رونمایی از دو اثر هنری معاصر در موزه ملی ایران
دو اثر «شبگرد» و «شهاب سنگ» از بیژن بصیری به عنوان یک هنرمتد ایرانی – ایتالیایی همزمان با روز هنر معاصر ایتالیا در موزه ملی ایران رونمایی شد.
به گزارش ایسنا، مراسم رونمایی از آثار بیژن بصیری در موزه ملی ایران، عصر روز جمعه (۱۹ مهر ماه) به میزبانی سفارت ایتالیا و با همکاری موزه هنرهای معاصر تهران و اداره کل هنرهای تجسمی، اداره کل موزههای وزارت میراث فرهنگی برگزار شد.
در ابتدای مراسم وینچنزو روسو اسپنا، مسئول بخش فرهنگی سفارت ایتالیا در تهران توضیحاتی را درباره اهداف برگزاری این مراسم بیان کرد. او یادآور شد که به مناسب روز ملی هنر معاصر ایتالیا تمام سفارتخانههای این کشور اروپایی مراسمهایی را برگزار میکنند که طبیعتا سفارت ایتالیا در کشور ایران از این جریان مستثنا نبوده است.
سپس جوزپه پرونه، سفیر ایتالیا در ایران ضمن خوشامدگویی با بیان این که «رابطه دوستی دو کشور ایران و ایتالیا به هزاران سال پیش برمیگردد»، اظهار کرد: موزه ملی ایران و موزه هنرهای معاصر تهران دو نهاد برجسته و معتبر هستند که همیشه همکاری خوب و نزدیکی با ایتالیا داشتهاند و حتی در مجموعههای خودشان آثاری را نگهداری میکنند که به نوعی با ایتالیا و هنر این کشور در ارتباط است. همچنین این نهادها در سالهای گذشته برنامههای مشترک بسیاری را در با ایتالیا برگزار کردهاند.
او همچنین با اشاره به نمایش دو اثر هنری از بیژن بصیری در موزه ملی ایران یادآور شد: انتخاب آقای بیژن بصیری از روی دقت و با هدف مشخص بوده است؛ چراکه ایشان پل ارتباطی خوبی میان هنر ایران و ایتالیا هستند. او در ایران به دنیا آمده و جوانی خود را در این کشور گذرانده و برای ادامه تحصیل و کار به ایتالیا رفته و هنر خود را بسط داده است. بنابراین میتوان گفت که او پیوند خوبی میان هنر دو کشور است.
سفیر ایتالیا در تهران با بیان ویژگیهای آثار «شهابسنگ» و «شبگرد» خاطرنشان کرد: دو اثری که امروز رونمایی میشود، فاخر و با معنی و الهامگرفته از هنر ایران و ایتالیا هستند. آقای بصیری هنرمندی است که زبان و سبک هنری خودشان را ایجاد کردند و به جای آن که پیرو سبکهای دیگر هنری باشند، از اندیشه خودشان الهام گرفتند و به همین خاطر هم خلاقیت و اصالت در آثارشان کاملا نمود پیدا کرده است.
پرونه گفت: برنامه امشب یکی از سلسله برنامههای هنری سفارت ایتالیا در تهران است. ما فقط به پیشینه تاریخی و باستانی دو کشور بسنده نمیکنیم و فکر میکنیم امروز نیز باید این ارتباطات ادامه داشته باشد و بر همین اساس هم برنامههای هنری مشترک میان دو کشور را در نظر گرفتهایم.
او ادامه داد: یکی از این برنامهها هنر خیابانی است که آن را آغاز کردهایم و قرار است تا یک سال نیز آن را ادامه دهیم. یکی دیگر از برنامه در حوزه طراحی بود که یکی از برندهای ایتالیایی آثارش را در ایران به نمایش گذاشت. برنامه آتی ما برگزاری کنفرانس باستانشناسی برای سالگرد شصتمین سال همکاری ایران و ایتالیا است که با همکاری موزه ملی ایران در اواسط ماه نوامبر برگزار میشود. برنامه دیگر فرهنگی ما در هفته سینما ایتالیا و در ماه دسامبر است که قرار است در تهران و یکی دیگر از شهرهای ایران برگزار شود.
در ادامه جبرئیل نوکنده، رئیس کل موزه ملی ایران نیز در سخنانی با بیان این که هنر ابزاری برای برانگیختن حس و اندیشه و انتقال خلاقانه ایدههاست، از اهمیت هنر سخن گفت. او یادآور شد آن چه امروز به بهانه آن گرد هم آمدهایم، انعکاسی از عواطف و احساسات و بازنمایی چالشهای درونی بیژن بصیری بهعنوان یک هنرمند معناگراست. آنجا که شبگردی در ژرفترین تاریکی بهدنبال معنای جهان است و در جایی دیگر شهابسنگی در ورای هستی و در نقطه نامعلومی از زمین فرود آمده و این همان پایانی که خود نقطهای برای آغاز دیگری است.
نوکنده همچنین درباره آثار بیژن بصیری بیان کرد: او هنرمندی ایرانی – ایتالیایی است که ذات هنر ایرانی یعنی کشف و شهود را در آثار خود مبنا قرار میدهد و در عین حال سبکهای غربی را برای بیان مفاهیم خود برمیگزیند. این همنشینی و درهم تنیدگی شرق و غرب نقطه عطفی بود برای این که موزه ملی ایران را برای برگزاری این رویداد فرهنگی تشویق و ترغیب نماید. به یقین نمایش اثری معاصر در موزه ایران باستان ایزان نگاهها را به این پیام مهم فرهنگی جذب میکند.
رئیس کل موزه ملی ایران همچنین درباره تعامل هنری میان دو کشور ایران و ایتالیا نیز اظهار کرد: چهار سال پیش موزه ملی ایران میزبان نمایشگاهی با عنوان پیکرهای برای صلح بود که میتوان از آن با عنوان سرآغازی برای افزایش گفتمان هنری میان دو کشور یاد کرد. هماکنون نیز موزه ملی ایران برای برگزاری نمایشگاهی از آثار باستانشناسی تمدن ایتالیا بسیار مشتاق است؛ چراکه باور داریم ارزش میراث فرهنگی و آثار هنری در یافتن همین نقاط مشترک برای دوستی میان ملتها و دستیابی به صلح پایدار در جهان است. جهان امروز بیش از هر موضوع دیگری نیازمند ایجاد همبستگی، گفتوگو، تفاهم و اعتماد میان انسانهاست.
همچنین محمدرضا کارگر، مدیر کل موزههای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری صنایع دستی نیز در سخنانی خاطرنشان کرد: در طول تاریخ همواره همکاریهای میان ایران و ایتالیا دوستانه بوده است. من نیز خوشحالم که امروز برای چنین اتفاق مهم فرهنگی دور هم جمع شدهایم. قطعا همه ما میدانیم که در این هیاهوی جهان امروز که صدای جنگ و سیاست شنیده میشود، باید به صدای هنر توجه کنیم.
او گفت: به طور کلی همه تلاشهایی که انسان در طول زندگی انجام میدهد، برای این است که بتواند از نظر مادی خودش را تامین کند. در این میان ارزش این زنده بودن به این است که فرصت کند و صدای سخن عشق را که از هنر برمیانگیزد، بشنود. اگر ما هنر را زندگی حدف کنیم چه چیزی میماند که ارزش زیستن را داشته باشد؟
کارگر اظهار کرد: اگر امروز برای زنده بودن افتخاری باشد این است که ما در دورهای زندگی می کنیم که بیژن بصیری، شجریان و صدای او و بسیاری دیگر از اساتید هنرمند هستند؛ اگر نه هیچ افتخار دیگری برای بودن در این دنیا وجود ندارد.
مدیر کل موزهای وزارت میراث فرهنگی همچنین درباره آثار بیژن بصیری توضیح داد: کاری که آقای بصیری کردند، نگاه ما را به زندگی متفاوت میکند و ما زیباییها را در این آثار او میبینیم که پیش از رونمایی از اثر برایمان روشن نبود. در واقع آقای بصیری به ما نشان میدهند که نه هنر مرز داد و نه هنرمند بوته.
همچنین احسان آقایی، مدیر موزه هنرهای معاصر تهران نیز در سخنانی، با بیان توضیحاتی درباره جایگاه هنر معاصر در ایران و جهان اظهار کرد: کشورهای فرانسه و ایتالیا بیشترین تعامل هنری را با ایران داشتهاند. ایتالیا نیز به دلیل شباهتهایی که با بستر فرهنگی ایران دارد، همواره برای هنرمندان ایرانی مکان دل خوش گننده و جذاب بوده است.
او در ادامه سخنان خود از ویژگیهای آثار هنری بیژن بصیری سخن گفت.
در ادامه مراسم از آثار بیژن بصیری در موزه ملی ایران رونمایی و سپس مستند آواز زمان گداخت اندیشه به کارگردانی علی اسکندری به نمایش گذاشته شد.
منبع خبر:ایسنا
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.