ارسال پرونده خوشنویسی ایران به یونسکو
معاون وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: پرونده خوشنویسی ایران آماده و برای یونسکو ارسال شده است تا سال آینده در فهرست جهانی قرار بگیرد.
محمدحسن طالبیان در مراسم افتتاح نخستین نمایشگاه و همایش بینالمللی خوشنویسی راه ابریشم که شامگاه گذشته در موزه بزرگ خراسان برگزار شد، اظهار کرد: از دوران باستان ایرانیان همیشه به هنر و خوشنویسی علاقه داشتند، اما آنچه امروز راجع به آن صحبت میکنیم مربوط به دوره اسلامی است که میان این کشورها یک رابطه دوستی از دید هنر وجود دارد.
وی ادامه داد: آثار، کتیبهها و موسیقیها نشان دهنده ابعاد عظیم فرهنگ و هنر است و ما باید این میراث و تمدن عظیم ایرانی را بشناسیم. در دوره تیموریان خوشنویسی به اوج خود رسیده بود، اما با رواج چاپهای سربی و دوران دیجیتال مردم از خط فاصله گرفتند، اما به همت اساتید خوشنویس و دستگاههای مختلف خوشنویسی جایگاه والای خود را حفظ کرده است.
طالبیان تصریح کرد: تلاش کردهایم تا پرونده خوشنویسی را در ابعاد مختلف به عنوان پاسداری خوب از فرهنگ، تهیه کنیم که در حال حاضر آماده شده و برای یونسکو ارسال شده است تا سال آینده در فهرست جهانی قرار بگیرد و از این جهت از همه دست اندرکاران تشکر میکنم.
وی افزود: ظرفیتهای عظیمی در ایران نهفته است که باید بیشتر از آن حفاظت کنیم. تلاش ما باید این باشد که کشورهای مسیر جاده ابریشم از دوستی بیشتری برخوردار باشند، بنابراین اعلام آمادگی میکنیم پروندههای مشترکی را به اتفاق کشورهای مسیر راه ابریشم تهیه کنیم.
خط امام راحل و مقام معظم رهبری نشانههایی از خوشنویسی هستند
همچنین سید محمدرضا میرتاجالدینی، رئیس فراکسیون راهبردی مجلس شورای اسلامی در ادامه این مراسم، گفت: حضور در محضر فرهیختگان هنر خوشنویسی توفیقی است که نصیب بنده شده تا از این پدیده فرهنگی که در سال ۱۳۹۹ به کمک کمیسیون ملی یونسکو در ایران ایجاد شده است، استفاده کنیم.
وی ادامه داد: ظرفیتهای فرهنگی در میان ملل و عناصر فرهنگی همچون هنر خوشنویسی که در میان ملل مشترک بوده و در کشورهایی که در جاده تاریخی ابریشم قرار دارند، وجود دارد، ظرفیت خوبی برای ارتباط میان ملتها و ایجاد روابط ارزشمند میان انسانها فراهم میکند.
میرتاجالدینی تصریح کرد: اگر بخواهیم درباره خوشنویسی چیزی بگویم، استفاده از آیه «نون والقلم و ما یسترون» بسیار مفید خواهد بود. خداوند در آیات قرآن به زیباییها سوگند یاد کرده است. تعبیری که در این نمایشگاه به کار برده شده، رقص قلم بوده که تعبیر خوبی است. در قرآن به قلم و آنچه نوشته میشود، سوگند خورده میشود. نوشتن دارای محتوا، ماهیت و قالب است، اگر همه این موارد زیبا باشد مفاهیم بسیار رسا و زیبا خواهد بود.
وی اضافه کرد: خوشنویسی یک هنر است که از دست یک انسان هنرمند ظاهر میشود و تراوش ایدههای فکری او است که در زیبا نوشتن، بروز و ظهور پیدا میکند. هنرمندان، علما و بزرگان ما در طول تاریخ در یک امر به صورت عمومی مشترک هستند که آن امر خوشنویسی است. خط زیبا امام راحل و خط مقام معظم رهبری نشانههایی از خوشنویسی است.
سرور بختی، رئیس موسسه فرهنگی اکو، نیز در این مراسم اظهار کرد: افتخار دارم که امروز در این جماعت و این همایش شرکت کردهام و عرض سپاس بیپایان از متولیان این نمایشگاه دارم که توانستهاند چنین بزم هنر و فرهنگی را در این زمانه ایجاد کنند.
وی ادامه داد: خوشنویسی هنری است که از نسلهای گذشته توسعه یافته تا به امروز رسیده است و افراد زیادی در جهان از آن استفاده میکنند. من متعجب شدهام که از لهستان و ژاپن نیز آثاری به این نمایشگاه راه یافته است.
بختی تصریح کرد: من امروز در این نمایشگاه متوجه این نکته شدم که فرهنگ و هنر مرز ندارد و هنر خوشنویسی توانسته است سراسر جهان را فتح کند. امیدواریم بتوانیم در آینده سلسله برنامهها و همایشهای بینالمللی فرهنگی جهت پاسداشت میراث کهن و ارائه میراثهای بزرگ به نسلهای آینده داشته باشیم.
ایران پایتخت هنر خوشنویسی است
همچنین محمدرضا کلائی، شهردار مشهد در ادامه این مراسم، گفت: تشکر فراوان دارم از همتی که کمیسیون ملی یونسکو انجام داد و مجموعهای از دغدغهمندان را گرد هم جمع کرد تا با کمک یکدیگر نمایشگاهی از هنر خوشنویسی برگزار کنند. خوشنویسی میراث معنوی کشور بوده و ایران به عنوان پایتخت این هنر شناخته میشود.
وی ادامه داد: امیدوارم این افتتاح در مکانی که میزبان اتفاقات بزرگ فرهنگی و هنری است و به همت وزارت میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری ایجاد شده و قلبی از فرهنگ و هنر را در دل پارک کوهسنگی مشهد جا داده است، پر برکت باشد و بتوانیم میزبانی شایستهای داشته باشیم.
منبع:ایسنا
مرتبط:
تلخ و شیرینهای اجلاس جهانی میراث ناملموس یونسکو برای ایران
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.