تکلیف اماکن ممنوع در نوروز کرونا چه میشود؟
معاون گردشگری همزمان با آغاز سفرهای نوروزی توسط برخی علیرغم هشدارهای مکرر ستاد ملی مدیریت کرونا، تاکید کرد: وزارت کشور و نیروی انتظامی موظف به پلمب و برخورد با خانههای مبله اجارهای، چادرهای مسافرتی و مهمانسراهای دولتی هستند؛ اقامت در این اماکن ممنوع است.
به گزارش ایسنا، مرکز آمار ایران تعداد سفرهای بومی در بهار سال ۱۳۹۸ را بیش از ١٠٢ میلیون سفر اعلام کرده است. انگیزه ۶۰ درصد از جمعیتی که در آن فصل سال سفر رفته بودند، دیدار دوستان و بستگان بود. ٤٦ درصد از سفرها، اقامت شبانه داشت و ٥٤ درصد هم بدون اقامت شبانه بود. این آمار میتواند الگویی باشد برای کنترل بهتر سفرهای نوروز ۹۹ که با وجود تاکید مکرر مقامات عالی کشور و خودداری برخی استانها از پذیرش مسافران نوروزی در بحران کرونا، همچنان جریان دارد.
مستندات مرکز آمار نشان میدهد ۷۴ درصد از مسافران بهار گذشته، خانه بستگان و آشنایان را برای اقامت انتخاب کرده بودند و ۷ درصد هم در ویلاها و آپارتمانهای شخصی اقامت داشتند؛ اماکنی که ستاد ملی مدیریت کرونا دستورالعملی برای کنترل آنها ندارد، درحالیکه بیشترین تقاضا را دارند.
ویلاها و آپارتمانهای اجارهای دومین گروه پرتقاضا برای اقامت هستند که در بهار گذشته ۹ درصد از جمعیت را پوشش دادند. سهم چادرهای مسافرتی و کمپهای شخصی هم ۳ درصد بوده است. ۳ درصد از مسافران هم از اقامتگاههای عمومی، ۲ درصد از اقامتگاههای سازمانی و ۲ درصد دیگر از سایر اقامتگاهها استفاده کرده بودند.
طبق مصوبه ستاد ملی مدیریت کرونا، در تعطیلات نوروز همه این اقامتگاهها باید تعطیل باشند. وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده در تعطیلات پیش رو، مدرسهها، خوابگاههای دانشجویی و خانه معلمها را در اختیار مسافران قرار نمیدهد. از طرفی، برخی شهرداران اعلام کردهاند اجازه برپایی چادر مسافرتی را نمیدهند. به دستور بعضی استانداران هم هتلها و مراکز اقامتی مجوزدار برخلاف نظر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، تعطیل شده و طرح پلمب خانههای مبله اجارهای در برخی مناطق آغاز شده است. با این همه گزارشهایی بهویژه از استانهای شمالی رسیده که نشان میدهد مسافران، ویلاها و خانههای شخصی را برای گذراندن تعطیلات نوروز اجاره کردهاند.
آمار دقیقی از این خانههای شخصی و اجارهای وجود ندارد؛ اعدادی که هر از گاهی اعلام میشود معمولا تخمینی است. با وجود صبغه اعتراضها به فعالیت این خانهها، اما دستورالعمل قطعی و پایدار برای برخورد با آنها وجود ندارد. حالا در بحران کرونا که قرار بود سفری انجام نشود، اما دوربینهای کنترل جادهها در شمال و جنوب کشور، تصاویری از ازدحام خودروها را در واپسین روزهای سال ۹۸ مخابره میکنند، نگرانی درباره سرنوشت مهمانان این خانهها بیشتر شده است.
ولی تیموری ـ معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ـ در گفتوگو با ایسنا، درباره چگونگی کنترل این اماکن ممنوع و خانهها که شخصی قلمداد میشوند و اطلاعات ثبتشدهای ندارند و حتی در برخی مناطق قابل شناسایی نیستند، توضیح میدهد: نیروی انتظامی و وزارت بهداشت مسؤول کنترل خانههای مبله اجارهای در تعطیلات نوروز هستند. مصوبه کمیته فضاهای گردشگری و ورزشی در ستاد ملی مدیریت کرونا نیز به آنها ابلاغ شده و به دستور تازهای نیاز نیست.
او با اشاره به آن مصوبه که اقامت در مدرسهها، خوابگاههای دانشجویی، اقامتگاههای دولتی، زائرسراها، کمپها و چادرهای مسافرتی را در تعطیلات نوروز ممنوع کرده است، میگوید: با اینکه دستگاهها در این مورد سخت به تصمیم میرسند اما در این مورد وفاق حاصل شد. از نظر دولت هم فعالیت این مراکز در تعطیلات نوروز، غیرقانونی است.
معاون گردشگری با اشاره به تعطیلی هتلها در برخی استانها که اقامت مسافران را با نگرانی بیشتری همراه کرده است، اظهار میکند: علت اینکه تاکید داشتیم مراکز اقامتی دارای مجوز تعطیل نشود، این بود که به هر حال گروهی از مردم در شهر دیگری کار ضروری دارند و ناچارند سفر کنند. در این شرایط هتلها تعطیل باشند و مسافر سراغ خانههای شخصی برود و ما مجبور باشیم با مسافر مقابله کنیم که چرا در این خانهها اقامت داشته، بهتر است یا اینکه سختگیریها را نسبت به خانههای شخصی و اقامتگاههای غیرمجاز و اماکن ممنوع افزایش دهیم و هتلها را با نظارت و حفظ تدابیر بهداشتی باز نگه داریم؟
تیموری ادامه میدهد: استانی مثل مازندران که از زمان شیوع ویروس کرونا مدام از مردم خواسته به این استان سفر نکنند و جزء استانهایی بود که هتلها را بلافاصله تعطیل کرد، حالا به شدت نسبت به فعالیت خانههای مبله شاکی است. مدیرکل میراث این استان میگوید مردم به سمت اجاره ویلا و خانه رفتهاند.
او میافزاید: درست است که استانداران رأی به تعطیلی هتلها و مراکز اقامتی مجاز دادهاند و به عنوان مرجع عالی در استان میتوانند چنین تصمیمگیریای داشته باشند، ولی ما سعی میکنیم آنها را توجیه کنیم که در این شرایط بهتر است مراقب خانههای اجارهای و اماکن ممنوع باشند و هتلها را تحت کنترل باز نگه دارند. شاید با این رویه، سفرها و وضعیت سلامت مسافران را بتوان کنترل کرد.
معاون گردشگری درباره راه افتادن سفرهای نوروزی با وجود هشدارها و اخطارهای دادهشده و سلب مسؤولیت برخی استانها در پذیرش مسافران نوروزی و اقدام جدیتر وزارتخانه و کمیته فضاهای گردشگری و ورزشی برای توقف سفرها در پیک ویروس کرونا، میگوید: ما مکرر از مردم خواستهایم تا حد ممکن از انجام سفرهای غیرضروری، دید و بازدید و تفریح پرهیز کنند و در این مورد با سیاستهای ستاد ملی مدیریت کرونا همسو هستیم. حتی پیگیریم با عادی شدن وضعیت، فرصت دیگری برای تعطیلات فراهم شود تا مردم سفر بروند. تلاش میکنیم مصوبه آن را از دولت بگیریم تا حتما اجرایی شود. امیدواریم با این اقدام، اشتیاق مردم برای سفر در تعطیلات نوروز کمتر شود.
تیموری میگوید: سازمان جهانی جهانگردی هم از مردم خواسته مسؤولانه و با رعایت موارد احتیاطی و به ضرورت سفر کنند. سفر مسؤولانه یعنی فقط به خودمان فکر نکنیم، جامعه میزبان و محلی و سطح امکانات آنها را درنظر بگیریم. امیدوارم مردم ایران به وقت اضطرار جابهجا شوند و حتما پروتکلهای وزارت بهداشت را رعایت کنند.
منبع:ایسنا
مرتبط:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.