آذربایجان-ایران

ویزای آذربایجان لغو می شود؟

جمهوری آذربایجان از حجم نابرابر مبادلات گردشگری دو کشور ناراضی است. در یک سال گذشته حدود یک و نیم میلیون شهروند آذربایجانی به ایران سفر کردند درحالی‌که از ایران ۲۴۱ هزار نفر به این کشور رفته‌اند. طرف ایرانی در واکنش به این اعتراض از جمهوری آذربایجان خواست ویزای خود را لغو کند.

به گزارش ایسنا، ایران از سه سال پیش روادیدش را برای اتباع جمهوری آذربایجان لغو و رایگان کرده، درحالی‌که شهروندان ایرانی برای سفر به این کشور همچنان باید ویزا تهیه کنند. نرخ ویزای آذربایجان که در فرودگاه صادر می‌شود ۲۶ دلار و به صورت الکترونیکی ۲۴ دلار است. قیمت ویزای فوری این کشور نیز ۵۱ دلار تعیین شده.

لغو ویزا و تعدیل هزینه‌های مالیات سفر مهم‌ترین مطالبات انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران در دیدار با هیات گردشگری جمهوری آذربایجان بود، درحالی‌که طرف مقابل چندان یقین نداشت با این اقدام، به افزایش سفر ایرانی‌ها به جمهوری آذربایجان کمکی شود.

آذربایجان از سفر کم ایرانی‌ها ناراضی است

فواد نقی‌اف ـ رییس انجمن دولتی گردشگری جمهوری آذربایجان ـ در نشستی که امروز (چهارشنبه ۱۳ آذرماه) در دفتر انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران با حضور نمایندگان وزارت امور خارجه و جامعه تورگردانان ایران برگزار شد، با اشاره به حجم نابرابر مبادلات گردشگری دو کشور اظهار کرد: یک میلیون و ۵۲۳ شهروند آذربایجانی در یک سال گذشته به ایران سفر کردند و در مقابل ۲۴۱ هزار ایرانی به جمهوری آذربایجان سفر داشتند.

وی افزود: جمهوری آذربایجان مایل است شمار سفر ایرانی‌ها را به جمهوری آذربایجان افزایش دهد؛ چرا که ایران کشور دوست و برادر است و گسترش ارتباطات در بخش گردشگری و تجارت با آن برای کشور ما اهمیت زیادی دارد.

نقی‌اف در ادامه این دیدار درباره منبع آماری که از حجم مبادلات گردشگری دو کشور داده است، گفت: از یک و نیم میلیون نفری که به ایران سفر می‌کنند ۴۰ درصد ترانزیت هستند و یک میلیون دیگر انگیزه گردشگری دارند. این آمارها تفکیک شده در جمهوری آذربایجان موجود است و محل تهیه آن گذرگاه‌های مرزی هستند.

او سپس به بخشی از مشکلات موجود بر سر راه گردشگری ایران و جمهوری آذربایجان اشاره کرد و اظهار کرد: در گذرگاه مرزی آستارا و بیله سوار وجود پاره‌ای از مشکلات عبور مسافران را زمان‌بر کرده است. جمهوری آذربایجان دستورالعملی داده تا زیرساخت‌هایی در این گذرگاه‌ها احداث شود که مطمئنیم به رفع برخی مشکلات کمک خواهد کرد. همچنین دستورالعمل‌هایی درباره تعویض ارز و کمک‌های پزشکی در گذرگاه‌های مرزی داده شده که به‌زودی اجرا می‌شود.

رییس آژانس دولتی گردشگری جمهوری آذربایجان به شکایت‌هایی که از شرکت‌های حمل و نقل به دست این آژانس رسیده اشاره کرد و گفت:‌ البته این شکایت‌ها فقط از جانب ایران نبوده، بلکه سایر کشورها را هم در بر می‌گیرد. عمده اعتراض‌ها و شکایت‌ها به قیمت خدمات بر می‌گردد. به عنوان تشکیلات دولتی در جمهوری آذربایجان حاضریم جلسه مشترکی با بخش‌های مرتبط داشته باشیم تا نظارت روی قیمت‌ها بیشتر شود.

او همچنین به پیشنهاد وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشورمان درباره برگزاری B۲B بین نهادهای گردشگری دو کشور اشاره کرد و با استقابل از آن در ادامه از طرف ایرانی درخواست کرد مشکلات مناطق اشغالی قره باغ را که برای جمهوری آذربایجان مهم و اساسی است در نظر داشته باشد و حمایت‌های خود را نشان دهد.

یک سوم آذربایجانی‌ها توریست نیستند

حرمت الله رفیعی ـ رییس هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران ـ در واکنش به انتقادی این مقام گردشگری جمهوری آذربایجان نسبت به کاهش سفر ایرانی‌ها به این کشور اظهار کرد: توجه داشته باشید آن ۲۴۰ هزار ایرانی که به این کشور رفته‌اند انگیزه توریستی داشته‌اند، در حالی‌که حدود یک سوم مسافران آذربایجان از خاک ایران برای ترانزیت استفاده می‌کنند و انگیزه توریستی ندارند. بنابراین عدد مبادله گردشگری دو کشور تا حدودی برابر است.

او به مشکلات دیگری که در کاهش مبادلات گردشگری ایران و جمهوری آذربایجان اثر گذاشته اشاره کرد و گفت: فرودگاه‌های این کشور ۵۰ یورو به عنوان عوارض دریافت می‌کنند که این مبلغ روی نرخ بلیت پرواز محاسبه شده و قیمت آن را گران کرده است. از طرفی هر شهروند ایرانی برای گرفتن ویزا از کشور جمهوری آذربایجان باید ۲۶ دلار پرداخت کند. این مبالغ هزینه سفر به این کشور را افزایش داده است. بنابراین درخواست می‌شود درباره این هزینه‌ها دولت جمهوری آذربایجان تجدید نظر و برای لغو روادید اقدام کند.

اگر ویزا را لغو کنیم ایران عوارض خروجی را برمی‌دارد؟

نقی‌اف ـ رییس آژانس گردشگری دولتی جمهوری آذربایجان ـ در پاسخ به خواسته بخش خصوصی ایران برای لغو روادید، گفت: از جایگاه یک آژانس گردشگری اختیار لازم برای لغو ویزا را نداریم اما علاقه‌مندیم و نظرات ایران را منعکس می‌کنیم تا شاید این اتفاق رخ دهد. همانطور که نخجوان ۱۵ روز است ویزای خود را برای ایرانی‌ها لغو کرده است.

رفیعی در پاسخ این اظهارات گفت: مطلعیم آقای فواد نقی‌اف با یک‌سری اختیارات از جانب رییس‌جمهور این کشور چنین مسئولیتی را به عهده گرفته است. طبیعتا لغو ویزا در ایران نیز از عهده تشکیلات خصوصی خارج است اما وقتی ادله کافی به وزارت خارجه و میراث فرهنگی و گردشگری کشورمان انتقال داده می‌شود، لغو ویزا با کشورهایی همچون جمهوری آذربایجان و چین در دستور کار قرار می‌گیرد.

رئوف عبدالعلی‌اف ـ دبیر اول سفارت جمهوری آذربایجان در ایران ـ که در این نشست حضور داشت، توضیح داد: اقدامات زیادی برای تسهیل ویزای این کشور انجام شده و در حال حاضر ویزاهای الکترونیکی سه ساعته صادر می‌شود. درست است طرف آذربایجانی ویزا صادر می‌کند و ایران ویزا را لغو کرده اما هزینه‌هایی که بابت ورود به خاک ایران و بیمه‌های اجباری از مسافران گرفته می‌شود با مبلغی که ما برای ویزا دریافت می‌کنیم برابر است. مشکلاتی در مرزها داریم که گاهی باعث سرگردانی مسافران می‌شود. بهتر است آن‌ها را برطرف کنیم.

رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران اما تاکید کرد:‌ درخواست ما این است آن موانعی که با سایر همسایه‌های جمهوری آذربایجان وجود ندارد برای ایران نیز رفع شود.

نقی‌اف در پاسخ به خواسته بخش خصوصی ایران برای لغو ویزا این پرسش را مطرح کرد که اگر جمهوری آذربایجان ویزا را لغو کند، آیا از طرف دولت ایران عوارض خروج را حذف خواهد کرد تا شهروندان ایرانی بیشتری به جمهوری آذربایجان سفر کنند که رفیعی در پاسخ به او گفت: لغو روادید سفر به این کشور را ارزان نمی‌کند، چون پول ویزا یا عوارض خروج به آژانس مسافرتی ربطی ندارد که آن را کم و یا حذف کند. ضمن آنکه اختلاف قیمتی بین۷۰ یورویی که هر مسافر بابت ورود به خاک جمهوری آذربایجان پرداخت می‌کند با ۲۲۰ هزار تومان عوارض خروج خیلی زیاد است.

blank
هیات گردشگری آذربایجان به همراه دبیر اول سفارت این کشور در ایران

رییس هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایان در ادامه با اشاره به ۱۱ پرواز مستقیمی که بین دو کشور و به مقصد تهران و مشهد انجام می‌شود، به طرف آذربایجاین پیشنهاد کرد: شهرهای دیگر ایران همچون شیراز، اصفهان، ارومیه، اهواز و کیش را به عنوان مقصد پرواز در نظر گرفته بگیرند تا گسترش گردشگری بین دو کشور اتفاق افتد.

او با اشاره به مشکلاتی که برای شهروندان آذربایجانی هنگام سفرهای درمانی در ایران پیش می‌آید، به طرف آذربایجانی گفت:  متوجه شدیم تعداد زیادی از شهروندان این کشور خارج از آژانس مسافرتی و شخصا به ایران با هدف درمان سفر می‌کنند که به لحاظ درمانی و هزینه‌ای معمولا متضرر می‌شوند. شرایطی را فراهم کنید تا آژانس‌های فعال در ایران به آذربایجانی‌ها معرفی کنید تا گردشگران از این طریق به ایران سفر کنند.

آن ۵۰ یورو را حذف کنید

در ادامه محمد میررضایی ـ رییس کنسرسیوم گردشگری جمهوری آذربایجان در انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران ـ به برخی مشکلات موجود در تعاملات گردشگری دو کشور اشاره کرد و گفت: شاید از نظر شما حذف ۵۰ یورو مالیات فرودگاه به زیان‌ده باشد ولی در نظر بگیرید هر مسافر دست‌کم ۲۰۰۰ دلار در این کشور خرج می‌کند و آن مبلغ جبران خواهد شد.

او همچنین یادآور شد: هزینه‌هایی برای سفر بین دو کشور وجود دارد که باید درباره آن‌ها تصمیم جدی‌تری گرفته شود. مثلا هر اتوبوس هنگام ورود به خاک دو کشور باید ۴۰۰ دلار پرداخت کند که این مبلغ سفر را گران می‌کند. از طرفی بعضا مشاهده شده افرادی ۱۲ ساعت در مرز معطل می‌مانند تا اجازه خروج صادر شود. برای گسترش همکاری‌های گردشگری این مشکلات باید شناسایی و برطرف شود.

وی با اشاره به خدمات ضیعفی که به زائران جمهوری آذربایجان هنگام سفر به مشهد داده می‌شود، اظهار کرد: ۷۰ درصد جمعیت جمهوری آذربایجان شیعه است، تعداد زیادی از آنها که هر سال به مشهد سفر می‌کنند جزو قشر ضعیف هستند و بابت هر سفر با اتوبوس حدود ۲۰۰ منات پرداخت می‌کنند، درحالی‌که فقط دو شب از سفرشان را در مشهد سپری می‌کنند و در مسافرخانه می‌خوابند. اگر آن ۵۰ یورو از بلیت پرواز برداشته شود می‌توان هتل‌های مناسبی را در مشهد در اختیار این زائران قرار داد که آنها سفر بهتری را تجربه کنند. مخصوصا آن‌که در وصیتنامه رییس جمهور فقید جمهوری آذربایجان آمده زیارت مشهد را برای آذربایجانی‌ها باید آسان کرد.

پتانسیل ۱۸ هزار بیمار آذربایجانی

صدیقی، عضو هیات مدیره جامعه تورگردانان که در این نشست حاضر بود به دیداری که با جامعه پزشکان جمهوری آذربایجان داشت، اشاره کرد و افزود: متوجه شدیم ۱۸ هزار بیمار در این کشور حضور دارند که تصمیمی برای آمدن به ایران برای درمان ندارند. شاید بخشی از این بی‌انگیزگی به نبود ارتباط‌های فرهنگی و رسانه‌ای بین دو کشور برمی‌گردد. پیشنهاد می‌شود کمیته کارشناسی بین دو کشور  تشکیل شود.

رفیعی، رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران در جریان این نشست از اعلام آمادگی این تشکل خصوصی برای برگزاری تورآشناسازی آژانس‌های جمهوری آذربایجان در حاشیه نمایشگاه بهمن ماه خبر داد که طرف آذربایجانی نیز با استقبال از این پیشنهاد، گفت: برنامه متقابلی را می‌توان برای شرکت‌های ایرانی اجرا کرد.

او سپس امضای تفاهم‌نامه مشترک گردشگری بین این دو تشکل را پیشنهاد کرد که فواد نقی‌اف ـ رییس آژانس دولتی گردشگری جمهوری آذربایجان ـ گفت: به عنوان بخش دولت علاقمند است با ایران قرارداد مشترک امضا کند اما ترجیح می‌دهد در زمان نمایشگاه بین‌المللی گردشگری ایران که بخش خصوصی جمهوری آذربایجان حضور دارد این تفاهم‌نامه در تهران امضا شود. متقابلا از بخش خصوصی گردشگری ایران دعوت می‌شود در نمایشگاه گردشگری جمهوری آذربایجان که ماه آوریل برپا خواهد شد شرکت کند.

رفیعی همچنین پیشنهاد برگزاری تور مشترک بین ایران و جمهوری آذربایجان را مطرح و از این کشور درخواست کرد برای راه اندازی خط کشتی کروز و توسعه گردشگری دریایی در خزر همکاری داشته باشد.

نقی‌اف نیز گفت: یک کشتی روس به این منظور آماده شده است. منتظریم بین پنج کشور عضو خزر قراردادی بسته شود. جمهوری آذربایجان و روسیه برای اجرای این طرح آماده‌اند. با طرف ایرانی نیز مذاکره شده و آنها اعلام آمادگی کرده‌اند.

منبع:ایسنا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *