گردشگری مذهبی

گردشگری مذهبی

بهانه‌های سفر متفاوتند. از جذابیت‌های تاریخی کشورها گرفته تا طبیعت بی‌نظیر و البته خرید که این روزها انگیزه اصلی سفر است. اما در کنار اینها مذهب هم یکی از انگیزه‌های مهم سفر در جهان به‌شمار می‌رود، آن‌قدر که از نظر سازمان جهانی جهانگردی، مذهب به عنوان یکی از اصلی‌ترین انگیزه‌های سفر در دنیا شناخته شده است.

گردشگران ایرانی هم مذهب را جزو یکی از اصلی‌ترین بهانه‌های سفر می‌دانند. آمار سفر ایرانیان به مشهد مقدس خودش گویای این نکته است. یکی از قدیمی‌ترین انواع گردشگری در تاریخ نیز گردشگری مذهبی است، در هر دین و مذهبی مکان یا شخصیت مقدسی تعریف شده و مردم برای دیدن و زیارت آن مسافت و مسیری را طی می‌کنند.

گردشگری مذهبی در ایران با وجود ۸‌هزار و ۹۱۹ مکان مذهبی مقدس، هنوز فاقد ساماندهی تخصصی و متمرکز بوده و این وضعیت نابسامان حتی در شهرهای مهمی چون مشهد و قم نیز مشاهده می‌شود، در حالی‌که تنها اگر از جمعیت ۳۰۰ میلیون نفری شیعیان یک درصد را بتوانیم به ایران جذب کنیم، رقم ۳ میلیون گردشگر خارجی مذهبی علاوه بر ارائه چهره واقعی از کشورمان در دنیا، برای اقتصاد ما نیز تعیین‌کننده خواهد بود، این جدا از همجواری ایران با ۳ کشور ارمنستان، آذربایجان و گرجستان در محدوده آذربایجان‌شرقی و جلفاست که با وجود کلیساهای متعدد می‌توانند میزبان مسیحیان و ارامنه بسیاری باشند.‌ در کل کشور ۵ هزار و ۸۰۰ بقعه متبرکه به عنوان آرامگاه‌های امامزادگان ثبت شده است که از این تعداد، یک هزار و ۲۰۰ بقعه به دلیل دارا بودن شرایط معماری، فرهنگی و تاریخی ‌در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

همکاری‌های میراث فرهنگی با اداره کل اوقاف و امور خیریه نیز در توسعه این نوع از گردشگری با ارائه طرح، بسترسازی زیرساخت‌ها، ساخت نماد‌ها و سردر اماکن مقدس و بقاع متبرکه تاریخی که ثبت آثار ملی نیز هستند، می‌تواند تاثیرگذار باشد. طبق برنامه‌ریزی سازمان اوقاف کشور، هر ساله تعداد ۱۰ بقعه در هر استان باید تجهیز و اراضی آن تعیین‌تکلیف شود.

بنابراین هماهنگی‌ها و همکاری‌های اوقاف و میراث فرهنگی و گردشگری در رشد و توسعه اماکن مذهبی مناسب و قابل‌توسعه است. برجسته‌ترین مناطق مذهبی در ایران مشهد، قم هستند که گردشگری مذهبی در این مناطق رو به توسعه بوده است، اما دیگر مناطق ایران در اولویت نبوده و در نتیجه پیشرفت چندانی نداشته‌اند.‌ مردم با توجه به نوع زندگی امروزی نیاز به آرامش دارند. اگر زمینه به آرامش رسیدن مردم فراهم شود به جهت علاقه‌ای که به اماکن متبرک دارند، به این مکان‌ها سفر خواهند کرد و موجبات رشد و توسعه فراهم خواهد شد، بنابراین باید تقویت امکانات رفاهی، اسکان و نظافت بقاع و اماکن متبرکه در دستور کار مسوولان قرار گیرد.

منبع:توریسم پرس

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *