برکه سلفی

درخواست فرهنگوران برای حفاظت برکه سلفی

برخی فرهنگوران و دوستداران میراث فرهنگی شهرستان اوز فارس معتقدند که برکه سلفی (اب انبار) قدیمی این شهرستان موسوم به سلفی با قدمتی بیش از ۶۰۰ سال که در فهرست آثار ملی نیز ثبت شده اکنون در آستانه تخریب و نابودی قرار گرفته است و باید حفاظت شود.

احمد خضری دبیر انجمن میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان اوز اظهار داشت: برکه سلفی در زمان پادشاهی “حسین بایقرا” از نوادگان امیر تیمور ساخته شده و نشان دهنده آن است که مردم منطقه از حدود ۶۰۰ سال قبل برای تامین آب به ساخت آب انبار روی آورده بودند.

وی گفت: این برکه همچنین دارای پنج متر عمق و ۶ متر قطر است و بر اساس شماره ۲۰۲۹ در سال ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

خضری بیان کرد: این آب انبار معروف به برکه سلفی در سال ۸۹۱ هجری قمری توسط حاج محمد شمسایان بنا شده است و در سال ۱۳۹۱ هجری قمری به همت محمد امین رافعی از خیرین منطقه نیز دوباره احیا شده بود.

وی بیان اینکه هم اینک این اثر تاریخی با گذشت زمان دوباره در آستانه تخریب قرار گرفته خواستار وجه ویژه مسئولان و متولین امر به ویژه اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و همچنین اوقاف و امور خیریه در استان فارس و تامین بودجه لازم برای احیای این برکه با قدمت شد.

خضری گفت: برکه سلفی همچنین به شکل مدور و دارای سقف گنبدی شکل در محله نخلستان «برنه» در شمال مرکز شهرستان اوز در استان فارس واقع شده است.

وی افزود: آب انبار که در گویش محلی اوزی ها “برکه” نامیده می شود و از گذشته تاکنون نقش حیاتی در زندگی مردمان جنوب استان فارس داشته است.

پیوند عمیق فرهنگ مردم با آب انبار

فرماندار اوز نیز خواستار توجه جدی متولیان امر برای بازسازی و احیای آثار باستانی و تاریخی در این شهرستان شد و گفت: برکه ها ( آب انبارها ) از جمله آثار ارزشمند تاریخی در مناطق جنوبی فارس به ویژه شهرستان اوز است که مردم منطقه نیز پیوندی عمیق با این آثار دارند.

علی علی پور بیان کرد: برکه سلفی شهرستان اوز هم اینک در تانه تخریب قرار گرفته و بارها با وجود مکاتبات و جلسات فراوان با متولیان امر برای احیای مجدد آن اما تاکنون اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است.

وی در مصاحبه با ایرنا ادامه داد:‌شهرستان نوپای اوز دارای آثار تاریخی متعددی است که بسیاری از آنها در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و تعدادی نیز در شرف ثبت است.

علی پور با اشاره به اینکه به زودی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در شهرستان اوز استقرار می یابد و می تواند در رفع مشکلات موجود حوزه گردشگری و احیای آثار تاریخی موثر باشد، گفت: آثار باستانی نه تنها در اشاعه دین و فرهنگ نقش دارد بلکه در انتقال اندیشه ها نیز سهم بسزایی دارند.

وی گفت: مصالح ساخته شده در این برکه را از مصالح سنگ، ساروج و گچ نام برد که از سازه های ساختمانی رایج در منطقه گرم و خشک و از جمله مصالح محکم آن دوران بوده است.

اعتبارات محدود برای احیا  

رئیس میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری لارستان نیز گفت: این برکه تاریخی ارزشمند در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده که اکنون در آستانه تخریب قرار گرفته و اعتبارات دولتی با توجه به کاهش منابع موجود جوابگوی احیا و مرمت این اثر باستانی نیست.

کیان ابراز داشت: البته اداره اوقاف و امور خیریه نیز به عنوان متلی اصلی آب انبارها می تواند بخشی از اعتبار لازم برای احیای این برکه را نیز تامین کند.

وی گفت: آب انبار سلفی در محله محمودی اوز است که از پلان مدور وسقف مخروطی ساخته شده و بر پیشانی طاق جنوبی یک لوح سنگی نصب شده است که بر روی آن کتیبه ای حک شده که این برکه مربوط به سال ۷۷۱ هجری قمری یعنی در عهد تیموریان است.

شهرستان اوز که دارای ۲ بخش مرکزی و بید شهر است، در فاصله ۳۴۵ کیلومتری جنوب شرقی شیراز قرار دارد.

منبع:ایسنا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *