نکاتی که هر مادری قبل از سفر باید بداند
مادر شدن دردسرهای خودش را دارد. یکی از مهمترین دردسرها در زمان سفر خودش را نشان میدهد. شما دیگر نمیتوانید مثل بقیه افراد سفر کنید. نه وقتی باردار هستید و نه وقتی بچه کوچک دارید. البته نباید نگران باشید. با تغییر کوچکی در برنامه سفر و رعایت یک سری نکات شما هم میتوانید سفر کنید. راهنمای شهرزاد را برای گذراندن یک سفر بی خطر با فرزندتان از دست ندهید.
باردارها بخوانند
بسیاری از پزشکان اجازه سفر را به خانمهای باردار با سن بارداری بیشتر از ۲۸ هفته نمیدهند. حتی اگر پزشکتان این اجازه را بدهد، بهتر است قید سفر را برای بعد از هفته ۳۲ بزنید. اگر تحت شرایط خاص بارداری هستید ممکن است پزشکتان شما را از هرگونه سفر منع کند. موارد منجر به استراحت مطلق، سابقه سقط، فشار و دیابت کنترل نشده بارداری، جفت میانراهی، خونریزی و لکهبینی و… از این جملهاند. در این مورد حتما با پزشکتان پیش از سفر مشورت کنید. فراموش نکنید که در سفر دائم به خودتان یادآوری کنید که باردارید تا سمت تفریحات خطرناک نروید. دور اسب سواری، دوچرخه سواری، اسکی روی آب یا برف یا چمن، شنا در آبهای مواج و کوهنوردی در شیب زیاد را خط بکشید.
پزشکان توصیه میکنند در زمان بارداری تا میتوانید آب بخورید. بطریهای کوچک آب معدنی را دم دستتان بگذارید و هر نیم ساعت یک بار چند قلپ از آن بخورید. حتما یک قرص ضدتهوع مناسب همراه داشته باشید. ممکن است لازمتان شود. خوردنیهای سالم هم با خودتان همراه داشته باشید تا اگر ضعف کردید و رستوران نزدیک نبود، بتوانید بخورید. به علاوه لباس و کفش گشاد و راحت هم با خودتان داشته باشید. داروها و مدارک پزشکیتان هم یکی از لازمترین چیزهایی است که باید داشته باشید.
برای سفر با هواپیما
اگر جنین آنقدر بزرگ شده که بارداری شما معلوم است، برای سفر با هواپیما معمولا از شما نامهای از دکترتان میخواهند. البته قبل از پرواز پزشک فرودگاه هم شما را معاینه میکند. اگر جنین هنوز کوچک است هم بهتر است قبل از پرواز با دکترتان مشورت کنید. دکترها به همه خانمهای باردار اجازه پرواز نمیدهند. اگر اجازه پرواز را گرفتید لازم است هر نیم ساعت یکبار از روی صندلیتان بلند شوید و کمی قدم بزنید تا گردش خونتان منظم شود. به علاوه میتوانید درخواست یک بالش کنید تا پشتتان بگذارید و راحتتر بنشینید.
نکات بهداشتی
بدترین اثر بارداری در سفر، تکرر ادرار است. برای قابل تحمل کردن این مشکل میتوانید روکش یکبار مصرف توالت فرنگی بخرید و همراه ببرید تا بتوانید از توالتهای میانراهی استفاده کنید. در غیر این صورت، استفاده از توالت ایرانی بهداشتیتر است. اگر جایی هستید که از تصفیه بودن آب آن اطمینان ندارید، برای شستوشوی خودتان در دستشویی یک بطری کوچک آبمعدنی یا آب تصفیه شده ببرید. احتمال عفونتهای ادراری و دهانه رحم به خاطر آبهای کثیف بالاست و برای زنان باردار خطرناک است.
برای سفر با ماشین یا قطار
قبل از این سفرها هم با پزشکتان مشورت کنید. اگر با قطار یا ماشین سفر میکنید، هر ۶۰ تا ۹۰ دقیقه یک بار از جایتان بلند شوید و کمی راه بروید. با این کار گردش خون منظم انجام میشود. اگرچه احتمالا با فاصلهای کمتر از این مجبور باشید برای دستشویی از جایتان بلند شوید! اگر با ماشین سفر میکنید، بهتر است در صندلی عقب بنشینید. اگر صندلی که رویش نشستهاید، کیسه هوا (ایربگ) دارد، حتما آن را غیرفعال کنید، چون در صورت تصادف مختصر، ضربه ایربگ به شکم میتواند موجب مرگ جنین شود. در قطار تا جایی که میتوانید پاهایتان را بالا بگذارید تا خون در پایتان جمع نشود و ورم نکند. ورم ممکن است کفش پوشیدن را در تمام سفر برایتان سخت کند.
مادران فسقلیهای یک ساله بخوانند
بچههای ۸ تا ۱۸ ماهه هنوز حساس هستند و بعضی وقتها بدقلق میشوند. اگر از تمیزی جایی که میروید مطمئن نیستید، تعداد زیادی پلاستیک بزرگ و ملحفه ببرید تا بتوانید روی همه چیز پهن کنید. کودک شما در این سن بسیار حساس است. برای کودک غذای وعدههای طول سفر را ببرید و بقیه وعدهها را در مقصد آماده کنید. اگر فکر میکنید ممکن است مواد اولیه غذاهای او در آن محل موجود نباشد، آن مواد را به صورت یخزده با خودتان ببرید. یک پیشبند خیلی بزرگ که آستین داشته باشد و از پشت هم با بند بسته شود، کار شما را برای شستن لباسهای کودک بعد از هر وعده غذا کمتر میکند. یادتان باشد کودک بزرگتر از ۸ ماه، مکان آشنا و غریبه را میشناسد و ممکن است در مقابل چهرههای ناآشنا یا مکانهای جدید بازخورد منفی داشته باشد. به همین دلیل باید مواظب باشید برنامه زندگی او خیلی تغییر نکند و خستهاش نکنید.
مادران بچههای بزرگتر
اگر نمیخواهید خاطره سفر را برای خودتان تلخ کنید، قبل از هر چیز همراه کودک ۳ تا ۷ ساله خود حتما یک کارت با اطلاعات شناسایی او داشته باشید. روی این کارت نام، نام خانوادگی و شمارهای از خودتان را بنویسید و کارت را در جیب لباس او بگذارید. بچهها در این سن خودشان دستشویی میروند. بهتر است دستمال مرطوب همیشه همراهتان باشد. اگر کودکتان از توالت فرنگی استفاده میکند، تبدیل نشیمنگاه توالت را با خودتان ببرید، تا بتواند بدون نگرانی به دستشویی برود. این بچهها برای خودشان سلیقه دارند و میخواهند در مورد جزئیات سفر بدانند و نظر بدهند. بهتر است موقع برنامهریزی برای سفر او را هم شریک تصمیمات خود کنید و در مواردی که تصمیم تنها به سلیقه مربوط است، از او نظر بخواهید. برای سرگرمی کودک در ماشین هم فکر کنید. بهتر است اسباببازی با خود همراه داشته باشید یا بازیهای گروهی بلد باشید. برای اینکه به فرزندتان بیشتر خوش بگذرد، برای همراهی در سفر به فکر خانوادههایی باشید که بچه هم سن و سال شما دارند.
مادرانی که کودک نوپا دارند بخوانند
قبل از سفر مطمئن شوید جایی که میروید (هتل، ویلا یا خانه دوست و آشنا) برای کودک شما ایمن است. خانههای ساحلی، هتلهای میان راهی و خانههای مجلل و پر از مجسمه و چیزهای شکستنی اصلا مناسب شما نیستند، چون مجبور میشوید دائم مواظب کودک باشید و اعصاب خودتان و او را خرد کنید. غذاهای انگشتی میتوانند نجاتتان دهند. اسنکهای سالم خانگی، تکههای میوه پوست کنده، ساقههای کوچک کاهو و کرفس، چوب شور، آبمیوه و شیرهای فرادما و آجیل سر کودکتان را گرم میکنند. کودکی با سنی بیشتر از یک سال و نیم، میتواند از شگفتیهای مکان جدید لذت ببرد، اما حتی ددریترین بچهها هم ممکن است در مقابل مردمان ناشناخته و فضاهای عجیب دچار استرس شوند. برای این که نگرانی کودکتان را تا حد امکان کاهش دهید، تا جایی که میشود کنار او باشید و در طول سفر وقتتان را با او بگذرانید. کاری کنید که مجبور نباشید دعوایش کنید یا به او «نه» بگویید. برایش سرگرمیهای سالم ایجاد کنید و اگر به چیزی (مثل پتو یا عروسک یا ماشین خاص) وابستگی عاطفی دارد، حتما آن را با خودتان بیاورید.
مادرانی که نوزاد دارند
پزشکان میگویند بهتر است نوزاد را تا ۳ ماه به سفر نبرید. چون نوزادان تا این سن نیاز به توجه بدون وقفه و تغذیه مداوم و عوض کردن پوشک دارند. اما کودک ۳ ماهه و بزرگتر را میشود از خانه دور کرد، چون معمولا برنامه زندگی او روی روال عادی افتاده. کودک مریض را به هیچ وجه سفر نبرید. با این کار خودتان، کودکتان و همسفرانتان را نجات دادهاید! کلاه گرم نخی و کلاه آفتابگیر برای نوزادتان داشته باشید. هنگام بلند شدن هواپیما از زمین به نوزاد از سینه شیر بدهید یا با شیشه آب یا شیر بدهید یا پستانکش را در دهانش بگذارید. با این کار مانع گوش درد او میشوید. به علاوه راحتتر هستید که همراهتان آغوشی ببرید تا دستهایتان در سفر آزاد باشد.
خوراکیها ی لازم
* میوههای پوست کنده و تکه تکه شده مثل سیب، هویج و پرتقال.
* میوههایی بدون نیاز به چاقو مثل نارنگی، موز، خیار، انگور
* ساقههای کوچک کاهو و کرفس
* بیسکویتهای کوچک، چوب شور یا کورن فلکس
* آ جیل، مثل گردو، پسته، فندق، بادام، توت خشک، مویز
* نوشیدنیهای فرادما مثل آبمیوه، شیر و محصولات شیری
* کشک خشک که زیاد هم شور نباشد یا قره قروت طبیعی و سالم (هر دو سرشار از کلسیم هستند)
این بازیها سرتان را گرم میکند
* اگر میخواهید از نقنق فرزندتان در سفر خلاص شوید، بهتر است چند بازی از پیش آماده کرده باشید تا سر خودتان و کودکتان را گرم کنید. مواظب باشید که راننده خیلی درگیر بازی نشود، که عواقب بدی دارد.
* نوار قصه بگذارید و همراه با بچهها به قصه گوش بدهید و در مورد آن با هم حرف بزنید.
* موسیقی و شعرهای کودکانهای را که کودکانتان حفظند بگذارید و همه با هم بخوانید.
* عروسکهای انگشتی ببرید و از صندلی جلو برایشان نمایش اجرا کنید.
* پانتومیم بازی کنید و حدس بزنید.
* بیست سوالی و اسم فامیل بازی کنید.
* ماژیک وایتبرد همراه داشته باشید تا بچهها روی شیشه ماشین نقاشی کنند. این نقاشی جذاب به راحتی پاک میشود.
* حبابساز ببرید و ماشین یا کوپه قطار را پر از حباب کنید.
* ماشینهای مسیر را بشمارید، سفیدها را یکی و سیاهها را یکی دیگر بشمارد. برنده کسی است که ماشین بیشتری شمرده باشد. این بازی را میشود با درختها، تیرهای چراغ برق، کامیونها، گاوها یا سگهای کنار جاده و هر چیز دیگری هم انجام داد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.