نگاهی به ظرفیتهای گردشگری چایپاره
چایپاره در یک منطقه کوهستانی قرار گرفته است که بهار و تابستان هوای آن معتدل بوده و در پاییز و زمستان با بارش باران و برف این شهرستان جلوه دیگری پیدا میکند و رودخانههای پرآبی نیز در این شهرستان جاری است.
در خصوص وجه تسمیه چایپاره دو دیدگاه وجود دارد که یک دیدگاه معتقد است این نام همان چهارپاره بوده که چون در گذشته این شهرستان از چهار منطقه تشکیل شده بود این نام را انتخاب کردند و دیدگاه دوم میگوید پاره به معنی بخشی از رود است که چون رودخانه آغچای از وسط این شهرستان میگذرد از این نام استفاده شده است.
از نظر تاریخی نیز آثار مهمی در این شهرستان وجود دارد که از آن جمله میتوان به پایگاه ملی بسطام اشاره کرد که قلعه تاریخی بسطام در این شهرستان براساس مطالعات انجام شده متعلق به پادشاهان اورارتو بوده است.
با توجه به آنچه که در بالا در مورد چایپاره گفته شد میتوان پتانسیلهای گردشگری این شهرستان را از سه منظر مورد بررسی قرار داد:
۱- موقعیت جغرافیایی و مکانی
با نگاهی به نقشه جغرافیایی در محدوده شمال آذربایجان غربی میتوان برخی از مزیتهای جغرافیایی منطقه را مورد ارزیابی قرار داد.
الف- عبور جاده ترانزیتی ایران –اروپا به عنوان یکی از شاهراههای اصلی تجاری ایران با کشورهای اروپایی از شمال آذربایجان غربی که یکی از ظرفیتهای تجاری مهم ایران محسوب میشود و این جاده از حوزه شهرستان چایپاره عبور میکند.
در شرایط حاضر یکی از مزیتهای این جاده برای شهرستان علاوه بر توسعه راههای اصلی، شکلگیری طبقهای از رانندگان حامل کالاهای تجاری است که در مسیر ایران به اروپا تردد میکنند، توسعه زیرساختهای رفاهی در حوزه شهرستان و ساماندهی جادههای روستایی میتواند در افزایش گردشگر تاثیرگذار باشد و این رانندگان نیز میتوانند به عنوان سفیران گردشگری این شهرستان در کشورهای اروپایی باشند به شرطی که در جلب رضایت گردشگران و مسافران اقدامات مثبتی در چایپاره اتفاق بیفتد.
ب- واقع شدن در مرکز شهرستانهای شمال استان از جمله شوط، خوی، چالدران و پلدشت نیز منجر به سرازیر شدن بخشی از مردم بومی شهرستانهای مذکور به چایپاره و رونق تجاری در شهر قرهضیاءالدین و روستاهای اطراف شده به گونهای که در بازار هفتگی شهر قرهضیاءالدین که از سابقه چند دهساله برخوردار است، اجناس و کالاهای متنوعی مبادله میشوند که میتواند برای شهرنشینان سایر شهرستانهای استان مکان جذابی برای خرید اجناس بومی و محلی باشد.
ج- قرار گرفتن در میان دو منطقه آزاد تجاری صنعتی ارس و ماکو
۲- جاذبههای متنوع طبیعی
در این خصوص چایپاره دارای سلسله کوههای مرتفع در جهت جنوب و شمال شهرستان است که در میانه این سلسله کوهها، دشت هموار و حاصلخیز قره ضیاءالدین قرار گرفته، این دشت در دورههای مختلف تاریخی به دلیل داشتن خاک مناسب و حاصلخیز پذیرای جوامع انسانی مختلفی بوده است.
رودخانه آغچای دیگر جاذبه طبیعی مهم شهرستان چایپاره است که از غرب شهرستان وارد شده و پس از مشروب کردن دشت قره ضیاءالدین در جهت شرقی از شهرستان خارج میشود.
علاوه بر این، روستاهایی که در درههای میانکوهی جنوب و غرب شهرستان شکل گرفتند، از جمله روستاهای آباد و پرجمعیت شهرستان محسوب میشوند برخی از این روستاها نظیر بسطام و چورس به عنوان روستاهای هدف گردشگری استان نیز معرفی شدهاند که هر کدام از این روستاها از طبیعت زیبایی برخوردار بوده و در صورت توسعه واحدهای بومگردی در این روستا میتوانند نقش مهمی در جذب گردشگر در چایپاره ایفا کنند.
۳- جاذبههای تاریخی
قلعه اورارتویی بسطام به همراه بناهای تاریخی شاخصی همچون قرمزمسجد روستای چورس، بنای حمام بیگ جوان، یخچال چورس، گوردخمه روستای چیرکندی و پل دوقوزگوز روستای کسیان از جمله مهمترین ظرفیتهای تاریخی شهرستان محسوب میشوند که دارای تاریخی از هزاره اول ق. م تا دوره قاجاریه هستند.
افزون بر این، ظرفیتهای گردشگری دریاچه پشت آغچای و تکیه حضرت ابوالفضل (ع) واقع در مسیر جاده حمزیان مواردی هستند که میتوانند در توسعه گردشگری شهرستان چایپاره موثر باشند.
با توجه به آنچه که از ظرفیتهای گردشگری چایپاره در بالا ذکر شد میتوان به این نکته توجه کرد که این شهرستان پتانسیل بالایی برای توسعه گردشگری برخوردار است که برای معرفی و استفاده از این ظرفیتها نیاز است که دستگاههای متولی دست در دست هم داده و با حمایت از سرمایهگذاری زمینه لازم برای رونق گردشگری در این شهرستان را فراهم کنند.
از جمله دیگر اقدامات برای استفاده از این ظرفیتهای گردشگری برگزاری جشنوارههای فصلی، برگزاری تورهای رسانهای، برگزاری نمایشگاههای معرفی ظرفیتهای گردشگری و صنایعدستی شهرستان، تهیه بستههای سفر، دعوت از مدیران آژانسهای مسافرتی سایر استان و حتی کشورهای همجوار و نشان دادن ظرفیتهای چایپاره است.
* گزارش از غلام شیرزاده، رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چایپاره
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.