سفر به شهری که یادآور عهدنامه ننگین قاجاریهاست/ پرنده خاکستری در کجا خانه کرد؟
شهر ترکمانچای یکی از شهرهای قدیمی و تاریخی استان آذربایجان شرقی است.
عباس میرزا، شاهزاده قاجار در پایان جنگهای ایران و روسیه برای امضای عهدنامه ترکمانچای به شهری رفت که امروز با نام ترکمانچای شناخته میشود.
شهر ترکمانچای یکی از شهرهای قدیمی و تاریخی استان آذربایجان شرقی است. این شهر تاریخی در دامنههای جنوبی کوههای بُزقوش قرار گرفته است. بُزقوش نام رشته کوهی است که در جنوب شهرستان سراب و شمال شهرستان میانه قرار گرفته است.
نام بزقوش از دو واژه ترکی بز به معنی خاکستری و قوش به معنی پرنده تشکیل شده و واژه در کل به معنی پرنده خاکستری بوده و در فارسی معادل آن پرنده سفید است.
در اینجا باید گفت؛ شهر ترکمانچای در گذشته با نامهای هزار چشمه و شهر خرامان شناخته میشد. از نامهای دیگر این شهر میتوان به تؤهمن و توتمان اشاره کرد.
تاریخچه ترکمانچای به دوره اتابکان بازمیگردد. اتابک در اصل لغت ترکی است که از زمان سلجوقیان رواج داشت. این کلمه به معنای پدربزرگ است. اصطلاح اتابک در دربارها به معنی آموزگار سلطان و گاهی به معنی بزرگ ایل استفاده شده است. اتابکان گاه به مقام صدارت نیز میرسیدند.
ترکمانان در دوره اتابکان مهاجرت خود را به آذربایجان شروع کردند و همزمان دستهای از آنها در شهر ترکمانچای امروزی ساکن شدند. بعضی از مناطق ترکمانچای از جمله منطقه بروانان قدیمی است. البته امروزه روستایی به آن نام وجود ندارد، اما ناحیه بروانان چندین دهستان را در تقسیمات کشوری امروز شامل میشود.
از آثار باستانی ترکمانچای میتوان به تپه باستانی بروانان در یک کیلومتری جنوب غربی روستای صومعه علیا و تپه خاکستر در حدود یک کیلومتری شرق این شهر اشاره کرد.
حمام امیرکبیر ترکمانچای که به دستور امیر کبیر ساخته شده، یکی از آثار تاریخی شهر ترکمانچای است. این اثر تاریخی هماکنون علیرغم اینکه جزو بناهای تاریخی درونشهری محسوب میشود، اما در حال تخریب است.
منبع:باشگاه خبرنگاران جوان
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.