اشتران

ضعف در استفاده از ظرفیت های گردشگری اشتران

پس از رواج صنعت گردشگری در دنیا، بحث بهره‌وری از روستاها به عنوان یک گزینه تأثیرگذار در توسعه گردشگری مورد توجه قرار گرفت و از دهه‌های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ سفرهای مسئولانه به طبیعت آغاز شد و آن را «اکوتوریسم» نامیدند.پس از آن واژه دقیق‌تری به نام «بوم‌گردی» در ادبیات گردشگری دنیا شکل گرفت و در چند سال گذشته بسیار رشد کرد و در حال حاضر حدود ۸ درصد از کل گردشگری در دنیا را شامل می‌شود.همدان به سبب داشتن روستاهای بکر، آب‌وهوای مطلوب و جاذبه‌های طبیعی و تاریخی فراوان جزء مناطقی است که می‌تواند حرف‌های زیادی در این حوزه داشته باشد، در حال حاضر این استان ۲۱ روستای هدف گردشگری دارد اما چقدر از ظرفیت‌ این روستاها استفاده می‌شود؟ آیا روستاهای هدف گردشگری همدان مقصدی برای گردشگری هستند یا صرفاً اسم گردشگری را یدک می‌کشند؟به عنوان مثال بنا به اظهارات دهیار، روستای هدف گردشگری «اشتران» واقع در بخش مرکزی شهرستان تویسرکان، با وجود داشتن ظرفیت‌های فوق‌العاده، جاذبه‌های طبیعی و تاریخی زیاد قادر به استفاده از فرصت‌های گردشگری آن نیستند در حالیکه قرار بود قلعه اشتران را به عنوان یکی از آثار تاریخی استان همدان احیاء و به  اما اینک متروکه شده است.

دهیار روستای اشتران با بیان اینکه از جمله جاذبه‌های تاریخی روستا قلعه، حمام و امامزاده است، توضیح داد: روستای اشتران گردشگران زیادی دارد اما به علت نداشتن زیرساخت‌های لازم فرصت‌ها را از دست می‌دهیم؛ به عنوان مثال مسیر قلعه تاریخی روستا تاریک است و برای گردشگران مشکلاتی به وجود می‌آورد.

فرهنگ بنی‌اردلان ادامه داد: مشکل بزرگ در این روستا مربوط به خانه‌های بوم گردی است، گردشگرانی که از روستا بازدید می‌کنند نمی‌توانند در روستا اقامت داشته باشند از طرف دیگر مردم روستا مایل به احداث اقامتگاه بوم گردی نیستند.

بنی‌اردلان تصریح کرد: تأسیس خانه‌های بوم گردی در روستای اشتران جا نیفتاده و نیازمند این است که کلاس‌های آموزشی برای اهالی روستا برگزار شود تا فرهنگ‌سازی صورت بگیرد و مردم با مزیت‌هایش آشنا شوند.

وی با بیان اینکه پس از گذشت حدود یک دهه از کسب عنوان روستای هدف گردشگری اشتران میراث فرهنگی تنها یکبار کلاس آموزشی بیست دقیقه‌ای برای اهالی برگزار کرده است، گفت: موفقیت روستا در حوزه گردشگری نیاز به فرهنگ‌سازی و برگزاری کلاس‌های آموزشی دارد تا مردم روستا نسبت به این صنعت درآمدزا آشنایی پیدا کنند.

دهیار روستای اشتران با اشاره به اینکه طبق سرشماری سال۹۰ جمعیت روستا ۱۷۰۰ نفر است اما در سال‌های اخیر تعداد  از اهالی به روستا برگشته‌اند، اظهار کرد: میراث فرهنگی قرار بود قلعه تاریخی روستا را احیاء کنند که متأسفانه این اتفاق نیفتاده و قلعه به شکل متروکه درآمده است.

وی درباره صنایع دستی روستای اشتران بیان کرد: در گذشته قالیبافی در روستا رواج داشت اما هم اکنون رونقی ندارد، طی سال‌های اخیر دوره‌های آموزش رشته‌های صنایع دستی مانند چرم دوزی برای بانوان روستا برگزار کردیم که مورد استقبال واقع نشد.

بنی‌اردلان با تأکید بر اینکه میراث فرهنگی باید ورود کرده و زیرساخت‌های گردشگری روستا را درست کند، افزود: اشتران روستایی چهار فصل است و زیبایی‌های طبیعی بی نظیری دارد اما تبلیغات در این زمینه بسیار ضعیف است.

 

و اما ۲۰ آذر ۹۸ بود که رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تویسرکان اعلام کرد: قلعه اشتران که یکی از آثار فرهنگی، تاریخی شهرستان تویسرکان با قدمتی ۲۲۴ ساله و به جا مانده از دوران قاجاریه است، مرمت و بازسازی می شود.

اسحاق ترکاشوند از وجود سرمایه گذاری برای هتل شدن قلعه اشتران با هدف حفظ بنا و نگهداری از آن و رفع مشکلات و موانع پیش روی سرمایه گذار خصوصی مرمت این بنا خبر داد و اظهار کرد: گرچه احیای این قلعه ۲۰ میلیارد تومان اعتبار می خواهد اما بی تردید مشکلات موجود بر سر راه سرمایه گذار بازسازی قلعه اشتران حل شدنی است و ما تمام تلاش خود را برای رفع موانع موجود به کار می گیریم تا این بنا زودتر مرمت و بازسازی شود و به بهره برداری برسد.

وی با بیان اینکه روستای اشتران یکی از روستاهای هدف گردشگری شهرستان تویسرکان است و قلعه اشتران در این روستا، زمینه گردشگری را مساعدتر کرده، گفت: قلعه تاریخی اشتران را می توان از ظرفیت های خوب گردشگری و جذب توریست در شهرستان به حساب آورد.

ترکاشوند بیان کرد: قلعه اشتران میراثی ۲۲۴ ساله از دوران قاجاریه است که مشرف به قلعه خانگرمز و در مسیر جاده قدیمی همدان- تویسرکان قرار دارد و با توجه به موقعیت جغرافیایی و وسعتش بی تردید یکی از قلعه های نادر در استان همدان است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تویسرکان یادآور شد: در ۱۰ بهمن ماه سال ۸۳ با پیگیری های مسئولان وقت آن زمان قلعه اشتران با شماره ۱۱۳۷۹ به ‌عنوان یکی از آثار ملی کشورمان به ثبت رسید.

ترکاشوند با بیان اینکه قلعه اشتران مالکان شخصی دارد و مالکان آن از نوادگان حاج اردلان هستند، تصریح کرد: هم اینک نیز «امیر اردلان» پیگیری های مربوط به قلعه را انجام می دهد و با توجه به اینکه این قلعه جزئی از میراث فرهنگی کشور محسوب می شود، در سال گذشته ۴۵۰ میلیون تومان از اعتبارات دولتی برای بازسازی بخشی از آن هزینه شد.

وی از وجود سرمایه گذاری برای هتل شدن قلعه اشتران با هدف حفظ بنا و نگهداری از آن خبر داد و اضافه کرد: در حال حاضر سرمایه گذار به دنبال دریافت تسهیلات است و استعلامات لازم برای سند قلعه هم از آنجا که موروثی به شمار می آید، در دست پیگیری است.

ترکاشوند در پایان خاطرنشان کرد: حمایت از سرمایه گذار جزء برنامه های اصلی ما است و اگر این مهم محقق شود، پس از هتل شدن قلعه، بی تردید این بنا از هتل عباسی اصفهان در جذب توریست موفق تر و از مزیت های گردشگری غرب کشور خواهد شد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان‌ تویسرکان در ۱۸ شهریور ۹۹، درباره مشکلات روستای اشتران به خبرنگار ایسنا گفت: دو سال قبل درخواست تبدیل قلعه اشتران به هتل از طرف مالک خصوصی به اداره میراث فرهنگی رسید و ‌ما اقداماتی مانند تهیه صورتجلسه کمیته فنی، صدور موافقت اصولی و تهیه طرح مرمت را انجام دادیم.

اسحاق ترکاشوند ادامه داد: با وجود اقدامات صورت گرفته مالک پیگیر بقیه کارها نشد همچنین ما درصدد گرفتن تسهیلاتی به مبلغ حدود ۱۰ میلیارد تومان برای این بنا بودیم اما مالک علاقه‌ای به این کار نداشت و فقط صحبت می‌کرد.

وی با بیان اینکه احیای قلعه اشتران یکی از گزینه‌های سند راهبردی میراث فرهنگی همدان بود، اظهار کرد: سال گذشته ۵۰۰ میلیون تومان از محل اعتبارات این اداره در راستای نگهداری قلعه هزینه کردیم اما مالک پا به پای ما نیامد که بتوانیم ادامه دهیم.

ترکاشوند با اشاره به اینکه میراث فرهنگی اگر اعتباری داشته باشد حتماً برای حفظ و نگهداری این اثر هزینه می‌کند، افزود: در حال حاضر اعتباری برای قلعه اشتران نداریم و مکاتباتی انجام داده‌ایم که اعتبار ملی بگیریم.

وی با بیان اینکه سیاست وزارتخانه میراث فرهنگی سیاست مشارکتی است و در مورد این اثر، مالک اقدامی نمی‌کند، توضیح داد: اداره میراث فرهنگی برای آشنایی اهالی این روستا و منطقه با حوزه گردشگری دوره‌های توانمندسازی برگزار کرد اما بازخورد خوبی نگرفت، در حال حاضر هم با توجه به شیوع کرونا امکان برگزاری کلاس وجود ندارد اما این اتفاق در برنامه‌های اداره میراث فرهنگی تویسرکان گنجانده شده است و پس از رفع محدویت‌های جلسات حضوری عملی خواهد شد.

ترکاشوند با اشاره به اینکه روستاهای شهرستان تویسرکان و از جمله اشتران از نظر پذیرش مسافر ظرفیت بسیار بالایی دارند، گفت: خانه‌هایی که در روستای اشتران وجود دارد قابلیت تبدیل به بهترین اقامتگاه‌های بوم گردی‌ استان همدان را دارد اما نیاز به برگزاری دوره‌هایی است که امیدوارم به زودی محقق شود.

منبع:ایسنا

مرتبط:

همه چیز در مورد هتل عباسی اصفهان

نمی‌توانیم از فرصت‌های گردشگری «اشتران» تویسرکان استفاده کنیم

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *