از کهن ترین ساعت ایران چه می دانید؟
آنچه كه اين روزها به فراموشي سپرده شده وکمتر گردشگردی می داند، وجود کهن ترین ساعت ایران در شهر شیراز وآن هم در یک بنای مذهبی است ! ساعتی که ۱۷۵ سال قبل بر فراز مسجد تاریخی مشیرنصب شده آن هم با اعداد فارسی. این ساعت در دوره قاجار بر فراز یکی از طاق های مسجد مشیرجای گرفت و تا ۵۰ سال قبل هم کار می کرد و به رغم آنکه مسجد یکی از جاذبه های گردشگری فارس است اما وجود این ساعت براي بسياري از گردشگران و فعالين حوزه گردشگري ناشناخته است.
به گزارش خبرنگار سرویس گردشگری «خبر جنوب» به گواه تاریخ در دوره قاجاردر شهر شیراز دو ساعت بر فراز مسجد مشیر و آستان مقدس شاهچراغ (ع)نصب می شود و حتی در بافت تاریخی این شهر طاقی وجود داشته به نام ساعت ؛ هم اکنون از این طاق خبری نیست و ساعت شاهچراغ (ع) هم در موزه این آستان مقدس قرار دارد و ساعت مشیر هم ۵۰ سالی است به خواب رفته و آنطور که متولیان مسجد می گویند امکان تعمیر و
راه اندازی مجدد آن وجود ندارد.ازنکات قابل توجه این ساعت که همواره نظر برخی از گردشگران خارجی را به خود جلب می کند روایت های تاریخی آن است به طوری که مشیرالملک سازنده این بنای مذهبی دستور ساخت طاقی را در این مسجد می دهد تا ساعت بر فراز آن نصب شود و برای نگهداری از آن نگهبانی را استخدام می کند و حتی موقوفاتی هم برای خرج و مخارج آن تعیین می کند.امیر حسین حکمت نیا فعال حوزه گردشگری ومدرس دانشگاه گفت: ساعت مسجد مشيرالملك قديميترين ساعت شيراز می باشد كه پس از آن ساعت شاهچراغ(ع)است كه هم اينك در موزه اين حرم مطهر نگهداري مي شود.
وی ادامه داد: اعداد فارسي اين ساعت به تاکید سازنده مسجد، ميرزاابوالحسن خان مشيرالملك بر آن نصب شده است، چرا كه ساعت داراي اعداد انگليسي بوده كه با اعتراض وي همراه مي شود و پس از آنكه اعداد فارسي مي شود، در محل كنوني نصب مي گردد.
وي در گفت وگو با خبرنگار ما، با اشاره به اینکه در واقع ساعت ها، المان شهري هستند و از محبوبیت خاصی برخوردارند، افزود: در واقع نصب اين ساعت ها در ارتفاع به منظور اطلاع رساني بوده است زيرا زماني كه ساعت در ارتفاع طاق مساجد و يا بقاع متبركه همچنين بر فراز برج هاي مرتفع قرار مي گيرد، وسعت دید بيشتر دارند.
به گفته این فعال حوزه گردشگری ساعت مشیر مي تواند به عنوان يكي از نمادهاي شهري شيراز كه قدمت قاجاري هم دارد ، احيا شود و به جاذبههاي گردشگري و تاريخي مسجد مشيرالملك شيراز اضافه گردد.
بنابر این گزارش برای ساعت در اكثر شهرهاي ايران برج هایی هم در دوره پهلوي ساخته شد و هم اينك نيز به جاذبه هاي گردشگري و تاريخي تبديل گرديده و در اين خصوص مي توان به برج ساعت كه در نزديكي حرم مطهر سيدعلاءالدين حسين(ع) در شيراز ساخته شده، اشاره كرد كه همچنان كاربري خود را حفظ كرده است.
مسجد مشیر شیراز، در محله قدیمی سنگ سیاه، یادگاری است از دوران قاجار که بنا به دستور میرزا ابوالحسن خان مشیرالملک ساخته شده. این مسجد بسیار زیباست و کاشیکاری های رنگین و فوق العاده ای دارد.
این مسجد از جهت استحکام و معماری مانند مسجد وکیل شیراز است. در ناحیه شمالی مسجد، شبستان کوچکی وجود دارد که دیوارها و سقف آن از کاشی های رنگین پوشیده شده است.
سقف و دو زاویه شمالی آن نیز با کاشی، مقرنس کاری شده است. در پیشانی شبستان، طاق نمای بلندی وجود دارد که بر روی آن آیات قرآنی با خطوط درشت ثلث بر روی کاشی نگاشته شده و در پایان آن تاریخ ۱۲۷۰هجری قمری قید شده است.
منبع خبر:خبر جنوب
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.