چالدران

چالدران _شهر بی کولر ایران

اگر وقت رفتن به بیرون کمی دقت کنی می‌بینی بر سر هر پشت بام و یا جلوی هر پنجره‌ای کولری گذاشته شده است. حدود ۷۰ درصد از خانوارهای ایرانی در فصل گرما از كولرهای آبی و یا گازی برای خنك كردن محیط زندگی خود استفاده می‌كنند که توان کولرهای آبی در حدود ۵۰۰ وات و در مورد كولرهای گازی بالغ بر ۲۰۰۰ وات است.

سال‌هاست مردم کشورمان، شهرستان چالدران را به عنوان شهر بی‌كولر می‌شناسند چراكه واقع شدن در دامنه سلسله جبال زاگرس كه آن را از شمال تا جنوب چون نگینی دربرگرفته است، هوای خنكی را بر مردم این شهرستان رقم زده است.

چالدران

درباره چالدران:

شهرستان چالدران در شمال غربی استان آذربایجان غربی واقع شده و نام‌ های مختلفی نظیر قره‌عینی، سیه‌چشمه و چالدران (نام اصلی) دارد. مرکز منطقه چالدران، شهر سیه‌چشمه، یکی از مرتفع‌ ترین شهرهای ایران است که در ارتفاع ۱۹۴ متری از سطح دریا قرار گرفته است. چالدران از شمال به شهرستان ماکو، از غرب به مرز ترکیه و از جنوب به شهرستان خوی محدود می شود. فاصله شهر سيه ‌چشمه با مرز تركيه حدود ۲۴ كيلومتر است. سیه ‌چشمه در منطقه ای کوهپایه ای واقع شده و دارای آب و هوای معتدل و نیمه مرطوب است. بارش باران شدید و برف سنگین در منطقه بسیار دیده می‌شود.

شهرستان چالدران دارای دو بخش «مرکزی» و «دشتک»، دو شهر «سیه‌چشمه» و «آواجیق»، و پنج دهستان است. شهر سیه‌چشمه نیز دارای سه دهستان «به‌به جيک»، «چالدران جنوبي» و «چالدران شمالي» است.

چالدران منطقه‌ای ییلاقی است و ایلات و عشایر در نوارهای مرزی ایران و ترکیه از مراتع غنی آن استفاده می‌نمایند. سد بارون که به نام سد ماکو نیز شناخته می‌شود در ۲۰ کیلومتری مرکز شهرستان واقع شده‌ است. از آثار تاریخی این منطقه می‌توان به قره‌کلیسا، مقبره صدر الدین، وزیر شاه اسماعیل، روستای دلیک داش، روستای قاشقا بلاغ و گیخ بلاغ  اشاره کرد. علاوه بر آثار و ابنیه تاریخی جهانی در این منطقه وجود مرداب‌ها و تالاب‌های متنوع، دره ‌هاي خوش آب ‌و هوا و آبگرم از جلوه‌ های طبیعی این شهرستان به شمار می‌روند. صنایع چالدران محدود به صنایع دستی و صنایع کوچک کارگاهی است. کشاورزی و دامداری و بازرگانی، به سبب موقعیت مرزی و استراتژیک منطقه، اقتصاد مردم منطقه را تشکیل می‌دهند.

مردم این شهر به زبان ترکی آذربایجانی سخن می‌ گویند و دارای مذهب شیعه دوازده امامی و سنی شافعی هستند.

چالدران

آب و هوای چالدران:

بارش باران شدید و برف سنگین در منطقه چالدران بسیار دیده می‌شود. برای نمونه، در زمستان سال ۱۳۸۴ به دلیل بارش سنگین برف، تمام راههای اصلی و فرعی شهرستان و ۳۰۰ روستای اطراف آن برای مدت دو هفته مسدود بود و میزان برف در کنار جاده به سه متر می‌رسید. یا در سال ۱۳۸۳ گردبادی سهمگین در منطقه «گوروگول» (مرداب خشک) روی داد به گونه‌ای که منجر به کشته شده یک نفر از عشایر گردید[نیازمند منبع]. سیل یکی از پدیده‌های شهر است که گاه ارتفاع آن در رودخانه مرکزی شهر به شش متر می‌رسد و خسارات جانی و مالی زیادی را در پی دارد.

چالدران

چالدران، شهر بی کولر:

علی رادمنش یکی از شهروندان چالدران می گوید: در سالهای گذشته و بر اساس شرایط هوایی حاکم بر آسمان شهرستان، در این مواقع سال وقتی بیرون از خانه می‌رفتیم تعداد کمی از شهروندان را می‌دیدیم که اوقات فراغت خود را در بیرون از منزل‌هایشان به سر می‌برند.

او ادامه می دهد: اگرچه در روزهای اخیر آب و هوای شهرستانمان گرمای بی‌سابقه‌ای را در مقایسه با میزان دمای گذشته‌اش تجربه می‌کند، اما اکنون هم چهره این شهر دارای زیبایی‌هایی وصف نشدنی است.

مطبوع بودن دمای هوای شهرستان چالدران در طول تاریخ به گونه‌ای بوده است که فروشندگان مجاز لوازم خانگی این شهرستان نیز می ‌گویند در سابقه ۴۰ یا ۵۰ ساله خود تا بحال فروش کولر را در این شهرستان ندیده‌اند.

امین ولی‌زاده یکی از فروشندگان لوازم خانگی در شهرستان چالدران هم می گوید: من در طی ۲۵ سال سابقه فروشندگی خود و با توجه به ارتباط هایی که با سایر فروشندگان داشته‌ام هرگز مشاهده نکرده‌ام که در فروشگاه‌های این شهرستان اقدام به فروش کولر کنند. سیستم‌های خنک کننده این شهرستان فقط پنکه است که آن هم فقط در زمان‌هایی استفاده می‌شود که دمای هوا بالا رود یعنی فقط در بعداز ظهرها آن هم نه در تمام ایام.

بد نیست بدانید که در سال های گذشته این شهرستان تا حدی دارای هوای معتدل و مطبوعی بود که مردم این شهرستان در هوای گرم فصل تابستان به جای استفاده از پارکها و یا فضاهای سبز ترجیح می دادند در خانه‌های خود بمانند.

البته تعطیلات امسال با توجه به شرایط آب و هوایی حاکم بر کشور، این ویژگی منحصر به فرد طی گرمای چند روز اخیر در چالدران دچار تغییر شده و مردم را وادار به خروج از خانه‌های خود می‌کند و یا شهروندان را به تهیه دستگاه‌های خنک کننده مجبور کرده است.

یکی از دلایل این گرمی هوای شهرستان از بین رفتن پوشش گیاهی بر اثر سیل‌های اخیر در شهرستان چالدران است. متاسفانه هر سال به علت وقوع پدیده سیل بیش از ۴میلیون مترمكعب خاك در هر هكتار از اراضی و مراتع این شهرستان از بین می‌رود.

مرتبط:چالدران نقطه عطفی برای همبستگی ایران و اروپا بود/ جزیره هرمز مکانی ویژه برای حضور کشیش‌ها در عصر ایران صفوی بود

 

 

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *