نوروز گردی در چهار محال و بختیاری

نوروز گردی در چهارمحال و بختیاری

استان چهارمحال و بختیاری یکی از شگفت انگیز ترین مقصدهای گردشگری و طبیعت گردی ایران است که متاسفانه آنطور که شایسته و بایسته توانمندی ها و ظرفیت های توریستی و تاریخی این استان زیبا و سر سبز بوده، با استقبال ایرانگردان به ویژه گردشگران بین المللی مواجه نشده است. اگر در نوروز ۹۹ به دنبال مقصدی دیدنی و خاص با طبیعتی هیجان انگیز هستید، سفر به استان چهار محال و بختیاری را در دستور کار قرار دهید که همچون چابهار، استان چهار فصل ایران زمین به شمار می رود.

در واقع استان چهارمحال و بختیاری با اقلیم متنوع دارای جاذبه‌های گردشگری است، وجود آبشارهای دائمی و فصلی، طبیعتی سحرآمیز را پیش روی رهگذران و گردشگران  نوروزی و بهاری قرار داده است.  با چهار محال و بختیاری گردی امروز سرویس گردشگری روزیاتو همراه ما باشید.

تالاب بین المللی چغارخور در استان چهار محال و بختیاری، یکی از دیدنی ترین مقصدهای گردشگری مسافران نوروزی استان است.

آیین های نوروزی چهار محالی ها

نوروز در همه استان های ایران، دیدنی و آیین و سنن خاص خود را دارد که چهار محال و بختیاری ها از این قاعده مستثنی نیستند. چهار محال و بختیاری ها در شب سال تحویل، غذایی را که از برنج و گوشت مرغ یا گوساله و گاو تهیه شده است ، میل می کنند.

در شهر بروجن برای این شب خوراکی مانند قرمه سبزی تهیه می کنند . رسم سمنو پختن نیز از رسومی است که در شهرها و روستاهای این استان به آن اهمیت زیادی داده می شود . قبل از تحویل سال نو نیز سفره هفت سین پهن می شود و علاوه بر هفت سین ، قرآن ، گلاب ، آینه ، تخم مرغ های رنگی ، انواع آجیل ها ، میوه و شمع یا چراغ نیز در سفره مردم این استان وجود دارد .

شهرکردی ها قبل از سال تحویل به زیارت امام زادگان حلیمه و حکیمه خاتون (س) می روند و در آنجا شمع روشن می کنند . عشایر بختیاری نیز همزمان با تحویل سال به مکان سبزتری می روند و سیاه چادر خود را در آنجا برپا می کنند . هنگام تحویل سال بزرگ خانواده قرآن می خواند و همه برای شروع خوب سال یا قرآن می خوانند یا به آیات قرآن نگاه می کنند.

تامین ۱۰ ٪ آب ایران از ۱ ٪ مساحت ایران

اين استان با وجود دارا بودن يك درصد از مساحت كل كشور ده درصد از آب آن را تأمين می كند به طوري كه دو رودخانه مهم كشور ،‌كارون و زاينده رود از ارتفاعات آن سرچشمه می گیرند. شكل ارتفاعات ،‌ميزان نزولات جوی و ارتفاعات از سطح دريا و آب و هوای متنوع استان چشم انداز بكر و متنوعی را فراهم آورده است .جمعیت استان بالغ بر ۱ میلیون نفر است.

فرهنگ کوچ

بيش از نيمی از جمعيت  استان در نقاط شهری و بقيه در مناطق روستايی سكونت دارند و تعدادی نيز كوچنده هستند. یعنی این استان، برای روستا گردها و عاشقان فهم و شناخت سبک زندگی جذاب و سنتی عشایر، یک گزینه فوق العاده به شمار می رود. این استان بیش از ۸۰۰ روستا دارد که هر یک از جذابیت های خاص خود را در معرض دید مسافران نوروزی قرار می دهد.

فرهنگ كوچ در اين استان با وجود بزرگترين جامعه ايلی كشور ( ايل بختياری ) و به طبع آن ايل راه های تاريخی ،‌ سكونت گاه های دائمی و فصلی با اداب و رسوم و فرهنگ و پوشش محلی دارای نمود گسترده و جاذبی است .

