چرا مساجد تاریخی شیراز گنبد ندارند؟
هیچ یک از مساجد تاریخی شیراز گنبد ندارد، سازه ای که ایرانیان و يا بهتر بگوییم معماران فارسی مبتکر آن بودند و شاهد این ادعا را می توان در محوطه جهانی فیروز آباد دید.
در واقع گنبد يكي از نمادهاي معماري ايرانی است كه قدمتش به بيش از يكهزار و ۸۰۰ سال قبل برميگردد. سازه هاي منحصربه فردي كه بر فراز قلعهها، كاخ ها، آتشكده ها و بناهاي مهم در دوره هاي مختلف تاريخي ساخته شد و آن طور كه كارشناس حوزه میراث فرهنگی
می گویند كهن ترين گنبد جهان را مي توان در بناي تاريخي قلعه دختر و سپس آتشكده (كاخ اردشير) در شهرستان فيروزآباد ديد كه قدمتشان به دوره ساسانيان باز می گردد. اما در اکثر شهر های ایران این نماد معماری «گنبد» را می توان در مساجد تاریخی و جامع آن ها دید اما در مساجد تاریخی شیراز هرگز.
به گزارش خبرنگار سرویس گردشگری « خبر جنوب » پوشش گنبد در ایران پیشينه ای دیرینه دارد به طوری که در برخی از منابع تاریخی آمده کمبود چوب های استوار و کشیده که در حقیقت عنصر اصـلی پوشش تخت است ، سبب شد که پوشش گنبد رواج پیدا کند. بنا براسناد موجود، قدیمی ترین شکل های منحنی در پوشش زیرین چغازنبیل متعلق به هزاره دوم قبل از میلاد دیده شده است . در همین اسناد قدمت گنبدی که به آن اشاره می شود مربوط به دوران اشکانی و اوایل ساسانی است .
در دوران ساسانی گنبدسازی آنچنان رواج می گیرد و تکامل می یابد که از آن پس تا امروز پوشش گنبدی بصورت الگو و دستور العمل کلی مورد بهره برداری قرار می گیرد .
روش گنبدسازی چه در دوران ساسانی چه در دوره اسلامی آنچنان با استفاده از نظم دقیق ریاضی در شکل بندی و ساختمان و با کاربست شیوه های صحیح صورت می گیرد که در همه انواع ، گنبدها بدون احتیاج به گاه بست و کالبد و قالب در برابر همه نیروهای فشاری و رانشی به خوبی مقاومت می کنند .گرچه در گوشه سازی ها از اوایل دوران اسلامی تاکنون تحولاتی چند صورت گرفته است اما روش گنبدسازی در ایران همواره ویژگی اجرايی و فرهنگی خاص خود را دنبال کرده است. هم اکنون ساخت گنبد در بناهاي آرامگاهي و زيارتگاه به خصوص مساجد سراسر كشور رايج است و حتي مي توان به برخي از مساجد نيز اشاره كرد كه از نماد گنبد در آنها استفاده مي گردد، اما مساجد تاريخي به ويژه مساجد تاريخي شيراز كه قدمتشان به بيش از يكهزار سال قبل برمي گردد فاقد گنبد هستند. برای نمونه مسجد جامع عتیق با بیش از هزار و ۲۰۰ سال قدمت و مسجد نصیر الملک که مربوط به دوره قاجار است فاقد گنبد است که این موضوع نشان می دهد ساخته نشدن گنبد در این مساجد تاریخی در شهری چون شیراز نه تنها پیشینه بسیاری دارد بلکه باید دلیل خاصی هم داشته باشد. در این باره سیامک بصيري یکی از کارشناسان حوزه مرمت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس گفت، توجه به اينكه شيراز شهري زلزله خيز بوده و از سويي هم به دليل حرمت بقاع متبركه اي كه در بافت تاريخي اين شهر وجود داشته، در مساجد از گنبد استفاده نمي شده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر نيز گنبد در امامزاده ها بر فراز مقبره نيست، افزود: اين موضوع تنها به دليل امنيت زائرين بوده چرا كه احتمال فرو ريختن گنبد پس از وقوع زلزله به دليل نوع پلان آن وجود دارد.
بصیری با اشاره به اينكه مبتكر گنبد در سازه هاي تاريخي، ساسانيان بوده اند، افزود: با گذشت زمان، معماران در اكثر بناهاي مذهبي به ساخت گنبد پرداختند كه هم اينك مي توان در آثار دوره ساسانيان چون قلعه ها و آتشكده ها و در بناهاي اسلامي چون بقاع متبركه و زيارتگاهها به وضوح ديد.
اين كارشناس حوزه مرمت در اداره كل ميراث فرهنگي فارس همچنين افزود: با توجه به اينكه ساخت گنبد از فارس و در زمان ساسانيان در اين منطقه شكل گرفت، در دوره اسلامي نيز معماران شيرازي به ساخت گنبد تنها در بقاع متبركه پرداختند و در هیچ یک از مساجد تاریخی این استان گنبد دیده نمی شود.
وي گفت: اين سازه هاي معماري، سختترين نوع اجراي گنبد محسوب مي شود كه در فارس و شیراز به گنبد غنچه گلی یا سروک معروف هستند چرا که قالب آن برگرفته از درخت سرو و طبيعت است.
منبع خبر:خبر جنوب
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.