استقبال از رمضان در مصر سرزمین فراعنه
ماه رمضان، نهمین ماه از ماههای قمری است که از اهمیت و جایگاه ویژهای نزد مردم برخوردار است. کشورهای (اسلامی) با فرهنگهای گوناگون و به شیوههای خاصی به استقبال از ماه مهمانی خدا میروند، به گونهای که آداب و رسوم و سنتهایی مانند دورهمیهای خانوادگی و تجمع در مساجد، ترویج معنویت و فرهنگ غذایی هر کشور، متفاوت از سایر کشورها برگزار میشود و هریک از این سنتها پیشینهای تاریخی دارد که باعث تداوم این آداب و رسوم و ایجاد شور و نشاط در شهرها و کشورهای مختلف میشود.
مصر در میان کشورهای اسلامی دارای بیشترین تنوع ملیت و مذهب است. در این کشور مسلمانان عرب و غیر عرب زیادی در کنار هم زندگی میکنند و هر یک به شیوه خود به استقبال از ماه میهمانی خدا رفته و آغاز این ماه مبارک را جشن میگیرند. این جشنها در ملیتهای مختلف متفاوت بوده و از جشنهای دوران فرعونیان و قبطیان در ماه رمضان نشأت گرفتهاند که نزد مردم از ارزش و اهمیت خاصی برخوردار است.
برگزاری مهمانیها سبب شده است که شبهای قاهره، پایتخت مصر، در ماه رمضان به شهری پر هیاهو و پر سر و صدا تبدیل شود؛ در حالی که این شهر در روزهای ماه رمضان فضایی بسیار خلوت و آرام را تجربه میکند.
شلیک توپ در رمضان
در روزهای ماه مبارک رمضان و هنگام غروب آفتاب، که مسلمانان روزههایشان را باز کرده و افطاری میخورند، صدای شلیک توپ به گوش میرسد؛ این صدا در و اقع زمان افطار را اعلام میکند. این روش اعلام قرنها به عنوان تنها روش اعلام زمان فطاری برای مسلمانان مصری محسوب میشده است.
فانوسهای رمضان
سنت روشن کردن فانوس در مصر در زمان «معزالدینالله فاطمی»، چهارمین خلیفه فاطمی رواج پیدا کرده است؛ به طوری که گفته شده است زمانی که بنیانگذار قاهره، معزالدینالله در ماه رمضان به قاهره باز میگشته، ساکنان این شهر همراه با فانوسهایی برای استقبال از او به دروازه میرفتهاند و به مرور زمان این مراسم استقبال به نوعی جشن تبدیل شده است.
در حال حاضر این فانوسها به عنوان یکی از نمادهای ما مبارک رمضان شناخته میشوند که به شهرهای دیگری مانند سوریه، فلسطین و … نیز راه یافته و صنعت فانوسسازی مصر را نیز رونق بخشیده است. مردم مصر از این فانوسها برای تزئین خانه و کوچه استفاده میکنند و کودکان نیز با در دست داشتن آنها، سرودهای معروف و مرتبط با این ماه را میخوانند.
جمع خانوادگی در روز نخست رمضان
از دیگر رسوم این کشور در ماه مبارک رمضان میتوان به حضور اعضاء خانواده در کنار یکدیگر در روز اول این ماه و سپری کردن این روز همراه با خانواده، اشاره کرد که این سنت و فرهنگ ریشه در آموزههای دینی اسلام دارد و بیانگر اهمیت توجه به خانواده است.
تزئین خیابانها
تزئین خیابانها را میتوان از اولین و مهمترین نشانههای آغاز ماه رمضان در کشور مصر دانست. به گونهای که در روزهای پایانی ماه شعبان کودکان و نوجوانان به همراه والدین خود به خیابانها آمده و به تزئین خیابانها، خانهها و بالکنهای محله میپردازند. آنها برای تزئین محله خود از نوارهای مثلثی رنگارنگ، فانوس و لاپهای رنگی استفاده میکنند و شور و شادی ویژهای به خیابانها و محلههای این شهر میبخشند.
خیمهها
خیمهها، در واقع پارچههایی تزئینی هستند که در ماه رمضان بر پا میشوند و یکی از سنتها و آداب و رسوم خاورمیانه در این ماه به حساب میآیند. این خیمهها دارای طرحهای خاص و منحصر به فردی بوده که در سالهای اخیر به یکی از منسوجات مهم کشور مصر تبدیل شده است، به طوری که این خیمهها، بازار مجزایی به نام «سوق الخیمه» را به خود اختصاص دادهاند.
سحری مصریها در ماه رمضان
مصرف گوشت قرمز، گوشت پرندگان و گوشت ماهی در ماه رمضانهای کشور به اوج خود میرسد. در طول این ایام چادرهای موسوم به «رمضانیه» در روستاها و شهرهای این کشور بر پا شده و مردم برای صرف وعده سحری به این چادرها میروند. بر اساس رسمی کهن، افرادی تحت عنوان «ندادهندگان سحر» با ساز و دهل هنگام سحر درخیاباها حرکت کرده و نزدیک شدن سحرگاه را به روزهگیران اعلام میکنند.
از جمله غذاهایی که در وعده سحری این کشور استفاده میشود باید به فلافل، غذاهای گوشتی مختصر و کمتر سرخ شده و بشقابی موسوم به «مدامس» که ترکیبی از لوبیا پخته، سبزیجات، تخممرغ و نان و پنیر است، اشاره کرد. مصریان ممکن است این غذاها را در منازل و یا در چادرهای رمضانیه میل کنند.
«شاهان فول» یا «فول» غذای محبوب دیگری برای سحرهای ماه رمضان در مصر، سودان، اتیوپی، اریتره، و … است که در طول سال به عنوان صبحانه نیز مصرف میشود. این غذا شامل باقلا بوده و به آرامی در آب پخته میشود، سپس از آن خمیری تهیه شده و همراه با نان و سبزیجات مختلف از جمله فلفل سبز، پیاز، گوجه فرنگی و گاهی همراه با ماست و پنیر فتا خورده میشود.
افطاری مصریها
دراین کشور وعده افطار معمولا مفصلتر سرو میشود، به طوری که مصریان اغلب روزه خود را با شیر و خرما و تکههای نارگیل باز میکنند. غذاهای مرسوم سفره افطار مصریها انواع غذاهای گوشتی و کباب، سمبوسه گوشت و پنیر، انواع پلو، سالاد، خوراک مرغ و سبزیجاتی به نام «مولوخیا» که شامل سیر سرخ شده و گشنیز است، سبزیجات پخته موسوم به «مهشی» و نان را در بر میگیرد. علاوه بر اینها سوپ نیز از غذاهای مورد استقبال و مرسوم در وعده افطاری این کشور است.
در کشور نوشیدنیهای سنتی مانند چای، کامارالدین (آب زردآلو) ، کرکاد (چای هیبیسکوس) و تمر هندی (تمارند) نیز در ایام ماه مبارک رمضان مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین دسرها و شیرینیهای زیادی در این ماه تهیه میشوند که کنافه، حلوا، عیشالسرایا (پنکیکهای پر شده با انواع میوه)، قطایف و باقلوا نمونههایی از آنها هستند. رسم جالب مصریان در روزهای ماه مبارک رمضان، تدارک میزهای غذای آماده وقت افطار برای عابران و فقرا است که به نام «مائده رحمن» شناخته میشود.
منبع:ایسنا
مرتبط:
کاروان فرعونهای مصر در خیابانهای قاهره
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.