آشنایی با دیدنی های باغ ملک خوزستان
شهرستان باغ ملک یکی از شهرستانهای استان خوزستان در جنوب غربی ایران است. این شهرستان با شهرستانهای رامهرمز، ایذه، و شهرستان هفتکل هم مرز است. مرکز این شهرستان، شهر باغملک است.
باغمَلِک یا اوربه ایلامی یا باغملک جانکی شهری در استان خوزستان است.
جغرافیای باغ ملک:
این شهر مرکز شهرستان باغملک است و در شرق استان خوزستان قرار گرفتهاست. شهرستان باغملک، یکی از شهرستانهای استان خوزستان در جنوب غربی ایران است.باغملک بخشی از شهرستان ایذه بود که در سال ۱۳۷۱ از آن جدا شده و تبدیل به شهرستان شد. خوزستان با شهرستانهای رامهرمز، ایذه، هفتگل، مسجد سلیمان است و با استانهای چهار محال بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد هممرز است.
این شهر در دامنه کوه بادرنگون واقع شدهاست. این شهرستان تقریباً در شرق استان خوزستان میباشد در عرض جغرافیایی ۳۱–۳۱ و طول جغرافیایی ۴۹–۵۱ و ارتفاع مرکزی شهر ۹۱۷ متر از سطح دریا میباشد.
این شهرستان نسبت به سایر شهرستانهای استان خوزستان هوای متعادل و بعضاً سرد را دارد که در فصل تابستان آحاد مردم استان خوزستان را به خود جذب کرده و در منابع طبیعی و گردشگری در بستر خود با امنیت بسیار مطلوب جای میدهد.
تاریخچه باغ ملک:
قدمت شهر کنونی باغملک به دوران عیلام برمیگردد، در دوران عیلام این ناحیه اوربه نام داشتهاست. در باغملک محلی بهنام منجنیق وجود دارد که آثار تاریخی از یک شهر کهن در آن بجا ماندهاست که بنابر روایتی ماجرای ابراهیم و نمرود در این محل رخ دادهاست و به همین دلیل منجنیق نام دارد، پل شکستهای نیز در آن نزدیکی وجود دارد که مربوط به دوران ساسانی است. همچنین سنگ آسیابی در باغملک وجود دارد که آثار خطوط کوفی بر روی آن نقش بستهاست.
مردم باغ ملک:
مردم شهرستان باغملک از دو ایل لر زبان بختیاری و بهمئی هستند و به زبان لری بختیاری گویش میکنند، طوایفی همچون ایل جانکی ،برون، کُرد، کردزنگنه و زنگنه، سروستانی، شیخ، ممبینی ، احمدی ، زکوی و بهمئی در این شهر ساکن هستند.
پوشش گیاهی باغ ملک:
پوشش گیاهی این منطقه از درختان بلوط، افرا و برخی گیاهان دارویی و صنعتی دیگر تشکیل شدهاست.
کشاورزی باغ ملک:
شغل اغلب مردم باغملک کشاورزی و دامپروری است، از محصولات زراعی آن میتوان به گندم، جو و برنج و پیاز اشاره کرد.
حکایت شمال خوزستان و طبیعت زیبای آن از بخش های جنوبی کاملا جداست؛ ایذه، باغملک، اندیکا و مسجدسلیمان و دیگر شهرهای شمالی استان نه تنها طبیعتی کاملا متفاوت دارند بلکه آثار باستانی بسیاری را نیز در خود جای داده اند. شهر باغملک نیز از جمله شهرهایی است که شاید نسبت به شهرهای بزرگ خوزستان کمتر توسعه یافته باشد اما طبیعت چشم نوازش نیز به همین خاطر بکر مانده و از دیدنی ترین جاذبه های گردشگری خوزستان است. در این نوشته شما را جاهای دیدنی باغملک آشنا می کنیم.
روستای مال آقا:
روستای مال آقا از توابع شهرستان باغملک در شمال استان خوزستان است و فاصلهای تقریبا ۱٫۵ ساعته با اهواز دارد. مسیر زیبا و پر پیچ و خم در میان کوهها نشان از بکر بودن منطقه و زیبایی آن دارد. رودخانه زیبایی که از میان باغهای این روستا میگذرد فضایی رویایی برای استراحت در دامان طبیعت و فرار از دغدغههای زندگی شهری پدید میآورد. درختان انار و انگور در دامنه کوهها و سرسبزی محیط که تا چشم کار میکند دیده میشود. این روستا بدون تردید از جاهای دیدنی باغملک و خوزستان است که نباید از دیدن آن را از دست دهید.
شهر تاریخی قلعه تل:
قلعه تل درواقع بخش مرکزی باغملک است و چند سالی میشود که از دهستان به بخش تغییر یافته است. آثار به جای مانده از اولین ساکنان این منطقه به بیش از ۵۰۰۰ سال پیش نسبت داده شده و همزمان با حکومت عیلامیان بوده است. قلعه تل از نظر جغرافیایی در شمال باغملک و جنوب شهر ایذه و در دل رشته کوه زاگرس قرار دارد. آب و هوای معتدل و خاک حاصلخیز احتمالاً اصلیترین دلایل برای سکونت ایلات مختلف در قلعه تل بوده است. این شهر تاریخی در ابتدا در اطراف یک تپه بلند بنا شد و «تل» به معنی تپه هم احتمالا به همین خاطر در نام آن دیده میشود. نام این شهر اصالتا برگرفته از قلعه بزرگیست که عیلامیان در فراز تپه مذکور برپا کردند.
آبشارهای تنگ کرد:
در ناحیه شمال شرقی قلعه تل منطقهای به نام تنگ کرد قرار دارد که گردشگران و طبیعت گردان برای تماشای مناظر زیبای آن و همچنین دیدن آبشارهای بلندش حاضرند از رودخانه و تنگههای خطرناک هم عبور کنند.
این منطقه زیبا به واسطه قرار گرفتن در دل کوه و رویارویی با آبشارهای متعدد بسیار سرسبز است و بکر بودنش را هم عمدتا به خاطر صعب العبور بودنش حفظ کرده است. اگر مایلید به تنگ کرد بروید خاطرتان باشد که شیب تنگه آن بسیار خطرناک است و باید حتما مهارتهای ماجراجویانهتان را ابتدا تقویت کنید. در برخی مناطق ممکن است حتی مجبور شوید برای ادامه راه از عرض رودخانه عبور کنید.
مرتبط:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.