قــلعهای که هــرگز دشمن بــه آن نــفوذ نکرد!
از قلعه های تاریخی فارس است که سال گذشته در فهرست جهانی به ثبت رسیده و با این که بر فراز کوه بلندی جای گرفته و بازدید از آن برای گردشگران کمی دشوار است اما همواره مود توجه گردشگران داخلی و خارجی است چرا که عنوان کهن ترین بنای گنبد دار دنیا را یدک می کشد و یک هزار و ۸۰۰ ساله است.
به گزارش خبرنگار ما، قلعه دختر فیروزآباد بنایی سه طبقه ساخته شده با سنگ و گچ است که بر فراز کوهی مشرف بر کیلومتر شش جاده فیروزآباد به شیراز قرار گرفته است.
گنبدخانه مدور این بنا یکی از شاهکارهای معماری است. ویژگی این گنبد ابتکار معماران آن در استفاده از فیل گوشها و سه گوشها برای تحمل وزن این گنبد است.
این دژ مستحکم و نسبتا بزرگ که بر تمام منطقه تسلط دارد، برای دیده بانی و حفاظت از پایتخت اولیه ساسانیان در شهر گور، به وجود آمده است، این قلعه در سه سطح ساخته شده بود و ورود به آن از نازل ترین سطح از طریق پلکانی مارپیچ که به حیاط اصلی تراس میانی می رسید صورت می گرفت.
این قلعه تماماً از سنگ های درشت ساخته شده و سنگ های نما، تراشیده شده اند، ولی سنگ های پی ها و داخل دیوارها از قلوه سنگ های درشت رودخانه ای تشکیل شده اند.
از ویژگی های این قلعه داشتن مخزن آب سنگی است که در دل کوه ایجاد کرده اند و در مواقع مورد نیاز احتیاجات قلعه را بر طرف می کرده است.
قلعه دختر فیروزآباد در سال ۱۳۱۵ به شماره ۲۶۹ به ثبت ملی رسیده است. در اسناد تاریخی آمده است، اردشیر ساسانی احتمالاً این قلعه را در اواخر دوران اشکانیان و زمانی که هنوز بر اردوان پنجم، آخرین شاه دودمان اشکانیان، پیروز نشده بود ساختهاست.
قلعه دختر یک دژ دفاعی و یک مانع مهم برای عبور دشمن در دره تنگاب بوده است. ویژگیهای کلی معماری و بویژه مقایسه کاخ قرار گرفته در داخل این قلعه با دیگر کاخ اردشیر، واقع در دشت فیروزآباد، نشان میدهد که قلعه دختر توسط اردشیر بابکان، بنیانگذار دولت ساسانی ۲۲۴سال پس از میلاد،
ساخته شده است.
استحكامات اصلي قلعه دختر شامل يك ديوار بیرونی ممتد است كه بر فراز كوه و بر اساس پستی و بلندی طبیعی بر روی صخرهاي شي بدار كشيده شده و شکل کلی یک ذوزنقه را در خود محصور کرده است.
این استحکامات از بخشهای پایین منتهی به دره تنگاب آغاز شده و تا بالاترین بخش کوه که کاخ داخلی قلعه در آن بخش قرار دارد، امتداد یافته . این دژکه به ارگ یا قلعه دختر معروف شده در واقع بنایی تسخیر ناپذیر است که هرگز دشمنی به آن نفوذ نکرده است.
منبع خبر:خبر جنوب
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.