سفره گیلانی

میهمانی کنار سفره گیلانی

سفر به سرزمین ‌های شمالی و دو استان سرسبز گیلان و مازندران همیشه برای ایرانیان خاطره‌انگیز بوده‌است. به‌گونه‌ای که تا فرصتی پیش می‌آید و تعطیلی یکی دو روزه‌ای دست می‌دهد، راهی شمال می‌شوند تا تنی به آب بزنند، در جنگل‌های زیبای آن نفس بکشند و با چشیدن غذاهای متنوع محلی آن حالشان خوب ‌شود.

 معروف‌ترین غذاهای گیلکی

باقلا‌قاتوق

این خورش بسیار مشهور از ترکیب پاچ‌باقلا (نام دیگر: لوبیای کشاورزی) شوید، سیر و تخم مرغ تهیه می‌شود. شاید تا‌به‌حال در شمال کشور چنین لوبیاهایی را دیده‌باشید که برخلاف سایر حبوبات بدون پوست و به شکل خیس‌خورده و تازه فروخته می‌شوند. پاچ باقلا را پس از خیس‌خوردن به‌همراه شوید و سیر و ادویه در روغن تفت می‌دهند، با افزودن آب و پس از جا افتادن خورش، روی باقلا قاتق تخم‌مرغ می‌شکنند. مردم گیلان خورش‌ها را در ظروف سفالی مخصوص این استان به نام گَمَج می‌پزند. این خورش لذیذ به همراه پلو سرو می‌شود.

میرزا قاسمی

غذای دیگری که به دلیل طعم بی‌نظیرش شاید در اغلب سفره‌های ایرانی حاضر باشد میرزاقاسمی است. بادمجان، گوجه، سیر و تخم‌مرغ ترکیبات اصلی این غذا هستند. طعم دودی میرزاقاسمی که باعث‌شده این غذا از زمره‌ طعم‌های تکراری حذف شود به‌دلیل کباب‌کردن بادمجان است. بادمجان‌ها را پس از کباب‌شدن ساطوری کرده، به‌همراه سیر تفت داده و سپس با گوجه می‌پزند. در انتها نیز تخم‌مرغ به غذا اضافه می‌شود. میرزا قاسمی را مانند خورش با پلو سرو می‌کنند.

ترش تره

این خورش با انواعی از سبزیجات یعنی تره، جعفری گشنیز، اسفناج، برگ چغندر و … به‌همراه یک نوع ترشی(که می‌تواند آب نارنج یا انار باشد) و سیر تهیه می‌شود. سبزی‌های خوردشده را به‌همراه مقدار بسیار کمی برنج می‌پزند، سپس سیر و ادویه‌ تفت‌داده را به آن اضافه می‌کنند. در مرحله‌ بعد سبزیجات باید در ترشی پخته‌شوند، پس از جا افتادن خورش روی آن تخم‌مرغ می‌شکنند.

سیرقلیه

سیرقلیه خورش گیلانی دیگری است که با ترکیب اصلی برگ سیر، تخم مرغ، لپه، گوشت مرغ یا اردک و کمی آبغوره تهیه می‌شود. گوشت پس از تفت دادن با آبغوره طعم‌دار شده و همراه با لپه آن را می‌پزند. سپس برگ سیر خرده‌شده را سرخ‌کرده و با تخم‌غ هم‌زده می‌پزند؛ در ادامه ترکیب برگ سیر به گوشت اضافه می‌شود؛ خورش تا زمانی که جا بیافتد می‌پزد.

کباب‌ترش

طعم متفاوتی از کباب را با خوردن این غذا تجربه خواهیدکرد. برای تهیه این غذا، گوشت گوسفند را پیش از کباب‌شدن چند ساعت در ترکیب رب انار، انارترش سابیده، سیر، پیاز، سبزی محلی (با نام چوچاق)، روغن زیتون و گردوی سابیده می‌خوابانند. سپس گوشت‌ها را به سیخ کشیده و روی ذغال کباب می‌کنند.

اناربیج

این خورش شباهت بسیاری به فسنجان دارد که یکی دیگر از غذاهای محلی گیلان است؛ با این تفاوت که در اناربیج به جای گوشت مرغ از گوشت گوسفند به شکل کوفته‌قلقلی و همچنین سبزی‌های محلی استفاده می‌شود.

واویشکا

واویشکا یا جغوربغور یا همان خوراک جگر غذایی لذیذ است که انواع مشابه آن در دیگر استان‌ها مانند آذربایجان نیز دیده می‌شود. این غذا از تفت‌دادن و سرخ‌کردن دل، جگر و قلوه‌ گوسفند به‌همراه ادویه و پیاز و رب گوجه تهیه می‌شود.

کال‌کباب

یک چاشنی‌ پرطرفدار گیلانی کال کباب است که از بادمجان کباب‌شده، سیر، انار، آب انار، سبزی معطر و گردوی خردشده تهیه می‌شود. در اصل سبزی مورد استفاده محلی (نوعی سبزی به نام چوچاق) است. برای تهیه کال‌کباب بادمجان‌های کباب‌شده را ساتوری و همراه با دیگر مواد کاملا مخلوط می‌کنند.

زیتون‌پرورده

چاشنی گیلانی دیگری که هم شهرت و هم محبوبیتی در کل کشور دارد زیتون پرورده است. زیتون پرورده از مخلوطکردن زیتون با معجونی از مغز گردوی سابیده، سیر، رب انار و آب انار، گلپر، و سبزی محلی چوچاق یا نعنا تهیه می‌شود.

سیرابیج

سیراویج یا سیرواویج غذای ساده و محبوب گیلانی است که در وعده شام صرف می‌شود. برگ سیر پس از ریزکردن و سرخ‌کردن با تخم‌مرغ مخلوط می‌شود.

ترشِ آش

این آش از نخود و لوبیا، برنج، سبزی‌های مختلف، و باقلا تهیه می‌شود. طعم بی‌نظیر ترشی که این آش را از انواع دیگر آش‌ها متمایز می‌کند به دلیل وجود رب انار یا آبغوره یا آب نارنج در غذا است.

منبع:توریسم پرس

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *