تنها کاروانسرای مدور ایران نیازمند توجه مسئولان است
مدیر تنها کاروانسرای مدور ایران که پس از مرمت و تبدیل به اقامتگاه سنتی برای گردشگران خارجی موفق به کسب دیپلم افتخار یونسکو در سال ۲۰۰۶ میلادی شد، میگوید: این اقامتگاه با وجود پیگیریهای مکرر هنوز فاقد امکانات زیرساختی مانند آب آشامیدنی، سوخت و تلفن است.
«کامران امامی» در گفتوگو با ایسنا تصریح میکند: «زینالدین» نام تنها کاروانسرای مدور ایران در ۶۰ کیلومتری جاده یزد به طرف کرمان است که به دستور شاه عباس صفوی در قرن دهم هجری توسط «زین الدین گنجعلی خان ریگ» حاکم کرمان ساخته شد.
وی میگوید: این رباط از کاروانسراهای بین شهری است و دارای پلان مدور و پنج برج نیم دایره است که به دیواره هشت متری آن متصل هستند، ساختمان آن آجری است و پس از در ورودی نسبتاً بزرگ آن در ضلع جنوبی، هشتی و صحن دوازده ضلعی قرار دارد و در اطراف صحن، رواقهای سکوداری وجود دارد که در انتهای هر رواق، اتاقهای مشابه به چشم میخورد.
امامی با اشارهبه ثبت این بنا در لیست آثار ملی، ادامه میدهد: از بارزترین مشخصه این بنا میتوان به قرینه بودن شرق و غرب آن اشاره کرد که کنگرهها و تیراندازهای لبه بام، ترکیب برج و دیوارها و نمای تمام آجر آن، چهره خاصی به این کاروانسرا داده است.
به گفته این فعال گردشگری، در بخش شمالی این بنای مستحکم، اتاقهایی که شاه نشین عمارت بوده، قرار دارد که دارای سقفی بلند با کاربندی گچی است.
وی اضافه میکند: در دو سوی حیاط رباط زین الدین، پلههایی است که مسافر کنجکاو و دوستدار آسمان را به میهمانی آسمان و سکوت کویر میبرد تا در بلندی کاروانسرا در نور ماه و ستارهها غرق شود و در پایین نیز تا چشم کار میکند، کویر و شنزارها را مشاهده کند.
امامی ادامه میدهد: یکی از کاربردهای این کاروانسرا در گذشته، محلی جهت استقرار تفنگچیان و مستحفظان بوده ولی در حال حاضر با کاربری اقامتی-پذیرایی، مورد استفاده گردشگران قرار میگیرد.
به گفته وی، این کاروانسرا به شیوهای کاملاً متفاوت به سبک و سیاق سنتی خود درآمده و اکنون قابلیت پذیرش ۱۰۰ میهمان و گردشگر را دارد به طوری که برخلاف بسیاری از ابنیه قدیمی که در آمیزش با تکنولوژی، معلق میان سنت و مدرن هستند، این ساختمان همچنان اصیل است چرا که در انتقال تاسیسات و تکنولوژی نوین در این هتل سنتی نهایت دقت به عمل آمده است و با وجود تجهیز به امکانات روز، اثری از ادوات و وسایل امروزی در آن به چشم نمیآید و از این لحاظ نیز در سال ۲۰۰۶ دیپلم افتخار یونسکو به دلیل «احیا و ساماندهی با بهرهگیری از مصالح سنتی» دریافت کرده است.
وی اظهار میکند: با این وجود، اقامتگاه مذکور که در طول سال خدمات قابل توجهی به گردشگران و مسافران مسیر یزد – کرمان ارائه میکند علیرغم پیگیریهایی که از سال ۹۵ تاکنون برای تامین زیرساختهایی مانند آب آشامیدنی، سوخت و تلفن انجام داده، همچنان از این مشکلات رنج میبرد.
امامی در پایان با تاکید بر رونق صنعت گردشگری در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی در کشورمان، از مسئولان می خواهد برای حل این مشکلات مساعدت لازم را داشته باشند.
منبع:ایسنا
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.