آسباد

۴ آسباد در خراسان جنوبی ثبت ملی است

مسئول ثبت آثار تاریخی اداره‌ کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی خراسان ‌جنوبی گفت: چهار آسباد (آسیاب بادی) تاریخی این استان در شهرهای بیرجند، درمیان و نهبندان ثبت ملی شده‌اند.

طاهره مال‌اندوز گفت: آسبادها از جمله آثار تاریخی واجد اهمیت معماری بومی و سنتی خراسان جنوبی به‌شمار می‌روند.

به گزارش ایسنا، به نقل از  روابط‌ عمومی اداره‌ کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی خراسان‌ جنوبی، وی افزود: این بناها که با هوشمندی، دانش و مهارت گذشتگان ما برای آرد کردن غلات با بهره‌گیری از نیروی باد ساخته ‌شده‌ در تعدادی از شهرستان‌های استان به‌طور پراکنده استقرار یافته‌اند.

مسوول ثبت آثار تاریخی اداره‌ کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی خراسان ‌جنوبی اظهار داشت: شهرستان‌های نهبندان و درمیان بیشترین آسبادها را دارا هستند و تعدادی دیگر از این بناها در شهرهای مختلف استان ساخته شده‌اند.

وی گفت: آسبادهای آرویچ و آقا سید حسین در شهرستان بیرجند، آسباد میان‌ده نهبندان و آسباد گز در شهرستان درمیان در فهرست میراث ملی قرار گرفته‌اند که قدمت آنها به دوره قاجاری تا دوره پهلوی اول باز می‌گردد.

مال‌اندوز بیان کرد: آسبادها در قالب یک پرونده مشترک با سه استان خراسان جنوبی، خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان برای ثبت جهانی پیشنهاد شده‌اند.

آسبادها قدیمی‌ترین آسیاب بادی عمودمحور هستند که با توجه به اسناد تاریخی موثق، در گذشته رکن اصلی دوام و پایداری معیشت در شرق کشور بودند همچنین نمونه بارز معماری سنتی ایران با رویکرد استفاده از مصالح بومی و انرژی پاک باد به‌ شمار می‌روند.

منبع: ایسنا

مرتبط:

آسیاب آبی «درده» در شهر تاریخی تیران‌وکرون

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *