آشنایی با حمام قاضی، گرمابه سنتی اصفهان

دیدن دنیای قدیم برای نسل جدید می تواند بسیار لذت بخش باشد. هیچ فردی از نسل جدید نمی تواند دوباره حمام عمومی را تجربه کند و یا ماساژ دلاک را حس کند. حمام قاضی که در اصفهان واقع شده است، گرمابه تاریخی بازسازی شده ای است که افراد هم می توانند از حمام آن استفاده کنند و هم ماساژ توسط دلاک بگیرند!

معرفی حمام قاضی

اصفهان، مهد مکان های تاریخی و شگفت انگیز زیادی مانند سی و سه پل، پل خواجو، هشت بهشت و ده ها سازه تاریخی دیگر است که هر کدام به نوبه خود جهانی از شگفتی هستند. در بین تمامی آن ها می توان شگفتی طراحی و زیبایی معماری نسل های گذشته را دید.

اما حمام قاضی مکانی است که هم می توان معماری سنتی و قدیمی را دید و هم آن را با تمام وجود حس کرد!

با ورود به حمام قاضی، حتی برای ساعتی هم که شده، از دنیای پر از آلودگی و پر تلاطم بیرون رها می شوید و حس آرامش عمیقی پیدا می کنید.

دستان پر قدرت دلاک چرک روزگار را از تن شما در میاورد و برای چند مدتی می توانید با تمام وجود حس سبک بالی داشته باشید!

حمام قاضی در دل اصفهان، در منطقه شهشهان و خیابان ابن سینا و بازارچه قاضی واقع شده است و چه از نمای بیرون و چه از داخل کاملا به شکل اصلی خود بازسازی شده است و شما هیچ طراحی مدرنیزه ای در آن مشاهده نخواهید کرد.

حمام های عمومی در تمامی شهرها گاه گداری پیدا می شوند اما آن ها نیز شکل سنتی خود را از دست داده اند و آداب سنن قدیمی دیگر در آن ها پیدا نمی شود.

همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، حمام قاضی کاملا به شکل طرح اصلی و سنتی اش بازسازی شده است و به همین دلیل است که می توان حمام قاضی اصفهان را دریچه ای برای ورود به گذشته دانست!

حمام قاضی که در اصفهان واقع شده است، گرمابه تاریخی بازسازی شده ای است که افراد هم می توانند از حمام آن استفاده کنند و هم ماساژ توسط دلاک بگیرند!

 

بررسی حمام قاضی از نظر تاریخی

متاسفانه اطلاعات دقیقی در مورد سال دقیق احداث این بنا در دسترس نیست اما در سال ۱۳۴۶ این بنا در آثار ملی ایران ثبت شده است.

همچنین از سال ۹۷ بازسازی این حمام آغاز شد و در سال ۹۸ برای اولین بار افتتاح شد.

نام این حمام در بسیاری از متون تاریخی آمده است و به گفته اهالی قدیمی اصفهان، از این حمام به عنوان مکان برگزاری بسیاری از جلسات مهم استفاده می شده است.

بسیاری از رجل سیاسی این حمام را قرق می کردند و به برگزاری جلسات مهم در آن می پرداختند. به همین دلیل در گذشته این حمام بسیار معروف شد و به همین دلیل به یکی از پر رفت و آمد ترین حمام های آن دوره مبدل شد.

در مورد ساخت این حمام روایت می شود که روزی حاکم وقت اصفهان به یک قاضی دستور ساخت مجموعه ای از ساختمان ها شامل بازار، مسجد و گرمابه را می دهد.

این قاضی دست به کار می شود و سازه ای می سازد که در طرفی مسجد قرار دارد و در طرف دیگر مسجد و بین آن ها نیز یک بازار سنتی و سرپوشیده قرار گرفته است. این بازار بسیار کوچک است و شامل چند عدد حجره به سبک سنتی است.

بعدها این سازه ها به نام حمام قاضی، بازار قاضی و مسجد قاضی نام گذاری شد و به طور کل به آن مجموعه قاضی می گویند.

این مجموعه در طول زمان دستخوش تغییرات بسیار زیادی بوده است و در سال های متمادی فرسوده تر می شد تا این که در سال ۹۷ بازسازی آن آغاز شد و اکنون درب های آن بر روی تمامی مراجعه کنندگان باز است.

حمام قاضی

معماری حمام قاضی

همان طور که پیش تر نیز اشاره شد، بازسازی به طور کامل به شکل سنتی بوده است و به همین دلیل معماری آن هنوز هم به شکلی ایرانی اسلامی است.

در بازسازی این حمام به گونه ای حمام را به دو بخش کلی تقسیم کرده اند تا خانم ها و آقایان بتوانند به طور همزمان از حمام بازدید کنند.

به طور کل فضای این حمام با رنگ های سفید و فیروزه ای آمیخته شده است که فضای بسیار آرامی برای افراد ایجاد می کند.

در بدو ورود به این حمام و پس از تهیه بلیط، شما می توانید در صورت نیاز با پرسنل گفتگویی در مورد تاریخچه و دیگر خصوصیات این حمام گفتگویی داشته باشید.

نورپردازی با به بهترین شکل ممکن انجام شده است و شما می توانید در اتاق سربینه و یا همان اتاق تعویض لباس، ترکیب زیبایی از کمد های چوبی، کاشی های فیروزه ای، دیوار های سفید و در نهایت ریزه کاری هایی مانند ظرف هایی سفالی فیروزه ای رنگ که از سقف آویزان شده اند و گچ بری ها زیبایی فضا را چند برابر می کنند و باعث ایجاد یک خاطره به یاد ماندنی برای گردشگران می شود.

پس از گذر از سربینه، به حوضچه های اصلی حمام می رسید که دور تا دور آن پر از سکو هایی برای نشستن است. در این مکان شما می توانید با انتخاب خود از خدمات دلاکی و یا ماساژ نیز استفاده کنید.

همچنین برای راحتی مراجعه کنندگان دوش هایی را قرار داده اند تا استحمام خود را با استفاده از آن ها تکمیل کنید. گرچه که دوش ها در گذشته قرار نداشته اند ولی همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، این دوش ها را برای راحتی بیشتر مراجعه کنندگان قرار داده اند.

پس از اتمام استحمام، میزبانان برای گردشگران شربت هایی خنک می آورند تا خستگی از تن آن ها بیرون رود.

حمام قاضی

جمع بندی مطالب و سخن پایانی

برای اغلب افراد، دیدن و مکان های تاریخی و مربوط به نسل های گذشته بسیار هیجان انگیز است. علاوه بر آن معماری ایرانی اسلامی که در اکثر بناهای تاریخی به جا مانده است، هر فردی را به وجد می آورد.

سقف های گنبدی، رنگ های هیجان انگیز و چشم نواز، ستون های بلند، کاشی های طراحی شده و دقیق و هزاران ریزه کاری های دیگر، عواملی هستند که در معماری مدرن امروزه خیلی کمتر دیده می شود و به همین دلیل بازدید از این مکان های تاریخی انسان را برای ساعتی هم که شده است از فضای روزمره و تکراری زندگی مدرن دور می کند.

حمام قاضی یکی از مکان هایی است که در کنار بازدید می توانید یک از دنیای قدیم یک تجربه به دست بیاورید! بازسازی این مکان به شکل سنتی و اصلی اش انجام شده است و تکه از دنیای قدیم را به افراد نشان می دهد.

گرچه که در ابتدا و نگاه اول هزینه آن کمی بالا و غیر معمولی است اما یکبار تجربه کردن آن برای شما لذت بخش خواهد بود.

انواع ویزای رومانی و مدارک لازم برای اخذ ویزای رومانی

دریافت ویزای رومانی برای کسانی که دوست دارند به این کشور سفر کنند ، ضروری است. رومانی به طور دقیق در سال ۲۰۰۷ عضور اتحادیه شنگن اروپا شد و همین کافی بود تا بسیاری از افراد با ویزای شینگن به این کشور سفر کنند. از طرفی نیز جالب است بدانید افراد مقیم کشور های اروپا نیازی به دریافت ویزا برای سفر به این کشور ندارند.

سفر به رومانی برای بسیاری از ایرانیان همواره لذت بخش بوده و خواهد بود. اما به دلیل اینکه افرادی که مقیم کشور های اروپایی نیستند نیاز به ویزا برای ورود به رومانی دارند ، کار برای ایرانی ها کمی سخت خواهد بود.

ما در این مقاله قصد داریم پس از معرفی کشور رومانی ، انواع ویزا و مدارک لازم برای دریافت آن را برای شما شرح دهیم. همراه ما باشید.

کشور رومانی و دلیل توریست پذیری آن

رومانی کشوری در اروپا است که در جنوب شرقی این قاره واقع شده است. همان طور که در تصویر زیر مشاهده می کنید این کشور یکی از کشور های اروپایی است که مساحت بزرگی دارد. درواقع این کشور نهمین کشور از نظر مساحت در اروپاست.

از کشورهای همسایه رومانی می توان به صربستان ، مجارستان و بلغارستان اشاره کرد.

رومانی به دلیل مکان های تاریخی قرون وسطا ، به یک جاذبه گردشگری تبدیل شده است. هنگامی که به رومانی سفر کنید متوجه قدمت سازه های این کشور خواهید شد. از طرفی نیز فرهنگ و طبیعت چشم نواز این کشور ، رومانی را به یک کشور گردشگری تبدیل کرده است.

آنچه که در سفر به این کشور باید بدانید این است که رومانی همانند سایر کشور های اروپایی از سیل عظیم گردشگران برخوردار نیست و شما می توانید با آرامش بیشتر به این کشور مسافرت کنید و از جاذبه های گردشگری آن لذت ببرید.

blank

انواع ویزای رومانی

همانطور که اشاره کردیم تمام ایرانیان برای سفر به کشور رومانی نیاز به دریافت ویزای این کشور می باشند و فقط افرادی از دریافت این ویزا معاف اند که یا مقیم کشور های اروپایی باشند و یا ویزای شینگن داشته باشند. بنابراین در صورتی که جزو ایرانیانی باشید که ویزای شینگن ندارند ، برای سفر به رومانی ملزم به دریافت یکی از انواع ویزا های این کشور خواهید بود :

• ویزای ترانزیت هوایی

این ویزا که برای حمل و نقل هوایی اخذ و صادر می شود به منطور اجازه ای جهت فرود در فرودگاه رومانی و پرواز به سمت مقصد اصلی صاد می وشد. این ویزای رومانی برای ان دسته از افرادی که برای مسافرت به یک کشور نیاز به پرواز از فرودگاه رومانی را دارند مناسب می باشد.

نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که شما در این نوع ویزا اجازه اقامت در رومانی را نخواهید داشت و فقط می توانید در فرودگاه این کشور برای پرواز بعدی حضور داشته باشید.

به این نوع از ویزای رومانی، ویزای نوع A نیز می گویند.

• ویزای ترانزیت

این نوع از ویزا که به ویزای نوع B رومانی معروف است شباهت زیادی با نوع A دارد. با این تفاوت که در این نوع از ویزا اتباع غیر اروپایی برای اینکه پرواز بعدی خود را برای سفر به مقصد خود از رومانی آغاز کنند ، ۵ روز مهلت اقامت در این کشور را دارند.

این نوع از ویزا برای پرواز هایی که با تاخیر در طی چند روز انجام می شود مناسب می باشد تا مسافر برای مدت کوتاهی در هتل یا مسافر خانه اقامت داشته و استراحت کند.

• ویزای اقامت کمتر از ۹۰ روز

این نوع از ویزای برای آن دسته از افرادی که قصد اقامت کمتر از ۳ ماه در رومانی را دارند ، مناسب است. همانطور که بارها اشاره کردیم اتباع اتحادیه اروپا می توانند بدون نیاز به ویزا و فقط با همراه داشتن کارت ملی به این کشور مسافرت کنند، اما اتباع غیر اروپایی مانند آفریقایی و آسیایی برای اقامت در این نوع کشور در یک دوره ۶ ماهه حداکثر تا ۳ ماه اجازه اقامت دارند. به این نوع از ویزا ، ویزای نوع C می گویند.

نکته قابل توجه در این نوع از مسافرت ها مدت زمان اعتبار پاسپورت شماست. دقت داشته باشید پاسپورت شما حداق ۹۰ روز باید اعتبار داشته باشد.

اگر هدف شما از مسافرت به این کشور گردشگری ، بازدید از آشنایان و دوستان می باشد ، اخذ ویزای نوع C برای شما مناسب می باشد.

blank

• ویزای اقامت بیش از ۹۰ روز

تا به حال متوجه شدید برای سفر توریستی به کشور رومانی و گشت و گذار در آن نیاز به دریافت ویزای نوع C دارید. اما ممکن است بنا به دلایلی نیاز داشته باشید بیش از ۹۰ روز در رومانی اقامت داشته باشید ، در این حال باید ویزای نوع D دریافت کنید که اجازه اقامت بیش از ۳ ماه را داشته باشید.

ممکن است برای تحصیل ، کار و یا سرمایه گذاری در این کشور نیاز به اقامت داشته باشید ، بنابراین مهم است تا نوع ویزای شما اقامت طولانی مدت باشد.

در ادامه به ۳ نوع ویزای که برای اقامت طولانی به ان احتیاج دارید را برای شما توضیح خواهیم داد.

• ویزای تحصیلی رومانی

ویزای تحصیلی جزو ویزای هایی است که بسیاری از ایرانیان تمایل به دریافت آن و تحصیل در یک کشور با رتبه تحصیلی بالاتر دارند. اما یک نکته که باید در اخذ ویزای تحصیلی در هر کشور به آن توجه داشت، سطح دانشگاه های کشوری است که قصد دارید در آن تحصیل کنید. این نکته که قبل از اخذ ویزای تحصیلی رومانی باید از وضعیت تحصیلی در این کشور آگاهی کامل داشت بسیار مهم است.

اگر بخواهیم وضعیت تحصیلی این کشور را با سایر کشور های اروپایی مقایسه کنیم ، می توان گفت وضعیت تحصیلی در رومانی بسیار ضعیف تر است.

از طرفی نیز به دلیل اینکه اقتصاد رومانی نیز مانند وضعیت تحصیلی آن ضعیف می باشد کمتر کسی حاضر به دریافت ویزای تحصیلی این کشور می شود.

سیستم آموزشی فقیر در این کشور ، نیروی ماهر و خبره را در این کشور به شدت پایین آورده و همین مورد باعث شده تا رومانی اقتصاد قوی نداشته باشد ؛ با این وجود می توان گفت پس از تحصیل در این کشور ، احتمال اینکه کار پویا و متناسب با رشته تحصلی تان پیدا کنید بسیار کم خواهد بود.

به هر حال در صورتی که قصد تحصیل در این کشور را دارید بهتر است بدانید در حین تحصیل برای داشتن کار پاره وقت نیاز به دریافت مجوز از سوی اداره کار رومانی خواهید بود. در صورتی که موفق به پیدا کردن کار مناسب در این کشور شدید ، می توانید با ۵ سال اقامت و پرداخت مالیات و عوارض ، اقامت دائمی این کشور را دریافت کنید.

همچنین می توانید پس از ۸ سال اقامت در کشور رومانی ، پاسپورت نیز دریافت کنید.

• ویزای کار در رومانی

کمی قبل تر در مورد اقتصاد نه چندان ایده عال کشور رومانی به شما توضیحاتی ارائه دادیم. اما با این وجود ممکن است بخواهید اطلاعات بیشتری در رابطه با اخذ ویزای رومانی جهت کار در این کشور بدانید. با این وجود اجازه دهید تا شرایط استخدام در این کشور را برای شما بازگو کنیم.

اغلب شرکت های رومانی برای جذب نیرو تمایلی به اتباع خارجی ندارند و به همین دلیل کمتر فردی است که برای مهاجرت کاری به رومانی فکر کند. همچنین حقوق کارکنان در این کشور مورد توجه اتباع خارجی نخواهد بود.

اما اصلی ترین مشکلی که برای پیدا کردن کار در این کشور وجود دارد ، قانون ۳ ماهه برای جذب کارکنان داخلی کشور رومانی است. این قانون می گوید : کارفرما برای استخدام نیرو می بایست ابتدا برای جذب نیروی داخلی یک آگهی در رومانی پخش کند. زیرا کارکنان داخلی این کشور نسبت به اتباع خارجی در اولیت می باشند. و جالب تر اینکه کارفرما تا ۳ ماه باید برای جذب داوطلب صبر کند.

در صورتی که تا ۳ ماه داوطلبی پیدا نشد ، کارفرما آگهی استخدام خود را در سطح اتحادیه اروپا به مدت ۳ ماه باید ادامه دهد. یعنی اتباع اتحادیه اروپا نسبت به سایر اتباع اولیت دارند.

و در نهایت در صورتی که متقاضی از اتحادیه اروپا وجود نداشت کارفرما می تواند نیرویی غیر رومانی و اروپایی استخدام کند.

با این وجود از سختی پیدا کردن کار در رومانی مطلع شدید. همچنین باید این را اضافه کنید که یادگرفتن زبان رومانی می تواند کار را برای شما دشوار تر کند. به همین خاطر کمتر فرد خارجی برای دریافت ویزای رومانی و اقامت دائمی از کار در این کشور استفاده می کند.

ویزای رومانی

• ویزای سرمایه گذاری

سرمایه گذاری در کشور رومانی نسبت به سایر کشور های اروپایی با مقدار سرمایه کمتر امکان پذیر است. شما می توانید با حداقل ۱۰۰ هزار یورو ویزای سرمایه گذاری رومانی را دریافت کنید اما شرایطی که برای دریافت آن وجود دارد می تواند برای شما چالش هایی را به دنبال داشته باشد.

یکی از این شرایط داشتن پلنی برای بیزینس شماست همچنین لازم به ذکر است که بیزینس شما باید حداقل ۱۰ نفر را به کار گیرد. به کاگیری ۱۰ نفر نیروی داخلی باید به مدت حداقل ۵ سال ادامه داشته باشد و پس از آن فرد مهاجر می تواند در خواست پاسپورت و تابعیت رومانی کند.

از شرایط دیگر اخذ ویزای رومانی از نوع سرمایه گذاری این است که مهاجرت شما باید به همراه خانواده شما انجام شود. این خانواده متشکل از همسر و فرزند کوچک تر از ۱۸ سال باشد.

لازم به ذکر است به محض ورود به کشور رومانی برای سرمایه گذاری ، ویزای یک ساله به شما اهدا خواهد شد.

مدارک لازم برای اخذ ویزای توریستی کشور رومانی

احتمالا تا به حال متوجه انواع ویزای بلند مدت رومانی شده باشید و بخواهید فقط به عنوان یک گردشگر ویزای رومانی دریافت کنید.

با این وجود می بایست مدارک شما تکمیل باشد تا ویزای توریستی شما هرچه سریع تر صادر شود این مدارک شامل این موارد می شود :

۱٫فرم درخواست ویزای توریستی که به صورت آنلاین یا از طریق کنسولگری باید تکمیل شود

۲٫اثبات تمکن مالی برای اقامت در رومانی که حداقل دارایی باید ۵۰۰ یورو باشد

۳٫بلیط رفت و برگشت که زمان ورود و خروج شما از رومانی مشخص باشد

۴٫اثبات محل اقامت (مانند بلیط یک مسافرخانه یا هتل که نشان دهد شما برای اقامت مکانی رزرو کرده اید)

۵٫پاسپورت با حداقل ۳ ماه اعتبار از زمان خروج شما از کشور مبدا

۶٫بیمه درمانی برای مسافرت با حداقل ۳۰ هزار یورو

۷٫۲ قطعه عکس ۳ در ۴

علاوه بر مدارکی که ذکر شده است ، مدارکی نیز وجود دارد که داشتن آن ها ضروری نیست اما می تواند در روند اخذ ویزا به شما کمک کنند. این مدارک که اختیاری می باشند اعبارت اند از :

۱٫اسناد و مدارک دارایی های شما

۲٫نامه از طریف کارفرمای شما در رومانی

۳٫گواهی اشتغال به تحصیل

۴٫دعوت نامه از آشنا یا دوستانتان که تابعیت رومانی را دارند.

جمع بندی و سخن پایانی 

اخذ ویزای رومانی و اقامت در آن می تواند به شیوه های مختلی انجام شود اما به دلیل اینکه این کشور از لحاظ آموزشی و اقتصاد رتبه خوبی در اروپا ندارد ، بیشترین ویزای این کشور از نوع توریستی می باشد. ما در این مقاله به مدارک لازم برای دریافت ویزای رومانی به صورت کامل پرداختیم ، امیدواریم این مقاله نیز برای شما مفید بوده باشد.

مرتبط:

یاش ، پایتخت فرهنگ رومانی

هر آنچه لازم است درباره ویزای شنگن بدانید

آشنایی با مسجد سلیمانیه استانبول ترکیه

امروزه یکی از مهمترین و پرطرفدار ترین مساجد در استانبول (ترکیه) مسجد سلیمان است. مسجد سلیمانیه شاهکار معمار «سنان» می باشد که به دومین مسجد بزرگ استانبول معروف است. اولین مسجد بزرگ نیز ایاصوفیه نام دارد. مسجد سلیمانیه در استانبول محل اقامه ی نماز جمعه و عید است.

مسجد سلیمانیه (SÜLEYMANIYE MOSQUE)

در سال ۱۵۵۰، پادشاهی عثمانی به نام سلطان سلیمان اول (سلیمان کبیر) دستور ساخت این مسجد رابه معمار بزرگ عثمانی،”خواجه معمار سنان آغا” صادر کرد. این بنا به کمک ۳۵۰۰ صنعتگر ساخته شده که با تلاش و مشقت فراوان پس از هفت سال به اتمام رسیده است.

مسجد سلیمانیه نه تنها برای عبادت بلکه ریشه در امر خیرخواهانه داشت. در واقع سلیمان کبیر قصد داشت یک سیستم رفاهی فراهم کند تا روزانه بیش از ۱۰۰۰ فقیر را سیر کند.بدین جهت در معماری عمارت، چهار مدرسه ی قرآن، یک حمام ، یک بیمارستان، یک کاروانسرا و یک آشپزخانه عمومی که برای فقرای مسلمان، یهودی و مسیحی غذا درست می کردند، در نظر گرفت.

در زبان عثمانی به ساختمان های جنبی که دارای حمام، کتابخانه، آشپزخانه، کاروانسرا، بیمارستان و مدرسه هستند« جامی کولیه سی» یا «کلیه ی مسجد» می گویند.

مساحت مسجد سلیمانیه به همراه فضاهای اطراف آن، حدود ۶ هکتار زمین را به خود

اختصاص داده است. الگوی طراحی مسجد سلیمان وجه شباهتی با مسجد ایاصوفیه دارد.مسجد ایاصوفیه رانیز معمار سینان طراحی کرده اما مسجد سلیمان در نهایت زیبایی ساده تر از ایاصوفیه است. گنبد مسجد ایاصوفیه ۵۶ متر و ارتفاع ۳۴متر است در حالی که گنبد مسجد سلیمانیه با ارتفاع ۵۸ متر در ۵۹ متر می باشد.

مسجد سلیمانیه

 

تاریخچه مسجد سلیمانیه

تاریخ ترکیه حاکی از آن دارد که سلیمان کبیر، بزرگترین و ثروتمند ترین سلطان عثمانی بوده و برای زنده نگه داشتن نامش مسجد سلیمانیه را بر سومین تپه ی بزرگ شهر در منطقه امینونو نزدیک خلیج شاخ طلایی ساخته است.

کاووشگران دلایل متعددی را برای بنای مسجد بر تپه سوم بیان کرده اند. برخی معتقدند سلطان قصد داشته که عمارت در مرتفع ترین مکان شهر ساخته شود تا برای عبادت با آسمان خدا نزدیک تر باشد.برخی نیز معتقدند که هدف سلطان از ساخت این عمارت به این باشکوهی این بوده است که می خواسته پس از مرگش هم فرمانروای استانبول باقی بماند. بااین حال هیچ دلیل قطعی درباره ساخت مسجد بر روی تپه وجود ندارد.

در زمان عثمانی ها در معماری مسجد هایی که به دستور پادشاهان و به سنت عثمانی ساخته می شد از ترکیب سبک معماری بیزانسی و اسلامی استفاده می کردند. استفاده از چهارمنار یا گل دسته نیز در مساجد بیانگر سنت عثمانی می باشد. ارتفاع گنبد مسجد ۵۳ متر و قطر گنبد ۲۷ متر است. طراحی سلیمانیه نمایشی از تصور سلطان سلیمان از خودش به عنوان “سلطان دوم” دارد. بااینکه وسعت و زیبایی مسجد بی نظیر است اما از الگوی اصلیش اباصوفیه کوچک تر است.

مسجد سلیمان در طول تاریخ بلاهای بسیاری را تحمل کرده است. در سال ۱۶۶۰ میلادی در عمارت سلیمانیه آتش سوزی رخ داد و پس از ضرر های فراوان  به دستور سلطان محمد چهارم بازسازی شد. پس از ان در سال ۱۷۶۶ در طی زمین لرزه ای قسمتی از گنبد مسجد سلیمان سقوط کرد و خراب شد.

در طی جنگ جهانی اول از حیاط عمارت به عنوان انباری برای اسلحه استفاده کردند اما چندین بار براثر منفجر شدن اسلحه ها مجددا مسجد سلیمانیه به آتش کشیده شد.

آخرین مرمت و بازسازی مسجد سلیمان در سال ۲۰۰۸ میلادی بوده که پس از سه سال به پایان رسیده و برای بازدید عموم مردم بازگشایی شده است.این بازسازی ها نشان می دهد که سنان در ابتدا رنگ گنبد را آبی کرده و مجددا آن را به رنگ قرمز در اورده است.

blank

معماری مسجد سلیمانیه

مسجد اعظم سلیمانیه بر تپه ای بلند ساخته شده است. ارتفاع این مسجد به قدری زیاد است که می توانید از مسجد سلیمانیه دو دریایی که استانبول را احاطه می کنند و دو قاره اروپا و آسیا که به هم پیوند می خورند را نگاه کنید. همچنین دارای چشم اندازی زیبا از گلدن هورن می باشد.

مانند دیگر مساجد امپراتوری استانبول، در غرب مسجد حیاط بزرگی قرار دارد و با ستون های گرانیت، مرمر و سنگ آذرین احاطه شده است.

مسجد سلیمانیه چهار مناره با طول ۷۶ متر دارد.ساخت این عمارت با چهار مناره و ده بالکن صرفا برای زیبایی نبوده بلکه رمز و رازی در آن نهفته است.این طراحی حاکی از آن است که سلطان سلیمان، دهمین پادشاه عثمانی و چهارمین امپراتوری است که پس از فتح قسطنطنیه به تخت نشسته است. در واقع این مناره ها هستند که بنای مسجد را منحصر به فرد جلوه می دهند.

اندازه ی داخلی مسجد حدود ۵۸ متر در ۵۹ متر، به شکل مربع است.ویژگی های داخل این مسجد بی نظیر است. در دوطرف محراب مسجد، کاشی های بزرگ گردی وجود دارند که روی آن ها سوره فاتحه نوشته شده است.طراحی محراب و منبر با مرمر سفید ساخته شده است.

سینان تصمیم گرفت با پوشاندن ستون های مرکزی در درون دیوار ها معماری نوآورانه انجام دهد. بدین منظور دیوار ها را به گونه ای قرار داد که نیمی از آنها در داخل و نیم دیگر خارج از ساختمان قرار بگیرد.زین پس با ساخت بالکن های ستون دار برجستگی ها را پنهان کند. در این عمارت، یک بالکن یک طبقه ای و خارج عمارت یک بالکن دو طبقه ای وجود دارد. دکورسایون داخلی عمارت بسیار ساده و طریف است وبا تعدادی کاشی ایزنیکی ساخته شده است.

یکی دیگر از نکات معماری سینان که درخور توجه است،طراحی آکوستیک می باشد. بااین طراحی صدای اذان و موذن به خوبی در مسجد سلیمانیه پخش می شود و دیگر نیازی به بلند گو نیست.

در زمان های قدیم برای روشن کردن این عمارت،از ۲۵۷ شمع استفاده می کردند.معمار سینان، اتاقکی به نام اتاق دودک را در بالای درب ورودی عمارت طراحی کرده بود که دود ناشی از سوختن شمع ها در آن جمع شود.علاوه براین،دریچه هایی را در گوشه های مسجد قرار داده بود تا دود به سمت اتاقک هدایت شود.

به عبارتی دیگر اتاق دودک نقش سیستم تهویه هوا دارد.

مسجد سلیمانیه سه درب برای داخل شدن به عمارت دارد که هریکاز قوس بیضی شکل پیروی می کنند.بدین ترتیب از قسمت جلو ودوطرف دیگر حیاط می توان به مسجد دسترسی پیدا کرد.

داخل عمارت از یک راهرو بزرگ با ۲۴ گذرگاه طاق دارطراحی شده که ان را نگه می دارند. دو ستونی که در نزدیکی مسجد قرار دارند تشکیل شده از سنگ آذرین هستند و دوازده ستون دیگر ساخته شده از گرانیک صورتی رنگ شامل ده سنگ مرمر سفید می باشد.

مسجد سلیمانیه

معمار مسجد سلیمانیه

معمار سینان، معمار معروف امپراتور عثمانی، در طول زندگی اش ۱۳۱ مسجد را طراحی کرد.ایشان در سال ۱۵۵۰ به دستور سلطان سلیمان مامور شد که مسجد سلیمانیه را بنا کند.

مقبره های مسجد سلیمانیه

 

در قسمت جنوبی مسجد،مقبره سلطان سلیمان و همسرش خرم سلطان(روکسلانا) و دخترشان مهریماه قرار دارد. مقبره های ایشان به وسیله ی باارزش ترین کاشی های ایزنیک به رنگ سبز زمردی و به صورت جداگانه طراحی شده اند.

افراد دیگری از جمله مادر و خواهر سلطان سلیمان بانام های صالحه دل آشوب و آسیه، سلطان سلیمان دوم ، سلطان احمد دوم و سینان(معمارمسجد) در خاک این مسجد آرمیده اند.

داستان زندگی سلطان و خرم سلطان

خرم سلطان یکی از قدرتمند ترین زنان در تایخ عثمانی است که نام اصلی او آناستازیا یا الکساندرا لیسوفسکا بوده،وی برده ای از امپراطوری لهستان بوده که به ترکیه وارد شده است. زمانی که خرم سلطان مسلمان شد، سلطان سلیمان عاشق او شد و بااو ازدواج کرد. ایشان از سلطان سلیمان صاحب فرزندهایی بانام های مهرماه سلطان، محمد، سلطان سلیم دوم، شاهزاده عبدالله،بایزید و جهانگیر شد.

از میان فرزندان سلطان سلیمان، سلطان سلیم دوم جانشین او شد.

رستوران های اطراف مسجد سلیمانیه

• گرفتار سلیمانیه « Giriftar Suleymaniye»

• ارزینجانلی علی بابا «Erzincali Ali Baba»

• آقا کاپیسی «Aga Kapisi»

• سلیمانیه کوروفاسولیه جی «Suleymaniyeli Kurufasulyeci »

آ• قا کاپیسی  «Aga Kapisi»

مکان های تاریخی در اطراف مسجد سلیمانیه

• قصر توپکایی

• بازار بزرگ استانبول

• بازار ادویه استانبول

• مسجد رستم پاشا

• مسجد جدید استانبول

موارد ذکر شده در محله امینونو واقع شده اند. برای رفتن به این مکان ها می توانید پیاده هم بروید و از جاذبه های تاریخی دیدن کنید.

مسجد سلیمانیه

راه های دسترسی به مسجد سلیمانیه

بهترین راه دسترسی به مسجد سلیمانیه استفاده از مترو و تراموا است.

ایستگاه مترو” Vezneciler” در ضلع جنوبی مسجد سلیمانیه واقع است و نزدیک ترین ایستگاه مترو به مسجد می باشد.

شما با تراموا و وسیله نقلیه نیز می توانید به مسجد بروید.

آدرس مسجد سلیمانیه

استانبول- ناحیه اروپایی فاتح- محله سلیمانیه- خیابان پروفسور سیداک سامی انار

 

جمع بندی و نتیجه گیری 

اگر به تاریخ عثمانی ها و طراحی آن ها علاقه مند هستید، می توانید از مسجد سلیمانیه بازدید کنید.

سریال «حریم سلطان» براساس زندگی سلیمان یکم و اتفاقاتی که در حرمسرای وی می افتد، ساخته شده است.

توجه داشته باشید که اگر خانم هستید برای وارد شدن به مسجد باید حجابتان کامل باشد.

انعقاد تفاهمنامه تسهیلات گردشگری در تهران

ستاد گردشگری شهرداری تهران در راستای تسهیل گری و ارائه خدمات مناسب به منظور استفاده گردشگران از ظرفیتهای گردشگری در پایتخت، اقدام به امضاء تفاهم نامه با ستاد اجرایی تسهیلات گردشگری نمود.

انعقاد این تفاهمنامه با موضوع اشتراک گذاری ظرفیت های طرفین برای رونق کسب و کارهای گردشگری در تهران، میان ستاد اجرایی تسهیلات گردشگری و ستاد گردشگری شهرداری تهران انجام شده است.

ستاد اجرایی تسهیلات گردشگری با عنوان مجری طرح تسهیلات گردشگری مشترک بین وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و بانک ملت با رعایت قانون عملیات بانکی بدون ربا، آئین نامه ها، دستورالعمل های اجرایی مربوطه، مقررات، ضوابط بانک مرکزی و نرخهای جاری، خدمات و تسهیلات ویژه سفر کارت ملت را در چارچوب قوانین وزارت گردشگری جمهوری اسلامی ایران ، در قالب بخشهای مختلف ارایه می دهد.

افتتاح حساب بانک ملت، معرفی جهت ارائه پوزهای بانکی ملت و استقرار آن در کوتاهترین مدت زمانی و بدون هزینه، معرفی جهت ارائه درگاه پرداخت اینترنتی به پرداخت بانک ملت از جمله خدمات بانکی است که در این قرارداد به عنوان خدمات بانکداری مطرح  شده است .

همچنین  مدیریت بازاریابی تسهیلات در این تفاهمنامه به گردشگران داخلی با همکاری شرکای تجاری این طرح، در چارچوب تسهیلات ارزان قیمت، با توجه به ضوابط بانکی به میزان ۳۰۰ملیون ریال همراه سود ۴ درصد با بازپرداخت ۲۴ ماهه به عنوان کارت اعتباری گردشگری در نظر گرفته شده است.

بر اساس گزارش ستاد اجرایی تسهیلات گردشگری، تمامی تأسیسات گردشگری اعم از گردشگری سلامت شامل انواع کلینیک ها ومراکز درمانی و زیبایی ، گردشگری غذا شامل انواع رستوران ها فست فود وکافه ها،گردشگری بازار شامل انواع صنایع دستی محصولات فرهنگی هنری ،پوشاک ،گردشگری سرگرمی شامل انواع پارک های بازی ،مراکز تفریحی ،گردشگری هنر شامل انواع سالن سینما ،تئاتر،گردشگری تاریخی شامل انواع موزه ها، مراکز تاریخی،گردشگری علمی وآموزشی ،انواع خدمات جانبی گردشگری شامل بیمه ،امداد خودرو و سایر موارد مرتبط با حوزه گردشگری اعم از هتلها، اقامتگاه ها ،گردشگری علمی وآموزشی ،انواع خدمات جانبی گردشگری شامل بیمه ،امداد خودروی آژانس‌های مسافرتی، سایتهای اینترنتی معتبر و سایر مراکز گردشگری مجاز که دارای پایانه (posو vpos) شرکت به پرداخت ملت می باشند و به طورکلی در این طرح بیش از ۱۸۰۰هتل و حدود ۴۰۰۰آژانس مسافرتی و بیش از ۵۰۰۰تأسیسات گردشگری ارائه خدمت می نمایند.

منبع : ایسنا

مرتبط:

ملاک بانک‌ها در پرداخت تسهیلات گردشگری درست نیست

مستندنگاری و فن‌شناسی گنبد بلندترین برج آجری جهان

مراحل مستندنگاری و فن‌شناسی طرح مرمت گنبد مخروطی برج قابوس، بلندترین برج آجری جهان، توسط استادان دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی انجام شد.

 دکتر هادی صفایی‌پور، عضو هیات علمی مرکز مستندنگاری، مطالعات و مرمت معماری دانشگاه شهید بهشتی با اعلام این خبر افزود: با هدف بهره‌گیری بیشتر از یافته‌های علمی در حوزه مرمت بناهای تاریخی، از سال ۱۳۹۷ ارتباط پایداری میان دانشگاه شهیدبهشتی و پایگاه میراث جهانی گنبدقابوس شکل گرفت و این بنای تاریخی ارزشمند مطالعه بلندمدت و مستمر آن آغاز شد.

مدیر پروژه تهیه طرح مرمت گنبد برج قابوس تصریح کرد: در سال ۱۳۹۷، مرحله اول مطالعات با عنوان «مستندنگاری، شناخت و تحلیل عناصر سازه‌ای و فنون ساختمانی بنای گنبد قابوس» با ۸۰۰ میلیون ریال اعتبار در مدت یک سال توسط استادان دانشگاه شهید بهشتی در دو بخش اصلی انجام شد. در بخش اول با روش نقشه‌برداری فتوگرامتری برد کوتاه، ابر نقطه‌ای و مدل سه‌بعدی تصویری از بنا تهیه و بر اساس آن نقشه‌های بسیار دقیق برج ترسیم شد. در بخش دوم، با مراجعه به منابع دست اول مانند تصاویر تاریخی، اسناد تاریخی و گزارش‌های مرمتی، اطلاعات فن‌شناسانه و سیر مداخلات مرمتی در بنا ثبت شد. بدین ترتیب پیش از تصمیم‌گیری و اقدام برای هر نوع مداخله در بنا، بانک اطلاعاتی جامعی مهیا شد. در ادامه، از اردیبهشت سال ۱۴۰۰ تهیه طرح جامع مرمت پوسته خارجی گنبد مخروطی بنا و ساخت نمونه آجر و ملات برای مرمت بخش‌های آسیب‌دیده آن به دانشگاه شهید بهشتی واگذار شد. با تخصیص سه میلیارد ریال اعتبار، این همکاری در قالب قرارداد پژوهشی بین دانشگاه شهید بهشتی و وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گلستان تعریف شد.

عضو هیات‌علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی افزود: پس از انعقاد قرارداد تا کنون مستندنگاری و فن‌شناسی پوسته خارجی گنبد انجام شده است. برای مستندنگاری تصاویر قایم (ارتوفوتو) گنبد پردازش شده، مدارک فنی گنبد بر اساس آن ترسیم شده و مرمت‌ها و مداخلات پیشین شناسایی و دوره‌بندی شده است. با تکیه بر این اطلاعات، مطالعه فن‌شناسی در دو بخش انجام شد. در بخش اول با کدگذاری و دسته‌بندی آجرهای سازنده پوسته خارجی گنبد، ابعاد و هندسه و آرایش آنها و همچنین فنون ساخت پوسته خارجی شناسایی و با استفاده مدارک ترسیمی دوبعدی و مدل‌سازی سه‌بعدی بازنمایی شد. چ

وی خاطرنشان کرد: در بخش دوم جهت تکمیل فن‌شناسی، با تمرکز بر شناخت مواد و مصالح از بدنه آجر و ملات پوسته خارجی گنبد، مقاطع نازکی نمونه‌گیری شد. این نمونه‌ها برای انجام مطالعات آزمایشگاهی مانند پتروگرافی، آنالیزهای XRD و XRF، آزمایش سنجش ویژگی‌های فیزیکی آجر، آزمون مقاومت در برابر یخ‌زدگی-ذوب شدگی، آزمون مقاومت در برابر تبلور نمک، آنالیز ریزساختاری الکترونیکی روبشی (SEM-EDX)، و آنالیز حرارتی همزمان ارسال شده است. در مرحله بعد با اتکا به اطلاعات به‌دست آمده آسیب‌نگاری و آسیب‌شناسی گنبد اجرا خواهد شد.

به نقل از وزارت علوم، برج قابوس، بلندترین برج آجری جهان و مقبره «قابوس بن وشمگیر»، بنایی بازمانده از سده چهارم هجری قمری است که بر فراز تپه‌ای خاکی در مرکز شهر گنبدکاووس بنا شده است. این بنای تاریخی به شماره ۸۶ درسال ۱۳۱۰ خورشیدی در فهرست آثار میراث فرهنگی کشور به ثبت رسیده است و در دهم تیر سال ۱۳۹۱ هم در فهرست آثار سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) ثبت جهانی شد.

منبع: ایسنا

مرتبط:

پیچیدگی‌های عجیب در آجرهای برج قابوس

کرونا مرمت برج قابوس را به تعویق انداخت

آغاز عملیات مرمت تزئینات کاروانسرای گمرک بازار کاشان

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشان از آغاز عملیات اجرایی مرمت تزئینات کاروانسرای گمرک بازار بزرگ کاشان خبر داد.

مهران سرمدیان اظهار کرد: کاروانسرای گمرک یا شریف خان یکی از آثار ارزشمند مجموعه تاریخی بازار شهر کاشان است که پیشینه آن از نظر معماری و تزئینات وابسته شامل گچبری، کاشیکاری، آجرکاری و نقاشی به دوره صفویه تا قاجار می رسد.

وی افزود: این کاروانسرا به صورت گودال باغچه است که با سه طبقه در زمینی به مساحت تقریبی دو هزار متر مربع در امتداد راسته اصلی بازار کاشان ساخته شده است و به میدان سنگ متصل می شود و به شماره  ۳۶۲۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشان، تصریح کرد: ساخت کاروانسرای گمرک را به یکی از دولتمردان متمول کاشان به نام شریف خان نسبت داده اند و گویا تا اواخر دوره صفویه با عنوان سرای شریف خان شهرت داشته و پس از آن به جهت خرید و فروش فرش به عنوان کاروانسرای گمرک نام گرفته  است.

وی گفت: بیشتر تزئینات و نقاشی های این بنا در راهروی متصل به راسته بازار قرار دارد که شامل نقوش ختایی و اسلیمی، شمسه و ترنج است که با رنگ‌های متنوعی همچون طلایی، اخرا، سبز زنگاری و لاجوردی اجرا شده اند. همچنین در برخی نقاط نیز تصاویری همچون معرکه گیر و خرس به چشم می خورد.

سرمدیان افزود: مرحله اول مرمت تزئینات نقاشی های راهروی ورودی کاروانسرای گمرک بازار بزرگ کاشان شامل پاکسازی، تثبیت، استحکام بخشی و موزون سازی ترنج و لچکی های بخش ورودی است که توسط استاد مرتضی شبانی انجام شده است.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشان گفت: سرای شریف‌خان یا گمرک در ضلع غربی میدان فیض قرار دارد که  ورودی اصلی آن، به وسیله دالان بلندی به بازار بزرگ نزدیک به ضرابخانه قدیم کاشان باز می شود.

وی خاطرنشان کرد: کاروانسرای گمرک، از بناهای شریف ضرابی و دارای سه طبقه ساختمان است. طبقه اول شامل زیرزمین‌های تابستانی، حجره ها و انبارها است و طبقه دوم که یک متر از کف صحن کاروان‌سرا بالاتر است شامل حجره های تاجرنشین با صندوق‌خانه و راهرو و یک ایوان بلند سرتاسری جلو حجره ها در چهار طرف ساخته شده است.

منبع: ایسنا

مرتبط:

بازار کاشان _تمثیلی از معماری سنتی ایران

اتمام عملیات مرمت در تکیه “معاون الملک” کرمانشاه

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان از اتمام عملیات مرمت و آسیب شناسی بخش هایی از تکیه معاون الملک خبر داد.

کیومرث اعظمی بااشاره به ارزشمندی بنای تاریخی تکیه معاون الملک، اظهارکرد: باتوجه به اهمیت این بنای تاریخی، هرساله اعتباراتی را برای مرمت، آسیب شناسی و رطوبت زدایی آن اختصاص پیدا می کند.

وی تصریح کرد: براین اساس، سال گذشته حدود دو میلیارد ریال اعتبار برای مرمت و آسیب شناسی بخش هایی از تکیه معاون الملک اختصاص پیدا کرد.

معاون میراث فرهنگی استان با بیان اینکه عملیات مرمت و آسیب شناسی بخش هایی از این بنا از حدود دو ماه پیش آغاز شده، گفت: با اعتبار اختصاص یافته،  علاوه بر مرمت بخشی از دیوارها، دفع رطوبت از پنجره های چوبی و دیوارها و کاشی های آسیب دیده انجام شد. همچنین در بحث تاسیسات روشنایی و حفاظتی نیز اقداماتی را در دستور کار قرار دادیم.

وی در ادامه در خصوص آخرین روند اقدامات انجام شده برای دفع رطوبت از تکیه معاون الملک هم گفت: سال گذشته فاز مطالعاتی طرح نجات بخشی تکیه معاون الملک از نفوذ آبهای زیرزمینی انجام گرفت و قرار است با همکاری آب منطقه ای بتوانیم این مشکل را بصورت ریشه ای حل کنیم.

تکیه “معاون الملک” از زیباترین بناهای مذهبی کشور است که سال ۱۳۸۲ توسط حسین خان معینی(معین الرعایا) در محله قدیمی آبشوران کرمانشاه بنا شد. بنای اولیه تکیه پس از احداث به محلی برای برگزاری آیین ها و مراسم مذهبی و نیز رفع اختلافات قومی و عشایری تبدیل شد، اما تنها پنج سال پس از تاسیس آن گروهی از مخالفان مشروطه به این بهانه که تکیه به محلی برای تجمع مشروطه خواهان تبدیل شده با توپ آن را به آتش کشیدند.

سال ۱۳۲۰ حسن خان معاون الملک برادر حسین خان معینی این بنا را توسعه داد و بخش های عباسیه و زینبیه را به بخش حسینیه بنا اضافه کرد.

آنچه بنای تاریخی معاون الملک را در میان بناهای مذهبی کشور به عنوان یک شاهکار مطرح کرده و هرساله گردشگران بسیاری را به سوی آن می کشاند، نوع معماری و کاشیکاری بی نظیر آن است که نمونه مشابهی ندارد.

منبع: ایسنا

مرتبط:

گلیم ۶۰۰۰ ساله کرمانشاه!

“قلعه منیژه” سالم‌ترین بنای بازمانده از ساسانیان در کرمانشاه

کشف اتفاقی یک لوح سنگی باستانی در مصر

یک لوح سنگی باستانی در ارتباط با یک فرعون به طور اتفاقی در مصر کشف شد.

 به نقل از لایوساینس بر اساس اعلام وزارت آثار تاریخی مصر، یک کشاورز در «اسماعیلیه» شهری واقع در مصر لوح سنگی ۲۶۰۰ ساله‌ای را که به دستور «فرعون آپریس» ساخته شده بود کشف کرده است. این فرعون در فاصله ۵۸۹ تا ۵۷۰ پیش از میلاد بر مصر حکمرانی می‌کرد.

این کشاورز زمانی که زمین را برای زراعت آماده می‌کرد این لوح سنگی تاریخی را کشف کرده و سپس این موضوع را با وزارت آثار تاریخی این کشور در میان گذاشته است.

این لوح ۲۳۰ سانتی‌متر ارتفاع، ۱۰۳ سانتی‌متر عرض و ۴۵ سانتی‌متر ضخامت دارد.

در بخش بالایی این لوح تصویری از خورشید بالدار و ستونی از نام «فرعون آپریس» حکاکی شده و در ادامه ۱۵ خط نوشته هیروگلیف بر روی آن حکاکی شده است.

«آپریس» در دودمان شانزدهم مصر فرمانروایی می‌کرد؛ در دوران حکمرانی این دودمان مصر استقلال داشت و اغلب «سائیس» به عنوان پایتخت کشور مورد استفاده قرار می‌گرفت.

کارشناسان در تلاش هستند تا این لوح تاریخی را ترجمه کنند. «مصطفی وزیری» دبیرکل شورای عالی آثار باستانی مصر معتقد است این لوح به عملیات نظامی تحت فرمان «آپریس» مرتبط است.

منبع: ایسنا

مرتبط:

معبد باستانی کارناک مصر

کویر مصر _با دریای شن اصفهان آشنا هستید؟

راز مرگ فرعون مصری مشخص شد

راه آهن از تپه‌حصار ۷۰۰۰ساله می‌رود؟

سرپرست اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان سمنان گفت: موافقت‌های اولیه با شرکت راه‌ آهن جمهوری اسلامی ایران، برای بررسی جابه‌جایی ریل قطار از میان تپه‌حصار انجام شده است.

حمیدرضا دوست‌محمدی در دیدار با مدیرعامل و شماری از اعضای خانه تسنیم دامغان به تشریح مرمت، سامان‌دهی و حفاظت از محوطه باستانی تپه‌حصار پرداخت و اظهار کرد: موافقت‌های اولیه با شرکت راه‌ آهن انجام و مقرر شده است برای اتخاذ تصمیم نهایی، بازدیدهای میدانی مشترک انجام شود.

سرپرست اداره‌کل میراث‌فرهنگی،گردشگری و صنایع‌دستی استان سمنان در خصوص اقدامات لازم برای زمینه‌سازی ثبت جهانی تپه‌حصار خاطرنشان کرد: سامان‌دهی و حفاظت قسمت‌هایی از این محوطه باستانی صورت پذیرفته و با خوانا سازی آثار معماری محوطه، حفاظت از بخشی از لایه‌های باستان‌شناسی نیز انجام شده است.

وی ادامه داد: با بهره‌گیری از مطالعات پژوهشی محوطه، آثار معماری با مواد همگون و با حفظ و جداسازی لایه‌های تاریخی با لایه بازسازی شده جدید انجام شده است.

دوست‌محمدی به اقدامات انجام شده برای سامان‌دهی و کنترل آب‌های سطحی در زمان بارندگی‌ها و جلوگیری از تخریب بر اثر آب‌شستگی در این تپه باستانی اشاره کرد و گفت: مسیری با استفاده از زیرساخت‌های چوبی برای بازدید گردشگران در این تپه ایجاد شده است و گردشگران داخلی و خارجی با حرکت در این مسیر تعریف شده می‌توانند از سطح تپه بازدید کنند.

او با اشاره به معضل قدیمی عبور ریل قطار از میان تپه‌حصار ادامه داد: «با حمایت خانه تسنیم، پیگیری ثبت جهانی تپه‌حصار قوت بیشتری پیدا کرده است و بر اساس پیگیری‌های  وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و مجموعه استان، جابه‌جایی و انتقال خطوط ریلی قطار از عرصه و حریم اثر، که ده‌ها سال است از میان این تپه باستانی عبور می‌کند، به واقعیت نزدیک شده است.

سرپرست اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان سمنان افزود: تعیین حریم و عرصه، مهم‌ترین اقدامات برای ثبت جهانی تپه‌حصار  است و نشانه‌گذاری این حریم و عرصه و توافق با مالکین خصوصی در حال انجام است.

دوست‌محمدی خاطرنشان کرد: این تپه باستانی در محدوده شهر دامغان به‌عنوان مرجع علمی تپه‌های عصر آهن در دنیا شناخته شده است و با اصلاح ریل راه آهن در این تپه که خوشبختانه با همراهی راه آهن جمهوری اسلامی ایران انجام خواهد شد، امیدهای ثبت جهانی اثر نیز زنده شده است.

تپه‌حصار یکی از مهم‎ترین محوطه‌های دوران پیش از تاریخ در فلات ایران است و قدمت این محوطه باستانی به هفت هزار و ۵۰۰ سال قبل برمی‌گردد.

این تپه باستانی، سه دوره‌ اصلی فرهنگی از اواخر نوسنگی تا پایان عصر مفرغ را در خود نهان دارد و قدمت و دیرینگی تمدن تپه‌حصار به هزاره چهارم تا هزاره نخست پیش از میلاد می‌رسد.

تپه‌حصار دامغان در سال ۱۳۱۰ به شماره ۴۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

منبع: ایسنا

مرتبط:

آشنایی با حمام پهنه سمنان

آشنایی با دروازه ارگ سمنان

میراث هزاره‌ها در شهر سمنان

تحقیق درباره راز قبرهایی که باز می‌شدند

مردم مناطقی از اروپا در بازه‌ مشخصی از قرون وسطا عادت داشتند بنا به دلایلی که هنوز مشخص نیست قبرها را دوباره باز کنند و برخی از اشیائی را که به همراه اجساد دفن شده بودند خارج کنند.

به نقل از لایوساینس، نتایج یک تحقیق نشان می‌دهد حدود ۱۴۰۰ سال پیش در گورستان‌های واقع در منطقه‌ای از اروپا که از ترانسیلوانی تا جنوب انگلستان را در برگرفته قبرها به منظور خارج کردن تعدادی از آثار دفن‌شده باز می‌شدند.

این تیم محققان که نتایج تحقیق خود را در ژورنال «آنتیکیتی» منتشر کرده‌اند گورستان‌های پنج منطقه از اروپا را مورد بررسی قرار دادند و دریافتند در حوالی قرن ششم تا هشتم میلادی مردم به طور مداوم قبرها را دوباره بازمی‌کردند تا به هدفی که به نظر نمی‌رسد سرقت باشد آثاری را که به همراه اجساد دفن شده بودند از قبر بردارند.

«الیسون کلوناس» یکی از نویسندگان این تحقیق در بیانیه‌ای اعلام کرد: «این افراد آثاری را که از قبر خارج می‌کردند با دقت انتخاب می‌کردند و به خصوص گل‌سینه را از قبر زنان و شمشیر را از قبر مردان خارج می‌کردند و به بسیاری از آثار ارزشمند حتی اشیاء فلزی گران‌بها همچون گردنبندهای طلا یا نقره دست نمی‌زدند.»

محققان همچنین دریافته‌اند بسیاری از آثاری که از قبرها خارج شده‌ در وضعیت مناسبی نبوده‌اند. برای مثال شمشیرها سالم نبوده‌اند و هیچ ارزش مالی نداشته و قابل استفاده نبوده‌اند.

دلیل این‌که چرا افراد این آثار را از قبر خارج می‌کردند هنوز مشخص نیست اما باستان‌شناسان معتقدند هدف این کار احتمالا از منطقه‌ای به منطقه‌ دیگر متفاوت بوده است.

این موضوع که سنجاق سینه و شمشیرها از قبر خارج می‌شدند این فرضیه را مطرح می‌کند که پای اهداف نمادین در میان بوده است.

منبع: ایسنا

مرتبط:

۸ واقعیت درباره پارتنون ، نماد یونان باستان

کشف مجسمه‌های تاریخی در قبری در یونان

ساحل ناواگیو _تمثیلی از کشتی یونانی جزیره کیش