سد خاکی رودک
سد رودک که از نوع خاکی است با ارتفاع ۱۴/۵ متر و طول ۳۶۵ متر در محل ورودی روستای رودک قرار دارد. ذخیرهی مفید آب در این سد ۱/۵ میلیون متر مکعب است. این سد در دامنهی کوههای جنوبی شهرستان احداث شده و با توجه به توپوگرافی منطقه که شیب از جنوب به شمال کم می شود، باعث تغذیهی چاههای پاییندست در روستاهای همجوار از جمله سگزآباد شده است.
موقعیت جغرافیایی سد خاکی رودک
در ۲۵ کیلومتری جنوبغربی بویین زهرا در استان قزوین و در دامنه کوههای جارو، دهی قرار دارد به نام رودک. این روستا از شمال به سگزآباد از جنوب به کوههای جارو و از شرق به روستای تفک و از شمال غربی به چسکین و از غرب به رستم آباد متصل است. رودک در ۱۰ کیلومتری جنوب شهر سگزآباد واقع شده است که دارای باغات سر سبز در اطراف رودخانهی حاجی عرب و درختان گردوی چند صد ساله میباشد و درختان آن در منطقهی دشت قزوین معروف است.
سیر تاریخی و فرهنگی سد خاکی رودک
ده رودک در زلزلهی سال ۱۳۴۱ که در بویین زهرا رخ داد کاملا ویران شد. روستای رودک بعداز زلزله به دو محلهی بالا و محلهی پایین تقسیم شد که ساختمانهای محلهی پایین توسط استادان و دانشجویان دانشگاه تهران به صورت تقریبا ضد زلزله احداث گردید. شغل اکثر ساکنان این روستا کشاورز و تعدای نیز در کنار آن به دامداری مشغولند. در محل ورودی این روستا سد خاکی بزرگی احداث شده که یکی از منابع تامین آب کشاورزی منطقهی زراعتی خرمآباد این روستاست.
معماری سد خاکی رودک
سد رودک که از نوع خاکی است با ارتفاع ۱۴/۵ متر و طول ۳۶۵ متر در محل ورودی روستای رودک قرار دارد. ذخیرهی مفید آب در این سد ۱/۵ میلیون متر مکعب است. این سد در دامنهی کوههای جنوبی شهرستان احداث شده و با توجه به توپوگرافی منطقه که شیب از جنوب به شمال کم می شود، باعث تغذیهی چاههای پاییندست در روستاهای همجوار از جمله سگزآباد شده است. تغذیهی قنوات یکی از مهمترین مزایای این سد است. چرا که در نزدیکی این سد چندین مادر چاه مربوط به قنوات روستاهای همجوار از جمله سگزآباد، امیر آباد نو قرار دارد که نسبت به قنوات دشت قزوین از آبدهی نسبتا خوبی برخوردار هستند. همچنین این سد باعث جلوگیری از فرسایش خاک بر اثر سیلاب های شدید میشود. رودک دارای سه قنات میباشد که هر کدام قسمتی از مزارع و باغات را سیراب میکند و در گویش محلی به «کمرک» در غرب «یوخاری کهریز» در مرکز و «آشاقی کهریز» در جنوب شرقی نام گرفتهاند. کشتزارها و باغها به نامهای محلی عبارتند از «قنشر»، «قصبه»، «قاراگونه»، «ارخاستو»، «مزرعه شاوه»، «گاوچک» و «خرم آباد». آب قنوات معمولا به صورت سهم آبی بین کشاورزان تقسیم میشود و هر کس به اندازهی سهمی که دارد میتواند از آب قنوات استفاده کند.
پیشنهاد برای دیدن سد خاکی رودک
باغات ییلاقی این روستا محل تفریح و استراحت مسافرین شهرهای بویین زهرا و سگزآباد میباشد. این روستا دارای دو امامزاده به نامهای محمدباقر و فضلعلی میباشد. استفاده از دریاچهی سد برای پرورش ماهی که این مورد در سالهای اخیر مورد استفاده قرار گرفته است نیز میتواند برای بازدید مناسب باشد. این سد در نزدیکی روستای رودک احداث گردیده که یکی از قطبهای گردشگری طبیعی شهرستان بوئین زهرا می باشد، عمدتا در فصل بهار. با ما بمانید.
منبع:ایران نگری
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.