پایان کاوش لایهنگاری “توقتپه” نکا
کاوش لایهنگاری توقتپه نکا با هدف تعیین لایههای فرهنگی مربوط به دورههای پیشازتاریخ به اتمام رسید.
بر اساس گزارش روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مازندران، رحمت عباس نژاد سرستی دانشیار رشته باستانشناسی دانشگاه مازندران با اشاره به تعیین لایههای فرهنگی مربوط به دورههای پیش از تاریخ گفت: در این کاوش، دورههای آهن، مفرغ، مس و سنگ، و دوره نوسنگی با سفال مشخص شدند، اما مهمترین دوره این محوطه باستانی، دوره نوسنگی با سفال بوده است که ازلحاظ باستانشناسی پیشازتاریخ شرق مازندران، اهمیت بالایی دارد.
وی افزود: با کاوشی که در دو ترانشه صورت گرفت، بیش از چهار متر، خاکبرداری شد و لایههای این دورهها مشاهده شد.
دانشیار رشته باستانشناسی دانشگاه مازندران از کشف بیش از یک متری لایههای نوسنگی در این کاوش خبر داد و یادآور شد: این اتفاق بسیار مهمی در دوره نوسنگی منطقه است، که برای نخستین بار در دشتهای شرق مازندران بهطور عام و در دشت نکا بهطور خاص صورت پذیرفته است.
عباس نژاد با بیان مسائل و مشکلات باستانشناسی دوران نوسنگی منطقه شرق مازندران، تصریح کرد: یکی از مسائل مهم در این خصوص، مشخص نبودن توالی و تسلسل گاهنگاری دورههای میانسنگی به نوسنگی بدون سفال و سپس به نوسنگی با سفال است.
وی خاطرنشان کرد: مسئله دوم، نبود مطالعات دقیق دیرین اقلیمشناسی و چگونگی تأثیر پیشروی و پسروی آب دریای مازندران بر استقرارهای انسانیِ دورههای میانسنگی و نوسنگی است.
دانشیار رشته باستانشناسی دانشگاه مازندران ادامه داد: مسئله سوم، نامعلوم بودن وضعیت معیشت اقتصادی دورههای میانسنگی و نوسنگی و ساکنان روستاهای اولیه در این منطقه است.
سرپرست کاوش توق تپه نکا افزود: دادههای حاصل از این کاوش با رعایت موازین و مقررات اداری و حقوقی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری در راستای مسائل و پرسشهای مطرحشده، توسط پژوهشگران داخلی و خارجی در مراکز علمی و پژوهشی موردبررسی و مطالعه علمی قرار خواهند گرفت.
وی به کشف سفالها و ابزارهای سنگی دورههای مختلف پیشازتاریخ بهویژه دوران نوسنگی اشاره کرد و گفت: ابزارهای خوبی پیدا شد و اطلاعات پیرامون آنها در آیندهای نزدیک و با رعایت حقوق معنوی وزارت متبوع و پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، منتشر خواهد شد.
عباس نژاد گفت: ۱۳ سال پیش، توسط علی ماهفروزی برای آموزش دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی سوادکوه در این محوطه، گمانهزنی انجام شد و ما هم پیرو مطالعات مذکور، تصمیم گرفتیم کاوشها را ادامه داده، به خاک بکر برسیم و همچنین با هدفمندی گستردهتر، همراه با لایهنگاری و تاریخگذاری دقیقتر، مطالعات قبلی را تکمیل کنیم.
این محوطه در دهستان مهروان نکا واقع شده و از جاده اصلی به سمت دریا حدود ۵ تا ۶ کیلومتر فاصله دارد.
توق تپه نکا در کنار روستای اسکاردین قرار دارد که با مجوز رسمی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری و حمایت و نظارت ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مازندران و همچنین پشتیبانی فرمانداری نکا و بخشداری مرکزی آن شهرستان از تاریخ ۲۴ خرداد تا ۸ مرداد ماه، مورد کاوش لایهنگاری قرار گرفت.
در این کاوش، تعدادی از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترای باستانشناسی دانشگاه مازندران و کارشناسان باستانشناسی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مازندران، مشارکت داشتهاند.
منبع:ایسنا
مرتبط:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.