گردشگری عشایری

یکی از نمودهای گردشگری در ایران چهار فصل، گردشگری عشایر است که شما را با سبک زندگی دیدنی و هیجان انگیز اقوام ایرانی در پهنه سرزمین هزار رنگ و هزار نقش پارسیان آشنا می کند. عشاير ،‌اين غيور مردان و شير زنان دير زمانی است كه جدالی تاريخي با طبيعت را تجربه می كنند و هر سال با خانواده ،‌رمه و گله باحركتی منظم ،‌مراتع سرسبز و خرم دشت ها و كوه ها را با سختی فراوان طی می كنند و در ايل راه های تاريخی از ييلاق به قشلاق و از قشلاق به ييلاق رهسپارند .

قريب به اتفاق عشاير بختياری ، هفت لنگ و چهارلنگ می باشند و همچنين طوايفی از عشاير قشقايی نيز در استان حضور دارند . اغلب عشاير زمستان ها را در مراكز قشلاق نشين خوزستان و تابستان ها را در مناطق شهرستان های فارسان، كوهرنگ،اردل،كيار،لردگان،و بروجن سپری می كنند .

blank

صنایع دستی استان

پوشاك مردان بختيار شامل كلاه نمدی، چوغا، شولار دبيت (شلوار) ، شال، پاپيچ و گيوه می باشد. پوشش زنان بختياری نيز شامل روسری (كه مينا يا لچك ناميده ميشود) پيشانی بند، پيراهن، شلوار چين دار (تنبان قری) و جليقه، چادر و پاپوش كه ريشه در پوشاك كهن مردمان ايران زمين دارد. پوشش مردان چهارمحال متشكل از كلاه، پيراهن، شال، قبا و شلوار است. پوشش زنان چهارمحال شامل روسری، پيراهن، دامن، جليقه و چادر است.

غذاهای محلی

اگر به این استان رفتید، غذاهای محلی خوشمزه آن را حتما تست کنید که طعم و مزه هیجان انگیزی از مواد ارگانیک حاصل از طبیعت بکر استان را در اختیار شما قرار می دهد.

مردم استان بر اساس شيوه معيشت مبتنی بر دامداری، كشاورزی و باغداری، گياهان وحشی مانند كرفس كوهی، شنگ ، پاكلاغ، چاووك، كنگر و … را پس از پختن با ماست مخلوط کرده که به آن (( تيليكه -تليكه )) گفته می شود.

گوره ماست: از مخلوط : شير و ماست ، (( گوره ماست )) تهيه میكنند .

آش دوغ: از گياهانی مانند موچه ، اوماج و باگياهانی مانند ترشك يا سلمان تره، آش دوغ درست میکنند.

کال جوش: از آب كشك ، كله جوش (كلاجوش ) و با رشته كردن خمير آش برگ پخته مي شود.

آش کاردی: کاردی كه گياهی كوهی است ، در پخت آشی به همين نام مورد استفاده است . كاچی در دو نوع شير و آردی به نام های کاچی شیر و کاچی تامی پخته می شود.

آش ها: آش هاي نذری مانند شير برنج (آش برنج ) ، شله زرد،‌ آش رشته و پنج تن (آش رشته يا آش برگ ) معروفند.

کباب ها: نمیشود به استان سفر کرد و کباب بختیاری را امتحان نکرد! كباب بختياری ، كباب قارچ ، كباب مرغ و كبك تيهو از خوش سليقگی مردم استان در انتخاب نوع غذا است.

نان های محلی: نان خانگی در تنور گلی يا تنور فلزی پخته می شود و در شهرها و روستاها عموميت دارد. فتير نان بسيار نازكی است كه عشاير و بختياري ها بر روی ساج ( توه ، تابه ) می پزند.

نوروز گردی در چهار محال و بختیاری

دزپات

دژپات در واقع جاده ی پلکانی است که گذشتگان با دستیابی به کوه و سنگ ساخته و معماری جاده سازی را اولین بار در  سخت ترین تنگه ها و دره های فلات مرکزی ایران میتوان در این استان شاهد بود.

آبشار زرد لیمه (بوینه)

آبشار بسیار بکر و زیباست که در بین کوه های سر به فلک کشیده زاگرس و در مسیر کوچ عشایر واقع شده است. مراتع سرسبز و آثار باستانی مثل پل خدا آفرین در اطراف آن، دیدنی هایش را صد چندان می کند.

دره عشق

دره عشق از زیباترین مناطق گردشگری و دیدنی استان چهارمحال و بختیاری است و هر ساله مسافرای زیادی را به سمت خودش می کشاند. این دره رویایی در منطقه مشایخ قرار دارد. اگر به این استان رفتید، دیار از دره عشق که بهشت طبیعت گردی استان چهار محال و بختیاری به شمار می رود را در نوروز دیدنی استان، فراموش نکنید.

شیر سنگی

یکی از نمادهای مردمان لر بختیاریِ که روی گور بزرگان و نامداران این مردم گذاشته شده، شیر سنگی است. در گویش بختیاری به این مجسمه ها برد شیر هم گفته میشود.

قلعه دزک

این قلعه در حال حاضر در اختیار سازمان میراث فرهنگی است و از نقاط گردشگری چهار محال بختیاری به شمار می رود.  در این قلعه، تعدادی از فیلم های تاریخی ساخته شده است.

قلعه چالشتر (قلعه خدارحم خان)

در پنج کیلومتری شهرکرد یک اثر باشکوه از نظر معماری و هنری حجاری در ایران وجود دارد که به اسم قلعه چالشتر شناخته می شود. منزل احمد خان و محمود خان چالش نیز در این منطقه قرار دارد. اثری باشکوه از نظر هنر حجاری در معماری ایران زمین است.

دشت لاله های واژگون

مگر می شود به چهار محال سفر کرد و دشت های سحر آمیز لاله های واژگون را تماشا نکرد! دشت لاله های واژگون یکی از جاذبه های دیدنی و گردشگری ایران و یکی از ۲۰ اثر طبیعی ملی ایران و مورد حمایت سازمان محیط زیست است. این دشت زیر پوششی رنگارنگ از گل هایی قرمز رنگ بوده که گویی نقاش طبیعت، این بخش از تابلوی بزرگ ایران را به گونه ای متفاوت نقاشی کرده است. دشت لاله‌های واژگون کوهرنگ یکی از جاذبه‌های دیدنی و گردشگری ایران است.

این دشت ۳۶۰۰ هکتار وسعت و در استان چهارمحال و بختیاری دارد و رویشگاه اصلی گونهٔ گیاهی لاله واژگون است. محدوده‌ای از این دشت بعنوان اثر طبیعی ملی لاله واژگون تحت حفاظت سازمان محیط زیست ایران قرار دارد. این دشت در شهرستان کوهرنگ واقع شده و جاذبه‌های گردشگری دیگری مانند آبشار کوهرنگ، پیست اسکی چلگرد و چشمه آب معدنی دیمه در نزدیکی آن قرار دارند.

رویشگاه اصلی این گیاه نادر، دامنه کوه‌های آب‌کاسه خوربه، گرگانک و مناطق بنواسنکی و مله زرده‌است. لاله‌های واژگون، که در زبان محلی گل بگریو (گل گریان) و اشک مریم نامیده می‌شوند، در اواخر فروردین ماه به گل می‌نشینند و تا اواخر اردیبهشت گل‌های خود را حفظ می‌کنند.

blank

آبشارگردی در چهارمحال و بختیاری

برای مسافران نوروزی و حتی بهار گردها، دیدن آبشارهای خروشان و بهره بردن از فضای دل انگیز اطراف آن، یکی از جذاب ترین فرصت های گردشگری و طبیعت گردی بوده که خوشبختانه این دیار برف و سبزی، از  نعمت پر آبی در سرزمین خشک و نیمه بیابانی ایران همچون لرستان و کردستان دیدنی برخوردار است. به چهار محال و بختیاری، سرزمین آبشارهای مینیاتوری گفته می شود. چند مقصد آبشار  گردی مهم این استان را برای شما که قصد سفر نوروز و بهاری به این استان جذاب را دارید در ادامه معرفی می کنیم:

منطقه چهارمحال و بختیاری به علت کوهستان‌های بلند و ارتفاعات برف‌گیر، در فصل زمستان پوشیده از برف می‌شوند و کوه‌های مرتفع این منطقه، کانون ذخیره آب‌های روان دایمی و سرچشمه شبکه آب‌های جاری استان هستند.

آبشارهای شیخ علیخان، آتشگاه و گاهکده لردگان، دره عشق، کردی سبزه کوه، تونل اول کوهرنگ، زردلیمه، آبشارهای بهشت‌آباد و لندی از جمله مهم‌ترین آبشارهای استان چهارمحال و بختیاری هستند که از زیباترین جاذبه‌های طبیعی این استان به شمار می‌آیند.

طبیعت سحرآمیز چهارمحال و بختیاری دارای جاذبه های گردشگری زیادی است اما در این میان، آبشار شیخ علیخان از بدیع‌ترین مناظر دل انگیز این استان محسوب می شود، در ده کیلومتری شهر چلگرد مرکز شهرستان کوهرنگ و در ۱۰۵ کیلومتری از مرکز استان واقع در روستای شیخ‌علیخان آبشار زیبایی به همین نام جریان دارد که تن رنجور، از خستگی راه را رمق  تازه می‌بخشد؛ آب از ارتقاع یک تنگه جاری شده و با خود نسیم سردی را در ورودی روستای شیخ علیخان در پیش روی رهگذران و گردشگران قرار داده و با زبان بی‌زبانی از هر تازه واردی میهمان نوازی می‌کند.

آبشار سبزکوه(کرودیکن)، (‌تنگ زندان)، این آبشار در ۳۰ کیلومتری شهر ناغان و ۷۷ کیلومتری شلمزار مرکز شهرستان کیار  قرار دارد و در بین مردم منطقه آبشار دودی یا «کــرودیکن» معروف است، این آبشار در  مجموعه زیبا سبزکوه قرار دارد و مسیر آن از طریق کره‌بس و روستای دره عشق است، ارتفاع آن بسیار بلند و منظره‌ آن بسیار دیدنی و جالب است.

در منطقه‌ سبزکوه آبشارهای دیگری نیز وجود دارد که هم ارتفاع قابل توجهی دارند و هم آب قابل توجهی از آن‌ها سرازیـر می‌شود، از جمله  این آبشارها می‌توان به آبشار قزل اشاره کرد، آبشار ۱۰۰ متری تنگ زندان سبزکوه با هشت آبشار کوچک در شمال منطقه حفاظت شده سبزکوه قراردارد.

آبشار گاهکده لردگان را باید به عنوان یکی از مفرح‌ترین مکان‌های گردشگری استان معرفی کرد که به لحاظ نبود راه مناسب، بیشتر مورد بازدید تورهای طبیعت گرد و علاقمندان به ورزش کوهنوردی و پیاده روی قرار می‌گیرد.

گردشگران و دوستداران جلوه‌های بدیع طبیعت پس از گذشت ۵۵ کیلومتر از مرکز لردگان از میان جنگل‌های پراکنده بلوط، کوه‌های پرشیب و بلندی اطراف رودخانه خرسان به این آبشار با چشم‌انداز زیبا می‌رسند، فاصله ۴۵ کیلومتری لردگان تا روستای طلایه در مسیر این آبشار آسفالت است و مسیر ۱۰ کیلومتری روستای طلایه به روستای ده‌گه و آبشار گاهکده خاکی است، آبشار در دره‌ای زیبا و پوشیده از درختان تنومند گردو و بلوط درمجاورت رودخانه خرسان واقع شده است.

blank

فاصله شما تا شهرکرد

فاصله شهر کرد تا تهران ۵۵۴ کیلومتر
فاصله شهرکرد تا اردبیل ۹۶۳ کیلومتر
فاصله شهرکرد تا تبریز ۹۹۶ کیلومتر
فاصله شهر کرد تا مشهد ۱۲۵۵ کیلومتر
فاصله شهر کرد تا کرمان ۷۸۱ کیلومتر
فاصله شهر کرد تا اصفهان ۱۱۰ کیلومتر
فاصله شهر کرد تا شیراز ۴۴۰ کیلومتر
فاصله شهر کرد تا بندرعباس ۱۰۱۰ کیلومتر
فاصله شهر کرد تا اهواز ۴۵۰ کیلومتر
فاصله شهر کرد تا زاهدان ۱۲۸۰ کیلومتر

اقامت در شهرکرد

اقامت نکته خیلی مهمی برای سفر هست که باید در نظر گرفته شود. در شهرکرد هم خیالتان می تواند از این بابت راحت باشد چون هتل های این شهر به اندازه و کافی هست و سرویس دهی های خیلی خوبی را به گردشگران نوروزی ارائه می دهد. اما توصیه میکنیم نسبت به رزرو هتل یا مهمانسرا یا خانه های روستایی و شهری که در اختیار نوروزگردهای استان قرار می گیرد در اسرع وقت اقدام کنید. برای مثال هتل پارسیان آزادی در بلوار فارابی، هتل دیبا ، هتل دامون، هتل جهانگردی و هتل لاله گزینه های خیلی مناسبی برای اقامت در مرکز استان است.

اگر به این دیار زیبا و دیدنی ایران زمین رفتید، تصاویر نوروز گردی های خود را از طریق کانال های روزیاتو در شبکه های اجتماعی ارسال کنید.

مرتبط:

خنک ترین شهرهای ایران در تابستان

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *