صنوبرهایی که به پای جنگل های شمال می افتند!
جنگل های شمال کشور با قدمت و ذی قیمت هستند، اما چه کنیم که اره قاچاقچیان شاهرگ هیرکانی را نشانه گرفته است؟!
اهمیت جنگلها در چرخه حیات بر کسی پوشیده نیست، اما نیاز صنایع به چوب نیز موضوعی انکارناپذیر است. توقف برداشت از جنگلهای شمال و نیاز به منابع تولیدکننده چوب برای رفع نیاز صنایع چوبی موجب شده اره قاچاقچیان شاهرگ هیرکانی را نشانه بگیرد و لذا ضرورت زراعت چوب بیش از گذشته نمایان شده است.
امروزه یکی از مهمترین راهکارها برای حفاظت از جنگل های شمال و برون رفت از بحران تخریب و نابودی گونه های پهن برگ هیرکانی، زراعت چوب و توسعه آن به ویژه در خارج از جنگل های طبیعی است.
در توسعه زراعت چوب، درختان صنوبر بیشترین کاربرد و اهمیت را دارا هستند و نه تنها در ایران، بلکه در دنیا نیز بیشترین سهم را گونه های صنوبر در زراعت چوب به خود اختصاص می دهند. در واقع این صنوبرها هستند که به پای جنگل ها می افتند و می میرند تا میراث هیرکانی زنده بماند.
میرحامد اختری، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به جایگاه و اهمیت منابع طبیعی به ویژه در استان های شمالی، اظهار کرد: جنگل های شمال کشور گنجینه ای ارزشمند هستند که از دوران سوم زمین شناسی باقی مانده اند و دنیا ارزش ویژه ای برای این جنگل ها قائل است.
وی جنگل های بی نظیر هیرکانی را یک موهبت الهی دانست که در اختیار ماست و افزود: به واسطه این اهمیت بالا می طلبد که در حفاظت و نگهداری و اعتلای جنگل های هیرکانی کوشا باشیم لذا اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان به دنبال تصویب طرح عدم بهره برداری از جنگل های طبیعی، حفاظت را در راس برنامه ها و اولویت های کاری خود قرار داده و اقدامات حفاظتی متعددی را در دست اجرا دارد.
مدیرکل منابع طبیعی گیلان، یکی از مبانی حفاظت از جنگل های هیرکانی را مهار آتش سوزی دانست و تصریح کرد: آتش سوزی در داخل جنگل ها به دو صورت عمدی و سهوی(گاها طبیعی) رخ می دهد. از آنجایی که جنگل های شمال یک منطقه گردشگری محسوب می شود، شاهد علاقمندی مردم به حضور در عرصه های جنگلی به ویژه در ایام تعطیلات و تفریح و تفرج در داخل جنگل هستیم.
اختری، با بیان اینکه حضور گردشگران در جنگل ها عموما با روشن کردن آتش همراه است، گفت: حضور بی پروا و بدون توجه مردم در داخل جنگل باعث ایجاد حریق شده و جنگل های شمال را تهدید می کند لذا از گردشگران می خواهیم به کمپ ها و پارک های جنگلی تعبیه شده بروند و یا قبل از اطمینان حاصل کردن از خاموش شدن کامل آتش منطقه را ترک نکنند، زیرا یک باد کوچک می تواند آتش را دوباره شعله ور سازد و مساحت زیادی از جنگل را طعمه حریق کند.
وی آتش سوزی های عمدی جنگل ها را بیشتر با هدف سودجویی دانست و عنوان کرد: افرادی که عمدا جنگل را به آتش می کشند، متخلف هستند و با انگیزه ایجاد حق مالکیت بیشتر مبادرت به آتش زدن جنگل و مرتع می کنند لذا ضمن برخورد با این افراد، آنان را به مراجعه قضایی معرفی می کنیم.
مدیرکل منابع طبیعی گیلان، حفاظت از جنگل های شمال را به مثابه فداکاری و جهاد دانست و گفت: نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی جان بر کف هستند و به صورت شبانه روزی در سطح جنگل ها و عرصه های ملی حضور دارند و با افراد سودجو درگیر می شوند. نیروهای حفاظتی با قاچاقچیان مسلح در حین قطع درختان یا حمل چوب آلات جنگلی برخورد می کنند که شهدای سرافراز و جانبازان عزیزی نیز در این خصوص تقدیم نظام مقدس جمهوری اسلامی کرده ایم.
وی از دیگر اقدامات حفاظتی در جنگل های هیرکانی را توسعه زراعت چوب دانست و یادآور شد: همه ساله در اسفندماه اقدام به توزیع نهال رایگان بین مردم می کنیم، اما امسال می خواهیم نهالکاری ها قانونمندتر و با برنامه ریزی بیشتر انجام شود.
اختری، به طرح های جایگزین قطع درختان جنگلی اشاره کرد و گفت: به دنبال حفاظت از جنگل های هیرکانی و اجرای طرح تنفس، زراعت چوب را گسترس دادیم و سال ۱۴۰۰ دو منطقه در شهرستان های ماسال و رضوانشهر پایلوت زراعت چوب خواهند بود تا به مساحت ۱۳۷ هزار هکتار زراعت چوب برسیم.
مدیرکل منابع طبیعی گیلان، با بیان اینکه براساس برنامه ششم توسعه مکلف به زراعت چوب در ۶۶۰۰ هکتار از اراضی ملی استان هستیم، خاطرنشان کرد: تاکنون زراعت چوب در ۲۳۰۰ هکتار انجام شده و تا پایان برنامه به تکلیف قانونی خود عمل خواهیم کرد؛ البته در گذشته ۱۱ هزار هکتار زراعت چوب در جنگل های شفارود داشتیم که با افزوده شدن این ۶۶۰۰ هکتار، به ۱۸ هزار هکتار زراعت چوب در گیلان می رسیم که در کشور مقام اول را داریم.
وی از تخصیص چهار نهالستان گیلان به تولید نهال صنوبر جهت توسعه زراعت چوب خبر داد و اظهار کرد: نهال های تولید شده به صورت رایگان در اختیار مردم قرار می گیرد تا در اراضی غیر ملی خودشان زراعت چوب داشته باشند و پیش بینی می شود تا ۳۵ هزار هکتار زراعت چوب در مستثنیات داشته باشیم.
اختری، از رصد روند موفقیت نهالکاری های انجام شده در عرصه ها خبر داد و تصریح کرد: زراعت چوب یکی از راهکارهای حفاظت از جنگل های هیرکانی است و باید کمبودهای ناشی از تنفس را جبران کند تا دیگر قاچاقچیان به قطع درختان جنگلی روی نیاورند.
وی صنوبر را از گونه های سریع الرشد با قابلیت بهره برداری پنج تا هفت سال در صنایع چوب دانست و تاکید کرد: صنوبرکاری علاوه بر حفاظت از جنگل ها، موجب اشتغالزایی و توسعه درآمد مردم می شود.
مدیرکل منابع طبیعی گیلان، با بیان اینکه براساس تبصره ذیل ماده ۵۵ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع کشور و با هماهنگی مقام قضایی با هرگونه ساخت و ساز غیر مجاز در داخل اراضی ملی برخورد می کنیم، یادآور شد: بسیاری از ویلاسازی ها مربوط به تغییر غیر مجاز کاربری اراضی باغی و زراعی بوده و در اراضی اشخاص اقدام به ساخت و ساز غیر مجاز شده است.
منبع: ایسنا
مرتبط:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.