ثبت ملی ۳۰۰ رشته بازی بومی در مرکزی
جشنوارههای فرهنگی، بومی و محلی از گزینههای مهم و ارزشمند برای شناخت عمومی هویت، آیینها و فرهنگ یک منطقه به شمار میرود که میتواند ظرفیتهای آن منطقه را مورد کنکاش قرار دهد.
ورزش های سنتی و بازی های بومی و محلی روستایی که سرشار و غنی از آداب و رسوم، خرده فرهنگها و رفتارهای مناسب اجتماعی است، بیانگر و برگرفته از فرهنگ اصیل مردمان هر منطقه از خاک کشورمان است.بازی های بومی و محلی که ریشه در باورها و رفتارهای انسانی و معنوی دارد و نقش مهمی را در تربیت اجتماعی و فرهنگی افراد جامعه ایفا میکند باید از سوی مسئولان مورد توجه قرار گیرد و احیا شود. بیشک اهمیت بازیهای بومی و محلی و نقش تأثیرگذار آن در حفظ و بقای فرهنگهای هر منطقه و ایجاد نشاط و تحرکات فیزیکی غیرقابل انکار است و احیا و برگزاری آنها در قالب جشنوارههای بومی و محلی علاوه بر ایفای این نقش مهم میتواند به توسعه صنعت گردشگری شهرها و روستاهای مختلف استان نیز کمک کند.
برپایی جشنواره های بومی و محلی و معرفی ظرفیتهای روستایی و شهری بستری برای توسعه اقتصادی روستاها و شهرها و ایجاد اشتغال خرد است. بنابراین اینگونه فعالیتها ازسوی استانداری مورد حمایت قرار میگیرد. معرفی کامل و مناسب بازیهای سنتی که ریشه درآیین و فرهنگ غنی کشور ما دارند یک وظیفه عمومی است که منجر به فراموش نشدن نسل جوان از این قبیل ورزشهای کهن خواهد شد.
- وضعیت جشنوارههای فرهنگی و هنری
کارشناس حوزه فرهنگ و هنر در استان مرکزی میگوید: چند سالی است که برگزاری جشنوارههای فرهنگی و هنری در شهرستانهای استان از رونق افتاده و کمتر شاهد پویایی و تحرک در این زمینه بوده و هستیم. این در حالی است که برای آموزش، فرهنگ و هویت یک کشور مانند ایران که ریشه واصل دارد هر اندازه که سرمایهگذاری کنیم کم است و این سرمایهگذاریها بازخورد مادی و معنوی بسیاری خواهد داشت. «علیرضا عزیزی» بیان میکند: برگزاری این جشنوارهها و همایشهای استانی میتواند نقطه امیدی در این زمینه باشد که مسئولان فرهنگی استان باید نسبت به برگزاری آنها بیشتر تلاش کنند و حداقل مانند سالهای گذشته نسبت به برگزاری آن اقدام کنند.
وی میافزاید: امیدواریم که این نوع جشنوارهها که میتواند به اشاعه فرهنگ ایرانی اسلامی کمک کند از سوی متولیان و مسئولان فرهنگی استان مورد توجه و استمرار قرار گیرد. این کارشناس حوزه فرهنگ و هنر به اهمیت برگزاری جشنوارههای فرهنگی، هنری و بومی، محلی و تأثیر آن بر نگاه عموم مردم اشاره میکند و میگوید: توجه به آیینها، هویت و داشتههای یک اقلیم به همراه فضای گردشگری مناسب و مکانهای طبیعی زیبا موقعیت مناسبی برای برگزاری جشنوارههای مختلف مانندتئاتر خیابانی، مجسمه سازی، نقاشی دیواری،موسیقی و آیینها و سنتها یا خصوصیات منحصر به فرد یک منطقه است که باعث آشنایی بیشتر مردم و تغییر نگاه فرهنگی آنان به مباحث هنری و آیینهای مخصوص آنها میشود.
عزیری ادامه میدهد: نگاه و توجه به داشتهها و فرهنگ ملی و مذهبی استان و کشورمان سبب میشود که به هویت خود افتخار کنیم و برای آن ارزش قائل شویم. قطعاً با حفظ و ترویج فرهنگ کهن کشورمان ورود فرهنگهای پوچ و بیاصل و ریشه را قطع خواهیم کرد. همچنین با برگزاری جشنوارههای اینچنینی میتوانیم نسل جوان را نیز به این باور برسانیم که ما ایرانیان صاحب هویت و فرهنگ هستیم و نیازی به خردهفرهنگهای پوچ غربی نداریم.
وی تأکید میکند: البته برگزاری جشنوارههای فرهنگی که با هویت و ریشه یک قوم و منطقه پیوند دارد باید کارشناسی و برنامهریزی دقیقی داشته باشد تا به هدف آن لطمه وارد نشود. باید بدانیم جشنوارههای اینچنینی فقط یک نمای ظاهری و تشریفاتی نیستند و نباید مورد سوءاستفاده قرار گیرند. این کارشناس حوزه فرهنگ و هنر میافزاید: در صورت برنامهریزی مناسب جشنوارههای فرهنگی، ملی و هویتی به بستری برای جلوهنمایی آثار و داشتههای فاخر ایرانی اسلامی و ایجاد حس برتر بین آحاد مردم به ویژه جوانترها تبدیل میشود.
- احیای سنتها
رئیس اداره کل ورزش و جوانان استان مرکزی نیز با اشاره به اینکه دستیابی به زندگی سالم و به دور از آسیب های اجتماعی نیازمند بازگشت به سبک زندگی ایرانی، اسلامی، احیای سنتها، آداب، رسوم و باورهای دینی و مذهبی است میگوید: بازیهای بومی، محلی گنجینهای تمامنشدنی از همه خصوصیات مانند آمادگی جسمانی، نشاط، شادابی و فرهنگ ناب ایرانی است. «عابد حقدادی» بیان میکند: حفظ آداب و رسوم بومی و محلی و ایجاد نشاط در بین مردم از خصوصیات برگزاری جشنواره بومی است. همچنین قانونپذیری، مسئولیتپذیری، تمرین همافزایی و کار گروهی، احترام به حقوق دیگران، مدیریت رفتار و تمایل به رقابت، پیشرفت و برتری در وجود این بازیها نهفته است.
وی با اشاره به اینکه راهاندازی دبیرخانه دائمی بازیهای بومی محلی ظرفیت بسیار خوبی برای رونق و توسعه گردشگری در استانهاست میافزاید: احیای سنتها، آیینها، آداب و رسوم و توسعه گردشگری به واسطه معرفی جاذبههای محلی از جمله دستاوردهای برگزاری جشنوارههای بومی محلی به شمار میرود که باید برای برگزاری آن در شهرها و روستاهای دارای ظرفیت برنامهریزی هدفمند داشته باشیم. رئیس اداره کل ورزش و جوانان استان مرکزی با اشاره به اینکه بازیهای بومی، محلی میتواند بین نسل گذشته و حال پیوند با ارزشی ایجاد کند اظهار میکند: ورزشهای بومی و محلی بخشی از شناسنامه فرهنگی مناطق مختلف کشور به شمار میروند و بهطور یقین با کمرنگ شدن این سنت و آیینهای محلی، بخشی از فرهنگ و سنت این مناطق نیز از به فراموشی سپرده خواهد شد.
- ورزشهای روستایی شناسنامهدار شدند
رئیس هیأت ورزشهای روستایی و بازیهای بومی و محلی استان مرکزی نیز با اشاره به اینکه حدود ۳۰۰ رشته ورزشهای بومی و محلی در این استان شناسایی و به ثبت رسیده است میگوید: هر رشته ورزشی با داشتن شناسنامه، قوانین و مقررات، تعیین ابعاد زمین، تعداد بازیکنان و نحوه امتیازدهی آنان مشخص شدهاست. همچنین تعدادی از بازیهای بومی و محلی استان نیز با گویش و زبان محلی شناخته شده هستند.
«علی عشوری» بیان میکند: از جمله بازیهای بومی محلی شهرها و روستاهای مختلف استان میتوان به چاله به چاله، خشت لنگه، قلعه بازی، از من داری، تنورگرم، کلاه برک، کمربندی بازی، هفت سنگ، کوشک ملق، شاه دزد بازی، خروش پران، قایم باشک، زوبازی، الک دولک، دست به چاله، دوغ دوغ، حموم گرمک و… اشاره کرد. وی با بیان اینکه جشنواره بازیهای بومی و محلی بیشتر در آستانه فصل بهار و ایام نوروز مورد استقبال قرار میگیرد میافزاید: مسابقات دروناستانی هفت سنگ در سطح استانی و کشوری برگزار میشود که مرکزی در این رشته جایگاه خوبی در کشور دارد.
- بستری برای توسعه گردشگری روستایی
استاندار مرکزی برپایی جشنوارههای بومی و محلی و معرفی ظرفیتهای روستایی را بستری برای توسعه اقتصادی روستاها، ایجاد اشتغال خرد و روستایی و توسعه گردشگری میداند و میگوید: استانداری مرکزی از اینگونه فعالیتهاکه نقش مهمی در احیای سنتها، آیینها و ایجاد شور و نشاط اجتماعی دارد حمایت میکند. «سید علی آقازاده» اظهار میکند: برگزاری این جشنوارهها میتواند به شناخت بیشتر مناطق استان و ظرفیتهای موجود آن کمک کند و موجب توسعه اقتصادی آنها شود. وی ادامه میدهد: ورزشهای سنتی، بومی و محلی آثار و مزیتهای ورزشی و فوقالعادهای دارد و در ایجاد تحرک فیزیکی افراد و درسآموزی و سازگاری با نظام و محیط طبیعی و اجتماعی نقش بسزایی ایفا میکند. علاوه بر آن از نظر علایق فرهنگی، هنری و گرایش مردم مناطق مختلف استان بهترین عامل ایجاد سرگرمیهای مفرح و سالم به شمار میرود که باید برای احیا و حفظ این ارزشها برنامهریزی شود.
منبع خبر:همشهری
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.