«اهوی پای» شاهکار هنرمندان در معماری ایران

اهو‌پای که آنرا مقرنس کاری هم گفته‌اند، هنری است که در زیبا‌سازی کاخ‌ها، مقبره‌ها، اماکن مقدس و مساجد ایرانی به‌کار رفته است. قدمت این هنر تزئینی به‌درستی معلوم نیست اما آنچه که از گذشته‌های دور از زمان مادها هنوز پابرجاست خلق این هنر را همچون صدها هنر تزئینی دستی دیگر به اقوام ایرانی اثبات می‌نماید. از ساختمان دکان داود و ایوان سه طبقه‌ای جلوه آمده (اهوی‌پای) در سرپل ذهاب از دوران مادها و آتشگاه پاسارگارد، خانه زرتشت، آرامگاه داریوش در نقش رستم که یکی از شاهکارهای مقرنس‌کاری در ششصد قبل از میلاد می‌باشند که بیانگر ذوق و هنر سرپنچه هنرمندان ایرانی عهد هخامنشی است، بیشتر آثار به‌جا مانده از این هنر تا قبل از پذیرفته‌شدن اسلام توسط ایرانیان مربوط به دوران هخامنشی، اشکانیان و ساسانیان است.

در تعریف هنر تزئینی اهوی‌پای یا مقرنس، دهخدا آنرا این‌گونه بیان می‌دارد که «ایجاد گچ‌بری‌ها و آجر‌کاری برجسته و آویخته بر سقف یا آستانه خانه چون پای‌اهو» در هنر مقرنس تزئینات بنایی برجسته جهت تزئین قسمت فوقانی دیوارها و یا برای مخفی کردن زاویه در انتقال از یک سطح به سطح مجاور آن به‌کار می‌رود. مقرنس‌ها معمولا در سطوح فرو رفته و گوشه‌ها و زیر سقف‌ها ایجاد می‌شود.

مقرنس در بناها به شکل سازهایی بر روی هم ساخته و مشابهت زیادی به قند‌یل‌ها یخی و آهکی درون غار‌ها دارد که از سقف آویزان می‌‌شود. معروف‌ترین و زیباترین نوع مقرنس، مقرنس لانه‌زنبوری
است که همچون کندو در سقف یا گوشه‌ای از بنا خود‌نمایی می‌کند. سه گونه دیگر مقرنس عبارتند از: برجسته یا جلو‌آمده که مصالح آن از جنس خود بنا می‌باشد مانند خشت، آجر یا گچ که برون و
درون ساختمان را زینت می‌دهند.

گونه دیگر مقرنس‌های روی هم می‌باشند که در چند ردیف روی هم قرار گرفته و از پائین به بالا کوچک‌تر می‌شوند، این مقرنس از تجمیعی از مصالح مانند آجر، سنگ، گچ، کاشی و سرامیک به بنا الحاق می‌‌شود و آخرین نوع مقرنس معلق می‌باشد که از سقف آویزان می‌باشند و بیشتر در سردر‌ ورودی‌‌ گنبد‌ها و نیم‌گنبد‌ها کار می‌شود و مصالح آن موادی چون گچ، سفال، کاشی و شیشه ، آئینه و سرامیک است. هنر مقرنس‌کاری چهار دوره را شامل می‌شود: دوره ماده‌ها که آثار زیادی از آن برجای نماده، دوره دوم که از ۶۰۰ ‌ قبل از میلاد تا ۲۳۰ ‌ بعد از میلاد را شامل می‌شود، دوره
سوم از ۲۳۰ ‌ بعد از میلاد تا سقوط دولت ساسانیان و دوره چهارم از پذیرش اسلام در ایران. این دوره خود به سه دوره تقسیم می‌شود؛ ۳ قرن اولیه ‌اسلام، از قرن چهارم تا دوره مغول و تیموریان
و دوره سوم که اوج هنر مقرنس است از زمان صفویه تا به امروز که با فراز و فرودهایی ادامه داشته است. در سه قرن اولیه آثار چندانی از مقرنس دیده نمی‌شود، بلکه هر آنچه ساخته شده با حفظ
پیشینه تاریخی خود، ‌جنبه الهی یافته، دوره دوم بعد از اسلام از قرن چهارم هجری آغاز و آنچه از آن دوره برجاست می‌توان به مقبره امیر ‌اسماعیل سامانی در بخارا نام برد که از تزئینات آجری در آن
استفاده شده و یا مسجد جامع نائین که با گچبری‌ها دقیق و ظریف و خطوط کوفی گلدار و محرابی با مقرنس گچ‌بری شده اشاره کرد.

از مقرنس‌کاری‌های سده پنجم هجری که بیشتر به معماری مقبره‌ها پرداخته و اکثر آنها را به شکل برج یا بقعه ساخته‌اند، در نواحی خراسان ساخته شده‌اند. از ویژگی‌های ساختمان‌های مقرنس‌کاری شده ساختمان‌ها با گنبد مخروطی شکل مانند گنبد قابوس، برج خرقان، دروازه کاشان، مسجد نورالدین در موصل‌ و قبر نورالدین در دمشق است. در قرن ششم هجری گنبد‌علی در ابر‌قو، برج طغرل و امامزاده عبدالله و گنبد کبود مراغه و از معروف‌ترین این مقرنس‌کار‌ی‌ها در صده ششم هجری قمری گنبد نظام‌الملک و شاگردش تاج‌الملک در مسجد جامع اصفهان است. آثاری نیز از دوران سلجوقیان در مسجد جامع اردبیل، مسجد علیشاه در تبریز و مسجد اشتر‌جان و آرمگاه شیخ یوسف سروستانی نیز موجود است. از مقرنس‌ کاری‌های دوره تیموری می‌توان به مسجد گوهرشاد مشهد و مسجد کبود تبریز و آرامگاه امیرتیمور در سمرقند اشاره کرد.

اما اوج هنر مقرنس‌کاری در دوران صفویه خصوصا شاه‌عباس کاملا نقش تزینی به‌خود گرفت و به اوج زیبائی خود رسید. مقرنس‌کاری مسجد شاه اصفهان، مقرنس‌های چوبی و گچی کاخ چهلستون و مقرنس‌کارهای همراه با هنر نقاشی در عالی‌قاپوی اصفهان، شاهکار صنایع‌دستی در فن معماری ایرانی را به نمایش می‌گذارد. در دوران افشاریه آثار مقرنس را در کاخ خورشید و تالار مسجد وکیل و بنای هفت‌تنان شیراز از دوره زندیه است. هنر مقرنس در دوران قاجار نیز همچنان به‌عنوان یکی از هنرهای تزئینی در معماری به زندگی خود ادامه داد؛ از جمله مسجد سپهسالار تهران و تیمچه امین‌‌الدوله کاشان و مقرنس‌کاری‌ها و آینه‌کاری‌های شاه عبدالعظیم متعلق به این دوران است و‌ ‌ عظیم‌ترین مقرنس‌کاری هم‌اکنون در آرامگاه امام‌خمینی و مصلی تهران است
که هم‌اکنون در دست ساخت می‌باشند.

منبع:توریسم پرس

کویر «ابوزیدآباد» کاشان

کویر ابوزیدآباد در کاشان یکی از بهترین ها برای علاقمندان به کویرنوردی محسوب می شود.

از لحاظ موقعیتی جغرافیایی کویر ابوزیدآباد در کاشان بخشی از بیابان بزرگ بند ریگ در شمال ابوزیدآباد و شمال شرقی کاشان محسوب می شود.

منبع:خبرگزاری مهر

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

 

باکو؛ مدرن و تاریخی

باکو پایتخت جمهوری آذربایجان، بزرگترین شهر و همچنین بزرگترین بندر این کشور است. این شهر بر ساحل غربی دریای خزر در شبه‌جزیره آب‌شوران قرار دارد و یکی از مناطق نفت‌خیز جهان است. باکو پر‌جمعیت‌ترین‌ شهر قفقاز است. وجود تعداد بسیاری از پارک‌های ساحلی و برگزاری برنامه‌های متعدد هنری جاذبه خاصی به این شهر داده‌است.

‌‌ایچری شَهَر

گشت و گذارتان میان دیدنی‌های باکو از شهر قدیم شروع می‌شود که آذری‌ها به آن ایچِری‌شَهَر می‌گویند. این بخش قلب تاریخی باکو است که میان دیوارهای کنگره‌دار محصور شده و قدمتش به قرن دوازدهم برمی‌گردد. گردش در شهر قدیم، سفر کوتاهی به دل تاریخ است.

بلوار ساحلی باکو

بلوار باکو، خیابان اصلی شهر است؛ بلواری بلند در امتداد دریای خزر که با کافه‌های ریز و درشت، فواره‌های دیدنی و فضاهای سبزش پاتوق عصرگاهی اهالی باکو است. نسیم خنکی که از روی آب بلند می‌شود، خانواده‌ها، زوج‌های جوان و نوازندگان آماتور را به این بلوار می‌کشاند و فضای دلچسب و صمیمی درست می‌کند که جزو جاذبه‌های دیدنی باکو است. چند ساختمان مدرن و جذاب هم همان نزدیکی‌ها می‌بینید: مرکز تجارت باکو، مرکز خرید چهار طبقه پارک بلوار و مرکز بین‌المللی موغام. حوالی این بلوار منطقه محبوبی برای خرید در باکو هم هست. بد نیست دوچرخه کرایه کنید و بین درخت‌ها و گل‌های رنگارنگ و در هوای خوب کنار دریا رکاب بزنید.

موزه ملی تاریخ آذربایجان

اگر موزه‌گردی دوست دارید و دنبال جاذبه‌های تاریخی شهر مقصد هستید، اینجا برایتان یکی از بهترین دیدنی‌های باکو است. موزه ملی، بزرگترین موزه آذربایجان است که در عمارت محل سکونت زین‌العابدین تقی‌اف ساخته شده. تقی‌اف سرمایه‌دار نیکوکار و اهل فرهنگ آذربایجانی بود و چندین مدرسه و روزنامه در آذربایجان تاسیس کرد. این موزه در سال ۱۹۲۰ ساخته شده و تاریخ و فرهنگ آذربایجان را در در چند گالری مختلف نشان می‌دهد.

برج‌های شعله

این سه برج شیشه‌ای با انحناهای سینوسی و رنگ آبی، بلندترین آسمان‌خراش‌های شهر باکو و نماد معماری معاصر آن هستند. برج‌های شعله بین ۱۶۰ تا ۱۸۰ متر ارتفاع دارند و آنقدر غول‌آسا هستند که از فاصله‌های دور هم به خوبی دیده می‌شوند. در طراحی این برج‌ها از آتش الهام گرفته‌اند و نورپردازی شبانه آنها طوری است که مثل شعله‌های آتش روی سیاهی آسمان دیده می‌شوند. بعضی شب‌ها هم به رنگ پرچم ملی آذربایجان درمی‌آیند.

میدان فانتین

میدان فانتین یکی از شادترین مکان‌های دیدنی باکو است که پاتوق خرید، پیاده‌روی، گپ زدن و غذا خوردن باکویی‌ها محسوب می‌شود. به‌خصوص اگر همراه بچه‌ها در باکو باشید، حسابی خوش می‌گذرانند.

موزه فرش آذربایجان

فرش‌های آذری آوازه جهانی دارند و بی‌دلیل نیست که یکی از جاذبه‌های باکو به‌حساب می‌آیند. نقش‌ها و رنگ‌ها آنقدر خیال‌انگیزند که چشم آدم را خیره و دهان آدم را باز نگه می‌دارند. مجموعه بی‌نظیری از فرش‌ها و قالی‌های دستباف آذری در این موزه نگهداری می‌شود که می‌تواند چند ساعت مبهوتتان کند.

مرکز فرهنگی حیدرعلی‌اف

این سازه حیرت‌انگیز مدرن‌ترین دیدنی باکو است؛ اثر معماری برجسته‌ای از زاها حدید طراح و معمار مشهور که با فرم‌دهی به اشکال انتزاعی، موج‌های جالب و انحناهای چشم‌نواز ایجاد کرده است. طراحی فوق‌العاده بنا در کنار رنگ سفید و شفافش، باعث شده خیلی‌ها فقط برای دیدن نمای ساختمان به اینجا بیایند. یادتان باشد، قبل از ورود به ساختمان، دوربینتان را بردارید و از زاویه‌های مختلف از نماهای بیرونی بنا عکس بگیرید.

پارک مفاخر

این پارک هم یکی از مراکز تفریحی باکو است و هم یکی از دیدنی‌های باکو. اینجا در اصل یک قبرستان شهری است که با درخت‌ها و گل‌ها و فضای سبزی که برایش درست کرده‌اند تبدیل به پارک شده است. تعداد زیادی از مهم‌ترین و بانفوذترین شخصیت‌های آذری از  سیاستمدار‌ها تا دانشمندها و هنرمندان در این قبرستان دفن شده‌اند.

قصر شروان‌شاه

قصر شروان‌شاه از دیدنی‌های باکو در قسمت قدیمی شهر است. در سده‌های میانه، سلسله شروان‌شاهان بر آذربایجان حکومت می‌کردند و این قصر زیبای ماسه‌سنگی محل سلطنتشان بوده است. طاق‌های سنگی و کنده‌کاری‌های ظریف قصر را که تماشا کردید، سری هم به مسجد کاخ بزنید که سه ورودی مختلف دارد: یکی برای شاه، یکی برای زنان و یکی برای کارکنان قصر.

برج دختر

برج دختر که آذری‌ها به آن قیز‌قالاسی و در انگلیسی به آن مِیدن‌تاور می‌گویند، مهم‌ترین نماد تاریخی شهر باکو است. از بام این برج ۲۹متری می‌توان دیدنی‌های باکو به‌خصوص شهر قدیم و خلیج باکو را تماشا کرد و عکس‌های پانورامایی گرفت. گفته می‌شود بنای اولیه برج بیشتر از ۱۰۰۰ سال قدمت دارد، اما سازه فعلی به قرن ۱۲ برمی‌گردد.

غذاهای ایرانی با طعم آذری

آشپزی آذربایجانی شامل آشپزی آذربایجانی‌های ایران، جمهوری آذربایجان، ترکمن‌های عراق، ترکمان‌های سوریه و مناطق آذربایجانی‌های ترکیه و آذربایجانی‌های داغستان و آذربایجانی‌های گرجستان است. گرچه طی قرن‌ها، آشپزی آذربایجانی تحت‌تاثیر غذاهای فرهنگ‌های گوناگون بوده است ولی با این وجود همچنان در نوع خود خاص و متنوع است. ‌‌‌

پلوی آذربایجانی غذایی سنتی با برنج و گوشت است که با گیاهان و ادویه و فلفل طعم‌دار می‌شود. سه جزو اصلی این پلو برنج، زعفران، دارچین و گیاهان معطر است و روی آن گوشت سرخ‌شده‌‌ گوسفند، مرغ، بره یا گاو می‌گذارند و مخلوطی از سبزیجات و میوه‌های تازه و گاهی میوه‌های خشک و آجیل کنارش سرو می‌کنند. اما ممکن است رستوران‌های مختلف این غذا را به شکل‌های مختلف تهیه کنند. این غذا را می‌توانید در تمامی نقاط این کشور پیدا کنید که از مشهورترین غذاهای آن است.

در آذربایجان چندین نوع کباب و شیشلیک وجود دارد که از انواع مختلف گوشت چرخ کرده یا خرد شده‌‌ گاو، مرغ، ماهی و سبزیجاتی مثل فلفل، پیاز، قارچ و گوجه‌فرنگی تهیه می‌شود.

قوتاب، نوعی نان پهن است که داخل آن را با مواد مختلفی مانند گوشت، اسفناج، پنیر و کدو تنبل پُر می‌کنند و بسیار پرطرفدار است. در ایران هم، در مناطق آذربایجان چنین غذایی پخته می‌شود که به آن ختاب می‌گویند.

دلمه یکی دیگر از غذاهای سنتی آذربایجان است. در آذربایجان هم مثل ایران انواع و اقسام دلمه مثل دلمه‌‌ برگ‌مو، فلفل دلمه‌ای، گوجه‌فرنگی و بادمجان وجود دارد.

آش دوغ هم مانند ایران در تمامی نقاط آذربایجان پخته می‌شود که در تهیه‌‌ آن از انواع سبزی‌ها مانند گشنیز و شوید و همچنین برنج و نخود و ماست استفاده می‌شود.

کوفته‌‌ بزباش یکی دیگر از غذاهای محلی آذربایجان است و آن را غذای ملی خود می‌نامند.  کوفته در کنار خود سیب‌زمینی و نخود دارد که در مایع و سس مخصوص با زعفران و زردچوبه پخته می‌شود.

لاوانگی یکی از غذاهای محلی جنوب آذربایجان است و امروزه در باکو هم بسیار رایج شده است. لاوانگی به مرغ یا ماهی شکم‌پر گفته می‌شود که داخل آن را با گردو و سبزی‌های محلی پر می‌کنند.

دوشبارا یکی از غذاهای محلی منطقه‌‌ آذربایجان است که با خمیرهایی از پر از گوشت چرخ‌کرده و ادویه‌ تهیه می‌شود.

آبگوشت یکی از غذاهایی است که در شهر «شکی» آذربایجان پخته می‌شود. آنها که میراث ایرانی خود را کاملا حفظ کرده‌اند، آبگوشت‌ها را در ظروف سفالی بار می‌گذارند و ترید هم درست می‌کنند.

بادام بورا یکی از شیرینی‌های مخصوص آذربایجان است که بیشتر در باکو تهیه می‌شود و اشکال مختلفی دارد و با شکر، دارچین و آجیل خردشده پخته می‌شود.

شکربورا یکی از دسرهای پرطرفدار در آذربایجان است که در سراسر این کشور یافت می‌شود. این دسر، پای‌های شیرینی هستند که داخل آنها را بادام، فندق، گردو و مخلوطی از شکر و عسل پر کرده‌اند.

باقلوا هم دسر محبوبی است که از لایه‌های بسیار نازک خمیر و آجیل خردشده و عسل تهیه می‌شود.

شهر شکی در آذربایجان خوراکی‌های بسیار خوشمزه‌ای دارد. علاوه‌بر آبگوشت معروفشان، حلوای بسیار لذیذی هم دارند که از خمیر سرخ‌شده‌‌ ویفر نازک، آجیل خردشده و عسل تهیه می‌شود.

در شهر قبله‌‌ آذربایجان برای صبحانه از نوعی پنیر استفاده می‌کنند که طعم بسیار شور، خاص و خوشمزه‌ای دارد. ماهی‌های کوچک دریای خزر هم سرخ می‌شوند و طعم بسیار خوبی دارند.

منبع:توریسم پرس

راهنمای سفر به مازندران+ اماکن دیدنی

با فرارسیدن تابستان، مازندران شاهد سیل گردشگرانی خواهد بود که برخی از آنها با وجود تکرار سفر به این استان، بازهم علاقمند به این سفر هستند.

مازندران و طبیعت زیبایش جاذبه ای است که مردم را به سمت این استان روانه می کند و در هر كجای اين استان بكر كه پا بگذاری، غرق تماشای زیبایی‌های بی‌مانند می‌شوی که در این سرزمین سبز رخ نشان می‌دهند.

مازندران استانی در شمال ایران و در کرانه‌های جنوبی دریای خزر قرار دارد و بزرگترین شهرستان آن ساری است و یکی از پرجمعیت‌ترین مناطق ایران از لحاظ تراکم جمعیتی است. این استان دارای ۲۲ شهرستان است.

استان مازندران با دیدنی‌های بسیار یکی از مکان‌هایی است که در هر تعطیلات مردم را به سوی خود جذب می‌کند، مکان های گردشگری متعدد و جذاب آن بی شمار است مکان هایی مانند جواهرده، دریاچه کوهستانی ولشت، رامسر، نمک ‌آبرود، پارک جنگلی سی‌سنگان و…

در این گزارش سعی شده برای آسودگی سفر شما مکان های توریستی و اطلاعاتی از استان و هتل ها آماده شود تا برای انتخاب مسیر درست و استراحتگاه‌های مطمئن و مورد تایید سازمان گردشگری استان مازندران بتوانید مسیر انتخابی سفر خود را بر روی جداول زیر پیدا کرده و استراحتگاه مناسب را انتخاب کنید. این جداول در سایت سازمان میراث فرهنگی و صنایع گردشگری تایید شده است.

در سفر تابستانی به مازندران کجا اسکان کنیم

هتل های مازندران

با توجه به اینکه لازم است در سفرها با برنامه ریزی های دقیق پیش برویم تا دچار مشکل نشویم ما لیستی از مسافرخانه‌ها و هتل‌های مازندران را با ذکر آدرس در قالب جداول زیر برای شما آماده کرده‌ایم. لازم به ذکر است تمامی جداول آورده شده در این خبر برگرفته شده از سازمان میراث فرهنگی و صنایع گردشگری است.

کدام مناطق گردشگری مازندران را در برنامه سفر خود قرار دهیم

نقاط توریستی مازندران

مازندران سرشار از مناطق دیدنی و بکر است که شاید شما نتوانید با یک بار سفر به این شهر از همه آنها دیدن کنید. در این گزارش تلاش شده است تا مناطق توریستی این استان را برای شما معرفی کنیم.

رامسر
رامسر غربی ترین شهر استان مازندران است و در شمال ایران قرار دارد.این شهر که پیش از این سخت سر نام داشت، از سمت شرق با تنکابن، از غرب با چابکسر، از جنوب با رشته کوه های البرز و از سمت شمال با دریای خزر همجوار است. همچنین از مناطق گردشگری آن دهستان جواهر ده،قلعه مارکو،  موزه تماشاگه خزر،  تله کابین رامسر،  بوستان جنگلی صفارود، آب‌های گرم معدنی، هتل قدیم رامسر است.

دهستان جواهر ده
جواهر ده یکی از مناطق زیبا در استان مازندران و شهرستان رامسر است. جواهرده با زیبایی‌های وصف ناپذیر که می‌توان از آن به عنوان یکی از شاهکارهای خلقت در عرصه طبیعت یاد کرد، در ۲۶ کیلومتری رامسر واقع شده است. مسیر دسترسی به این ییلاق سنتی، از منتهی‌الیه مسیر غربی رامسر به طرف گیلان منشعب شده است و با عبور از میان کوه‌های مشجر و در امتداد رودخانه خروشان صفارود ادامه می‌یابد و با شیب و افزایش ارتفاع در طول مسیر، به تدریج نوع پوشش گیاهی تغییر می‌یابد و از تراکم درختان کاسته می‌شود.
دریاچه چورت

دریاچه چورت که نام دیگرش دریاچه میانشه است با وسعت حدود ۲٫۵ هکتار، در حد فاصل ساری تا کیاسر در استان مازندران قرار دارد و یکی از جاهای دیدنی این استان به شمار می رود. این دریاچه در شکاف دره‌ای با شیب زیاد قرار گرفته و دور تا دور دریاچه را پوشش‌های جنگلی بکر و درختان قدیمی در بر گرفته‌است.
دشت دریاسر
دریاسر دشتی وسیع در جنوب شهر تنکابن است که از زیباترین مناطق ایران به شمار می‌رود. این دشت در بین چهار کوه واقع شده که در ارتفاعی دوهزار متری از سطح دریا قرار دارد. الموت بلندترین کوهی که از سمت جنوب دشت را احاطه کرده است. این دشت مرزی است که جنگل های سرسبز شمال را به پوشش برفی کوه الموت متصل کرده است. این دشت در فصل بهار مملو از گل های زرد رنگ بابونه می‌شود که در چمن زار سرسبز دشت رخ نمایی می‌کند. یکی از جالب‌ترین ویژگی‌های دریاسر این است که در کف آن ده ها چشمه وجود دارد که از میان سبزه ها می‌جوشد به‌ طوری که در فصل بهار به سختی مکانی خشک را می توان در دشت پیدا کنید. به دلیل موقعیت استراتژیکی این منطقه در فصول مختلف مناظر کم نظیری را می توان دید.
پارک و اسکله بابلسر

شهر بابلسر در استان مازندران و از شهرهای ساحلی دریای خزر است. رودخانه بابلرود که از وسط شهر بابلسر میگذرد، شهر را به دو قسمت تقسیم می کند و دو پل زیبایی که بر روی این رود ساخته شده منحصر به فرد است.  وجود اسکله های قایقرانی با انواع قایق ها و صنوبرهای بلند در دو طرف رودخانه بابلرود به جذابیت این رود افزوده است . امکاناتی چون اسکله های قایق رانی ، پدالو ، سفره خانه ، قلیان سرا ، رستوران ، کافی شاپ و پارک و فضای سبز اطراف رودخانه مکانی بسیار خوب جهت تفریح و استراحت در شهر بابلسر است.

شهرک توریستی نمک آبرود

شهرک توریستی نمک آبرود که در دوازده کیلومتری غرب چالوس در استان مازندران واقع شده است. شهرک نمک آبرود از شمال به دریای خزر و از جنوب به ارتفاعات مدوبن ( از ارتفاعات سلسله جبال البرز ) مشرف است و همه زیبایی های طبیعت را یکجا شامل می شود.

در حاشیه جنوب شرقی شهرک نمک آبرود، مرتفع ترین تله کابین کشور قراردارد . تله کابین نمک آبرود در سال ۱۳۷۲ با تلاش کارشناسان ایرانی احداث و به بهره برداری رسیده است . تله کابین منحصر بفرد نمک آبرود بازدیدکنندگان را در مدت ۱۲ دقیقه در ارتفاع ۹۷۰ متری به قله کوهستان مدوبن با اشراف بر منظره زیبای پانورامای جنگل و دریای خزر می رساند .

منبع:باشگاه خبرنگاران جوان

کباب همراه همیشگی پیک‌نیک

کباب در فرهنگ ایرانی با گردشگری و تفریح و پیک‌نیک‌های روزانه همراه است. معمولا خانواده‌های ایرانی که می‌خواهند به سفر بروند با خود تعدادی سیخ‌کباب و مواد لازم برای تهیه کباب‌کوبیده نیز می‌برند.

ازسوی‌دیگر، نام ایران با نام کباب‌کوبیده‌اش عجین‌شده؛ غذایی که در خیلی از کشورها هم رستوران‌های ایرانی را با طعم و بوی کباب‌کوبیده‌اش می‌شناسند. اما این غذای خوشمزه، تاریخی بس کهن دارد.

سالیان پیش در بازارهای شهر وقت ناهار که می‌شد جارچی دور بازار و میدان اصلی شهر می‌گشت و مردم را به کباب‌خوران دعوت می‌کرد. مشتریان که وارد مغازه کبابی می‌شدند، «چلوبیار» با احترام سینی گرد چلو را جلوی مشتری می‌گذاشت و عطر خوش برنج فضا را آکنده می‌کرد. بلافاصله پشت‌سر «چلوبیار» مسئول توزیع کره، تکه‌ای کره‌محلی را روی سینی

برنج او می‌گذاشت و هنوز مشتری گرسنه کره و پلو را با هم مخلوط‌نکرده، «کباب بده» سیخ کباب را روی برنج اوخالی می‌کرد و او را به تناول بهترین و خوشبوترین  ناهار میهمان می‌نمود. آن زمان مردم چلوکباب را حتما با دست می‌خوردند و خبری از قاشق و چنگال نبود و البته خانم‌ها هم به کبابی نمی‌رفتند.

چلوکباب با همه حس نوستالژیکی که دارد، یک غذای کاملا سیاسی هم هست، می‌گویند در دوره مشروطه وقتی یکی از مشروطه‌گرایان در تبریز مشغول سخنرانی بوده، یکی از افرادی که چلوکبابی داشته‌است می‌پرسد مشروطه یعنی‌چه؟ سخنران می‌گوید مشروطه یعنی چلوکباب ارزان و سپس با دستش طول کباب را نشان می‌دهد و می‌گوید کبابی به این طول خواهدبود و سپس بازویش را نشان می‌دهد و می‌افزاید: قطر کباب هم به اندازه قطر بازوی من خواهد‌بود!

این‌طور که میرزا محمدرضا معتمدالکتاب نویسنده کتاب تاریخ قاجار نوشته، پای کباب را ناصرالدین‌شاه به ایران بازکرد. می‌گویند به‌دستور شخصی ناصرالدین‌شاه که اصلیتی قفقازی داشته، نوعی غذای قفقازی به ایران وارد شده که بعدها آشپزهای درباری شیوه پخت آن را کمی تغییر داده‌اند و کباب امروزی به‌عنوان یک غذای کاملا ایرانی ماندگار شده‌است.

بعدتر، کباب از یک غذای درباری کم‌کم به یک غذای بازاری تبدیل‌شد و ۳ تا ۴ مغازه چلوکبابی در بازار باز‌شدند. مثل کبابی «شمشیری» که در اوایل حکومت محمد‌رضا‌شاه در ضلع جنوب‌شرقی سبزه میدان افتتاح‌شد و بعدها پاتوق متجددین و اداری‌های آن زمان شد. امروزه کباب ایرانی آوازه جهانی پیداکرده و نام ایران با کباب‌ کوبیده‌اش  همراه است. در این نوشتار شما را با انواع کباب‌های ایرانی آشنا می‌کنیم.

کباب قفقازی

این کباب از فیله یا راسته گوساله و سینه مرغ تهیه می‌شود که با ماست یا خامه، روغن زیتون، پیاز، فلفل‌دلمه، نمک و فلفل مزه‌دار شده و به‌صورت یکی در میان به‌همراه فلفل‌دلمه و پیاز به سیخ کشیده و روی زغال یا در فر پخته می‌شود .

کباب‌برگ زعفرانی

این کباب با گوشت راسته گوساله که به‌همراه پیاز و کره و زعفران مزه‌دار شده است. این کباب پس از به سیخ کشیدن در سطحی صاف به‌کمک وسیله مناسب کوبیده و سپس روی زغال کباب می‌شود.

کباب کوبیده

کباب کوبیده از گوشت ران گاو، قلوه گاو و دنبه گوسفند به‌صورت چرخ‌شده، به‌همراه پیاز رنده‌شده بدون آب و تخم‌مرغ و زعفران و ادویه آماده می‌شود و یکی از غذاهای بسیار خوشمزه ایرانی
به‌شمار می‌رود.

جوجه‌کباب

این کباب با گوشت مرغ تهیه می‌شود که هم می‌تواند فیله‌مرغ باشد و هم به‌همراه استخوان آماده شود. این کباب نیز به‌همراه پیاز، زعفران، آبلیموی تازه، ادویه، خامه و مقداری روغن مایع مزه‌دار و به همراه برنج یا نان سرو  می‌شود. جوجه‌کباب یک غذای تشریفاتی نیز هست که در اغلب مهمانی‌های ایرانی مورد استقبال قرار می‌گیرد.

کباب شیشلیک

مواد لازم برای تهیه شیشلیک دنده گوسفند یا گوساله به‌همراه ماست چکیده، آبلیمو، روغن‌مایع، زعفران و ادویه است که یکی از کباب‌های بسیار لذیذ به حساب می‌آید. شیشلیک شاندیز از توابع مشهد یکی از بهترین شیشلیک‌های ایرانی است که در اغلب شهرهای گردشگرپذیر نیز شعبه دارد.

کباب بناب

خاستگاه این کباب شهر بناب در استان آذربایجان‌شرقی است. این کباب به‌نوعی همان کباب‌ کوبیده است و تنها تفاوت آن این است که اندازه سیخ‌های بناب از کوبیده بزرگ‌تر است. کباب بناب هم در اغلب شهرها شعبه دارد و یکی از کباب‌های موردعلاقه کباب‌خورهاست.

کباب حسینی

کباب حسینی نوعی کباب است که با سیخ چوبی طبخ می‌شود و این کباب با گوشت مغز ران گوسفند تهیه و با فلفل سبز و پیاز مزه‌دار می‌شود.

کباب چنجه

گوشت سنتی مورداستفاده برای چنجه گوشت بره است. مواد لازم برای این نوع کباب شامل گوشت بره، روغن زیتون، آبلیمو، نمک و فلفل می‌شود. گوشت در ترکیب مواد مذکور مزه‌دار می‌شود. چنجه معمولا با پلو، گوجه‌فرنگی کبابی و پیاز خام سرو می‌شود. تلفظ چنجه در گویش‌های محلی متفاوت است. تلفظ صحیح این کلمه «کنجه»  است و در زبان آذربایجانی چنجه تلفظ می‌شود.

کباب بختیاری

این کباب نیز مانند کباب قفقازی از گوشت قرمز و مرغ تهیه می‌شود و در واقع تلفیقی از کباب‌برگ و جوجه‌کباب است. آشپزهای خبره گوشت کباب بختیاری را حسابی ترد می‌کنند که خوش خوراک‌تر شود.

کباب تابه ای

کباب‌تابه‌ای به‌نوعی کباب‌کوبیده بدون سیخ است. این کباب با گوشت چرخ‌کرده و پیاز رنده‌شده تهیه می‌شود که در تابه بخارپزشده و یک غذای سریع خانگی است که به‌ویژه مورداستقبال خانم‌های خانه است که وقت کمی برای آشپزی دارند.

کباب دوش

کباب دوش از پشت‌گردن و دوش گاو تهیه می‌شود و به‌دلیل دارا‌بودن رگه‌های چربی لذیذی که در آن موجود است، لذت کباب دوچندان است.  اندازه‌های آن هم مانند چنجه دارای برش‌های متوسط است.

کباب حلزونی

این کباب که هم با گوشت قرمز و هم گوشت سفید تهیه می‌شود‌. گاهی نیز مانند کباب بختیاری طبخ  و به‌شکل مارپیچ به سیخ کشیده می‌شود.

ماهی کباب

این کباب خوش‌طعم که معمولا در شهر‌های ساحلی ایران رواج دارد، یکی از کباب‌های لذیذ ایرانی است که با انواع ماهی از جمله سالمون، شیر‌ماهی، قزل‌آلا و… تهیه می‌شود و طعم متفاوتی از ماهی را به شما هدیه می‌دهد.

جیگر کباب

این کباب که از جیگر و دل و قلوه گوسفند تهیه می‌شود، طرفداران زیادی دارد که معمولا در وعده صبحانه و یا عصرانه آن را سرو می‌کنند. سیخ‌های نازک و کوتاه که معمولا سه تکه جگر به آن کشیده‌شده و بسیار خوش‌خوراک است.

منبع:توریسم پرس

مسیرمان را در جنگل گم نکنیم ؟

یکی از اتفاقات ناخوشایندی که ممکن است در سفر به طبیعت به خصوص جنگل برای همه‌ ما پیش بیاید، گم شدن است. تجربه‌ای تلخ که البته با رعایت برخی نکات پیش از سفر یا بعد از گم شدن، می‌توان از آن جلوگیری کرد یا از این شرایط نجات یافت.

سالانه تعداد زیادی از افراد در کوهستان‌ها و جنگل‌ها گم می‌شوند و عملیات جست‌وجو و نجات برای یافتن آنها و به مقصد رساندن‌شان انجام می‌شود. در بیشتر موارد، افراد فقط از مسیر اصلی و تعیین شده دور افتاده‌اند. گم کردن مسیر در دل جنگل، تجربه‌ای نگران‌کننده و وحشتناک است. اگر سنگ‌فرش‌ها و علائم مسیر را دنبال کنید معمولا با مشکل مواجه نمی‌شوید اما اگر غفلتا از مسیر دور افتادید، فورا هر جایی که هستید، توقف کنید. در بیشتر موارد اگر ردپای خودتان را دنبال کنید دوباره به مسیر اصلی برخواهید گشت. اگر این کار امکان‌پذیر نبود، مراحل زیر را دنبال کنید.

۱. به اطراف خود و ویژگی‌های بارز آن توجه ویژه‌ای داشته باشید و به دقت آن را زیر نظر بگیرید.

۲. در این شرایط، آرام بمانید. ترس، بزرگ‌ترین دشمن شما است. اگر وحشت‌زده شروع به دویدن کنید، حتی اگر کمی دور شوید باز هم جهت حرکت خود را گم خواهید کرد و این شرایط را بدتر می‌کند. سعی کنید تا به خاطر بیاورید که چطور به مکان فعلی رسیده‌اید.

  1. اگر نقشه و قطب‌نما دارید به آن اطمینان کنید و بی‌هدف قدم نزنید. از قطب‌نما استفاده کنید تا جهات جغرافیایی را پیدا کنید. مسیری که آمده‌اید را به خاطر بیاورید. اگر آرام باشید چیزهای زیادی را به خاطر خواهید آورد. اگر در یک مسیر قرار دارید آن را ترک نکنید.

۴. مسیری که آمده‌اید برگردید. از هرجایی که عبور می‌کنید علامتی برای آن در نظر بگیرید یا با چیزی آن را علامت‌گذاری کنید. به این ترتیب همیشه می‌توانید به مکان اولیه‌ی خود برگردید. اگر افرادی در تلاش برای پیدا کردن شما باشند، این علامت‌ها می‌تواند راه‌گشای آنها باشد. پس تا جایی که می‌توانید به خصوص در پیچ‌ها علامت بگذارید. فرض کنید که ده دقیقه پیش از مسیر منحرف شده‌اید. اگر بیش از ده دقیقه است که از راهی که آمده‌اید در حال برگشتن هستید و هنوز به جاده نرسیده‌اید، بدانید که راه را اشتباه رفته‌اید.

۵٫به یاد داشته باشید که اگر ردپایتان مشخص نیست و دقیق نمی‌دانید که از کدام مسیر آمده‌اید، بهترین کار این است که همان‌جایی که هستید توقف کنید و منتظر باشید تا جست‌وجوگران شما را پیدا کنند. علامتی ایجاد کنید که از ارتفاع قابل مشاهده باشد. زمانی که متوجه می‌شوید افرادی به دنبال شما می‌گردند، فریاد بزنید و کمک بخواهید. اگر همراهتان سوت دارید از آن استفاده کنید. در مکانی باز قرار بگیرید تا پیدا کردنتان راحت باشد و راحت دیده شوید. زیر انبوه درختان یا داخل غارها پنهان نشوید.

۶. اگر غروب شده، آسیب دیده‌اید یا خسته هستید، همان‌جایی که هستید بمانید و فردا در روشنی روز به دنبال مسیر برگشت بگردید.

۷٫در نهایت رودخانه‌ها و جوی‌های آبی که در پایین دست جریان دارند را دنبال کنید. گرچه ممکن است این کار سخت باشد اما معمولا دنبال کردن مسیر آب به روستا یا جاده‌ای منتهی می‌شود.

منبع:توریسم پرس

آشنایی با کاخ موزه گلستان

مجموعه کاخ گلستان، یادگاری به جای مانده از ارگ تاریخی تهران، محل اقامت شاهان سلسله قاجار و از زیباترین و کهن‌ترین بناهای پایتخت دویست ساله ایران به حساب می‌آید.

سابقه تاریخی ارگ سلطنتی که محدوده مکانی تاریخی آن از شمال به خیابان و میدان امام خمینی؛سپه سابق، از غرب به خیابان خیام، از شرق به خیابان ناصر خسرو و از جنوب به خیابان پانزده خرداد و میدان ارگ محدود می‌شود، به روزگار صفویه بازمی‌گردد.

blank

شاه طهماسب اول صفوی نخستین پادشاهی بود که در سفرهای خود به قصد زیارت مقبره حضرت عبدالعظیم دستور داد بارویی به طول یک فرسخ به دور قصبه تهران احداث شود.

پس از او شاه عباس صفوی در قسمت شمالی حصار طهماسبی چهار باغ و چنارستانی احداث کرد که بعدها دیوار بلندی گرد آن بنا کرده و عمارات مقر سلطنتی را در داخل آن ساخته و ارگ نامیدند.

در اواخر عهد صفوی، تهران گاهی مقر موقت دربار شاهان صفوی بود و حتی شاه سلیمان کاخی در این شهر برای خود بنا کرد.

کهن‌ترین بناهای موجود در مجموعه گلستان، ایوان تخت مرمر و خلوت کریمخانی متعلق به دوران کریمخان زند است. وی در نبردهای خود بر ضد محمد حسن خان قاجار در سال ۱۱۷۲ تهران را مرکز اردوکشی خود قرار داد و پس از پیروزی در این جنگ در دیوانخانه قدیم تهران که در زمان ساه سلیمان ساخته شده بود، بار عام داد و با عنوان وکیل الرعایا حکومت ایران را در دست گرفت.

پس از مرگ کریم‌خان زند در سال ۱۱۹۳ آقا محمدخان قاجار در سال ۱۲۰۰ تهران را به پایتختی برگزید، ولی به دلیل لشکر کشی‌های دائمی کمتر در مقر حکومت خود به سر می‌برد و برای عمارت و آبادانی چندان فرصت نداشت.

تا آنکه فتحعلی شاه در سال ۱۲۱۱ بر تخت ساطنت ایران حلوس کرد، از آن زمان به بعد با گسترش دستگاه اداری و تشریفات سلطنتی بناهای متعددی در داخل ارگ تهران عمدتا در زمان فتحعلی شاه و ناصرالدین شاه قاجار احداث شد.blank

در دوران پهلوی اول، بخش‌های بزرگی از ارگ تهران، از جمله حصار دور آن، سردر باب عالی، ساختمان دفتر  استیفا، نگارخانه، تکیه دولت، نارنجستان، باغ گلشن و ساختمان‌های اندرونی تخریب شد.

محل سکونت شاه به سعدآباد و سپس در دوران محمد رضا پهلوی به نیاوران منتقل و مجموعه گلستان به محل پذیرایی از میهمانان خارجی تبدیل شد.

پس از انقلاب مجموعه گلستان همچون اغلب عمارات سلطنتی دیگر بصورت موزه درآمد تا همگان بتوانند از آن دیدن کرده و از تماشای زیبایی‌های حاصل فکر و دست هنرمندان و صنعتگران ایرانی بهره برند.

بخش‌های مختلف کاخ موزه گلستان:

  • ایوان تخت مرمر
  • خلوت کریمخانی
  • اتاق موزه (تالار سلام) و حوضخانه آن
  • تالار آینه
  • تالار تاج یا سفره خانه تالار برلیان یا سفره خانه
  • تالاربرلیان یا تشریفات
  • ساختمان کتابخانه
  • عمارت شمس العماره
  • عمارت بادگیر و حوضخانه وسیع آن
  • تالار الماس
  • کاخ ابیض
  • چادر خانه

منبع:همشهری

باواریا؛ استان قلعه‌ها

باواریا بزرگ‌ترین استان آلمان، در جنوب این کشور واقع شده و از جنوب با کشور اتریش و از شرق با جمهوری چک هم‌مرز است. طبیعت و آب و هوای این ایالت بسیار دلپذیر است؛ قله‌های پوشیده از برف آلپ، رودخانه‌های پرآب و جنگل‌های سرسبز و باطراوت، حال و هوای رمانتیکی به باواریا می‌دهد. مردم این ایالت به داشتن گنجینه‌ای از بناهای تاریخی به خود می‌بالند.

در باواریا بیش از ۱۱۰۰ موزه و کلکسیون هنری وجود دارد که همه‌ساله گردشگران زیادی از آنها بازدید می‌کنند. شاید بتوان گفت بهترین موزه هنر آلمان در این ایالت واقع شده است.

باواریا در حال‌حاضر به یک مرکز مدرن صنعتی در اروپا تبدیل شده و اقتصاد آن از اقتصاد کشور سوئد نیز بزرگتر و قدرتمندتر است. در باواریا انواع دریاچه‌ها، جنگل‌ها و قله‌های سر به فلک کشیده را می‌توان به تماشا نشست.

تسوگ اشپیتسه، بلندترین کوه آلمان با ارتفاع ۲۹۶۲ متر، در باواریا قرار گرفته است. مرز آلمان و اتریش از قله غربی این کوه عبور می‌کند. این کوه مکان بسیار مناسبی برای پیاده‌روی، کوهنوردی و اسکی است.

از جمله دریاچه‌های زیبا و پرجاذبه باواریا می‌توان به دو دریاچه اشاره کرد؛ گردشگران زیادی برای گذراندن ساعاتی، به کنار این دریاچه‌های تماشایی می‌روند و در آرامش طبیعی این منطقه استراحت و تجدید‌قوا می‌کنند.

این ناحیه برای ورزش‌هایی همچون شنا، طبیعت‌گردی، دوچرخه‌سواری و دیگر فعالیت‌هایی که در فضای باز انجام می‌شود، بسیار مناسب و ایده‌آل است. مونیخ، قلب تپنده و پایتخت ایالت باواریا است. این کلانشهر مدرن و ثروتمند دارای جاذبه‌های هنری، آثار فرهنگی و مراکز دیدنی بسیاری است.

در قسمت شمالی باواریا، قلعه‌های پرجلال و جبروت و صومعه‌های بسیار دیدنی خودنمایی می‌کند. یکی از مناظر زیبا در باواریا، جاده رمانتیک است که از شهرتی جهانی برخوردار است. این جاده در کنار قصر قدیمی «نوی‌شوان‌شتین» که خود یکی از محبوب‌ترین نقاط توریستی آلمان به‌شمار می‌رود و نیز در کنار شهر کوچک و کوهستانی فوسن در دامنه کوه‌های آلپ امتداد یافته و قلعه «نوی‌شوان‌شتین» که توسط پادشاه وقت باواریا به نام لاودیگ دوم، در بلندای کوه ساخته شده است، میزبان رویدادی جهانی به‌نام «جشن اکتبر» بوده که یکی از بزرگ‌ترین جشن‌های دنیا به‌شمار می‌رود.

منبع:توریسم پرس

آشنایی با موزه مینیاتور آبکار

بنای موزه مینیاتور آبکار یکی از ساختمان‌های نه چندان قدیمی مجموعه کاخ سعد آباد است. این بنا پیش از انقلاب به کاخ لیلا پهلوی معروف بود

در سال ۱۳۷۳ این بنا به موزه مینیاتور آبکار تبدیل شد. برای شکل گرفتن موزه، زیر نظر معماران سازمان میراث فرهنگی کشور، مختصر تغییری در فضای داخلی آن صورت گرفت و اتاق‌ها به تالارهای موزه تبدیل شد.

blank

بنای موزه مینیاتور آبکار، در این مجموعه، در جایی قرار گرفته که چند موزه آنرا همچون نگینی در بر گرفته است، در ضلع شمالی موزه نظامی در ضلع جنوبی موزه بهزاد، در ضلع شرقی فضای سبز و در غرب و جنوب غربی آن کاخ موزه ملت قرار دارد.

محوطه بنا در میدان گاه با فضای بیشتری دیده می‌شود حوض دایره‌ای شکل با فواره‌های زیبا به سبک دوره قاجار و چند باغچه آن را تزیین کرده است.

در سمت راست ورودی، که در ضلع شرقی بنا قرار گرفته است، تالار شماره یک و در انتهای سمت راست راهرو تالار شماره دو و در انتهای سمت چپ آن تالار شماره سه و بین دو تالار، در انتهای راهرو در ضلع غربی بنای انبار کوچک موزه احداث شده است.

برای تبدیل این بنا به موزه هیچگونه تغییری در ساختار فیزیکی ساختمان داده نشده است.

در تالار شماره یک، تقریبا آخرین دستاوردهای استاد آبکار به نمایش گذاشته شده است. این مجموعه در برگیرنده آثار مینیاتور، تذهیب و نقش گره می‌باشد.

در تالار  شماره ۲، سه دسته از آثار هنری کلارا آبکار به نمایش گذاشته شده است:

  • مجموعه‌‌ای از نقاشی‌های آبرنگ، مستند سازی اشیاء موزه مردم شناسی و هنرهای تزئینی
  • نقاشی‌های زیر لاکی، روغنی
  • آثار مینیاتور کلارا آبکار

منبع:همشهری

 

تجـربه‌هاي پير دير سـفر

جان مستر وود، يکي از افرادي است که در وبلاگش توضيح داده فرصت‌هاي دوره جواني خودش را براي سياحت دور دنيا هدر داده است؛ زيرا با چند تن از دوستانش به سفري رفته و با کوله‌باري از مشکلات و ناراحتي و دلخوري و خلاصه هر‌چه به قول خودش فکر کنيد، به خانه بازگشته است، در حالي که در آستانه ميانسالي ناچار از رفتن به سفري برخلاف ميل خودش و اين‌بار با يکي از همکاران چند سال بزرگتر از خودش شده و در اين سفر بوده که متوجه شده مسافرت مي‌تواند بسيار دل‌انگيز و پرخاطره و جالب باشد.

او بار ديگر بر اساس تجربه‌هاي آن سفر بعدي خود به سفري ديگر رفته است و چنان‌که نوشته، تازه متوجه شده است چرا دوران جواني را بيهوده با خاطره آن سفر ناراحت‌کننده هدر داده است، در حالي که مي‌توانسته تمام جواني را در سياحت و ماجراجويي و ديدار از نقاط مختلف دنيا بگذراند.

جان اضافه کرده وبلاگش را به اين سبب راه‌انداخته تا آنچه را در سفرهايش تجربه کرده، هر‌وقت فرصت کند در آن بنويسد، شايد کسي مثل او در جايي از دنيا آنها را بخواند و جواني خود را که توانايي و فرصت بيشتري در اختيار فرد مي‌گذارد، از دست ندهد و راهنمايي باشد براي علاقه‌مند شدن به مسافرت به گونه حساب‌شده.

منتخبي از مطالب و راهنمايي‌هاي او را که يا حاصل تجربيات خودش است و يا از منابع مفيد ديگر بازنشر کرده در اينجا برايتان تنظيم کرده‌ايم که در ادامه ذکر شده است:

تقريبا همه مردم از سراسر گيتي علاقه وافري به سفر دارند اما گاهي بنا به شرايطي خاص اين امکان به‌سادگي براي آنها فراهم نمي‌شود. اين شرايط از وضعيت اقتصادي و ساعات فراغت گرفته تا مشکلات رواديد و ويزا متغير است و به همين دليل مي‌تواند سنگ‌بناي اوليه تصميم به گشت‌وگذار را در همان ابتدا سست کند و افراد را از فکر سياحت خارج کند؛ با اين حال راه‌هايي هست که مي‌تواند به چنين اشخاصي کمک کند بر حسب مشکلاتشان آگاهي‌هايي به‌دست آورند که احتمال زيادي دارد به تجديد‌نظر آنها براي انصراف از مسافرت ختم شود.

 پيش از سفر برنامه‌ريزي کنيد

اگر جزو کساني هستيد که خاطره خوبي از سفرهاي قبلي نداريد و به همين دليل از خير مسافرت درمي‌گذريد، شايد يکي از دلايل آن، اين باشد که سفر قبلي را با برنامه‌ريزي هدايت نکرده‌ايد و بر اين اساس خاطره رغبت‌برانگيزي در شما شکل نگرفته است. برنامه‌ريزي براي سفر همچون طرحي است که يک مهندس ساختمان پيش از ساخت‌وساز آن در فکرش مي‌پروراند و ماحصل آن را روي کاغذ اجرا مي‌کند تا حين ساخت ساختمان کمتر دچار مشکل و دوباره‌کاري شود. اگر شما هم قبل از مسافرت برنامه‌ريزي کنيد، احتمالا اوضاع‌تان در حين مسافرت به سمت‌وسوي خوب و دلپذيري دگرگون خواهد شد.

 بودجه سفر و اولويت‌ها را تعيين کنيد

تعيين اهداف، مبلغي که مي‌خواهيد براي سفرتان خرج کنيد، زمان سفر و زمان‌بندي‌هاي حين سفر و مانند اينها مي‌تواند شما را از مخارج اضافه، اتلاف‌وقت و عقب‌ماندن از امور يا نديده گذاشتن مناطق و جاهايي که دوست داشتيد بازديدي از آنها داشته باشيد اما فرصت آن را نيافتيد، بازمي‌دارد. از آنجا که وضعيت مالي خود و هزينه‌اي که قرار است پاي سفرتان بگذاريد مشخص مي‌شود، طبعا نمي‌توانيد به هزينه‌هاي پيش‌بيني ‌نشده‌اي خارج از آن مبلغي که براي همين منظور کنار گذاشته‌ايد پاسخ مثبت دهيد، بنابراين حدود اين هزينه‌ها مشخص است و مي‌توانيد به هر هزينه ديگري نه بگوييد. اين کار همچنين تکليفتان را با ديگر افراد احيانا همسفر از همان ابتدا مشخص مي‌کند و آنها هستند که بايد تصميم بگيرند با شرايط مالي و زماني شما مي‌توانند همراهتان شوند يا خير. خودتان هم تکليفتان معلوم مي‌شود که آيا فرضا مي‌توانيد در فلان رستوران مجلل غذا بخوريد يا بايد به تناول ساندويچي سرد به صورت سرپايي رضايت دهيد تا مخارجتان افزون از سرمايه درون کيف يا کارت اعتباري‌تان نشود.

 پيش از هر سفر در اينترنت جست‌وجو کنيد

اين روزها اينترنت به نظر من اولين‌جايي است که هر‌کسي بايد براي پيدا کردن سوالاتش به آن سر بزند. يک جست‌وجوي ساده در سايت‌هاي عمومي جست‌وجو مثل گوگل يا ياهو و حتي اگر نياز است در سايت‌هاي خاص مورد‌نياز (در اين‌مورد، سايت‌هاي گردشگري و سفر) مي‌تواند شما را به دنيايي از اطلاعات درست و نادرست رهنمون کند که کافي است هر‌بار موضوعي را که در آن شک داريد با جزئيات بيشتري مورد کاوش و جست‌وجو قرار دهيد تا به آگاهي‌هاي مناسبي در زمينه مورد‌نظرتان دست‌ يابيد. اگر مي‌خواهيد به سفري خارجي برويد، نام مقصد و کلمات سفر يا گردشگري يا جاهاي ديدني يا قوانين مسافرت و اين قبيل موارد را در کادر جست‌وجو وارد کنيد. اگر مي‌خواهيد وسيله‌اي مناسب براي سفرتان بخريد، نام و نوع و مدل آن را وارد کنيد و در مراحل بعدي کلمات مزايا يا معايب و مانند اينها را به کلمات جست‌وجويتان بيفزاييد. خلاصه نه‌تنها پيش از سفر، حتي در حين سفر هم اينترنت را براي کسب اطلاعات درباره آنچه شما را سردرگم مي‌کند از دست ندهيد تا در مسافرت و گشت‌وگذارتان دچار مشکلات دوره جواني من نشويد.

 هميشه شهرت نشانه مرغوبيت نيست

از وسايل يک پيک‌نيک ساده در اطراف شهر تا لوازم يک کوهنوردي يا صحراگردي ماجراجويانه در مناطق دورافتاده‌تر از شهرتان و نيز از خدمات يک شرکت مسافرتي هوايي يا زميني تا هتل و رستوراني در فلان نقطه از جهان، هيچ‌گاه به اسم و شهرت اعتماد نکنيد؛ از اين جهت که گاهي سازندگان يا خدمات‌دهندگان يا شرکت‌هايي هم هستند که لوازم و امکانات بهتري مي‌توانند با قيمت ارزان‌تر به شما ارائه دهند و ضمنا وقتي مارکي شهرت زياد پيدا مي‌کند، مشابه‌‌هاي تقلبي آن نيز به بازار سرازير مي‌شود. توصيه من اين است که هنگام خريد حسابي چشمهاي‌تان را باز‌کنيد و جنسي که واقعا نياز داريد و بادوام است بخريد، نه اينکه بر حسب مارک به آن اعتماد کنيد و درست در جايي که نياز داريد با مشکل روبه‌رو شويد. اين حواس‌جمعي را حتي براي رزرو يک اتاق هم بايد داشته باشيد.

منبع:توریسم پرس