بـرم دلک در حصـار
با اینکه جزو ۳۵ نقش برجسته ساساني جهان است و قرار بود به جاذبه جدید گردشگری شیراز تبدیل شود اما اين روزها نه تنها خطراتی چون محو شدن و تخریب آن را تهدید می کند ، بلکه حفاظت و مراقبت از آن هم معنایی ندارد.
«بَرم دلک» یکی از محوطه های تاریخی و فرهنگی شیراز است که قدمتش به دوره ساسانی حدود ۱۸۰۰ سال قبل برمی گردد. محوطه ای که در ۸ کیلومتری شرق شیراز جای گرفته و نقش برجسته سه پادشاه ساسانی در دل کوه تراشیده شده است.
از برم یا همان دریاچه این محوطه خبری نیست ، انبوه زبالهها و نخاله های ساختمانی در جای جای این محوطه دیده می شود. محوطهای که چند سال قبل قرار بود به پارک و جاذبه جدید گردشگری شرق شیراز بدل شود هم اکنون در وضعیت مناسبی نیست و به نظر می رسد طرح ساماندهی آن هم به دست فراموشی سپرده شده است. به گزارش خبرنگار سرويس گردشگري «خبرجنوب» نقش ساسانی بَرم دلک با شماره ۷۱ در ۱۵ دی ماه ۱۳۱۰ به ثبت ملی رسیده است
در اين محوطه علاوه بر نقوش ساسانی دو درياچه به نام برم دلك و برم طاهر يا طاركشته وجود داشته است كه برم دلك به دليل شكل ظاهري آن كه مانند قلب بوده، نام گذاري شده است در حال حاضر این دو چشمه خشک شده اما بقایایی از رودخانه در محل دیده می شود.
در اكثر كتب و اسناد تاريخي همچنين در سفرنامه سياحان و گردشگران خارجي ، تصاوير و نام اين نقوش برجسته آمده است كه اين موضوع اهميت حفاظت و حراست از اين آثار را دوچندان مي كند. به باور برخی از فعالان حوزه گردشگری با توجه به پیشینه این محوطه و نزدیکي آن به اثر باستانی قصر ابونصر،« برم دلک » با ساماندهی و ایجاد تاسیسات رفاهی و خدماتی می تواند به منطقه ای تبدیل شود که به توسعه گردشگری شیراز کمک کند.
در این باره صالحی شهردار منطقه ۷ شیراز به خبرنگار ما گفت: در سال های گذشته طرح ساماندهی این محوطه تاریخی ارایه و قرار شد که ادارات کل مسکن و شهرسازی و میراث فرهنگی فارس وشهرداری باهمکاری یکدیگر این محوطه را احیا کنند تا به جاذبه گردشگری تبدیل شود. به گفته وی شهرداری طرحی را برای این منظور آماده کرده است و فضای پارکی هم در محوطه در نظر گرفته است اما طبق برنامه ریزی ها مقرر شد که زمین های اطراف محوطه تملک و آزاد سازي شود که هنوز این اتفاق نیفتاده است.
صالحی ادامه داد: زمین های اطراف نقش برجسته و محوطه برم دلک دارای سند و در اختیار بخش خصوصی است و قرار بود که تملک این اراضی توسط مسکن و شهر سازی و میراث فرهنگی صورت گیرد که تاکنون محقق نشده است.
شهردار منطقه ۷ شیراز با اشاره به اینکه تملک این اراضی جزو وظایف شهرداری نیست اضافه کرد: چنانچه تملک این زمین ها انجام شود و محوطه آزاد سازی شود پروژه گردشگری در منطقه اجرا خواهد شد.
گفتنی است نقوش ساساني به دو بخش مذهبي و غيرمذهبي تقسيم مي شود كه در سنگ نگاره برم دلك هر دو بخش ديده مي شود و اين موضوع ارزشمندي اثر را دوچندان مي كند.
براساس آخرين تحقيقات صورت گرفته در اين اثر تاريخي مشخص شده كه نقوش برم دلك متعلق به بهرام دوم پادشاه ساسانيان است.
نخستين بار اين نقش برجسته در سال ۱۸۲۱ شناسايي شد و در سفرنامه هاي سياحان و گردشگران خارجي متعلق به دوره صفوي و قاجار، نام اين نقوش برده شد.
متاسفانه اين اثر تاريخي حال و روز خوبي ندارد ، به درستي حفاظت نمي شود و در آستانه محو شدن كامل و تخريب است.
منبع خبر:خبر جنوب
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.