بزرگ ترین غار دستساز خاورمیانه محصور می شود
مرمت این غار تاریخی اعتبار ملی می خواهد
ترک های سقف غار سنگ شکنان ثابت مانده اما باید مرمت شود
سنگشکنان یا «سنگاِشکن» نام بزرگترین غار دستساز خاورمیانه و یکی از بزرگترین و زیباترین غارهای مصنوعی جهان است که در شهر جهرم قرار دارد و هم اکنون نیز به یکی از جاذبه های گردشگری این شهر بدل شده. جاذبه ای که در سال های اخیر هم مورد توجه مسئولین ومردم و هم مورد بی مهری قرار گرفت. قسمت هایی از این غار دست ساز مرمت و بهسازی شد و ستون های آسیب دیده هم تقویت شد اما ترک های سقف و تاریکی غار عمده ترین مشکلی است که این بنای ملی با آن مواجه است و به گفته لطفی رییس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری شهرستان جهرم مرمت این غار تاریخی اعتبار ملی می خواهد و ترک های سقف غار هم ثابت مانده اما باید مرمت شود.
به گزارش سرویس گردشگری «خبر جنوب»؛غار سنگشکنان جهرم که بین محلیها به نام «سنگاِشکن» معروف است، بزرگترین غار دستساز خاورمیانه و یکی از بزرگترین و زیباترین غارهای مصنوعی جهان است. غاری که تا همین چند دهه پیش، تمام مصارف سنگ شهر از همین محل تأمین میشده است.
این غار در جنوب غربی شهر جهرم و در زیر تپه های البرز کوه واقع است و یکی از نادرترین شاهکارها در تاریخ کهن ایران است.
غار سنگ شکنان جهرم، اگرچه تاریخ روشن و دقیقی ندارد، اما به اعتقاد بیشتر باستان شناسان، یکی از غارهای طبیعی و دستکن این شهر است، که در دوران صفویان تراشیده شده است.سنگهای سفید آهکی و شکل پذیری که در آن زمان از این غار به دست میآمد، صرف تزئین سردرها و بناهای باشکوه و مهمی میشد، که یا به اشراف تعلق داشتند و یا به حکومت.
مرغوبیت این سنگها به حدی زیاد بود که آوازهشان حتی در شهرهای مجاور هم پیچیده بود و معماران بناهای شیراز هم در ساخت و سازهایشان از این سنگها استفاده میکردند. سنگهای نمای مسجد جامع عتیق شیراز می تواند گواهی بر این مطلب باشد.سنگ شکنان جهرمی در زمان برداشت سنگ سعی میکردند طوری پیشروی کنند که غار تخریب نشود و به این ترتیب در گذر زمان ستونهایی بهجا ماند که زیبایی غار را بیشتر می کرد.
در غار سنگ شکنان میتوانید بیش از ۱۰۰ ستون سنگی را ببینید که غار را شبیه به تالاری مجلل کردهاند.
غار سنگ شکنان ۲۰۰ متر طول دارد و عرض آن از ۶۰ تا ۱۳۰ متر متغیر است، در حقیقت مساحت این غار در حدود ۲۰ هزار متر مربع و ۱۲ ورودی مختلف در آن تعبیه شده است. بنابر این گزارش این غار تاریخی هم اکنون به یکی از جاذبه های گردشگری فارس تبدیل شده است، جاذبه ای که نیازمند توجه بیشتری است چرا که به اعتقاد برخی از فعالان حوزه گردشگری و میراث فرهنگی ستون های این غار نیازمند مرمت و مراقبت بیشتری هستند و با توجه به وجود ترک های سقف می تواند برای حضور گردشگران خطر ساز باشد.حال بگذریم از این که غار از روشنایی برخوردارنیست و گاها دیده می شود که شب ها و با تاریک شدن هوا این اثر ملی پاتوق معتادان و کارتن خواب ها می شود. در این باره لطفی رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان جهرم به خبرنگار ما گفت: سال گذشته قسمت های عمده و آسیب دیده ستون های غارتقویت و مرمت شد و هم اکنون نیز برای محافظت بیشتر عملیات فنس کشی اطراف غار به زودی انجام می شود.
به گفته وی طبق برنامه ریزی های به عمل آمده با اعتبار ۲۰۰ میلیون تومانی فنس کشی اطراف این غار تاریخی در این هفته انجام می شود. لطفی در ادامه این گفت و گو به سفر مونسان سرپرست وزارت میراث فرهنگی و گردشگری به این شهرستان اشاره کرد و گفت: با توجه به این که مرمت کامل این غار هزینه زیادی دارد از این رو جا دارد که اعتبارات ملی برای این اثر تاریخی در نظر گرفته شود.
گفتنی است مونسان سرپرست وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری روز گذشته بازدیدی از این غار تاریخی داشت و حاشیه بازدیدش با اشاره به طبیعت بکر در نقاط مختلف ایران از جمله استان فارس، خواستار معرفی غار سنگ شکنان به منظور توسعه و رونق طبیعت گردی در کشور شد.اداره کل میراث فرهنگی فارس از ده سال گذشته تاکنون برای انجام طرح مطالعات و مقاوم سازی غار سنگ شکنان توسط دانشگاه صنعتی شیراز ۷میلیارد و ۹۰۰میلیون تومان هزینه کرده است.
منبع خبر:خبر جنوب
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.