ورود گردشگران به كاخ تچر همچنان ممنوع!
یکی از بناهای هخامنشی فارس که در مجموعه جهانی تخت جمشید قرار دارد و این روزها امکان بازدید از آن برای گردشگران وجود ندارد کاخ تَچَر، تچرا، تالار آیینه یا کاخ اختصاصی داریوش نام دارد. محوطه ای که از نخستین سازه هایی بود که بر روی صفه تخت جمشید کشف شد. نام این کاخ به معنای خانه زمستانی است و از سنگهای خاکستری ساخته شده، بهطوری که عکس آدمی در آن میافتاده و به همین جهت به آیینه خانه یا تالار آیینه هم معروف شده است، اما هم اکنون امکان بازدید از این کاخ وجود ندارد و به گفته مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید بهتر است گردشگران با فاصله نقوش برجسته این کاخ را ببینند زیرا خطر فرسایش وجود دارد و با توجه به اینکه نقوش برجسته و دیواره های این کاخ نیازمند مرمت هستند از این رو برنامه ای برای بازگشایی این کاخ به روی گردشگران نداریم.
به گزارش خبرنگار سرویس گردشگری «خبر جنوب» کاخ تچر یا همان تالار آیینه یکی از منحصر به فرد ترین بناهای هخامنشی در تخت جمشید محسوب می شود كه بر روی دیوارههای پلکان آن نقوش گوناگونی وجود دارد. از شاهان هخامنشی داریوش اول، خشایارشا و اردشیر سوم کتیبههایی در این کاخ به جای ماندهاست. پس از هخامنشیان و در دوره های بعدی هم افرادی مانند شاپور دوم ساسانی ، عضدالدوله و بهاءالدوله دیلمی، در قرن دوم و سوم هجری و حتی پادشاهان دوره قاجار کتیبههایی در این کاخ بر جای گذاشتهاند که هر یک در نوع خود بی نظیر هستند. هم اکنون که مرمتگران بدون مرز ایتالیایی دوباهر به تخت جمشید برگشته اند و قرار است برنامه های حفاظتی و مرمتی خود را در این مجموعه اجرا نماییند قرار است قسمت های آسیب دیده این کاخ هم مرمت شود و آنطور که حمید فدایی مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید به خبرنگار ما گفت: ایتالیایی ها تا یک هفته دیگر کاخ های هخامنشی فارس را مرمت می کنند، از پرکردن ترک سنگ ها گرفته تا پاکسازی نقوش برجسته در کاخ تچر تنها بخشی از برنامه های این گروه تخصصی است. وی افزود: گروه مرمتگران ایتالیایی در اردیبهشت ماه قسمت هایی از کاخ تچر و شورا را مرمت کردند و هم اکنون نیز طبق تفاهم نامه ای که وجود دارد قرار است دوباره کارهای تخصصی و کارشناسی خود را در کاخ تچر از سر گیرند.
فدایی ادامه داد:کاخ تچر یکی از كاخ های خاص در این مجموعه است و به احتمال زیاد پس از مرمت هم امکان بازدید برای گردشگران وجود نخواهد داشت اما آن ها می توانند عملیات مرمت و حفاظت از نقوش و سنگ های این محوطه هخامنشی را ببینند و از نزدیک با کار مرمتگران آشنا شوند.
گفتنی است ساخت مجموعه عظیم تختجمشید با استناد به کتیبه دیواره جنوبی صفه آن در زمان داریوش در سال ۵۱۸ قبل از میلاد در دامنه کوه رحمت (مهر) آغاز شد و جانشینانش یکی پس از دیگری کاخهای نیمه تمام را تکمیل و کاخ دیگری بر مجموعه افزودند. وسعت کامل تختگاه ۱۲۵هزار متر مربع و تماما از سنگ ساخته شده است در برخی نقاط، کوه را تراش داده و مسطح کردند .ساخت کاخها بالغ بر ۱۸۰ سال طول کشیده که برخی از آنها هیچگاه به پایان نرسیده است.! در ساخت این مجموعه سنگ، چوب و خشت نقش اصلی را بازی میکردند.
منبع خبر:خبر جنوب
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.