آداب استقبال از رمضان در سوئیس خاورمیانه
ماه رمضان، ماه آگاهی بیشتر از حقایق هستی، تقویت اراده و آزادی از زنجیرهای درونی است. این ماه جانها را طراوتی جانانه میبخشد و چشم وگوش مومنان را با نوای معنوی همراه میکند.
لبنان یکی از کشورهای جهان عرب است که اکثر جمعیت آن را مسلمانان تشکیل میدهند. این کشور دارای تنوع قومی زیادی است و بخشی از جامعه آن را مسیحیان تشکیل دادهاند و به همین دلیل برخی سنتها و قوانین ماه رمضان مانند ممنوعیت روزهخواری در این کشور اعمال نمیشود.
علیرغم وجود این تنوع قومی، دینی و مذهبی همواره حس همدلی میان مردم کشور لبنان وجود داشته و دارد؛ به طوری که مسیحیان نیز در مراسم، سنتها، سفرههای افطاری مسلمانان در ماه مبارک رمضان شرکت کرده و آنها را همراهی میکنند. هرکشوری برای استقبال از ماه مهمانی خدا آداب و رسوم ویژه خود را دارد که در ادامه به رسوم کشور لبنان در این ماه پربرکت اشاره میکنیم.
رویت ماه
در لبنان رؤیت هلال ماه و آغاز ماه رمضان و همچنین عید فطر با شلیک سه گلوله توپ اعلام میشود. رسم شلیک توپ، از رسوم قدیمی این کشور بوده که در مواردی به دلیل وقوع جنگ کمتر مورد توجه قرار گرفته است، اما ارتش لبنان در چند سال اخیر این سنت را احیا کرده است. گفتنی است که با شلیک توپ زمان افطار و سحر به مردم اطلاعرسانی میشود.
مسحراتی
افرادی با عنوان «مسحراتی» به معنای طبلزنها از ساعت ۲ یا ۳ نیمهشب در کوچهها و خیابانهای این کشور حرکت کرده و طبل میکوبند و با شعرخوانی مردم را برای صرف وعده سحری و عبادتهای سحرگاهی بیدار میکنند. این افراد لباس سنتی بر تن داشته و میخوانند: «یا نایم وحد الدایم، یا نایموحدالله» به این معنا که «ای خفته، برخیز و خداوند باقی را عبادت کن» و «قوموا علی سحورکن، جای رمضان یزورکن» به این معنی که «برخیزید و سحری بخورید، رمضان به دیدار شما آمده است».
شبهای رمضان
یکی از رسوم رایج کشور لبنان در ماه مبارک رمضان، آیین «سهره» یا همان شبنشینی است؛ به گونهای که اعضاء خانواده ساعاتی را در کنار هم سپری کرده و به فعالیتهای متنوعی مانند تفریح، گفتوگو، ختم قرآن فامیلی و … میپردازند. در حالی که عدهای از افراد ترجیح میدهند در مسجد حضور یافته و تا سحرگاه مشغول عبادت باشند. البته این رسوم امسال به دلیل شیوع بیماری کرونا به صورت محدود برگزار میشود و در برخی اوقات با ممنوعیت همراه است.
خیمههای رمضانی
در ایام ماه رمضان، خیمههایی در محلات کشور لبنان برپا میشود که برنامههای متنوع شهروندی در این خیمهها برگزار شده و اجرای این برنامهها تا صبح ادامه مییابد. در تعدادی از این خیمهها، کمکهای مردمی برای نیازمندان جمعآوری و مراسم خیریهای به مناسبت ماه رمضان برگزار میشود.
سیبانه رمضان
یکی از مهمترین آداب و سنتهای قدیمی این کشور مراسمی به نام «سیبانه رمضان» است. مردم لبنان در آخرین روز ماه شعبان در ساحل بیروت گرد هم آمده و پس از اعلام رؤیت هلال ماه، آغاز ماه مبارک رمضان را با خوردن خوراکیها، نوشیدنیها و شیرینیهای مخصوص جشن میگیرند.
غذاهای سفره افطار و سحر
سفرههای غذای لبنانیها تنوع بسیاری دارد که این تنوع در سفرههای افطاری به اوج خود میرسد. خرما، ارزش غذایی زیادی دارد و مردم لبنان نیز همواره روزه خود را با خوردن این میوه مقوی باز میکنند.پس از اینکه روزه خود را با خرما باز کردند، سوپ «شوربا» سرو میکنند؛ چراکه این غذا از جمله غذاهایی است که در وعده افطاری مورد استفاده قرار میگیرد.
غذاهای عربی مانند «جمله تبوله»، «حمص»، «دلمه برگ مو»، «سمبوسه»، «عرایس» و «فته» نیز وعده افطار صرف میشوند و وعده شام نیز با غذاهایی مانند «کباب بره»، «مرغ شکم پر»، «مغربیه»، «صیادیه ماهی» و سایر غذاهای دریایی همراه است.
علاوه بر تنوع غذایی اهالی لبنان نوشیدنیها و شیرینیهای آنها نیز از تنوع زیادی برخوردار است که از جمله نوشیدنیها و شربتهای این کشور میتوان به «جلاب»، «آب تمبر هندی»، «آب لواشک» و «خرنوب» اشاره کرد، همچنین «باقلوا کادایف»، «قطایف»، «کنافه»، «کلاچ میانپر»، «شعیبیات»، «المفروکه»، «قاروطیه» و «بحصالینو» از جمله شیرینیهای سنتی لبنانیها است که در ایام ماه مبارک رمضان تهیه میشوند. اما در مقابل سفرههای رنگین افطار در این کشور، وعده سحری سبک مصرف میشود و غالبا شامل انواع «منقوش» که غذایی با پایه خمیر و پنیر و گاهی همراه با زیتون و ماست چکیده است، میشود.
منبع: ایسنا
مرتبط:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.