محمود فرشچیان

محمود فرشچیان در سال ۱۳۰۸ شمسی در دیار هنرپرور اصفهان تولد یافت، پدرش حاج غلامرضا فرشچیان نماینده‌ی شرکت فرش اصفهان بود و در قالی‌بافی دست داشت. آشنایی با این هنر اصیل در سرنوشت فرزند خانواده تاثیر گذاشت و مسیر آینده‌اش را مشخص ساخت. فرشچیان بعد از تحصیلات مقدماتی ساعتهای فراغت از کار را زیر نظر استاد فقید مرحوم حاج میرزا آقا امامی (اصفهانی) به فرا گرفتن نقاشی دل بست. او در همان سنین با آن احساسی که داشت بیشتر از همه به‌تنوع کار و ابتکاراتی نو راغب بود و شاید همان حساسیت در نحوه‌ی کار موجب شد که به هنرستان هنرهای زیبای اصفهان برود. در هنرستان زیر نظر استاد عیسی بهادری در رشته‌ی نقاشی به‌شیوه‌ی مینیاتور یعنی همان رشته‌ای که با تمام وجودش به آن دل‌بسته بود مشغول به-کار شد.

فرشچیان علاوه بر نقاشی گاهگاهی نیز شعر می‌سرود غزلیاتی که وی سروده در تذکره‌ی شعرای معاصر اصفهان به‌چاپ رسیده است. طراحی قالی و سرامیک‌سازی از دیگر کارهایی بود که فرشچیان در نهایت دقت و کوشش در این مرکز فرا گرفت. در سرامیک‌سازی به‌چنان درجه‌ای از مهارت رسید که در سال ۱۳۲۸ عیسی بهادری یکی از گلدانهای ساخت او را به آرتور پوپ هنرشناس مشهور اهدا کرد. در سال ۱۳۲۹ پس از دریافت دیپلم به‌خدمت زیر پرچم احضار شد. وی در محیط نظام نیز توانست چند اثر ارزنده به‌وجود بیاورد که از آن میان می‌توان به تابلوی “صوفیان رقص‌کنان ساغر شکرانه زدند” اشاره کرد. این تابلو مورد توجه دربار پهلوی قرار گرفت و به‌همین جهت نشان هنر نظامی دریافت کرد.

اشتیاق به ادامه‌ی آموختن و آشنایی هر‌چه بیشتر با دنیای هنر، فرشچیان را نخست به اروپا و سپس به آمریکا کشانید و او با حفظ هویت ایرانی و با صرف وقت در موزه‌ها و کتابخانه های جهان شیوه‌ی کار خود را غنا بخشید. افتخارات و امیازات متعددی زندگی هنری و حرفه‌ای فرشچیان را متمایز ساخته و آثارش نیز خواهان بسیار داشته است. نخستین نمایشگاه انفرادی از نقاشی‌های او را در سال ۱۳۲۸ در مرکز فرهنگی ایران و انگلیس در اصفهان برگزار کردند، در سال ۱۳۳۳ نمایشگاه دیگری از کارهای او در قصر چهلستون تشکیل یافت. نمایشگاه سال ۱۳۳۹ در استانبول هنر او را به جهانیان شناساند. از آن زمان تاکنون نمایشگاه‌های متعددی از آثار فرشچیان درسراسر دنیا دایر گردیده است و جوایز بسیاری را در ایران و اروپا به خود اختصاص داده است.

نگاهی به آثار فرشچیان به‌خوبی نشان می‌دهد که سلیقه‌ی او در زمینه‌ی منابع هنر ایران به مرور زمان متحول شده است. آثار او سرشار از داده‌های گرانبهایی در زمینه‌ی فرهنگ ایران است. وی هم‌اکنون در نیوجرسی آمریکا ساکن است و سفرهای دوره‌ای و فصلی به ایران دارد. و موزه‌ی محمود فرشچیان که بیش از ۵۰ اثر از او را در خود جای داده به سال ۱۳۸۰ در مجموعه کاخ سعدآباد تهران افتتاح شد.
منبع خبر:ویزیت ایران

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *