مرنجاب بهشت آفرود ایران
رملهای مطلوب، شن خوب، منظره زیبا و شبهای پر ستاره؛ تمام اینها کافی است تا در یک کویر زیبا برای شب کمپ بزنیم؛ کویری که چالش رانندگی بر روی رملها و شن آن، برای هر آفرود سواری لذت بخش است تا جایی که به مرنجاب بهشت آفرود ایران میگویند.
با پیشرفت روزافزون فناوری و آگاهی در جامعه، دیگر مقاصد طبیعتگردی به مسیرهای هموار جنگلی یا پوششهای گیاهی سرسبز خلاصه نمیشود. بلکه کویر و پیمایش آن نیز در دنیای امروز بخش مهمی از طبیعتگردی را شامل میشود، کویر دنیای ناشناختهها و سرزمین دست نخوردهای است که خاصترین پوششهای گیاهی و جانوری را دارد.
در پس قصههای کاشان و دور از نهر و جویها جاری در باغ فین این شهر، قصهای کاملاً متفاوت در جریان است. در همسایگی آران و بیدگل کاشان کویر مرنجاب قرار دارد، این کویر شهرت خود را وام دار نوع شن، پوشش خاص و البته دریاچه نمک خود است.
ورود به کویر مرنجاب از بلوار ارتش آران و بیدگل و کنار کارخانه فولاد این شهرستان امکان پذیر است. با توجه به وجود کارخانه صنعتی آب بری چون فولاد ممکن است در ابتدای امر تصور کنید اینجا سرزمین پر آبی است! اما مرنجاب سرزمینی بسیار خشک با کویری بکر است که پیش از ورود به این منطقه گردشگری باید ذخیره کافی آب را در اختیار داشت.
جاده کویر مرنجاب، پس از گیت نصب شده توسط سازمان میراث فرهنگی آغاز میشود، جادهای سراسر خاکی و پر از پستی و بلندی که در دل کویر و میان بوتهزارها و شنزارها پیش میرود. این جاده ۵۰ کیلومتر طول دارد و به کاروانسرای مرنجاب در میانههای کویر ختم میشود.
شاه عباس صفوی در ادامه ساخت و ساز کاروانسرا در مسیرهای پر رفت و آمد، در سال ۶۳۲ خورشیدی دستور ساخت کاروانسرای مرنجاب را داد. این کاروانسرا در چند کیلومتری دریاچه نمک و کنار چشمه و قنات مرنجاب بنا شد تا پناهگاهی برای صحرانوردان باشد. کاروانسرای مرنجاب در مسیر اصفهان به مشهد قرار داشت و یکی از مهمترین کاروانسراهای عصر صفوی به خاطر نقش آن در حفظ امنیت پایتخت به شمار میآمد.
کاروانسرای مرنجاب به شکل قلعهای مستطیلی شکل در ۳۵۰۰ متر مربع بنا با ملات خشت و آجر ساخته شده. این کاروانسرا پس از احداث جاده قم به تهران در دوران صفوی رونق خود را از دست داد و رفته رفته تبدیل به مخروبهای در دل کویر شد. اما در سال ۱۳۷۸ سازمان میراث فرهنگی این کاروانسرا را خریداری کرد و به مرمت آن مشغول شد، این بنا همچنین در سال ۸۴ به ثبت ملی رسید.
جادههای پست مرنجاب تا چند کیلومتر بعد از کاروانسرای آن ادامه دارد، اما جلوتر دیگر خبر از جاده خاکی نیست و دور تا دور از شن و ماسه پوشیده شده. این محل جایی است که ماجراجویی برای آفرود سواران آغاز میشود، لذت رانندگی خارج از جاده را در کویر میتوان حس کرد. مرنجاب در پایان هرهفته به ویژه ماههای سرد سال میزبان گروههای زیادی از ماشینهای خارج جادهای است که برای کمپ به اینجا میآیند.
تپههای شنی بسیار بلند، جنگلهای تاغ، دریاچه نمک و آسمان زیبای شب این کویر، جاذبه هایی است که هر بازدید کننده را محو خود میکند. دریاچه نمک مرنجاب که از جاذبههای مهم به حساب میآید، از مهمترین تأمین کنندههای نمک تصفیه نشده ایران است. با هر بار بارش و پس از تبخیر آب، نمکهای دریاچه کرتبندیهای زیبایی به وجود میآورد که به آنها شش ضلعیهای نامنظم بلورهای نمک میگویند.
جزیره سرگردان، یکی از زیباترین جاذبههای مرنجاب در دریاچه نمک واقع شده. دور تا دور این جزیره با نمک زار پوشیده شده ولی در زمانهای بارندگی چند سانتیمتر آب دور دریاچه قرار میگیرد، همین امر باعث میشود که مردم بومی تصور کنند که این مکان در حال جابهجایی و حرکت است. دلیل نامگذاری این قسمت از کویر به نام سرگردان، همین مسئله است.
مرنجاب بر خلاف دیگر مناطق کویری، آب و غذای کافی برای زندگی و حیات گونههای مختلف جانوری را دارد. در این کویر گونههای مختلف جانوری مانند شغال، گرگ، کفتار و انواع خزندگان از مار و عقرب تا سوسمار مشاهده شده. همچنین در سال گذشته گزارشهایی مبنی بر وجود دو قلاده پلنگ در این کویر به گوش رسید.
در چند سال اخیر مرنجاب به یکی از مهمترین جاذبههای کویری کشور تبدیل شده است. این کویر با ویژگیهای خاص خود میزبان گردشگران و خودروهای آفرود زیادی بوده، البته این شهرت و رفت و آمدها در این کویر بی مشکل نبوده، در طی سالیان اخیر ۲۵ نفر در این کویر گرفتارشده و جان باختهاند، به همین دلیل در جریان بازدید از بهشت کویرنوردان حتماً از راهنما و راه بلد استفاده کنید و حتما منابع کافی غذایی و آب را همراه داشته باشید.
منبع:ایمنا
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.