خوشنویسی سنتی ترکیه ثبت جهانی شد
«خوشنویسی سنتی در هنر اسلامی» از سوی ترکیه در فهرست میراث فرهنگی ناملموس یونسکو ثبت شد. ۱۶ کشور عربی نیز «دانش، مهارت و شیوه خوشنویسی عربی» را به نام خود ثبت کردهاند، درحالیکه پرونده خوشنویسی ایران هم در نوبت ثبت یونسکو است.
روزنامه ترکیهای دیلی صباح نوشت: یونسکو پرونده «خوشنویسی سنتی در هنر اسلامی» ترکیه را با عنوان «Hüsn-i Hat, traditional calligraphy in Islamic art in Turkey» به فهرست میراث فرهنگی ناملموس اضافه کرد. قدمت خوشنویسی ترکیهای که با استفاده از حروف الفبای عربی انجام میشود به چندین قرن میرسد. این نوع از “خوشنویسی سنتی” میتواند روی کاغذ، چرم و حتی سنگ، مرمر، شیشه و چوب قابل اجرا باشد.
خوشنویسی سنتی ترکیه در شانزدهمین اجلاس کمیته بینالمللی حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس در فهرست یونسکو قرار گرفت.
ایران سال ۲۰۲۰ نسبت به اقدام ترکیه رسما به یونسکو اعتراض کرد. محمدحسن طالبیان ـ معاون پیشین میراث فرهنگی ایران ـ در اینباره گفته بود: عنوان پرونده پیشنهادی ترکیه برای خوشنویسی، دارای صفت اسلامی است که این امر مورد اعتراض رسمی ایران قرار گرفته است؛ چراکه صفت اسلامی نمیتواند محدود به ترکیه باشد، فارغ از آنکه منشأ خوشنویسی اسلامی را باید در ایران جست.
او در عین حال یادآور شده بود که اعتراض ایران در این موارد هیچگاه جنبه سیاسی نداشته و اعتراض ایران به ترکیه که در یونسکو ثبت شد جنبه و نگاهی کاملا فنی دارد.
ایران سال ۲۰۲۱ پروندهای برای خوشنویسی در چهارچوب فهرست «اقدامات خوب پاسداری» به یونسکو فرستاد که در این دوره بررسی میشود.
روز گذشته همچنین «دانش، مهارت و شیوه خوشنویسی عربی» به عنوان پرونده مشترک ۱۶ کشور عربی به عنوان یکی از میراث جهانی ناملموس بشری به ثبت رسید.
شانزدهمین جلسه کمیته بین دولتی حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس از ۱۳ تا ۱۸ دسامبر ۲۰۲۱ (۲۲ تا ۲۷ آذر) به صورت آنلاین برگزار می شود.
منبع: ایسنا
مرتبط:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.