گلزارها در انتظار گردشگران
گلزارها در انتظار گردشگران
گلها بياغراق مظهر هنرنمايي پروردگار در خلقت جهان هستند، چراکه تنوع شكل و رنگ آنها ذوق و سليقه خالق هستي را به نمايش ميگذارد و هدفمند بودن اين زيباسازي در آفرينش جهان را ثابت ميکند.
در سراسر دنيا تقريبا كمتر كسي را ميتوان يافت كه از تماشاي گلها خوشحال نشود و علاقهاي به اين پديده لطيف و رنگارنگ نشان ندهد. ساختار گلها براي انسان تداعي كننده مهندسي پيچيده و حساسيتهاي اعمال شده در آفرينش اوست و آگاهي از همين قدرت لايزال در خلقت گلها، روح بشر را به آرامشي عميق و طولاني دعوت ميكند.
ابعاد رابطه ميان انسان و گل
رابطه انسان با گل، وراي جنبههاي متافيزيکي و روحي داراي ابعاد فيزيکي و جسمي نيز هست. گلها داراي خواص درماني فراواني هستند که در تامين سلامت بشر بسيار موثرند. از گلها در صنايع دارويي، شيميايي و توليد اسانسهاي صنعتي نيز استفاده ميشود و همه اين عوامل سبب ميشود رابطه بين انسان و گل، پيوسته و پويا باشد. امروزه اغلب جامعهشناسان معتقدند که توسعه صنعتي، پيشرفت تکنولوژي و تغييرات سريع شيوه زندگي، انسان را هر روز بيشتر از گذشته در حسرت همنشيني با گل فرو ميبرد و تماشاي طبيعت رنگارنگ را به يك مطالبه بينالمللي مبدل ميكند.
ظهور گلگشتها
صنعت گردشگري در سالهاي اخير از همين شکاف ميان زندگي انسان و گل الهام گرفته تا روح بشر را با آنچه كه در گذشته داشته است و اكنون حسرت تماشاي آن را ميكشد، آشتي دهد.
ظهور تورهاي طبيعتگردي و بازديد از دشتهاي پر از گل، از زماني رونق گرفت كه صنعت گردشگري به اين نياز بشري آگاه شد و براي پاسخ گفتن به آن، برنامهريزي كرد.
امروزه اغلب كشورهايي كه به لحاظ شرايط اقليمي در طول سال فضاي مناسبي براي رويش طبيعي گلها دارند، در صدر تقاضاي سفرهاي توريستي قرار گرفتهاند، حتي برخي كشورها تلاش ميكنند تا با ايجاد مناظر طبيعي به شكل صنعتي، گروههاي گردشگري را به خود جلب كنند. اغلب كشورهاي اروپايي مستقر در دامنه رشتهكوه آلپ و يا ممالک آسيايي که داراي مراتع طبيعي و کشتزارهاي وسيع گل هستند، برنامه ويژهاي براي تماشاي اين دشتها تدارک ديدهاند و براي استفاده از خدمات گلگشتها تبليغات گستردهاي ميکنند.
در کشورهايي نظير فنلاند، اسلووني و ليتواني اخيرا تورهايي ايجاد شده که گردشگران را به مراتع طبيعي در دامنههاي کمارتفاع ميبرند و پس از اسکان مردم در هتلهايي که طراحي آنها برگرفته از طبيعت اطراف است، به گردشگران انواع خدمات پزشکي، تفريحي و ورزشي ارائه ميدهند. استفاده از گل در ترکيب خوردنيها و نوشيدنيهاي قابل عرضه در اين سکونتگاهها باعث شده است تا جذابيت تورهاي مذکور افزايش يابد. همچنين خدمات ورزشي نظير ماساژ گل جزو برنامههاي پرتقاضاي گلگشتهاي مذکور است. در کنار اين خدمات فضايي براي آشنايي گردشگران با توليد صنايعدستي مرتبط با گل فراهم شده تا ارزش افزوده چنين خدماتي، چندبرابر شود.
در سوئيس، فرانسه و ايتاليا هم بهواسطه مجاورت با کوههاي آلپ و پيرينه، اغلب تبليغات تورهاي گردشگري، روي موضوع تماشاي گلزارها و مراتع طبيعي تمرکز دارد.
ايران ما نيز درمناطق وسيعي از غرب، شمال و جنوب كشور (بهخصوص در دامنه کمارتفاع رشته کوه البرز و زاگرس) مملو از مراتع طبيعي است ولي شايد تاكنون هيچ اقدام هدفمندي براي بازديد تورهاي گردشگري از گلزارهاي طبيعي ايران صورت نگرفته است.
شايد تصور شود که اقليم بياباني و کويري ايران کمتر پتانسيل برپايي گلگشتهاي طبيعي را دارد ولي بر خلاف اين انديشه طبيعت ۴ فصل ايران چنان فرصتي را براي گلگشتها بهوجود آورده است که در تمامي طول سال قادر خواهند بود به تماشاي مراتع پر از گل در استانهاي مختلف بروند. آن هنگام که دامنههاي سهند و سبلان پوشيده از برف و يخ است، ميتوان مراتع پر از گل را در دشت عباس و کرانههاي کرخه تماشا کرد و زماني که گرماي تابستان، گلزارهاي کازرون و جيرفت را به خشکي ميکشد، بايد سراغ گلها را از درههاي اسالم و طارم گرفت.
مرتضي اسفندياري، مدير يکي از گلگشتهاي روزانه در تهران با اشاره به همين تنوع آب و هوايي و فرصتهاي فراوان براي طبيعتگردي در نقاط مختلف کشور ميگويد: آشنايي گردشگران با مراتع، گلزارها و دشتهاي طبيعي موجب گرايش آنها به گردشگري طبيعي خواهد شد، ضمنآنکه زمينه توسعه مشاغل مرتبط با طبيعت را فراهم ميکند.
مژده عليآبادي يکي از تورگردانهاي جوان در تهران است که ضمن تاييد ديدگاههاي فوق، بر گرايش هرچه بيشتر آژانسهاي مسافرتي به توسعه تورهاي گلگشت تاکيد دارد.
وي ميگويد: البته تماشاي ابنيه باستاني و ميراث فرهنگي ما در شهرهايي نظير اصفهان و شيراز هميشه براي گردشگران داخلي و خارجي جذاب بوده است ولي آشنايي مردم با جاذبههاي ناشناخته طبيعي ايران ميتواند دريچه جديدي به روي صنعت گردشگري باز کند.
به گفته وي در اغلب شهرهاي ايران مکانهاي طبيعي ناشناختهاي وجود دارد که با کمي برنامهريزي و همت ميتوان آنها را به قطب گردشگري مبدل ساخت. استانهاي کهگيلويه و بويراحمد، چهارمحال و بختياري، لرستان، کرمانشاه، همدان، ايلام، فارس، خراسان شمالي و رضوي و حتي اطراف استان تهران و البرز نقاط مستعدي براي توسعه گلگشتهاي چند روزه هستند. کافيست بهانهاي مناسب براي برپايي يک گلگشت بيابيم، مابقي امور چندان دشوار نيست. مثلا در اطراف البرز ميتوانيم گردشگران را به تماشاي دشتهاي «کلزا» و «بومادران» که هر دو آنها جزو گياهان دارويي و صنعتي هستند، دعوت کرد. يا در کهگيلويه و بويراحمد تماشاي دشت لالههاي واژگون فرصت مناسبي براي برپايي تورهاي طبيعتگردي است.
گلزارهاي مصنوعي
محمد جلالي يکي از پرورشدهندگان و صادرکنندگان گل در تهران با اشاره به اهميت برپايي گلگشت در اطراف گلزارهاي مصنوعي ميگويد:
گلگشتها ميتوانند به اقتصاد گلزارهاي مصنوعي کمک کنند و برگزاري جشنها و تفريحات محلي در کنار اين مزارع نيز ميتواند برنامه تورهاي طبيعتگردي را تکميل کند. اين رابطه دوطرفه موجب تقويت صنعت گردشگري و بهبود بازار گل در ايران خواهد شد.
مسعود منافي، مدير يکي از باغچههاي مصنوعي اطراف تهران نيز ميگويد:
در کنار گلگشتهاي روزانه ميتوان گردشگران را با شيوه نگهداري گلهاي آپارتماني آشنا کرد.
منافي ميگويد: اخيرا در يکي از شهرهاي شمالي با بررسي علاقه گردشگران عربي به اين نتيجه رسيدهاند که در کنار برنامههاي سياحتي و زيارتي، تورهاي طبيعتگردي هم برگزار شود. اين بخش از سفر گردشگران عربي کاملا مورد استقبال آنها قرار گرفته و به رونق اقتصاد روستاهاي اطراف کمک شاياني کرده است.
منبع خبر:توریسم پرس
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.