مرنجاب

مرنجاب ، کویری که شهاب بارانش دیدنی است

کویر مرنجاب در شمال شهرستان آران و بیدگل در استان پهناور اصفهان واقع شده است که گونه های جانوری و پوشش گیاهی این منطقه و شرایط مناسبی که برای هر گردشگری دارد این کویر را به یکی از بهترین نقاط برای سفرهای بیابانی تبدیل کرده است.

شگفت انگیزترین نقاط کویری ایران کویر مرنجاب نام دارد وجود جنگل های تاق و تپه های شنی با ارتفاع جلوه خاص دیدنی به این کویر بخشیده است که مطمئنا هر دیده ای را متحیر می کند. تنوع جاذبه های گردشگری ، امنیت ، تنوع گونه های جانوری ، پوشش گیاهی این منطقه و شرایط مناسبی که برای هر گردشگری دارد ، سبب می شود گردشگران زیادی جذب این منطه کویری زیبا شوند. در ادامه این بخش به معرفی جاذبه های گردشگری کویر مرنجاب می پردازیم.

کویر مرنجاب
موقعیت جغرافیایی کویر مرنجاب

محل قرار گیری کویر مرنجاب آران و بیدگل در استان اصفهان و شمال شهرستان آران و بیدگل می باشد این کویر از شرق به کویر بندر ریگ و پارک ملی کویر و از غرب به کویر مسیله به دریاچه های نمک حوض سلطان و حوض مره و از شمال به دریاچه نمک آران و بیدگل و در نهایت از جنوب به شهرستان آران و بیدگل محدود می شود.این کویر حدود ۸۵۰ متر از سطح آب های آزاد ارتفاع دارد و بلندترین آن تقریبا ۸۸۰ متر بالاتر از سطح دریای آزاد میباشد.

مرنجاب

پوشش گیاهی و جانوری کویر مرنجاب

کویر مرنجاب از نظر پوشش گیاهی بسیار غنی است و پوشش گیاهی این منطقه شامل گیاهان شور پسند از جمله درختهای گز و تاق و بوته های قیچ با درخت های گز است.

به علت وجود آب و غذای فراوان زیاد پوشش جانوری در این منطقه بسیار غنی است و حیواناتی همچون گربه شنی ، شغال ، عقاب ، مار ، روباه شنی ، گرگ ، کفتار ، عقرب ، آفتاب پرست ، تیهو ، انواع مارمولک و شاهین در آنجا یافت می شوند. در این منطقه یک جفت یوزپلنگ در سال اخیر دیده شده به نقل از ساکنان محلی این منطقه هم اکنون ۲۱ قلاده یوزپلنگ در آنجا وجود دارد.

کاروانسرای و قلعه مرنجاب

کاروانسرای مرنجاب در قلب کویر قرار دارد و موقعیت جغرافیایی آن ’۷و °۳۴ عرض جغرافیایی و ’۴۸و °۵۱ طول جغرافیایی و در حاشیه جنوبی دریاچه قم ۸۱۰ متر از سطح دریای آزاد ارتفاع دارد. شاه عباس اسم کویر مرنجاب را انتخاب کرد البته خودش هم خبر نداشت که قرار است روزی برای این کویر بی سر و ته مرنجاب قلعه درست کند چرا که او در هر شهری و مسیری اقدام به ساخت کاروانسرا می کرد.

در مسیر راه ابریشم قلعه وجود دارد که کاروانسرایی برای کاروان هایی است که برای سفر به خراسان ،ری ، اصفهان و بلعکس از این مسیر عبور می کردند.

علت ساخت این کاروانسرا و قلعه در کنار دریاچه نمک بدین گونه بوده و روایت شده که:

به علت اینکه دشمنان به خاطر وجود گستره کویر و دریاچه نمک از این طرف به پایتخت نمی توانستند حمله کنند بنابر این شاه عباس تاسیسات دفاعی در این منطقه تبیین نکرده بود. تا اینکه حمله افغان ها و ازبک ها از طریق دریاچه نمک به کاشان منجر شد شاه عباس در سال ۱۰۱۲ قمری به سرعت به فکر ایجاد پایگاه نظامی در این منطقه باشد و جلوی دشمن در آید ، آن هم در مسیری که جاده ی ابریشم نام داشت و بین اروپا و چین تردد می شد.

در قسمت بالای کاروانسرا که به شکل سنگرهای دیده بانی ساخته شده بود همیشه و در همه حال ۵۰۰ پاسدار مسلح داخل قلعه حاضر بودند و امنیت عبور کالا از اروپا به چین و بلعکس را در این منطقه فراهم می کردند.

کنار کاروانسرا حوضچه ی آبی به مساحت ۴۵ در ۱۵ متر وجود دارد که با درختان بید و کوره گز احاطه شده است. برکه ی بزرگی که توسط قنات کنار کاروانسرا به وجود آمده است آب شیرینی دارد .منبع تامین آب برکه از دو چشمه آب شیرین و آب شور است و این دو چشمه با هم به سطح زمین می رسند که وجود چشمه آب شیرین در کویری پر از نمک منجر به حیرت و تعجب اکثر زمین شناسان شده است.

در شمال حوضچه ۲ تنور قدیمی برای پخت نان است. محوطه ی آبگیر برای برپایی چادر، آجر فرش شده است.

مرنجاب

نقاط دیدنی و جاذبه های کویر مرنجاب

تپه های شنی کویر مرنجاب :

همانطور که پیش از این در نمناک اشاره شد یکی از زیباترین نقاط کویری ایران کویر مرنجاب است که با جنگل های تاق به تپه های شنی بلند زیبایی اش دوچندان به چشم می آید. تپه های شنی بلند و درختان تاقِ پایین این تپه ها جلوه زیبایی به این منطقه بخشیده است که تا مانی که بر روی آن ها گام بر نداشته اید، نمی توانید درک کنید.

دریاچه نمک کویر مرنجاب:

دریاچه نمک آران و بیدگل از نقاط زیبا و توریستی دیگر این منطقه به شمار می آید . دریاچه در اکثر روزهای سال خشک و پوشیده از رسوبات نمک است و در روزهایی که بارندگی زیاد است ، ارتفاع آب دریاچه به حدود ۲ سانتی متر می رسد که پس از تابش خورشید به سرعت تبخیر می شود. رسوبات نمکی با هر بار بارش و تبخیر آب در این دریاچه، کرت بندی های زیبایی را به شکل چند ضلعی تشکیل می دهند که بسیار چشم نواز است . عمق نمک این دریاچه بین ۵ تا ۵۴ متر می باشد.

جزیره سرگردان کویر مرنجاب :

کوه کم ارتفاعی در شمال شرقی دریاچه ی نمک وجود دارد که با قشر سفید نمکی احاطه شده است به این کوه، جزیره ی سرگردان می گویند. علت نام گذاری جزیره سرگردان این بوده که از دید پیشینیان این جزیره دائماَ در حال حرکت بوده است و از جایی به جای دیگر نقل مکان می کند اما امروزه دریافته اند که محو شدن دو انتهای خط افق به دلیل گرمای شدید منطقه و در نتیجه خطای دید و شکست نور است منجر به نمایشی از سرگردانی این جزیره است.

این جزیره که بلندترین نقطه ی آن ۸۰۸ متر بالاتر از سطح دریای آزاد است، از سنگ های متخلخل آتشفشانی تشکیل شده است.دیدن دریاچه نمک از بلندای این جزیره گردشگران بسیاری را به سمت خود می کشد.

چاه تاریخی دستکن:

در قسمت شرق کویر محلی برای آب خوردن شتر های کاروانسرا وجود داشت که چاه تاریخی دستکن نام دارد.

مرنجاب

راه های ورود به منطقه کویر مرنجاب

مسیر اول: ابتدا مسیر شهر آران و بیدگل را بطرف پادگان ارتش سپری کرده و سپس جاده خاکی مرنجاب را عبور کرده و با طی کردن مسافتی تقریبا ۴۵ کیلومتری به مرنجاب می رسید.

مسیر دوم:مسیر دوم مسیر پارک ملی کویر که از پیشوا شروع شده است می باشد و بعد مبارکیه (۱۵ ک. م) – قصر بهرام (۶۰ ک. م) – کاروانسرای سفیدآب (۸۰ ک. م) – و سپس مرنجاب (۵۰۰ ک. م) می باشد. لازم به ذکر است برای تردد در این جاده تا سفیدآب نیاز باید مجوز از سازمان حفاظت از محیط زیست استان سمنان داشته باشید.

مسیر سوم:مسیر آران و بیدگل به ابوزیدآباد و بعد کاروانسرای سفیدآب و مرنجاب می باشد.

مرتبط:

۱۰ منطقه ی زیبای کویر ایران

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *