چاهکو

سفری به چاهکو _ آریزونای ایران

خیلی عجیب نیست که ما از داشته‌های خود غافل باشیم؛ اما در این چند ساله، به‌همت تغییرهای نسلی و تکنولوژیکی، بهبهودهایی در این زمینه‌ها به‌دست آمده و در حال شکل‌گیری است. یکی از این موردها، معرفی رو به رشد تنگه‌ی نادر و زیبای «چاهکو» در جزیره‌ی قشم است. «قشم» نه‌تنها بزرگ‌ترین جزیره‌ی ایران، بلکه بزرگ‌ترین جزیره‌ی خلیج فارس است؛ تا جایی که بد نیست بدانید دومین جزیره‌ی خلیج فارس که ۲٫۵ برابر از قشم کوچک‌تر است، بحرین نام دارد؛ کشور بحرین!

جزیره‌ی قشم در چند دهه‌ی گذشته، به‌موازات جزیره‌ی کیش، در زمینه‌ی صنعت گردشگری، توسعه‌ها و موفقیت‌هایی داشته است. این جزیره که هم از طریق هوایی با پروازهای مستقیم و هم از طریق مسیر ترکیبی ریلی (تا بندرعباس) و سپس انتقال با لنج، میزبان مسافران بسیاری بویژه در فصل‌های سرد و خنک پاییز، زمستان و نیز تعطیلات نوروزی است، علاوه بر ویژگی خرید در منطقه‌ی آزاد که بازارهای سنتی و مدرن زیادی را تقویت کرده است، ویژگی‌های طبیعی و جغرافیایی‌اش هم طرفداران ویژه‌ای دارد.

در این میان، جنگل حرا، غار خوربس، دره‌ی ستاره‌ها و غار نمکی به‌همراه جزیره‌های پیرامونی هنگام و هرمز، بیشتر تبلیغ و شناخته شده‌اند؛ هرچند که مسیر دسترسی به غار نمکی همچنان دشوار است؛ اما چاهکو، یکی دیگر از ویژگی‌های خاص قشم است که در تبلغیات پیش از این، به هر دلیل، کمتر حضور داشته اما رفته رفته، بویژه توسط راننده‌های محلی که به حمل گردشگران می‌پردازند، مقصد بسیاری از مسافران شده است.

تنگه‌ی چاهکو درواقع تنگه‌ی متقاطع و ضربدری است که حاصل فرسایش‌های آبی و بادی است. نمونه‌ی این تنگه را در آریزونای آمریکا، با توجه به تبلیغات رسانه‌ای و تصویری چند دهه‌ی گذشته، به‌خوبی می‌شناسیم؛ هرچند که گفته می‌شود در برخی از دیگر کشورها هم نمونه‌ی آن وجود دارد. دیواره‌ها و کف تنگه تشکیل شده‌اند از سنگ‌های رسوبی و آهکی که با ایجاد حفره‌ها و شکل‌های هندسی غیرمنظم، زیبایی خیره‌کننده و قابل توجهی به‌وجود آورده‌اند.

ابتدای تنگه وسیع است اما رفته رفته آن‌قدر تنگ می‌شود که به زیر نیم متر می‌رسد و عبور از آن دشوار می‌شود. ارتفاع چند ده متری دیواره‌ها موجب می‌شود در زمان خلوتی روز که صدای زوزه‌ی باد نیز در آن می‌پیچد و نیز شب‌هنگام که ستاره‌ها در سقف دره خودنمایی می‌کنند، زیبایی وهمناک اما دل‌انگیزی به خود بگیرد. در کف دره نیز شیارهای حاصل از عبور آب که گاه بسیار تنگ هستند، توجه‌برانگیزند.

وجه تسمیه دره‌ی چاهکو که در مجاورت روستای چاهی قرار دارد، به چاه‌های کم‌ارتفاعی برمی‌گردد که در ابتدای ورودی تنگه، توسط مردم محلی و برای ذخیره‌ی آب شیرین باران احداث شده‌اند. چراکه شل‌گیری تنگه را بیشتر به‌خاطر باران‌های سیل‌آسا می‌دانند که موجب می‌شود آب شیرین باران در فضای تنگی هدایت شده، به‌سمت خروجی وسیع دره پیش برود. آب شیرین در این منطقه، بسیار باارزش بوده است. اگر در سفر به قشم، دره‌ی ستاره‌ها را زیبا می‌پندارید، تجربه‌ی چاهکو را اصلا از دست ندهید.

مرتبط:

تنگه کریان زیبایی بکر جزیره قشم

تخریب ژئوسایت گنبد نمکی قشم

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *