حوض دختر گبر، اولین سنگ قبر ایران در اقلید
تاریخی ترین استان ایران را می توان فارس نامید، تمامی جاذبه های تاریخی موجود در این استان خود گواه این امر هستند، از تخت جمشید گرفته تا حافظیه.
یکی از شهرهای شمالی استان فارس و یکی از مناطق کوهستانی و سرسبز در اینجا، شهری به اسم اقلید است. در گذشته، جاده شاهی که راه اصلی اصفهان ـ شیراز بود از اینجا می گذشته و به همین سبب نقش پررنگ تری از سایر شهرستان ها در سزمین پارس ایفا می کرد. این شهر زمانی گوشه ای از شاهنشاهی هخامنشیان به نام آزارگاتا و مرکز تربیت اسب جنگی کوروش به شمار می رفت. به استناد آثار تاریخی و سفرنامه های جهانگردان، اقلید در دوران پیش از اسلام نیز شهری آباد و مطرح بوده است، از این رو این شهر ارزش بسیار از نظر تاریخی دارد.
و اما ماجرای عجیب اقلید در مرکز شهر درست در سینه کوه است، در دل سنگ فضایی دو پله ای تراشیده شده که در میان آن گودالی به ارتفاع
سی سانتی متر حفر شده است که مشهور به حوض دختر گبر می باشد. حوضچه دختر گبر از یادمان های دوره ساسانی و مرتبط به استودان های بالای تپه سنگی قلات است. درواقع این اثر تاریخی یکی از مراسم تدفین در دوره باستان بوده و از آن به عنوان اولین سنگ قبر ایران یاد می شود.
یکی از دیوارههای این قبر باستانی، کتیبه ای است که تاریخ دارد. بر اساس استاد تاریخی این دخمه جزء قلعه ای در بالای تپه بوده است. دخمه در اصل آرامگاهی محصور است، به این ترتیب می توانستند در حوض سنگی یک نفر را به راحتی با زانوی جمع شده دفن کنند. با توجه شواهد موجود از این دست این محل شباهت بسیاری به مقبره های امروزی دارد.
منبع خبر:خبر جنوب
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.