گوشفیل اراک، هرچه نازکتر بهتر!
تاریخچه و قدمت گوشفیل
آماده کردن مواد لازم برای پخت گوشفیل
خمیر گوشفیل تا رسیدن ما در دستگاه خمیرهمزن، استراحت کرده و آماده باز شدن است. بهلول، خشکهپز کارگاه، از ساعاتی قبل همه مواد ۸ عدد تخم مرغ و ۵۰۰ گرم آب را با ۸۰۰ گرم ماست و ۳۰۰ گرم نشاسته همراه با ۳ کیلو و نیم آرد مخلوط و در خمیرهمزن حسابی ورز داده است؛ شربت را هم که شهد غلیظی است از ترکیب شکر و آب و زعفران و گلاب و نوک قاشق جوهرلیمو آماده کرده؛ نسبت شکر به آب سه به یک است.
مرحله اول:
به محض ورود ما بهلول و وردستش محمد کار را شروع میکنند. خمیر پهن کن خمیر را به ضخامت ۳ میلیمتر پهن میکند. سپس خشکه پز کارگاه، خمیر را روی میزی که کمی آرد پاشیدهاند با وردنه صاف میکند و قالب میزند. محمد، شاگرد کم سن و سال بهلول، سریع خمیرهای قالب زده را روی هم چیده و با پلاستیک میپوشاند. در مرحله بعد خمیرها به شکل بیضیهای ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتری در میآیند. هر بیضی از وسط با دست جمع و چینهای کوتاه میخورد طوری که هر بیضی دو گوش فیل میسازد.
مرحله دوم:
شکل دهی گوش فیلها با آقای طالبی است. هر گوشفیل که شکل گرفت، محمد آنها را سریع به بهلول میرساند و او آنها را در روغنی که حسابی داغ شده میاندازد و با زیر و رو کردن در روغن پس از کمی تغییر رنگ، با کفگیر بزرگ مخصوص از روغن در آورده و در شهدی که حرارت ملایم دارد میریزد. وردست دیگر با کفگیری بزرگ آنها را از شهد خارج و کنار ظرفی که مثل آبکش است میچیند تا شهد اضافیاش گرفته شود و نفر بعد در سینی مخصوص چیده و روی آنها را مغز پسته میپاشد.
حالا فرخنده خانم چند تا از گوشفیلها را در دست میگیرد که از میزان نازکی و رنگ قهوهای روشنش مطمئن شود. او فوت اصلی کار را در نازکی خمیر میداند و میگوید: «هرچه خمیر نازکتر، گوشفیل مرغوبتر» و ادامه میدهد: الان همه کارها با دستگاه برقی و اجاق گاز راحت شده. قدیم همه اینها دستی بود از خمیرزنی تا پهن کردن و قالب زدن. ضربات مشت کارخمیرزن را میکرد و کف دست خمیرپهن کن و قالب زن بود و پشت سینیهای روحی و مسی به جای میز و اجاق نفتی یا چوبی سرخ کن.»
با وجود این، طعم گوشفیل به گفته فرخنده خانم این سالها بهتر شده است. دستگاهها به کمک آمدهاند و مواد اولیه مرغوبی در بازار پیدا میشود و همینها هم موجب شده گوشفیل از حالت یک شیرینی خانگی بیرون بیاید و تبدیل به سوغاتی شناخته شده اراک شود. فرخنده خانم گوشفیلهایی که سرد شدهاند را تعارف میکند تا ما هم طعم این شیرینی پر قصه را چشیده باشیم.
منبع: میراث آریا
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.