ژئوتوریسم
ژئوتوریسم پیوند میان زمین شناسی و گردشگری است.
امروزهگردشگری به عنوان یکصنعت پردرآمد و اشتغال زا در صحنه جهاني وبین المللي مطرحاست؛به طوری که در بسیاری از کشورها به مهمترین وارزآورترین صنعت تبدیل شده و در شرایط بحران اقتصاد جهاني نیز همواره از رونق برخوردار بوده است .
ژئوتوریسم به عنوان یکی از زیرمجموعه های صنعت گردشگری ، در سال های اخیر بخش مهمی از فعالیت ها ی جهانگردی را دنیا به خود اختصاص داده است.
آنچه یک گردشگر را به سمت یک شهر یا روستا و مناطق اطراف آن جذب می کند ، منابع گردشگری آن است.
به وسیله ژئو توریسم می توان زیبایی های این کره خاکی را بهتر دید و با نحوه پیدایش عوارض زمین آشنا شده و از اهمیت آن نیز بهتر آگاه شد و با دیدن این زیبایی ها آگاهانه به پایداری این زمین کمک کرد.
ژئوتوریسم فقط مختص زمین شناسان و متخصصین این رشته نیست، بلکه همه افراد به ویژه دانش آموزان می توانند مخاطبان آن باشند.
با اردویی مناسب و راهنمایی آگاهانه شاید بتوان بهترین کلاس های آموزشی زمین شناسی را در یک ژئوپارک برگزار کرد.
ایران با توجه یه موقعیت جغرافیایی و ساختار ژئوموفولوژی (علم شناسایی اشکال ناهمورای های زمین ) آن به وفور شاهد پدیده های جذاب و بعضا نادر زمین شناسی است و به عنوان یکی ا زپر جاذبه ترین کشورهای جهان از لحاظ تنوع منابع و میراث زمین شناختی و طبیعی است.
معمولا در دنیا مکان هایی به عنوان “ژئوپارک” در نظر گرفته می شوند که شامل یک یا چند پدیده یا عوارض طبیعی هستند و در ضمن پوشش دهنده نیازهای گردشگری بازدیدکنندگان می باشند.
افراد با بازدید از این مکان ها علاوه بر گردشی هدفمند، بر دانش خود نیز می افزایند .
بهتر است بدانید که پدیده ها و عوارض زیبای طبیعی – زمین شناسی و چشم اندازهای بی نظیر ایران به عنوان یکی از مهم ترین مقاصد گردشگری در کشور مطرح بوده و توسعه ژئو توریسم و تاسیس ژئو پارک بالاترین کارایی و اثر بخشی در زمینه اشتغال و درآمد زایی در روستاهای کوچک جمعیتی را دارا می باشد.
مهمترین این جاذبه ها عبارتند از : کوهها ، کانیون ها یا دره های باریک ، روستاهای آتشفشانی ، دریاچه ها ،آبشارها ، چشمه های آب گرم ، گل فشان ها ، گنبد های نمکی ، غارها ، کویرها، و بیابان ها
ایران در این زمینه از پتانسیل خوبی برخوردار است و در حال حاضر سه ژئو پارک در کشور وجود دارند: ۱٫ ژئوپارک جهانی قشم، ۲٫ ژئوپارک ارس، ۳٫ ژئوپارک راگه
نخستین ژئوپارک خاورمیانه در جزیره قشم به عضویت شبکه جهانی ژئوپارک های ملی تحت حمایت یونسکو درآمده است. این ژیوپارک در سال ۱۳۸۶ تاسیس شده و شامل ۸ سایت مختلف است .
ژئوپارک جهانی جلفا-ارسباران در شمال استان آذربایجان شرقی در منطقه جلفا دومین محدوده پیشنهادی رسمی کشور به سازمان یونسکو است.
به طور کلی ایران با دارا بودن جاذبه های زمین شناختی و طبیعت منحصر به فرد و اقلیم خاص خود، و سایر ویژگی های طبیعی و محیطی یکی از مقاصد گردشگری تحت عنوان ژئوتوریسم میباشد .
بنابراین یکی از گام های اساسی در جهت ارتقای کشورمان استفاده بهینه از کلیه منابع آن با مدیریت علمی است . روند کنونی توسعه گردشگری در سطح جهان ایجاب می کند که از تمامی امکانات و منابع طبیعی در جهت کسب منافع بیشتر استفاده شود و هیچ مانعی درمقابل این بهره برداری قابل توجیه نیست .
به هر حال انتظار میرود با تحقق این هدف میتوان در آینده نه چندان دور از این ظرفیتهایمان استفاده کرده و شرایط را برای حراست از آنها مهیا کنیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.