دریاچه-بزنگان

عروس دریاچه‌های ایران، جانِ تازه گرفته است

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان سرخس گفت: دریاچه بزنگان که تنها آبگیر و منبع آبی طبیعی استان است و از آن به عنوان عروس دریاچه‌های ایران نام برده می‌‏شود، پس از سال‌ها خشکسالی بر اثر بارندگی‏‌های سال جاری جان تازه گرفت.

موسی غلام‌زاده در گفت‌وگو با ایسنا عنوان کرد: دریاچه بزنگان تنها آبگیر طبیعی در فاصله ۱۳۰ کیلومتری مشهد، ۷۵ کیلومتری جنوب غربی سرخس و ۳٫۵ کیلومتری شمال شرق روستای بزنگان به عنوان یکی از زیباترین دریاچه‎های کشور است.

وی ادامه داد: اثر ملی دریاچه بزنگان سرخس به دلیل تداوم ۱۸ ساله پدیده خشکسالی از سال‌ها قبل به طور کامل خشک شده بود به طوری که اهالی منطقه از آن نمک برداشت می‌‏کردند.

غلام‌زاده اظهار کرد: این دریاچه جزء مناطق چهارگانه سازمان محیط زیست است، مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست شامل محدوده‌های طبیعی با ارزش زیست محیطی هستند که همه آن‎ها تحت نظر سازمان حفاظت محیط زیست اداره می‌‏شوند. این مناطق شامل پارک ملی، اثر طبیعی ملی، پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده است.

وی گفت: با توجه به اینکه دریاچه بزنگان سال قبل به طور کامل خشک شده بود و از وضعیت خوبی برخوردار نبود، در همین راستا سازمان حفاظت محیط زیست پروژه‌ه‏ای تعریف نمود که براساس آن آب مازاد کشاورزان روستای بزنگان در خارج از سطح کشت به دریاچه بزنگان انتقال داده شود و از محل اعتبارات ملی یک کیلومتر لوله‎گذاری با اعتبار ۳۰۰ میلیون تومان اجرا شد.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان سرخس مطرح کرد: در سه ماهه اول سال جاری به طور مداوم آب از چشمه “سرآسیاب” به داخل دریاچه می‎رفت و موجب زنده شدن دریاچه و خارج شدن از وضعیت خشکسالی گردید، ایستگاه‌هایی برای اندازه‎گیری نوسانات آب دریاچه در منطقه وجود ندارد ولی پیش‌بینی می‎شود ارتفاع آب سه متر بالا آمده باشد.

غلام‌زاده افزود: به رغم اینکه در گذشته بوی تعفن دریاچه آزار دهنده بود اما اکنون دریاچه بزنگان زنده شده و شاهد امواج آب هستیم و رنگ دریاچه آبی شده، حداکثر عمق متوسط دریاچه حدود ۸ متر است.

وی بیان کرد: سال گذشته اولین سالی بود که بعد از ۵ سال شاهد حضور فلامینگوها به تعداد ۵۰۰ قطعه در دریاچه بزنگان بودیم، با توجه به اینکه هر ساله با شروع فصل سرما و مهاجرت پرندگان آبزی از نوارهای شمالی به سمت کشور ایران شروع می‎شود امسال شاهد حضور یک هزار قطعه پرنده در دریاچه بزنگان هستیم، گونه قالب پرندگان دریاچه بزنگان خوتکا، اردک سرسبز، آنقوت و… هستند.

وی ادامه داد: اگرچه مقطعی در دریاچه بزنگان پروانه صید ماهی صادر می‎شد اما به دلیل خشکسالی‎های پیاپی و کاهش بارندگی‌ها سطح آب پایین آمد و شوری آب افزایش یافت به همین علت دیگر هیچ گونه ماهی در این دریاچه مشاهده نشد و همه از بین رفتند، امسال نیز تاکنون هیچ گونه ماهی در دریاچه دیده نشده است.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان سرخس عنوان کرد: از محل اعتبارات ملی برای نجات و جلوگیری از خشک شدن دریاچه بزنگان اقداماتی در دست انجام است، همچنین برای انتقال سیلاب به سمت دریاچه بزنگان دیوار ساحلی احداث شده است.

وی گفت: با مشارکت جوامع محلی و انتقال آب مازاد کشاورزی به دریاچه امیدوار هستیم دیگر دریاچه بزنگان به سمت خشکی نرود، هر کجا در موضوعات زیست محیطی مشارکت مردمی را داشته‌ایم موفق بوده‌ایم، سال قبل نیز با کمک مردم سیلاب به سمت دریاچه هدایت شد.

وی اظهار کرد: در حال حاضر منبع آب دریاچه بزنگان چشمه “کل بی‌بی”، چشمه “کرک غلام” و دیگری چشمه‎های طبیعی کف خود دریاچه هستند، یکی از پتانسیل‌های وجود دریاچه بزنگان توسعه و رونق گردشگری در جهت تامین معیشت جوامع محلی است، اگر دریاچه خشک شود جوامع محلی با مشکلات جدی مواجه خواهند شد.

منبع:ایسنا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *