سرای مشیر شیراز؛ زیبای بیبدیل
بازارها، معماری آنها و نحوه کسبوکار و توزیع حجرهها، بخش مهمی از فرهنگ یک جامعه را به نمایش میگذارد که این نکته را میتوان در سرای مشیر، به وضوح دید. نام دیگر سرای مشیر، “سرای گلشن” است که این مورد بر روی کتیبهای که بر سردر ورودی بازار نصب شده، به وضوع نوشته شدهاست.
سرای مشیر ؛ یادگار قاجاریان
آنچه که سرای مشیر را از سایر بازارها متمایز کرده و علاقهمندان را به سمت خود میکشاند، وجود حیاط نسبتا بزرگی در وسط بنا و در هشتی بازار است که وجود حوض آب و درختان نارنج، زیبایی خاصی را در این مکان بهوجود آورده. حوضی که در وسط بنای سرای مشیر قرار دارد، با مقرنسهای زیبا و کاشیکاریهای خاص، چشمها را به خود خیره میکند. وجود هشتی در سرای مشیر، موجب شده تا بازار به دو بخش تقسیم و به بازار “نو مشیر” متصل شود.
گذر زمان و مشیر
به تدریج و با گذشت سالیان دراز از ساخت، این بازار رفتهرفته دچار فرسودگی شد. در نتیجه این فرسودگی، سرای مشیر شیراز در دوره پهلوی دوم و به دستور فرح دیبا، در سال ۱۳۴۸ مرمت و بازسازی شد. پس از بازسازی و مرمت سرای مشیر، حوضچه بازار که پیشتر به آن اشاره کردیم، به چایخانهتبدیل شد. گردشگران، میهمانان، بومیها و حجرهداران بازار، همچنان از این چایخانه استفاده میکنند و از فصای دلچسب بازار لذت میبرند.
همچنین، اتاقهای موجود در بازار به مکانی برای عرضه هنرهای دستی و سوغات شهر شیراز تبدیل شد که پس از آن به سرای مشیر، “سزای هنر” نیز گفتهشد. از دیگر زیباییهای این بازار، حجرههای فروش اجناس است که دارای طاقهای ضربیشکل و بدون الوار هستند.
از این رو این بازار از حیث فروش صنایعدستی و سوغات، خصوصا به گردشگران خارجی و ایجاد رونق در بخش گردشگری پیشتاز است. از جمله صنایعی که در این بازار عرضه میشود، خاتمسازی، معرقکاری، حکاکی، قلمزنی و گبهبافی است.
بازار نو مشیر
این بازار که در ضلع جنوبی سرای مشیر قرار دارد، طبق کتیبهای که در قسمت سردر ورودی بازار تعبیه شده، در سال ۱۳۷۱ بنا شده. بر روی این کتیبه نوشته شده: ” موقوفه مرحومه سلطانالحاجیه و معدلالملک”. این بخش از بازار نیز، معماری زیبا و منحصر به فردی دارد که صنایع دستی و هنرهای مردم شیراز را به مخاطبان عرضه میکند. بازار نومشیر با دری قدیمی از قسمت هشتی بازار مشیر جدا میشود.
یک تیر و چند نشان
سرای مشیر در یکی از مهمترین مسیرهای گردشگری شهر شیراز واقع شدهاست که در محور شاه چراغ به سمت بازار وکیل است. وجود بنای زیبا و سنتی، معماری منحصر به فرد ایرانی_اسلامی و عرضه گسترده صنایع دستی در شهر شیراز و حتی استان فارس، این بازار یکی از مقاصد مهم گردشگری شیراز است.
بهترین زمان برای سفر به شیراز و بازدید از سرای مشیر، اوایل بهار و خصوصا اردیبهشت ماه است. در این زمان هوای شیراز بسیار مطبوع و خنک است و به سبب باز شدن شکوفههای بهارنارنج، زیباییاش دو چندان میشود.
برای اینکه به سرای مشیر برسید، بهترین راه رفتن به بازار وکیل است. اگر میخواهید از فضای شیراز نیز لذت ببرید، میتوانید پس از زیارت شاهچراغ(ع)، با اندکی پیادهروی به سمت بازار وکیل روانه شوید و خودتان را به سرای مشیر برسانید.
برای کسانی که چندان طرفدار پیادهروی نیستند، پایانه اتوبوسرانی و تاکسیرانی شاهچراغ، بهترین مکان برای رسیدن آسان به این بازار است. نکته مثبتی که درباره سرای مشیر وجود دارد، سهولت در مسیر و مشخص بودن مکان بنا است. اگر از جمله افرادی هستید که برای اولین بار به شیراز سفر میکنید، نگران گم شدن نباشید. به راحتی میتوانید با در دست داشتن نقشه شهر و تاکسیها و اتوبوسهای شهری، خودتان را به این مکان تاریخی برسانید.
شیراز از جمله شهرهای بزرگ و دیدنی ایران است که به واسطه طبیعت دلچسب و جاذبههای گردشگری فراوان شهرت یافتهاست. اگر قصد سفر به شیراز دارید، مدتزمان اقامتتان را برای ۴ الی ۵ روز در نظر بگیرید تا بتوانید با خیال راحت از همه مکانهای جذاب و گردشگری این شهر دیدن کنید. سفر به شیراز در فصل تابستان، به دلیل آبوهوای گرم، چندان پیشنهاد نمیشود. اما میتوانید اوایل بهار و همچنین پاییز به آنجا بروید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.