گــردشگران ، خدایخانه شیــراز را نمیشناسند
در دل کهن ترین مسجد تاریخی فارس بنایی ۷۰۰ ساله دیده می شود که کمتر گردشگری از وجود آن باخبر است، بنایی چهار گوش با تزیینات کاشی کاری شده و معماری خاص که نمونه آن در هیچ کجای ایران دیده نمی شود. در حال حاضر این بنای تاریخی مرمت شده اما هنوز کاربری برای آن تعریف نشده حتی بسیاری از گردشگران نمی دانند
که این بنا چیست وچه کاربری در حیاط مسجد داشته است، در صورتی که این بنا به تنهایی می تواند به گردشگری ادبی، خلاق و روایت محور فارس کمک کند. این عمارت چهار گوش به « خدایخانه » معروف است. به گزارش خبرنگار ما در نیمه قرن هشتم هجری و به دستور شاه اسحاق اینجو معروفترین فرمانروای آل اینجو و همعصر حافظ شیرازی که در اواخر دوره ایلخانان بر فارس و اصفهان حکومت میکرده است، در میان حیاط مسجد عتیق، ساختمانی به نام دارالمصحف بنا شده است که نام دیگر آن خدایخانه بوده، زیرا جهت کتابت و نگهداری قرآن مجید از آن استفاده میشده است. آن طور که برخی از کارشناسان حوزه میراث فرهنگی و گردشگری
می گویند در طول سال ها حافظان قرآن به این مکان میآمدند و به تلاوت قرآن میپرداختند و کاتبان نیز در حین تلاوت به کتابت قرآن اقدام میکردند.
گفته می شود در این عمارت، یک قرآن سی جزئی مربوط به دوره شاه اسماعیل صفوی وجود داشته که در گوشه تمامی صفحات آن، نام مسجد نوشته شده است.در واقع عمارت دارالمصحف، بنایی چهارگوش است که در هر یک از گوشههای خود یک ستون مدور دارد. این عمارت در چهارضلع خود، ایوان دارد و اتاقی در وسط آن قرار گرفته که از ایوانهای شمالی و جنوبی دارای ورودی است. کتیبه این عمارت، نمونه ارزندهای از هنر خطاطی ایرانی و شامل اشعار عربی در شأن قرآن و به خط ثلث است.
مسجد جامع عتیق کهن ترین مسجد تاریخی فارس است ، مسجدی که به آن مسجد آدینه نیز گفته میشود و در شرق حرم شاهچراغ (ع) قرار دارد به طوری که یکی از ورودیهای آن از داخل حیاط حرم شاهچراغ(ع) است. بنای اولیه این مسجد در سال ۲۸۱ هجری قمری ساخته شده است.
بنای این مسجد در طول تاریخ بارها مرمت شده و بسیاری از این مرمتها قدمت قابل توجهی دارند. این مسجد در ۱۵ دی ماه ۱۳۱۰ و به شماره ۷۲ در فهرست آثار ملی ثبت شده است. یکی از ویژگی های خاص این مسجد که در هیچ یک از بناهای مذهبی دیده نمی شود وجود بنای خدایخانه در آن است .بنابر این گزارش این بنای تاریخی دهه هاست که کاربری خود را از دست داده، بنایی که زمانی شیرازیها به گرد آن جمع می شدند و اعمال حج را تمرین می کردند. همچنین محلی برای آموزش و قرائت قرآن بوده است.
منبع خبر:خبر جنوب
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.