و گهر بزرگ تشکیل شده است. این دو دریاچه در فاصله کمی نسبت به هم قرار دارند. آب رودخانه ای به نام تاپله ابتدا وارد گهر کوچک شده و سپس به گهر بزرگ می ریزد. طول گهر بزرگ حدود ۱۷۰۰ متر است و عمق آن بین ۴ تا ۲۸ متر متغیر است. ساحل این دریاچه در اکثر جاها صخره ای بوده و فقط در دو قسمت ورودی و قسمت روبه رویی آن ماسه ای می باشد. فقط در این دو قسمت می توان به شنا پرداخت. دریاچه گهر کوچک عمق کمتری دارد به طوری که می توان ماهی های کف آن را با کمی دقت دید. بر طبق اسناد تاریخی اولین کسی که این دریاچه را کشف کرد، یک زمین شناس اتریشی به نام رودلر بوده است. در اطراف دریاچه گهر، جنگل های نسبتا انبوهی وجود دارد که متاسفانه در معرض نابودی هستند. دره زیبایی نیز به نام دره نی گاه در نزدیکی این دریاچه وجود دارد که پوشیده از لاله های واژگون و شقایق های رنگیست. برای کسانی که عاشق طبیعت و مناطق بکر هستند، دریاچه گهر و دره نی گاه یکی از بهترین گزینه هاست. در قسمت غرب دریاچه نیز امکاناتی برای کمپ فراهم شده است.

دریاچه گهر

صنایع دستی استان لرستان

استان لرستان از صنایع دستی مختلفی برخوردار است. برخی از این صنایع بومی این استان بوده ولی برخی از آن ها در استان های دیگر نیز وجود دارد. از صنایع دستی مهم استان لرستان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حصیربافی
  • قالی بافی
  • ماشته بافی
  • جاجیم لری بختیاری
  • نمدمالی
  • ورشوسازی

حصیربافی

حصیربافی یکی از صنایع دستی استان لرستان است که بیشتر در شهر بروجرد رونق دارد. حصیر را از بوریا یا نی تهیه می کنند. نی مورد نیاز این صنعت از نیزارهای اطراف بروجرد و یا دشت های خوزستان تأمین می شود. برای استفاده از نی، ابتدا ساقه آن را تمیز می کنند و آن ها را می کوبند تا صاف شود. سپس برای نرم شدن، روی آن ها آب می ریزند. پس از آن که نی ها به صورت ورقه درآمد، آن ها را کنار هم می چینند و محکم می کنند. بدین گونه حصیر تولید می شود. معمولا حصیر ها را در اندازه ۸ متر در ۴ متر می بافند. از حصیر در سقف های گلی و یا به عنوان زیرانداز استفاده می شود.

قالی بافی

قالی بافی در استان لرستان قدمت فراوانی دارد. در این استان، قالی معمولا به دست زنان و دختران بافته می شود به طوری که این صنعت برای آن ها یک امتیاز بالا محسوب می شود. جالب است بدانید دخترانی که قالی می بافند خواستگاران بیشتری دارند و زودتر به خانه بخت می روند. در مراسم عروسی نیز، بر روی اسبی که عروس را حمل می کند یکی از قالی هایی که خود عروس بافته می اندازند تا همه از هنر او آگاه شوند. در استان لرستان اغلب از طرح های شکسته که شامل خطوط افقی، عمودی و یا مورب است، استفاده می شود. برای بافت قالی، اکثراً رنگ های تیره و تند به کار می رود که نشان از جنگ آوری و پهلوانی مردمان لر دارد. نکته دیگر در مورد صنعت قالی بافی این است که هر منطقه طرح خاص خود را دارد؛ مثلا در خرم آباد، از طرح موزائیکی استفاده می شود. در این طرح زمینه قالی با استفاده از اشکال شش ضلعی بافته می شود و درون هر شکل نیز طرحی از درخت بید، خوشه انگور، کله گوسفند و … می اندازند. قالی های خرم آباد از ضخامت بیشتری نیز برخوردارند. در بروجرد نیز معمولا از طرح های گلدار منحنی یا شکسته، نقش شاه عباسی، هراتی و بته ای استفاده می شود. قالی های بروجرد از پرزهای بلندتری بافته می شوند.

ماشته بافی

ماشته بافی نیز در استان لرستان هنر دست زنان و دختران می باشد. ماشته را با استفاده از پشم ریسیده و با ابزاری همچون دار ۴ وردی، دوک و ماسوره می بافند. وردها توسط ۴ پدال به پایه دار وصل می شوند تا هنگام بافت توسط پاهای بافنده به صورت هماهنگ جا به جا شوند. همزمان با جابه جایی وردها، ماکو را طبق طرح از بین آن ها عبور می دهند. پس از پایان کار، ماشته را از دار جدا کرده و معمولا به صورت چندتایی به هم می دوزند تا ماشته بزرگتری به دست بیاید. از طرح های رایج این هنر می توان چهارخانه آو و دار، هشت خانه، گل پتویی، راه راه و … را نام برد. ماشته در گذشته به عنوان رختخواب پیچ، زیرانداز و یا روانداز به کار می رفته است. اما امروزه با تغییر طرح  و رنگ آن، در تولید رومبلی، کیف زنانه، رو فرشی، ساک دستی،  و موارد دیگر نیز مورد استفاده قرار می گیرد. خرم آباد، بروجرد، الیگودرز و نورآباد را می توان مرکز ماشته بافی دانست. قابل ذکر است که امروزه نخ های پلی استر و آکریلیکی جای پشم ریسیده را گرفته اند.

جاجیم لری بختیاری

جاجیم لری بختیاری، یکی دیگر از صنایع دستی استان لرستان است که از پشم گوسفند بافته می شود. دار جاجیم معمولا به صورت افقی بوده و بر روی زمین چله کشی می شود. بر خلاف اکثر بافته های داری، در جاجیم لری بختیاری، پود زیر قرار گرفته و تار روی کار قرار می گیرد. به همین دلیل نقش های آن توسط تارها شکل می گیرد. رایج ترین طرح های آن عبارتند از : هچه، شونه، گلی، دنوموشی و شیروز. ابزار گوناگونی چون نقش وردار، سیخ، میخ، ملار، دس ورکش، بن شردنگ، قدبن، پیز و پشت پیز در بافت جاجیم به کار می روند. جاجیم را معمولا به صورت بلند و باریک می بافند و سپس آن ها را از کنار به هم می دوزند تا اندازه بزرگتری به دست آید. جاجیم را به عنوان روانداز یا رو کرسی استفاده می کنند. این هنر بیشتر در مناطق بختیاری نشین رواج دارد.

نمدمالی

نمدمالی از دیرباز در استان لرستان و به ویژه خرم آباد و بروجرد رواج داشته است. نمد را از پشم گوسفند که در گویش لری به آن « برگه » گفته می شود، تهیه می کنند. معمولا از حصیر به عنوان قالب نمد استفاده می شود. پشم را پس از تمیز کردن، کمان زده و با آب و صابون خیس می کنند. سپس آن را در قالب پیچیده و با طناب می بندند و با دست و پا به مالیدن آن می پردازند. نمد را برای تهیه کلاه، تن پوش، زیرانداز و گردله ( زیرزین اسب ) به کار می برند.

ورشوسازی

ورشوسازی یکی از صنایع دستی استان لرستان است که بیشتر در بروجرد رونق دارد. ورشو در واقع آلیاژی است که از ترکیب نیکل، روی و مس به دست می آید. این فلز سفید رنگ بوده و به نقره شبیه است. ورشو را می توان به راحتی ذوب و قالب گیری کرد. فلز ورشو را با استفاده از دستگاه های ساده و یا چکش فرم داده و از آن وسایل مختلف می سازند. در گذشته از این هنر برای ساختن سینی، بشقاب، سماور، قوری، قاشق و چنگال، قندان، آفتابه لگن و … استفاده می شده است. اما امروزه تنها سماورهای ورشویی را می توان در بروجرد یافت.

حصیربافی
قالی بافی
ماشته بافی
جاجیم لری بختیاری
نمدمالی لرستان
blank
blank
blank
blank
blank
blank
مراسم خون بس لرستان

آداب و رسوم استان لرستان

استان لرستان که یکی از مناطق کهن ایران محسوب می شود، دارای آیین ها و رسوم مختلفی هست که هر کدام در زمانی خاص برگزار می شود. از مهمترین این آداب و رسوم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

عیدنوروز

در استان لرستان نیز همانند سایر استان ها آداب خاصی برای عید نوروز و استقبال از آن وجود داشته است. معمولا از اوایل اسفند مردم این استان به استقبال نوروز می رفتند. یکی از مراسم استقبال، نوروزخوانی بود که توسط فردی به نام میرنوروز انجام می شد. میرنوروز که با علم گاه شماری آشنایی داشت، در کوچه و بازار حرکت می کرد و با خواندن اشعاری مژده نوروز را به مردم می داد. بر طبق رسمی دیگر که به جشن آبسالان معروف بود، قبل از روان شدن نهرهای بهاری، مردم اقدام به تمیز کردن و لایه روبی نهرها و رودخانه ها می کردند و عده ای نیز همزمان با این کار به رقص محلی می پرداختند. در بین مردم لرستان یک باور قدیمی وجود دارد که نوروز در هنگام تحویل سال به خانه ها سر می زند تا ببیند مردم چگونه خود را برای استقبال از او آماده کرده اند. به همین دلیل معمولا هنگام تحویل سال حتما در و پنجره های خانه را باز می گذاشتند تا نوروز بتواند وارد خانه شود. در شب چهارشنبه سوری، مردم با برپا کردن آتش از روی آن می پریدند. سپس آتش را به آرامی و با ریختن آب خاموش کرده، خاکستر آن را در کوزه ای ریخته و آن را در رودخانه ای می انداختند. زیرا معتقد بودند که با این کار، قضا و بلای سال آینده را از خود دور می کنند. مردم استان لرستان در آخرین جمعه سال بر سر مزار اموات خود می رفتند و به خواندن فاتحه و قرآن می پرداختند. سپس شب همان روز که به شب برات معروف بود، حلوا پخته و با خواندن اشعاری تا صبح به پایکوبی و شادی می پرداختند. یکی دیگر از کارهایی که در این استان انجام می گرفت، این بود که ۱۲ ستون یا ظرف سفالی را به نماد ۱۲ ماه سال بر سر سفره هفت سین می گذاشتند و معتقد بودند که رزق و روزی یک سال آن ها با این کار تعیین می شود. بنابراین تاکید داشتند که حتما همه افراد خانواده بر سر سفره حاضر باشند تا رزق و روزی به آن ها تعلق بگیرد. عید نوروز برای مردم این استان شامل عید کوچک و عید بزرگ می شد. عید کوچک از اول تا ششم فروردین بوده و به خانواده های کم بضاعت تعلق داشت. عید بزرگ نیز از هفتم تا دوازدهم فروردین بوده و به افراد متمول تعلق داشت. معمولا بزرگان فامیل در عید بزرگ به بقیه افراد عیدی می دادند.

شب یلدا

شب یلدا در استان لرستان به « شو چله » معروف است. در این شب افراد فامیل دور هم جمع شده و به کارهای مختلفی می پردازند. به عنوان مثال، با تاریک شدن هوا نوجوانان و جوانان به روی پشت بام ها رفته و شالی را به درون خانه ها آویزان می کنند. آن ها با خواندن اشعاری از صاحب خانه تقاضای آجیل و تنقلات می کنند. یکی از این اشعار چنین است:

امشو اول قاره

خیر د هونت بواره

نون و پنیر و شیره

کیخا خونت نمیره

صاحب خانه نیز از خوراکی هایی که در منزل دارد، در شال آن ها قرار می دهد. معمولا چیزهایی که از این طریق جمع می شود بین افراد نیازمند تقسیم می گردد. از دیگر رسوم این شب که قدمتی دیرینه دارد، این است که بچه های کوچک با هم کشتی می گیرند. به این کار « زورو صافونه » گفته می شود. در شب یلدا فال چهل سرود نیز گرفته می شود. برای این فال سه نفر به خواندن اشعار مختلفی می پردازند. این اشعار دارای مضامین مختلف بوده و بر روحیات، موقعیت های گوناگون و رفتارهای مختلف دلالت دارند. شخص دیگری تسبیحی در دست گرفته، چهل دانه آن را جدا می کند و پس از هر شعر دانه ای از آن را می اندازد. وقتی به دانه چهلم تسبیح می رسد شعری را که خوانده شده با صدای بلند برای بقیه می خواند. با توجه به معنی شعر، نتیجه فال مشخص می شود. از رسم های دیگر این شب، خواندن شاهنامه توسط بزرگ فامیل است. علاوه بر شاهنامه کتاب های دیگری مانند فلک ناز یا حمله حیدری نیز خوانده می شود. در شب یلدا معمولا از کشمش، قلنگ، گندم شیر، گردو، بادام و انار دون برای پذیرایی استفاده می شود.

مراسم ازدواج

مراسم ازدواج در استان لرستان با « سرنجه » و « کیخایی » آغاز می شود. بدین صورت که پس از انتخاب دختر، تعدادی از بزرگان و ریش سفیدان فامیل داماد به خانه دختر مورد نظر رفته و در مورد محسنات و ویژگی های داماد و خانواده او صحبت می کنند. در صورتی که بتوانند رضایت خانواده عروس را جلب کنند، مراسم کیخایی یا همان خواستگاری با حضور داماد و خانواده اش برگزار می شود. در مراسمی دیگر، در مورد مهریه و شیربها صحبت می شود و در همان جلسه شیربها را به مادر عروس تقدیم می کنند. سپس خانواده عروس، لیستی از جهیزیه دخترشان را آماده کرده و افراد حاضر در جلسه آن را امضا می کنند. این لیست که به سیاهه معروف است، به داماد تحویل داده می شود. در پایان مراسم چند آیه قرآن خوانده می شود و عروس و داماد رسماً نامزد می شوند. فردای آن روز، داماد گوسفندی را به خانه عروس می آورد و به آن ها تقدیم می کند. از دیگر مراسم ازدواج، حنابندان است که در شب قبل از عروسی، در منزل خانواده عروس برگزار می شود. در این مراسم دست و پای عروس را حنا می بندند، چون معتقدند این کار باعث خوشبختی او می شود. در این شب به عروس خانم هدایایی نیز داده می شود. در روز عروسی، خانواده عروس مراسم خداحافظی برگزار می کنند و مادر عروس حلوایی را که با روغن حیوانی پخته شده به همراه دختر خود به خانه داماد می فرستد. در این روز سازهایی مانند سرنا، دهل، کمانچه و تنبک نواخته می شود و افراد به رقص محلی و پایکوبی مشغول می شوند. عده ای نیز به بازی های محلی و سنتی می پردازند. شعرهایی نیز به صورت گروهی توسط زنان خوانده می شود. از معروفترین رقص های محلی می توان رقص دو پا، رقص سه پا و رقص شانه شَکی را نام برد. غذای مخصوص مراسم عروسی نیز بزبرنج می باشد که توسط خانواده داماد از برنج و گوشت گوسفند تهیه می شود.

ماه محرم

در استان لرستان همچون سایر استان ها، مراسم عزاداری ماه محرم با شور و شوق خاصی برگزار می شود. در این ماه اکثر مردم لباس سیاه پوشیده و در محله های مختلف خیمه های عزاداری برپا می کنند. مردم در هیئت ها و خیمه ها جمع می شوند و با سینه زنی، زنجیرزنی و خواندن نوحه به عزاداری می پردازند. برخی تکیه ها در این استان قدمتی ۱۵۰ ساله دارند. سینه زنی در این استان شیوه خاص خود را دارد. به طوری که در ابتدا مردان در حالت نشسته، سینه می زنند؛ اما زمانی که نوحه خوان جمله ( ای وای شهیدا به دشت کربلا ) را می خواند، همگی به پا خواسته و با دو دست و شدیدتر بر سینه خود می زنند. یکی دیگر از مراسم این ماه، به گِل افتادن است. برای این مراسم، مقدار زیادی خاک تمیز را  تهیه می کنند و در حوضچه هایی که برای این کار ساخته شده اند، می ریزند. خاک ها را به وسیله آب و گلاب به گل تبدیل می کنند. مقدار زیادی هیزم نیز در کنار حوضچه ها قرار می دهند. کسانی که نذری دارند، درون این حوضچه ها رفته و تمام یا قسمتی از بدن خود را به گل آغشته می کنند. سپس در کنار آتشی که با استفاده از هیزم ها روشن شده، خود را خشک می کنند. به چنین اشخاصی، « به گل افتاده » می گویند. این وضعیت معمولا تا ظهر عاشورا ادامه دارد.

گاروآ

مراسم گاروآ بیشتر در نورآباد دلفان استان لرستان به منظور طلب باران انجام می شود. نحوه اجرای این مراسم به نوعی عجیب و در عین حال جالب است. اگر در روستایی باران کم ببارد، زنان روستا به روستای مجاور حمله می کنند تا گاوهای آن ها را بگیرند. زنان روستایی که مورد حمله قرار گرفته اند، به دفاع از خود پرداخته و با آن ها درگیر می شوند. این اتفاق بیشتر جنبه نمایشی دارد، اما گاهی اوقات متاسفانه جدی شده و باعث زخمی شدن عده ای می گردد. علت برگزاری چنین مراسمی این است که آن ها باور دارند خداوند با دیدن این اتفاق، دلش به رحم آمده و باران را نازل می کند.

مراسم خون بس

این مراسم معمولا به منظور بخشیده شدن قاتل از سوی خانواده مقتول انجام می شود. بدین صورت که عده ای از ریش سفیدان و بزرگان محل، قاتل را کفن پوش کرده و او را به همراه یک جلد قرآن و یک چاقو به خانه مقتول می برند. آن ها از خانواده مقتول می خواهند که به حرمت قرآن قاتل را ببخشند. اگر آن ها این درخواست را بپذیرند، با بوسیدن قرآن رضایت خود را اعلام می کنند. سپس همگی صلوات فرستاده و مراسم به پایان می رسد. این مراسم در واقع نشانی از بزرگ منشی و گذشت مردم لر می باشد.

سوغات استان لرستان

استان لرستان، سوغات متنوع و خوشمزه ای دارد که از بین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کلوچه بروجردی
  • سمنوی بروجرد
  • شیرینی آردی
  • نان ساجی
  • کاک
  • عسل
  • روغن حیوانی

کلوچه بروجردی که به کلوچه قندی نیز معروف است، از آرد گندم، مغز بادام، روغن حیوانی و شکر تهیه می شود و بسیار خوشمزه است. به دلیل کیفیت مرغوب این کلوچه، معمولا در ایام نوروز با آن از مهمانان پذیرایی می کنند.

از آنجا که بروجردی ها مهارت خاصی در پخت سمنو دارند، سمنوی بروجرد از طعم و مزه بسیار خوبی برخوردار است. اغلب سمنو را در هفته های پایانی سال می پزند. اگر در این ایان به استان لرستان سفر کردید، حتما سمنوی بروجرد را امتحان کنید.

 شیرینی آردی، از شیرینی های سنتی خرم آباد می باشد و با استفاده از آرد و شکر و روغن پخته می شود. این شیرینی طعم های مختلفی مانند گردوئی، نخودی و نارگیلی دارد و می توان آن را برای مدت طولانی نگه داشت.

 نان ساجی نیز که نوعی نان محلی است، از سوغات استان لرستان محسوب می شود. این نان را بر روی یک سینی فلزی که به شکل دایره است می پزند. نام این سینی فلزی ساج است. به همین دلیل به آن نان ساجی گفته می شود. از انواع این نان می توان نان تیری، نان تپ تپی و ته کله ای را نام برد.

 شیرینی کاک مخصوص استان لرستان نیست اما در این استان نیز تولید می شود و از طعم بسیار خوبی برخوردار است.

 به دلیل وجود مراتع و چمنزارهای فراوان در استان لرستان، پرورش زنبور عسل بسیار رایج بوده و عسل آن ها بسیار مرغوب است. می توان گفت کیفیت عسل این استان حرف اول را در کشور می زند.

 روغن حیوانی شهرستان دلفان نیز به دلیل طعم و عطر خاصی که دارد، بسیار معروف است.

سوغات لرستان
سوغات لرستان