حــال و روز نقـش رستـم داراب چگونه است؟
یکی از ۳۰نقش برجسته ساسانی فارس است که راه دسترسی آسانی ندارد و گردشگران برای دیدن این یادمان هزار و ۷۰۰ ساله باید دو کیلومتری را در جاده خاکی یا پیاده روی کنند و یا با خودروهای سنگین تردد، حال بگذریم از این که هیچ حصاری هم در اطراف این نقش نیست و احتمال تخریب آن هم وجود دارد. اینجا نقش برجسته شاپور ساسانی در شهرستان داراب است که قدیمیترها به آن نقش رستم
می گویند. یادمانی که گذشت زمان نقوش آن را کم رنگ کرده و رد پای یادگار نویس ها را هم می توان در گوشه و کنار آن به وضوح دید. هرچند که در سالهای اخیر برخی از این نوشته ها و رنگ آمیزیها پاک شدند اما اثرات آن را می توان در بدنه نقش ها مشاهده کرد.
به گزارش خبرنگار سرویس گردشگری «خبر جنوب» این نقش در دامنه جنوبي كوهي معروف به پهنا در نزديكي شهر داراب قرار گرفته است، نقشی که به دلیل ارزشمندی بسیار در سال ۱۳۱۵ و به شماره ۲۶۷ در فهرست ملي به ثبت رسيده و از جمله چهار نقش برجسته اي است كه پيروزي شاپور اول (پادشاه ساسانيان) بر روميان را به تصوير مي كشد. اين يادمان تاريخي مانند ساير نقوش دوره ساسانيان در محلي واقع شده كه در پايين آن چشمه و بركه آب قرار دارد، با اینکه هم اکنون اين بركه خشك شده و نقش نیز با آسیب های متعددی همراه شده اما این یادمان باستانی هنوز هم جلوه و زیبایی خود را حفظ کرده و به یکی از جاذبه های گردشگری شهرستان تبدیل گردیده است.
در این باره داوود مرادی، رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان داراب با اشاره به اینکه وضعیت این نقش تثبیت شده اما رضایت بخش نیست به خبرنگار «خبر جنوب» گفت: به زودی این یادمان دوره ساسانیان محصور و راه دسترسی به آن هم آسان تر خواهد شد. به گفته وی برای محصور کردن این اثر ملی فنس خریداری شده و به زودی هم عملیات اجرایی آن آغاز می شود. همچنین با تخصیص اعتبار دو درصد نفت و گاز شهرستان و با همکاری اداره راه و شهرسازی بنا داریم مسیر دسترسی به این نقش که هم اکنون یک جاده خاکی است را زیر سازی و
مناسب سازی نماییم.
مرادی با اشاره به اینکه آثار ساسانی در شهرستان داراب می تواند در فهرست جهانی به ثبت برسد، افزود: نقش شاپور یکی از نقوش مهم ساسانیان در فارس است که طبق برنامه ریزی های انجام شده می تواند با دیگر آثار هم عصرش در شهرستان به پرونده جهانی منظر باستان شناسی ساسانی (محور ساسانی فارس) ملحق شود.
گفتنی است اين اثر ملي، پادشاه ساسانيان را سوار بر اسب در وسط تصوير نشان مي دهد و پشت سر وي ۱۷ نفر از بزرگان ايراني با كلاه بلند و ردا ايستادهاند. در مقابل پادشاه، تصوير ۲۰ تن از اسراي دشمن ديده مي شود كه با توجه به چهره، آرايش موي سر و نوع لباس، رومي هستند و هيچ كدام كلاه نيز به سر ندارند. اين اسرا توسط نگهباني ايراني مراقبت مي شوند.
اين نقش در سال ۲۴۲ تا ۲۴۳ ميلادي در دل كوه حك شده و روايتگر قسمت مهمي از تاريخ ايران و فارس به شمار می رود. نقش شاپور در ارتفاع ۸ متری از زمین قرار دارد که ابعاد آن به ۹ و ۵ و نیم متر مربع می رسد .
منبع خبر:خبر جنوب
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.