گردشگری-موزه

نابینایان هم از موزه‌ها بازدید می‌کنند

موزه‌ها و آثار باستانی معمولا فضایی مناسب برای بازدید معمولان، ناتوانان جسمی، نابینایان و ناشنوایان نیستند و به دلیل عدم وجود امکانات لازم برای این گروه از افراد جامعه در موزه‌ها، ذهنیت خوبی برای آن‌ها تداعی نمی‌شود.

به منظور رفع این مشکل و ایجاد بسترهای لازم و کافی جهت استفاده افراد معلول از موزه‌ها و آثار باستانی، تعدادی از موسسه‌های اروپایی فعال در این حوزه کمپینی را تشکیل داده‌اند تا بتوانند خدمات ویژه‌ای را در موزه‌ها فراهم آورند تا افراد ناتوان با معلولیت جسمی هم به راحتی از آن‌ها بازدید کرده و با میراث فرهنگی کشور خود آشنا شوند.

طبق نظرسنجی که این موسسه‌های اروپایی از افراد معمول گرفته‌اند، بیش از ۹۰ درصد آن‌ها تمایل بسیار زیادی دارند تا با آثار موزه‌ها و بناهای تاریخی کشور خود و سایر کشورهای جهان آشنایی پیدا کنند، اما متاسفانه به دلیل عدم امکانات لازم قادر به انجام این کار نیستند.

افراد معلول به ویژه نابینایان و ناشنوایان عنوان می‌کنند که به دلیل آن‌که نمی‌توانند از خدمات میراثی کشور خود به درستی بهره‌مند شوند، احساس عقب‌ماندگی تاریخی و دانشی در این حوزه دارند و تصور می‌کنند دانش آن‌ها نسبت به افراد سالم در این زمینه بسیار پایین‌تر است که این امر دیدگاه حفظ یکسان حقوق بشر برای تمام افراد جامعه را نقض می‌کند.

این موسسه‌های اروپایی یک پروژه تحقیقاتی سه ساله را با مشارکت اتحادیه اروپا آغاز کرده‌اند که در گام نخست، با بیش از ۲۰۰ معلول ارتباط برقرار کرده و تمام ایده‌ها و نقطه‌نظرات آن‌ها را دریافت کرده‌اند. سپس با جمع‌آوری این اطلاعات توانسته‌اند به خروجی‌های قابل توجهی دست پیدا کنند. حال موزه‌های رسمی در لندن، مادرید، وین و سایر شهرهای بزرگ جهان اعلام آمادگی کرده‌اند تا با در اختیار داشتن این اطلاعات به ایجاد خدمات و فضاهای مناسب برای استفاده معلولان بپردازند.

همچنین در این زمینه یک کنفرانس بین‌المللی در ماه گذشته با همکاری اتحادیه اروپا برگزار شد که به‌طور اختصاصی به این موضوع پرداخته و خروجی آن نظرسنجی‌ها را در قالب ارائه استراتژی‌ها و ایده‌های قابل اجرا ارائه داده است.

برخی از این ایده‌ها مربوط به استفاده از سیستم‌های هوشمند و دیجیتالی در موزه‌ها و بناهای تاریخی است که می‌توانند به معلولان کمک کنند تا هم راحت‌تر در فضا حرکت کرده و هم با استفاده از نمونه‌های لمسی به مسیریابی و آشنایی با آثار باستانی موجود در موزه‌ها دست پیدا کنند.

دسترسی کامل و راحت به فیلم‌های زبان علامت، توضیحات صوتی و متن‌هایی که می‌توانند به روش‌های ساده‌ای خوانده شوند، همگی از دیگر راه‌حل‌هایی هستند که بر روی ناشنوایان و نابینایان اجرایی شده و مورد استقبال آن‌ها نیز قرار گرفته است.

این در حالی است که در برخی از موزه‌های جهان نیز نقشه‌های لمسی قرار گرفته تا نابینایان و کم‌بینایان بتوانند از آن‌ها استفاده کرده و علاوه بر مسیریابی صحیح، با تمامی آثار به‌طور دقیق و کامل آشنا شوند. تعدادی از افراد معلولی که از این خدمات استفاده کرده‌اند، از چنین خدماتی ابراز خرسندی کرده و گفته‌اند، احساس می‌کنند به همان اندازه که افراد سالم دراین زمینه اطلاعات دارند، آن‌ها نیز از این حجم از اطلاعات تخصصی بهره‌مند شده‌اند و حالا خود را به جامعه نزدیک‌تر می‌دانند.

همچنین موسسه‌های تحقیقاتی اروپا به تازگی یک کتابچه راهنمایی را در این زمینه منتشر کرده‌اند که برای موزه‌ها بسیار مفید است و آن‌ها می‌توانند به راحتی از نمونه‌های پیشنهادی آن‌ها استفاده کنند. معرفی برنامه و اپلیکیشن‌های راهنما و معرفی میراث فرهنگی به معلولان در هنگام ورود به موزه‌ها نیز طراحی شده‌اند تا هر یک از موزه‌ها و بناهای تاریخی مطابق با شرایط و نوع آثار باستانی‌شان، اطلاعات لازم را در این برنامه‌های هوشمند قرار دهند.

برخی از کشورهای جهان همچون انگلستان، فرانسه، اسپانیا و آلمان برای ایجاد مسیرهای جدید مخصوص معلولان در موزه‌ها و دیگر آثار باستانی اقدام کرده‌اند و به عنوان کشورهای پیشرو، نتایج این اقدامات خود را به صورت گزارش به اتحادیه اروپا ارائه خواهند داد. استفاده از این الگوهای اجرایی می‌تواند برای سایر کشورهای جهان نیز مفید باشد و درنتیجه در جذب توریست و توسعه بخش گردشگری کشورها نقش بسزایی را ایفا کند.
منبع:اسکان

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *