طولانی ترین دیوارگلی جهان در معرض خطر !
با اینکه تاکنون فرونشست و ترک های زمین آسیبی به شهر تاریخی دارابگرد وارد نکرده و شکاف های آن منطقه برخوردی با آثار و دیوار گلی این شهر تاریخی نداشته و طی دوسال اخیر عمق این شکاف ها هم افزایش نیافته است، اما یکی از فعالین حوزه میراث فرهنگی شهرستان داراب معتقد است : این محوطه باستانی به خصوص ديوار اين شهر كه به طولاني ترين ديوار گلي جهان معروف است همچنان در معرض خطر است و فرونشست این منطقه را تهدید می کند.
به گزارش خبرنگار سرویس گردشگری « خبر جنوب » دارابگرد نام یکی از پنج شهرستان ایالت پارس در ایران قدیم است که به نام دارابجرد نیز شهرت دارد. این شهر در فاصله شش کیلومتری شهر داراب فعلی و ۲۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شیراز قرار گرفته و یکی از قدیمی ترین شهرهای باستانی ایران و جزو پنج شهر تاریخی استان فارس است.
دارابگرد در دوره هخامنشیان یکی از مهمترین شهرهای ایالت پارس بود و بانی شهر دارابگرد داریوش هخامنشی است . در دوره ساسانیان نيز نخستین پایتخت اردشیربابکان؛ بنبیانگذار سلسله ساسانی بوده است.
دارابگرد نخستین شهر مدور فلات ایران محسوب می شود. پیرامون این شهر، دیوار مخروطی از گل رس، سنگ و ملات آهک به درازای شش کیلومتر ساخته شده که ارتفاع آن به بیش از ۱۰ متر می رسیده که اینک هفت تا هشت متر ارتفاع دارد.
عمر این دیوار گلی که قاعده ای بین ۱۰ تا ۱۵ متر داشته و اکنون به طور میانگین ۱۲ متر است ، دو هزار و ۵۰۰ سال است.
بر اساس اسناد تاریخی، پشت این دیوار خندقی بزرگ برای حفاظت بیشتر از شهر ایجاد شده بوده که این خندق پیوسته انباشته از آب بوده و در این خندق گیاهانی وجود داشته که به دور پای افرادی که وارد آن می شدند، می پیچیده و مانع از شنا کردن آنها می شده است.
در حال حاضر در مجاورت بزرگترین دیوارگلی مدورجهان شکاف های زیادی ایجاد شده که احتمالا ناشی از رانش زمین است .در این رابطه محمد باقر مهاجر به خبرنگار ما گفت: خندق پیرامون شهرباستانی دارابگرد در واقع بزرگترین خندق مدور در جهان است که براثر خشکسالی های اخیر دچار رانش زمین شده و بخش هایی از آن شکاف برداشته است.
وی معتقد است احتمالا پدیده خشکسالی ،عامل ایجاد رانش زمین دراین منطقه شده است. این دکترای تاریخ افزود: حفرچاه های غیرمجاز درسال های گذشته سبب تشدید کاهش آبهای زیرزمینی و خشکیدن چشمه ها شده است.
وی افزود: وضعیت کنونی بخشی از دیوار وخندق دارابگرد درمعرض تخریب جدی قرار دارد به طوری که برخی شکاف ها در سال های گذشته ایجاد شده اما قابل توجه نبوده است و خطر فرونشست زمین همچنان در فاصله بین دروازه غربی وشمالی شهرباستانی دارابگرد جدی است.این فعال حوزه میراث فرهنگی فارس در ادامه افزود: با اینکه طی دو سال اخیر وضعیت ترک ها ی این محوطه باستانی تغییر نکرده است اما جادارد مسئولان مربوطه برای رفع این مشکل و همچنین دلایل به وجود آمدن این پدیده اقدام نمایند.
مهاجر افزود عمق این شکاف ها به دو متر و پهنای آن نیز به یک مترو نیم می رسد و هرچند که وضعیت آن نسبت به سال گذشته تغییر چندانی نکرده اما همچنان تهدید جدی برای این محوطه به خصوص دیوار های گلی آن محسوب می شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.